abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 157 hlasů
     Komentářů: 11, poslední včera 18:00
    Rozcestník

    Dotaz: Lehký server na zálohování dat

    Nuphar avatar 2.11.2009 11:54 Nuphar | skóre: 18
    Lehký server na zálohování dat
    Přečteno: 1052×

    Hezký den,

    měl bych takový malý dotaz, spíše o zkušenostech a názorech než o jednoznačných pravdách. Šéf chce záložní server, na který se budou zálohovat data z webového a FTP serveru (Debian) a z doménového serveru vnitřní sítě. Přijde mi, že kupovat NAS server nemá smysl.

    Mělo by to celé být do cca 20 000 Kč a kapacitu alespoň 2 TB. V zásadě to bude většinu času v úsporném režimu a jen občas se to probudí na synchronizaci dat. Uvažoval jsem nákupu Intel Atom a pár větších úsporných disků. Moje hlavní otázka se týká vhodnosti Atomu jako procesoru do serveru (i když nepříliš vytíženého...). Je na něj spoleh? Případně, má někdo lepší nápad?

    Předem děkuji. :-)

    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!

    Odpovědi

    2.11.2009 12:55 Jan Mikuš | skóre: 20 | Kladno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    Zkus tohle: http://www.synology.com/enu/products/index.php, umi to presne to co potrebujes.
    Nuphar avatar 2.11.2009 13:10 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    Koukal jsem na podobné hračky od Qnas, ale u těchto věcí mi není jasné, co tam běží za systém, jak se to chová a tak. Nemám s tím zkušenosti a nevím, jak se to pak bude chovat... Ale díky, zvážím. :-)
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    2.11.2009 13:39 Jan Mikuš | skóre: 20 | Kladno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    Je v tom Linux, myslim ze maj nekde na strankach i stazeni zdrojovych souboru toho co tam je.
    Nuphar avatar 2.11.2009 13:57 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    Máš s tím zkušenosti? Můžeš to doporučit?
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    2.11.2009 17:09 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    Synology mohu doporucit, pokud to chces jako datovy server, pak je to zcela OK (i kdyz to umi i jine veci). Osobne provozuji dnes jiz starsi CS407 a DS207. Novejsi jsou jen rychlejsi. Bezi na tom Linux, sdileni je mozne pres ruzne protokoly, vice viz primo u vyrobce: http://www.synology.com/enu/products/features/index.php Osobne na tom provozuji datovy server pro mensi lokalni sit, sitove zalohovani stanic, web server a foto server. Nastaveni se provadi pres webove rozhrani, takze jednoduse naklikas co pozadujes, dnes je uz i nastavovaci menu v cestine. Demo nastaveni je zde: http://www.synology.com/enu/products/demo/index.php Co se tyka stability, tak mi zatim jel cely rok bez restartu, vzdy byl restart z duvodu presunu zarizeni ci vymeny disku za vetsi.
    Nuphar avatar 2.11.2009 21:09 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    A jak si to stojí v porovnání s Qnap? Vypadá to hezky. Možná to umí až zbytečně moc. :-)
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    2.11.2009 21:40 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    Osobni zkusenost s QNAP zarizenimi nemam, ale dle popisu a informaci dostupnych na jejich webu jsou to zarizeni velmi podobna Synology. Vyssi tridy QNAPu pouzivaji architekturu Intel Atom... tam by mohla byt vyhoda, pro pripadne ladeni a instalaci dalsiho sw, ale pokud si vystaci uzivatel s rozhranim od vyrobce, pak je asi celkem jedno, na cem dany system bezi. I u Synology si muzes stahnout zdrojove kody a system si upravit dle libosti. Uzivatelska privetivost systemu bude asi velmi podobna, alespon dle dema na web strankach spolecnosti qnap. Pri porizovani zarizeni jsem se tehdy rozhodoval mezi Synology, Qnap a dalsimi.... a vyhral synology za pomer cena/vykon/pozadavky. Dnesni zarizeni jsou jiz trosku dal a umi vice nez jen sdilet data a tak rozhoduje nejen sw vybava, ale i hw provedeni (napr. hotswap disky - pokud je striktni pozadavek na provoz 24/7). Pri vyberu je treba proto zjistit, zda zarizeni umi to co pozaduji (funkci sw) a pak vyber provedeni hw.
