abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: load balancing - uprava provozu

    15.7.2008 17:14 Zdenek.k | skóre: 6
    load balancing - uprava provozu
    Přečteno: 383×
    Zdravim, mam mensi problem. Podarilo se mi rozjet load balancing pro 2 internetova rozhrani. Situace je tedy nasledujici:

    eth0 - linka od ISP1, eth1 - LAN, eth2 - linka od ISP2

    Vse funguje jak ma jednou jde provoz pres eth0 jednou pres eth2. Proste parada. Ale nyni resim problem. Mam zaplaceny rapidshare.com premiovy ucet, ale je zde podminka ze se nesmi stahovat z vice IP adres soucasne coz nelze diky load balancingu zarucit. Proto se snazim zakazat forwardovani provozu ktery smeruje na rapidshare.com pres rozhrani eth2 zakazat a ponechat jen provoz ktery pujde pres eth0. Toto se mi podarilo jednoduchym pravidlem v iptables:

    iptables -I FORWARD -i eth1 - o eth2 -d rapidshare.com -j DROP.

    Stahovani pres webove rozhrani je tedy regulovano, ale ja vyuzivam programu rapget ( www.rapget.com) a tento program vyse uvedene pravidlo neomezi. Proto bych se chtel zeptat jestli nekdo neresil podobny problem nebo jestli by mel nekdo nejaky navrh na reseni. Moc by me to pomohlo. Diky Zdenek

    Odpovědi

    15.7.2008 17:18 YYY | skóre: 29 | blog: martinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: load balancing - uprava provozu
    Coz explicitne preroutovat rapidshare.com pres daneho isp? ip rule ...
    15.7.2008 18:03 Zdenek.k | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: load balancing - uprava provozu
    Zdravim diky za radu, to by bylo perfektni reseni, ale bohuzel me nenapada jak na to. Kdybyste me toto reseni mohl popsat blize byl bych velice rad. Jeste pro uplnost load balancing je vytvoren na zaklade tohoto navodu: http://www.ssi.bg/~ja/ Zdenek
    15.7.2008 18:42 VSi | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: load balancing - uprava provozu
    Zdravím, základní problém bych viděl v tom, že když se v iptables použije "rapidshare.com", tak se to přeloží na 1 IP adresu - ale co jsem si mohl všimnout, tak při přístupu na rapidshare probíhají různá přesměrování - loadbalancing na různé servery. Zkusil bych v iptables použít pravidlo např. pro /24 subnet, ale to stejně asi nebude spolehlivé.

    Jako nejspolehlivější možnost mě napadá nastavit v tom programu rapget proxy server (pokud je to možné), který by běžel na routeru. Pak už by nebyl problém v iptables ošetřit, aby veškerý provoz přes proxy byl směrován na jednoho ISP.
    16.7.2008 08:23 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: load balancing - uprava provozu
    Tím pravidlem zbytečně natvrdo ukončíte polovinu spojení na rapidshare.com – to, co chcete udělat, podle mne není zablokovat spojení na rapidshare.com, pokud jde přes eth2, ale všechna spojení na rapidshare.com směrovat přes eth1. K tomu můžete použít pravidla směrování – příkaz ip rule.

    To vaše pravidlo v iptables zakáže veškerý provoz na danou IP adresu, takže určitě nezáleží na tom, který program používáte. Jak už někdo psal, problém může být v tom, že ve skutečnosti se rapidshare.com překládá na víc IP adres, a vy pak pravidlo aplikujete jenom na jednu. Určitým řešením by bylo vyjmenovat (i v případě ip rule) všechny jejich IP adresy, ale stejně hrozí, že když se IP adresy změní, přestane vám to fungovat. Pokud můžete programu rapget nastavit, jakou má používat odchozí IP adresu, můžete vašemu počítači přidělit ještě jednu IP adresu a pravidla routování aplikovat podle odchozí IP adresy, ne podle cílové. Také můžete místo pravidel pro výběr routovací tabulky dát do obou routovacích tabulek expplicitně směrovací záznamy pro rapidshare.com vždy přes eth0 – to ale zase znamená buď vyjmenovat všechny jejich IP adresy nebo tak routovat celý blok (nebo bloky) adres, který používají – a opět to přestane fungovat, pokud IP adresy změní.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.