abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    FRRouting (FRR) (Wikipedie), tj. softwarová sada pro směrování síťové komunikace, fork Quagga, byl vydán ve verzi 10.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Nová verze

    Julian Andres Klode vydal APT (Advanced Packaging Tool) ve verzích 2.9.0 a 2.9.1. Jedná se o vývojové verze nové větve APT 3.0. Vylepšuje se uživatelské rozhraní. Přidány byly barvičky. Aktuální náhledy a vývoj lze sledovat na Mastodonu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    14.4. 17:00 | Komunita

    Miguel de Icaza se na svém blogu rozepsal o vložitelných herních enginech. Kdysi slibné projekty UrhoSharp a Urho3D jsou již mrtvé. Zůstává Godot. Aktuálně vývojáři řeší Pull request #90510 s návrhem knihovny LibGodot.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.4. 03:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 5.0 linuxové distribuce Lakka, jež umožňuje transformovat podporované počítače v herní konzole. Nejnovější Lakka přichází s RetroArchem 1.17.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (60%)
     (13%)
     (2%)
     (25%)
    Celkem 406 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer

    30.11.2009 07:35 Jaroslav Kopal
    Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Přečteno: 918×
    Proč je na pracovní ploše Ubuntu 9.04 v tzv. panelu, v záložce Plocha 2x stejný symbol (ikona): Computer přitom u jednoho je text Open'computer:///' a u druhého: Browser jakýchsi vzdálených disků a zařízení. Jaký je mezi nimi rozdíl? Pokud má obojí jiný význam proč je použitý vždy stejný symbol. Mohu tento symbol vyměnit za nějaký jiný? Jak a kde? V operacích s Applety?

    Proč mi Ubuntu v terminálu nechce vzít příkaz aptitude xxx ? :

    drajfus@AcerAspire3690 ~$ aptitude show gresistor_0.0.10ubuntu1_all.deb příkaz

    E: Unable to locate package gresistor_0.0.1-0ubuntu1_all.deb odpověď systému

    drajfus@AcerAspire3690 ~$

    ani když předřadím sudo, systém dává stále stejnou odpověď, přitom jsem v adresáři kde je umístěný gresistor_0.0.1-0ubuntu1_all.deb

    Odpovědi

    Bedňa avatar 30.11.2009 08:31 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Odporúčam prejsť na 9.10, je tam hľavne novšie jadro, kde je dobre vyladená správa pamäti, teraz po mesiaci od vydania aj dobre odladené prostredie, na aptitude som už zabudol že aj existuje :-) ja na všetko používam apt-get install nejaky_program, lokálne dpkg -i nejaky_balicek.deb, neviem to určite, ale tuším že aptitude musíš prvý krát spustiť bez paramatrev a ono si prehľadá zdroje a uloží si ich do svojej databázy.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    30.11.2009 09:17 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    aptitude jsem již několikrát spustil bez parametru, zadal jsem pouze aptitude a spustilo se mi jakési grafické prostředí ovládané částečně i myší, které sice nabízí ledasjaké možnosti, ale to co potřebuju já, tam zřejmě není. Proto jdu cestou příkazové řádky v terminálu ale to se mi taktéž vzpouzí. Proto se dotazuji zde. Potřebuju zatím nenainstalovaný balík *deb aby si jej to prozkoumalo a vypsalo to co nejvíce informací o závislostech. Ale toto není předmětem mého dotazu. Dotazoval jsem se hlavně na to proč je ve verzi 9.04 2x symbol Computer, což je takové divné, řekl bych že až zavádějící.

    Verzi 9.04 jsem si stáhl z jako ISO internetu a vytvořil CD Live. Mám příručku Ubuntu 9.10 se 2 DVD. Jedno je pro 32 bitové a druhé 64 bitové procesory. Zatím se do instalace nové verze nehrnu protože nejsem "lovec" nejnovějších verzí a chtěl bych Linux spíš poznávat.Proto verze 9.10 bude předmětem dalšího bádání.