    Nuphar avatar 2.11.2009 22:17 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    Já v podstatě potřebuji jen zálohovat /home, /var a /etc z jednoho serveru a D:\profiles z druhého. Proto mi tohle přijde trochu jako zbytečné dělo. Na druhou stranu to dává spoustu dalších zajímavých možností... :-) Díky moc.
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    3.11.2009 13:14 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    Pokud ti stačí jen prosté síťové zálohování, i pro toto je právě dle mě Synology, Qnap a podobná zařízení naprosto ideální. Prvně je to jednoduché na zprovoznění - vybalení, montáž disků, instalace poslední verze "firmware", nastavení přes Web-UI co potřebuji (sdílení, zálohu, ohlašování chyb, apod.) a mohu na to vicemene zapomenout. Zadruhe je to právě energetická náročnost, pokud se nastaví uspávání disků, zálohuje se jen 1x denně,... pak spotřeba je výrazně nižší než u "klasického" řešení. Funkce navíc jsou jako "bonus" do budoucna, osobně využívám taky jen asi 1/4-1/3 možností co mi Synology poskytuje. Co se týká zálohování pracovních stanic (viz další vlákno této diskuze), tak třeba Synology má pro Win klienty aplikaci, která zálohuje po nastavení data automaticky po připojení do sítě (využívám na noteboocích... právě tam jsou někdy uživatelská data jinde nezálohovaná), ostatní budou mít určitě něco podobného či se dají využít i běžné zálohovací programy. A vstupní investice není dle mě taky nejhorší (pro 2 disky je to od cca. 5000,-, pro 4 disky od cca. 8000,- + disky), kdy investice do zařízení klasického řešení je podobná (samozřejmě jde i o rychlost přenosů po síti - zde více napovědí stránky výrobců, respektive objem zálohovaných dat). Přeji šťastnou ruku při výběru řešení.
    Nuphar avatar 3.11.2009 18:19 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    Jak tak o tom přemýšlím, stále víc se mi to líbí. Napadá mě ještě jediná hypotetická situace, která by tomu bránila: kdybych snad chtěl funkcionalitu, kterou původní firmware neumí, ale to by vzhledem k nabídce snad ani nastat nemuselo. :-) Tak už si jen vybrat. :-) Děkuji za rady.
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    3.11.2009 19:18 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    Pokud jsi "pokrocilejsi" uzivatel (nebojis se prikazove radky), pak neni problem si cokoliv dodelat sam - pristup k systemu tam je, instalovat lze vicemene cekoliv, jedine omezeni je vicemene dano typem HW, ktery nelze vylepsovat. Znamy si tam doprogramoval stahovani z download serveru, herni server a jeste par drobnosti - takze jde vicemene cokoliv, jen je pak treba rucni prace. Dost informaci lze najit na forech, i jak zprovoznit nektere dalsi moznosti, ktere nejsou "naklikatelne" ve Web-UI.
    Nuphar avatar 3.11.2009 19:27 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    Příkazové řádky se nebojím. Je-li to s nějakým rozumným úsilím takto přístupné, je to super. Hardware vypadá, že ani zásadní vylepšení nepotřebuje: nic složitějšího to stejně dělat nebude. A software vypadá přívětivě. Zbývá si "jenom" vybrat ten správný typ. :-)
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    2.11.2009 13:11 Kit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    Problém vidím v tom, že deska s Atomem mívá jen 2-3 konektory SATA, takže při použití 3 disků 1 TB v zapojení RAID 5 by vyšly právě ty 2 TB. Cenově by se to mohlo vejít to 10 000 Kč.

