abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Rozložení klávesnice v X - záleží na pořadí -layout?

    5.8.2009 12:41 Michal Bryxí
    Rozložení klávesnice v X - záleží na pořadí -layout?
    Přečteno: 441×

    Dobrý den, hledám pro přítelkyni řešení pro nastavení rozložení klávesnice v X tak, aby:

    1. alt+shift přepínal rozložení (návyk z windows)
    2. byly k dispozici právě dvě rozložení cz a us (občas píše něco delšího v LaTeXu, a tak potřebuje "tu jinou" klávesnici)
    3. pravý alt fungoval jako compose key (pro napsání znaků jako je zavináč je zvyklá na altGr+v - toto je zapotřebí samozřejmě pouze v české variantě)

    Dostal jsem se až k následujícímu příkazu:

    setxkbmap -layout cz,us -option grp_led:scroll,grp:alt_shift_toggle,compose:ralt

    Který ale bohužel NEzvládá psaní speciálních symbolů přes pravý alt. Zajímavé na tom je to, že pokud zkusím (všimněte si, že první je us layout):

    setxkbmap -layout us,cz -option grp_led:scroll,grp:alt_shift_toggle,compose:ralt

    Tak vše funguje jak má (konkrétně mi jde o onen compose-key). Vyzkoušeno na několika distribucích, všude se stejným výsledkem. Dokonce i GUI nastavovátka KDE3 a KDE4 vyhodí velmi podobný příkaz a ani tam toto nefunguje.

    Jedná se tedy o bug samotných X (nebo co toto obsluhuje), nebo mám jen špatnou syntaxi příkazu?

    Popřípadě by mi stačilo, kdyby někdo poradil jak z konzole přehodit na druhou variantu klávesnice, aniž bych ztratil ostatní nastavení. Dal bych tento příkaz do scriptu ihned po setxkbmap a bylo by vystaráno. Přítelkyně je hrozně zhýčkaná, takže rady typu "tak ať si po každém spuštění ručně přehodí klávesnici, stejně může počítač jenom uspávat" si prosím nechte.

    Za rady samozřejmě děkuji. Už jsem nad tím strávil víc jak půl dne, takže sám to nedám.

    Odpovědi

    5.8.2009 14:15 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozložení klávesnice v X - záleží na pořadí -layout?

    Předně compose má jiný význam, než myslíte. AltGr+V píše @ nikoliv přes funkci compose, ale přes třetí/čtvrtou skupinu, která se zapíná symbolem ISO_Level3_Shift, který je v rozložení cz navázaný na klávesu AltGr. Tedy se domnívám, že volbu compose:ralt vůbec nepotřebujete.

    Funkce compose se aktivuje symbolem Multi_key, k němuž ze klávesa přiřazuje právě volbou compose. Celá funkcionalita compose pak je ta, že zmáčknete Multi_key-O-U a vyleze vám „ů“, protože to říká „umísti kroužek nad následující znak“.

    Nicméně zpátky k vaší chybě závislosti na pořadí rozložení. Je to chyba mezi xorg-serverem a keyboard-config, který obsahuje definice rozložení. Od té doby, co vyšla nová verze Ubuntu, si na to tady lidi stěžují :( Zkuste se podívat do systému hlášení chyb vaší distribuce a vybrat si verzi těchto dvou balíků, které si spolu rozumí. Mně osobně funguje xkeyboard-config-1.5 s xorg-server-1.5.3 (na Gentoo). Rozumné bude hrát si jen s verzí xkeyboard-config.

    18.8.2009 10:20 picca | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozložení klávesnice v X - záleží na pořadí -layout?

    Aha. Zdá se, že jsem jenom trouba a někde při pročítání manuálů jsem si compose spletl s lv3. Děkuji. Rada pomohla.

    5.8.2009 14:57 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozložení klávesnice v X - záleží na pořadí -layout?

    Jinak koukám, že i v té mé verzi je nějaká chyba, protože po použití vašeho příkazu, se mi přes setxkbmap-1.0.4 nedaří odstranit přepínání skupin přes Alt_L-Shift a compose klávesu.

    Když zavolám jen setxkbmap -layout us,cz -option grp:shift_toggle -print, tak tam furt vidím group(alt_shift_toggle)+compose(menu). Teprve když tyhle dva kostlivce odmažu a přes xkbcomp mapa $DISPLAY nahraju, tak z je X server zapomene, což i potvrzuje xmodmap -pk. Přesto v následujícím setxkbmap -print tam zase jsou.

    6.8.2009 13:09 pakanek | skóre: 28 | Vyškov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozložení klávesnice v X - záleží na pořadí -layout?

    Jestli chceš třeba pomocí pravé klávesy alt + v vložit @, tak k tomu je lv3:ralt_switch. Nevím zda ti to bude fungovat zároveň s tím compose, tam už pravý alt máš. Další informace můžeš najít v manuálové stránce man 4 kbd a souboru /usr/share/X11/xkb/rules/xorg.lst.

    Všechno dobré je pro něco zlé.
    18.8.2009 10:22 picca | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozložení klávesnice v X - záleží na pořadí -layout?

    To je přesně co jsem potřeboval. Děkuji. Compose jak tak koukám nepotřebuji.

    Dalibor Smolík avatar 24.8.2009 09:28 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozložení klávesnice v X - záleží na pořadí -layout?

    Mně to pomohlo při vložení příkazu pod uživatelem

    setxkbmap -option grp:switch,eurosign:e,lv3:ralt_switch
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.