    Zatím se zabývám verzí Ubuntu 9.04
    Bedňa avatar 30.11.2009 09:44 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Spusti si synaptic, ten je v Ubuntu ako predvolený inštalátor, lokálne balíčky sa dajú nainštaľovať kliknutím, ale pokiaľ uprednostňuješ terminál, tak inštaľuj ako som písal. Pokiaľ sa ti nepáči ten bug s ikonkami, zvol si iný vzhľad.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    30.11.2009 10:38 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    To co píšeš není pravda. Když klikneš na balík *.deb tak se sice nainstaluje, ale nainstaluje ho utilita - jakési gdebi-k či tak nějak. Se Synapticem nemá nic společného. Klikni si na About a uvidíš která utilita ti rozbalila onen balík. A ta ti červeně ohlásí tak maximálně následující další závislý balík. Toť vše.

    A nebo je průser v tom že balík pro jehož instalaci se rozhodnu v sobě prostě neobsahuje informace o všech závislostech, pouze jen o příštích závislostech.

    Potom chápu že asi chci nemožné. Toto mi zatím ale nikdo nesdělil !!!

    Obsahuje základní balík informace o všech závislostech ???
    30.11.2009 12:15 kulik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Pouzij hlavu a bude ti hned jasne, ze konkretni balik nemuze obsahovat zavislosti svych zavislosti, lepe receno mohl by, ale byla by to kravina.
    30.11.2009 12:49 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Já jsem si právě myslel, protože když někoho slyším mluvit o Linuxu tak jedině v superlativech, že Linux je tak dokonalý, že toto je u něho absolutní samozřejmostí. Jak vidím tak k dokonalosti má v tomto směru ještě dost daleko.
    30.11.2009 12:55 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer

    Asi se nudíš, co? Já třeba nikdy netvrdil, že GNU/Linux je dokonalej. Jediný, co každýmu říkám (se chlubím), že GNU/Linux je svobodný software, tečka. Klidně si ve zdejším slovníku přečti, co to vůbec svobodný software (tedy anglicky Free Software) je.

    30.11.2009 13:28 kulik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Ty jsi opravdu blb (nebo spise hrajes si na to). Ale budiz, pokusim se to vysvetlit. To je prece ucelem, aby tam byly jen ty zavislosti na prvni urovni, tak je to prave SPRAVNE. Jako autor programu napriklad pouzivam knihovnu (to je ta moje zavislost) poskytujici nejake rozhrani a je mi uplne jedno, jestli pro tuto knihovnu je potreba jeste neco jineho. To prave zajisti na konkretnim cilovem systemu balickovaci system. Tzn. pokud by tam byly vsechny ty zavislosti jak si prejes, bylo by to SPATNE, protoze by to vubec nebylo prenositelne, navic stejna informace by byla duplikovana na vice mistech, coz vzdycky znamena hrozbu nekonzistence. Proste konkretni balik sam nejlepe vi, co ma za bezprostredni zavislosti. Na rozdil od baliku, ktery tento balik pouze pouziva a o jeho konkretni implementaci nic netusi. Strom zavislosti projdou k tomu urcene nastroje a napisou ti, jake jsou presne vsechny zavislosti na tvem konkretnim systemu v jeho konkretni verzi? Jednoduse resis problem ktery neexistuje.
    Max avatar 30.11.2009 09:03 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    aptitude slouží k instalaci balíčků z repozitářů. Lokální balíček s ním asi nenainstaluješ (100pro si tím jistým nejsem, nikdy jsem to nezkoušel). Nicméně pokud chceš nainstalovat lokální balíček (ten, co jsi si ručně stáhnul k sobě do PC), tak k tomu asi nejlépe slouží příkaz dpkg :
    sudo dpkg -i gresistor_0.0.10ubuntu1_all.deb
    