    Ohledně spolehlivosti bych neviděl problém. Serverové železo to však není.
    2.11.2009 13:14 Kit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    Ještě dodatek: Používám Atom 330 jako NFS server. Při plném průtoku 100 Mb/s (víc mi neumožňuje switch) je procesor zatížený kolem 4 %.
    Nuphar avatar 3.11.2009 18:16 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    To by ale mělo jít řešit nějakým rozumným řadičem, ne? Každopádně by to sestavení byla pěkná zábava... ;-)
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    2.11.2009 22:37 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    Asi hloupá otázka, ale máte pořešené zálohování ostatních strojů? Možná by to šlo spojit, proč tyto zálohovat jinam?
    Nuphar avatar 2.11.2009 22:44 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    Uživatelská data z pracovních stanic jsou na jednom serveru - na nich v podstatě není nic zásadního. Proto stačí zálohovat servery.
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    3.11.2009 07:33 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    Pravidlo "vše na síťové disky" prosazuji také, ale vždy se divím, kolik klíčového toho lidé mají na lokále. Raději si to ověř, možná budeš překvapený :)
    Nuphar avatar 3.11.2009 08:15 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    To je pak tak nějak jejich problém... :-)
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    3.11.2009 09:43 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    No, pokud je firma ochotná platit za čas strávený vytvářením těch dat znovu, pak opravdu ano :)
    3.11.2009 14:38 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    Kéž by katedra byla firmou a platila nám za získávání dat :-). Přijdeš o data, nedostaneš doktorát, nazdar.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    3.11.2009 23:01 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    A získání tvého doktorátu je cílem činnosti katedry? Protože u té firmy tomu tak je - zaměstnanec nepřijde o svá data, o data přijde firma, která celou dobu zaměstnanci platila, aby ta data vytvořil.
    4.11.2009 00:02 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    Srovnávat nějakou univerzitní katedru s firmou je jako srovnávat jupiter a holuba v nozdře psa.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    4.11.2009 07:04 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    Taky nevím, proč jsi ji tu vytáhl.
    4.11.2009 11:46 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    Aby si tu někdo naivně nemyslel, že se má jednat o zálohovací řešení ve firmě.
    No, pokud je firma ochotná platit za čas strávený vytvářením těch dat znovu, pak opravdu ano :)
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    4.11.2009 13:40 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    Zase tak naivní to nebylo, když tazatel o univerzitě neřekl ani slovo. Fakt mě nenapadlo kontrolovat jeho profil, že má mailovku na CUNI.
    4.11.2009 14:36 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    Nemyslel jsem to jako výčitku.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    multi avatar 4.11.2009 12:30 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    jak ctu tu diskuzi, tak by stacilo koupit disky a nejak je pripojit (strcit do serveru, USB, nebo do nejake chytrejsi krabicky co se pripoji na sit)
    Nuphar avatar 4.11.2009 12:36 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    USB nebo nějaký podobný disk tam nechci čistě z toho důvodu, že když vyhoří obvod, ve kterém to je všechno zapojeno, tak jsou v háji i veškeré zálohy. No, a jak jsem koukal, tak síťový disk už není o tolik levnější (mnohdy i dražší) než NAS nebo nějaká bedna s Atomem...
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    4.11.2009 13:24 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    Nedalo by se tohle pořešit nějakou ochranou?
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Nuphar avatar 4.11.2009 14:15 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    Asi ano. Ale pak si koupíš do LAN třeba tohle http://www.alza.cz/d-link-dns-323-1tb-hdd-d118713.htm nebo přes USB něco z tohohle (vždy je v tom RAID1, kvůli bezpečnosti) http://www.alza.cz/iomega-ultramax-plus-2000gb-d140884.htm , http://www.alza.cz/seagate-blackarmor-nas-420-d126700.htm nebo http://www.alza.cz/western-digital-sharespace-nss-d141343.htm a ve výsledku při ztrátě všech dalších potenciálních funkcí prakticky nic neušetříš...
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    4.11.2009 14:35 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lehký server na zálohování dat
    No jo, máš pravdu. Řekl bych, že Zdeněk ví, o čem mluví. Funkce navíc asi hned nevyužijeme, ale časem s trochou fantazie určitě jo. Nejcennější je možnost pustit na tom provizorní webserver až ten krám co provozujem teď úplně odejde.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.