abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 563 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Vytáčené připojení v OpenSuse 11

    5.11.2008 22:02 Tomáš Kubíček | skóre: 5
    Vytáčené připojení v OpenSuse 11
    Přečteno: 520×
    Prosím zkušenější o radu. V OpenSuse 11 Gnome používám pro vytáčené připojení Kinternet. Mám u něj ale menší problémek, že dochází po zadání příkazu připojit k cca 30 sec. prodlevě, než vůbec začne vytáčet číslo. Ve vedlejším pokoji mám Ubuntu a připojení je přes Gnome PPP je okamžité...(V obou distrech je použít stejný inic. řetězec.). Po radě na fóru jsem si našel i balíček s Gnome PPP pro OpenSuse 11. (standartně není v repozitáři). Bohužel mi ale připojení přes Gnome PPP vůbec nefunguje :-( Nastavení je stejné jako v Ubuntu :-( V Suse na mě ale vyskočí hláška: Nemohu otevřít modem v logu je: --> Ignoring malformed input line: ";Do NOT edit this file by hand!" --> WvDial: Internet dialer version 1.60 --> Cannot open /dev/ttyACM0: Device or resource busy --> Cannot open /dev/ttyACM0: Device or resource busy --> Cannot open /dev/ttyACM0: Device or resource busy

    Jinak připojení v Suse přes KInternet je naprosto v poho, až na tu dlouhou prodlevu při vytáčení Kde by mohl být problém?

    Odpovědi

    2.12.2008 15:20 Tomáš Kubíček | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytáčené připojení v OpenSuse 11

    Tak jsem zjistil, že problémem je zřejmě chybné přidělování přístupových práv některým USB zařízením v openSuse (jak jsem zjistil třeba v diskuzi o skenerech). Usb modem /dev/ttyACMo má totiž přístupová práva pouze pro roota. Pokud tedy spustím Gnome ppp pod rootem, tak se modem okamžitě připojí. Bohužel pokud změním práva pro dec/ttyACM0 z roota na uživatele, tak hláška je stejná. Netušíte někdo co s tím? Zkoušel jsem dát dotaz i na Suseportalu, ale nikdo nevěděl.Trochu mě v řešení tohoto problému zklamala emailová podpora u zakoupené krabicové verze openSuse 11, nečekám reakce ze dne na den, ale víc jak tři týdny a nic, to trochu zamrzí...

     Díky za rady.

    15.12.2008 13:03 Tomáš Kubíček | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytáčené připojení v OpenSuse 11

    Nikdo nemá zkušenosti???

    Pokud ne, tak prosím aspoň o radu, jak automaticky po spuštění spouštět Gnome-ppp pod rootem, abych to nemusel pokaždé ručně vyťukávat do terminálu...(hlavně kvůli ženě, těžko se vysvětluje, že se k internetu nelze připojit normálně). Zřejmě bude třeba nějaký skriptík, ale v tom nejsem zběhlý a taky nevím, kam ho umístit. Díky za rady.

    15.12.2008 17:12 Miška | skóre: 31 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytáčené připojení v OpenSuse 11

    Urcite zmenis prava? Odpojenim a pripojenim modemu se prava resetujou pokud si na ne nenapises udev pravidlo...

    15.12.2008 19:57 Radek | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytáčené připojení v OpenSuse 11

    Nedávno jsem řešil podobný problém.

    Právy to s největší pravděpodobností nebude. Modemy v Suse totiž fungují tak, že grafické klikátko volá služby démona 'smpppd' (který využívá 'wvdial'). Démon ale běží pod rootem a nemá proto problém s jakýmkoli zařízením v /dev.

    Nejsem si ale jistý, jestli GnomePPP také používá 'smpppd' (podobný program pro KDE3 totiž nikoli). Zkoušel jste se připojit na modem za pomocí programu Kinternet? Ten pochází přímo z dílen Suse.

    Vím, že je to jako střílet do mlhy, ale můžete také zkontrolovat, zda Vaše balíčky pochází z oficiálních repozitářů. Nemohlo se Vám stát, že při instalaci GnomePPP se přeinstaloval 'smpppd', nebo 'wvdial'?

    V mém případě to byla nakonec dost hloupá chyba -- balíčky se nainstalovaly špatně. Je sice dost malá pravděpodobnost, že se to stalo i Vám, ale můžete zkusit vše ověřit pomocí 'rpm -V wvdial smpppd'.

    Pokud to nepomůže, je to asi k nahlášení do bugzilly.

    17.12.2008 15:21 Tomáš Kubíček | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytáčené připojení v OpenSuse 11

    Pomocí KInternet jsem se snažil připojovat, ale jak jsem popisovat, po kliknutí na příkaz připojit, čekám cca 30 sec, než vidím na modemu začátek vytáčení...Díval jsem se do nastavení a vše by mělo být o.k. Proto jsem začál pátrat po Gnome-ppp, který mi v pohodě chodí pod Ubuntu 8.04. Gnome ppp sice není ve Správci programů, ale na radu ve fóru stáhnul jsem si ho z download.opensuse.org (myslím, že tak nějak ta adresa byla). Zkoušel jsem i přeinstalovat smppd i wvdial, ale problémy jsou stále stejné :-(

    17.12.2008 17:01 kenny_1 | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytáčené připojení v OpenSuse 11

    Ahoj, v konzoli zadej:

    chmod +x /usr/bin/wvdial

    samozrejme jako root ;)

    To prideli pravo root programu wvdial, i kdyz ho spustis jako uzivatel ;) to same muzes udelat i s /usr/sbin/pppd pokud bude potreba.

    Ja vim, on vi, ty pico ( dovětek pro kyselé zadky - jedná se o textové editory :-D )
    18.12.2008 15:39 Tomáš Kubíček | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytáčené připojení v OpenSuse 11

    Zkoušel jsem oba příkazy, ale ani po jednom nelze s Gnome-ppp  pod uživatelem vytáčet připojení. Stále je tam ta ošklivá hláška "nemohu najít modem"  Při spuštění gnome-ppp s root právy je vše o.k.

    Neporadil byste mi tedy někdo, jak napsat skriptík, kterým by se po spuštění počítače automaticky otevřelo gnome-ppp s root právy?

    18.12.2008 17:20 Wily
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytáčené připojení v OpenSuse 11
    Stačí ten příkaz co zadáváte do konsole dát do /etc/init.d/rc.local a při spuštění počítače se to připojí.
    21.12.2008 18:32 Radek | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytáčené připojení v OpenSuse 11

    V openSUSE je to soubor "/etc/init.d/boot.local". Ale bude potřeba nastavit správně připojení na X-server, což může být docela fuška.

    6.1.2009 08:35 kenny_1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytáčené připojení v OpenSuse 11

    Jeste jeden tip - /usr/sbin/pppd je ve skupine dialout, ale uzivatele standardne ne - to zjistis prikazem groups nebo id

    Takze reseni je pridat uzivatele do te skupiny - bud pomoci yastu nebo v konzoli: groupmod -A uzivatel dialout

    21.12.2008 16:08 Miška | skóre: 31 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytáčené připojení v OpenSuse 11

    Kdyz uz delat diru do systemu, nemelo by to bejt spis chmod +s ? ;-)

    28.12.2008 11:31 kenny_1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytáčené připojení v OpenSuse 11

    Samozrejme chmod +s 

    jsem blbej, ze jsem vubec moh napsat +x ;)

    diky za opravu.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.