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    30.11.2009 09:26 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Děkuju Max za jeho návrh. Vypadá to že Linuxové distribuce nejsou příliš nakloněny strojům které nejsou připojeny k internetu. Instalování a hlavně diagnostikování balíků které jsou zatím kdesi v adresáři na disku se tu jaksi nenosí. Navrhovali mi zde už různé postupy a příkazy které by toto měly řešit ale já jsem se v nich jaksi ztratil. Všechny je teď procházím a zkouším a v důsledku použití právě jednoho z nich jsem se právě dotázal formou tohoto tématu. Nicméně sudo dpkg -i vyzkouším až budu doma na Ubuntu. Dík.
    30.11.2009 09:48 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Nicméně teď jsem si uvědomil.. Ten parametr -i znamená installatoon ne? Já ale potřebuju hlavně informace o závislostech zatím nenainstalovaného balíku.
    30.11.2009 10:19 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Nabízeli mi i použití jakýchsi Synapticových stahovacích scriptů ale všechno to mělo svoje háčky a řekl bych i poměrně velkou komplikovanost. Myslím si že za 20 let existence Linuxu by měla existovat nějaká utilita, která "nevisí" jen na internetových repozitářích a které když sdělím v jakém adresáři má umístěný *.deb balík tak že ona si ho osáhne a sdělí mi všechny informace kolem jeho závislostí a umožní mi, pokud se pro něj rozhodnu i jeho instalaci a případně i další jiné...
    30.11.2009 10:21 Skokan, Pavel | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    patrne se vloudila chybka... misto -i ma byt -I viz.:
          dpkg-deb-actions
                 See dpkg-deb(1) for more information about the following actions.
     
                 dpkg -b | --build directory [filename]
                     Build a deb package.
                 dpkg -c | --contents filename
                     List contents of a deb package.
                 dpkg -e | --control filename [directory]
                     Extract control-information from a package.
                 dpkg -x | --extract filename directory
                     Extract the files contained by package.
                 dpkg -f | --field  filename [control-field] ...
                     Display control field(s) of a package.
                 dpkg --fsys-tarfile filename
                     Display the filesystem tar-file contained by a
                     Debian package.
                 dpkg -I | --info filename [control-file]
                     Show information about a package.
                 dpkg -X | --vextract filename directory
                     Extract and display the filenames contained by a
                     package.
     
    30.11.2009 11:09 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    A funguje dpkg -I na doposavad nenainstalované balíky? Nedá mi to tuto informaci o něm, až když je nainstalovaný? To by mi bylo celkem k ničemu. To by bylo asi jako když se cenu za nové okno dozvíte až když už ho máte ve zdi. Já chci konečnou cenu znát předem. Děkuju za odpověď.
    30.11.2009 11:39 poko | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    apt-rdepends

    mozno mensi problem bude v tom ze deps sa hladaju v apt-cache, takze ak tvoj balik ma zavislost na baliku ktory nie je v apt-cache tak jeho zavislosti uz nezistis ale to je pochopitelne
    30.11.2009 12:17 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Totiž o co mi jde:

    Jde mi o to, abych si dopředu dokázal odpovědět na to, zdali onen program si budu chtít na počítač instalovat či ne. Chci abych dopředu zjistil, zdali mi onen program zafláká disk 35 balíky a v nich 158 soubory z nichž se bude stejně používat jen 20 souborů a ostatní budou jen zabírat na disku místo, protože autor balíku nechtěl ztrácet čas vyhazováním zcela zbytečných a nepotřebných souborů z balíků.

    Toto je problém Windows které vám nainstalují nějakou celkem banalitu a vy zjistíte že na disku vám to sežralo 200MB a když jdete do důsledků, zjistíte že 185 MB je tam zcela zbytečně.

