abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 726 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Malá distribuce pro síťový boot

    26.3.2008 21:40 Eregon | skóre: 22 | blog: Eregonovy_vymysly | Všudezdejší
    Malá distribuce pro síťový boot
    Přečteno: 717×
    Zdravíčko všem, po nějaké době bych zase potřeboval s něčím trošku poradit - tentokrát hledám vhodnou specializovanou distribuci.

    Mám síť s jedním serverem. Server je zkonfigurovaný jako bootserver, každá stanice může bootovat buď z lokálního disku do W2K, nebo ze sítě do Linuxu.

    Moje otázka zní - jakou distribuci použít?

    Linux bootovaný ze sítě má sloužit k základním administrativním úkonům v případech potřeby (diagnostika a opravy systému), takže mi stačí jen naprosto minimální systém - jádro, shell, coreutils a buď potřebné nástroje, nebo lépe nějaká relativně pohodlná možnost si je doplnit podle svých potřeb. Možná SSH server.

    Vzhledem k určení není potřeba možnost ukládat si běhová data pro příští boot, takže by mi vyhovovalo, aby to bylo nějaké minidistro, které jede kompletně z initramdisku, čímž mi odpadne nutnost konfigurovat na serveru NFS, které by jiné využití nemělo.

    Rád bych našel něco hotového, co přes síť zavede použitelný (i když minimální) systém, aniž bych tomu musel věnovat příliš mnoho času - teď potřebuji být schopný vůbec zavést použitelný systém; nějaké ladění si můžu nechat na později, až nebudu muset každý den odpovídat na otázku, kdy už ten server zapojím do ostré sítě.

    Při prolézání netu jsem narazil na odvozeninu Puppy linuxu, PicoPup, a také na Minimax, obojí se ale asi už hoooodně dlouho nevyvíjí, protože ani jedno už není nikde ke stažení.

    V záloze mám výrobu vlastního initramdisku založeného na Linux from scratch, ale tolik času fakt v nejbližší době mít nebudu, takže ocením každý tip na nějaké už hotové řešení.
    ~ w w w w (oo)   [oo] w w w w ~

    Odpovědi

    26.3.2008 22:08 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Malá distribuce pro síťový boot
    SystemRescueCd http://sysresccd.org Nie je to sice uplne minimalne, ale obsahuje to dobre nastroje (napr. partimage, ntfs-3g) a podporuje to bootovanie zo siete.
    26.3.2008 23:00 Eregon | skóre: 22 | blog: Eregonovy_vymysly | Všudezdejší
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Malá distribuce pro síťový boot
    Vida, že mě nenapadlo to aspoň zkusit, když SystemRescueCd mám na disku pro strýčka příhodu. Díky!

    Sice si pořád budu muset pohrát s tím, aby se to zavádělo přes můj PXE server, a ne ten bundlovaný, ale to už by neměl být problém.

    Každopádně pokud by měl někdo i jiný trik, tak se rád aspoň inspiruju, tohle síťové bootování a ramdisky vypadá jako dost zajímavá oblast.
    ~ w w w w (oo)   [oo] w w w w ~
    26.3.2008 23:36 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Malá distribuce pro síťový boot
    Mam to rozchodene v slackware s vlastnym dhcpd+tftp+apache (este tam mam staru verziu, ktora potrebovala http na stiahnutie celeho image), v PC mam kvoli tomu druhu sietovku. K nej pripojim lubovolne PC, nastavim boot zo siete a uz mozem robit image (cez NFS).
    27.3.2008 15:20 marek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Malá distribuce pro síťový boot
    Dobry den. Jiz docela dlouho mame rozjety nfsboot na imageovani a administraci v nasi siti (cca 500 stanic). Zpocatku jsme bootovali z disket, usb, cdrom, pxe. Abychom se vesli na jednu disketu, tak jsme kompilovali vlastni kernely. Dneska uz skoro vsechny stanice podporuji pxe a tak pouzivame distribucni kernely s initrd a diskety jiz nepodporujeme. Aktualne pouzivame debian etch + jadro z debian lenny. Rozhodne nedoporucuji pouzivat zadnou specialni distribuci. Vetsina univerzalnich distribuci je na nfsboot dobre pripravena (mel jsem rozchozeny Redhat Suse Debian) a vyhoda snadne rozsiritelnosti a aktualizatelnosti podle me naprosto prevazuje vsechny nevyhody (jedina nase zmena defaultu je zahrnuti do initrd vsech net drivers). U nfsbootu nema velikost mountovaneho filesystemu prakticky vliv na rychlost. Pokud byste se chtel dat nasi cestou, mohu Vam poslat obsah naseho pxelinux.cfg, obsah exportovaneho adresare ziskate v debianu
    debootstrap etch /nfsrootadresar;
    export LANG=C;
    cd /nfsadresar;
    mount proc -t proc proc ;
    chroot  /nfsadresar ;
    upravime /etc/apt/*
    apt-get update;
    apt-get upgrade;
    . echo -n "/usr/share/initramfs-tools/hook-functions" >> /etc/initramfs-tools/hooks/modules;
    \ncopy_modules_dir kernel/drivers/net
    echo "do_initrd = Yes" > /etc/kernel-img.conf;
    apt-get install linux-image.....;
    passwd;
    vim /etc/fstab;
    echo -e "auto lo\niface lo inet loopback" >>/etc/network/interfaces;
    umount /proc;
    exit;
    !! Toto neni script, ale navod jak ten script napsat !!!!
    Doufam ze tam neni moc chyb - psal jsem to vicemene z hlavy
    
    initramdisk a kernel najdete v /nfsadresar/boot/

    marek
    27.3.2008 15:34 marek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Malá distribuce pro síťový boot

    Samozrejme ten navod je plny chyb.

    chroot  /nfsadresar ; 
    ma byt 
    chroot .;
    
     echo -n "/usr/share/initramfs-tools/hook-functions" >> /etc/initramfs-tools/hooks/modules;
    \ncopy_modules_dir kernel/drivers/net
    ma byt
    echo -e ". /usr/share/initramfs-tools/hook-functions\ncopy_modules_dir kernel/drivers/net/" >> /etc/initramfs-tools/hooks/modules ;
    

    a nejspis je tam nejaka dalsi

    marek

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.