    Jak tak poznávám, u Linuxů to bude nejspíš asi to samé v modrém. Oni to zřejmě obstarávají lobby výrobců disků. Aby se prodávaly stále větší a větší paměťová média. Nějaké šetření paměťovým prostorem je nejspíš nežádoucí element.
    30.11.2009 12:41 poko | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Ono nie je zavislost ako zavislost - su rozne urovne - Depends, Recommends, Suggests, Enhances, Pre-Depends. Viac info tu. Spravnym nastavenim sa da vyhnut instalovaniu X ak chcete pouzivat iba mc :)
    4.12.2009 13:18 J. Macků
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Zkus

    apt-get -s install *.deb

    nebo

    dpkg --dry-run -i *.deb

    Každopádně "man" je tvůj kamarád :-).
    30.11.2009 12:05 Lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Prosim Vás, přijde mi že se tady vztekáte úplně zbytečně. Vaše nevědomost Vás moc neomlouvá. Několikrát zde byl zmíněn program dpkg. Kdyby jste udělal tu nejjednodušší věc a proszě zadal man dpkg, zjistil by jste, že to co hledáte je dpkg -I balik.deb.
    30.11.2009 12:07 Lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Mimochodem proč lezete do příkazové řádky, když po pokllikání na balíček se Vám zobrazí dialog, ve kterém kromě tlačítka nainstalovat naleznete i seznam závislostí.

    Co se týče "nepřipojení k internetu" od čeho si proboha myslíte, že máte to CD, nebo DVD plné softwaru...prostě jej použijte jako repozitář.
    30.11.2009 12:25 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Prosím vás? V Ubuntu? Povídejte - přehánějte.
    30.11.2009 13:28 Lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    30.11.2009 13:25 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Je to pěkné že instalační DVD je plné SW a lze ho v Synaptic použíz k instalaci programů, ale to si mám to co chci instalovat, vždy vypalovat na CD nebo DVD? Proč Synaptic neumí pracovat s běžným obsahem adresáře jakéhokolov média?
    30.11.2009 13:31 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer

    Můžeš si udělat klidně vlastní repozitář, nikdo ti v tom nebraní. Viz třeba Howto: Create your own Debian or Ubuntu package repository.

    30.11.2009 15:54 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Jo takhle na nějaké své URL si udělat své vlastní úložiště - repozitář. Zajímavá myšlenka. Ale pro toho kdo nemá stroj připojený k netu asi nic moc.
    1.12.2009 09:55 l4m4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    URL, pokud sis nevšiml (ale asi všiml, protože ty blba akorát hraješ, není možné abys byl někdo takhle natvrdlý) může idefintifikovat i lokální soubory.
    30.11.2009 13:33 Lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Od toho mate dpkg -i popripade tu grafickou srandu, ktera se o baliky defaultne stara..
    30.11.2009 12:24 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Já se nevztekám. Vám to tak přijde? Já tady jen pořád dokola, už asi po sté vysvětluju jednu věc. Fakt je že už jsem z toho trochu na nervy.
    30.11.2009 13:04 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    V souběžném souvisícím tématu jsem se teda dozvěděl, že závislosti jsou pouze tzv.: přímé což jsem potřeboval vědět. Tím mi dotyčný potvrdil že základní balík nezná všechny následující závislosti (ačkoliv by je znát mohl). Toto téma teda už po dlouhé a náročné anabázi považuju za uzavřené.

    Ješte bych poděkoval tomu kdo mi odpoví na druhou část odpovědi, proč jsou tam ty 2 symboly Computer. Když si přečtete úplně první dotaz na začátku. Děkuju předem všem.
    Bedňa avatar 30.11.2009 13:32 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Predstav si že by si mal v každom balíčku všetky závislosti aj tých knižníc ktoré používa, tak napríklad inštalácia grafického programu má závislosť na gnome to pozostáva zo 100viek knižníc, tie majú závislosti na veľa ďalších knižniciach a vždy každá by skončila až pri jadre, takže každý program by obsahoval tisíce závislostí a ty si myslíš že by to bolo prehľadné, určite je rozumnejšie keď ukáže len tie na ktorých závisi priamo, poďalšie keď inštaľuješ kliknutím, tak sa Ti otvorí okno s GDebi, kde si môžeš tieto závislosti pozrieť, po nainštaľovaní nájdeš tento program aj v synaptiku medzi nainštalovanými, ak potrebuješ niečo viac, alebo niečo konkrétne tak napíš.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    30.11.2009 14:47 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Čili některé programy, které instaluji protože je chci na počítači provozovat mi sdělují i závislosti - balíky -soubory, které jsou součástmi systému? Nicméně já je nemám nainstalované. No nic méně přesvědčil jsem se sám, že instalace nějakého banálního prográmku vypadá i bez internetu zprvu jako "brnkačka", ale člověk pořád zjišťuje další a další závislosti a to i v případě na první pohled jak už jsem řekl, banálního programu. Řekl bych to asi takhle: 65% všeho co mám na disku tam asi jen zabírá místo. Není liž pravda?
    Max avatar 30.11.2009 14:56 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Řekl bych to asi takto : Pokud ti nevyhovuje fylozofie konkrétní distribuce, tak použij jinou. Pokud si chceš ladit vlastní programy, chceš dělat hodně věcí mimo hlavní balíčkovací systém, tak si nainstaluj třeba ArchLinux, nebo gentoo.
    Zdar Max
    PS: není to pravda, teda pokud si neinstaluješ jen nesmysly ...
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 30.11.2009 14:58 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Kompletní závislosti daného balíčku nezjistíš, to už tady bylo řečeno. Instalovat si nějaký systémově důležitý balíček, na kterém závisí další, je v takovéto distribuci sebevražda ;-). Pokud chceš používat nějaký koncový program, na kterém už nic nezávisí, tak buď si ho normálně nainstaluj a když nepůjde, tak odinstaluj, nebo si vyřeš hlavní závislosti, který ti ukáže každý grafický klikátko a pak zkus opět jeho funkčnost.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    30.11.2009 15:07 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Jak si mohu nainstalovat nějaký program bez patřičných závislostí, když při instalaci mě to vykope, ptotože ony závislosti nejsou pro instalační nástroj dosažitelné a tím končím tvá Máňa.
    30.11.2009 15:27 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    dpkg --force-depends --install /cesta/nazev_balicku.deb
    

    Takhle nainstalujete balíček i bez jeho závislostí.

    30.11.2009 15:44 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Tak to jsem nevěděl. Děkuju. Předpokládal jsem, že je možné buď balík nainstalovat se všemi závislostmi jak se patří a nebo mám prostě smůlu. Tohoto jsem si opravdu v man zatím nevšimnul. Vyzkouším to.
    30.11.2009 16:01 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Ješte bych poděkoval tomu kdo mi odpoví na druhou část odpovědi, proč jsou tam ty 2 symboly Computer. Když si přečtete úplně první dotaz na začátku tohoto příspěvku. Děkuju předem všem.
    30.11.2009 21:07 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Ano příkaz dpkg --force-depends --install /cesta/nazev_balicku.deb skutečně funguje tak jak píšete.

    V man dpkg se mi však tuto konstrukci příkazu nepodařilo objevit ani teď.
    30.11.2009 21:20 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    --force-things, --no-force-things, --refuse-things
    Force or refuse (no-force and refuse mean the same thing) to do some things. things is a comma separated list of things specified below. --force-help displays a message describing them. Things marked with (*) are forced by default.
    ...
    depends: Turn all dependency problems into warnings.

    A toto jsem našel lehce při jenom zběžném prohlídnutí manuálové stránky k dpkg.

    30.11.2009 21:39 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Ano stavba linuxových příkazů, jejich argumenty a parametry je opravdu docela "jednoduchá" záležitost.
    30.11.2009 21:44 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer

    Já na tom nevidím nic extra složitýho. Ale asi jsem už "zdeformovanej" častým čtením manuálových stránek. :-D

    30.11.2009 21:44 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    V úvodu tohoto tématu jsem chybně uvedl slovo Plocha. Má tam být Place. Omlouvám se za tuto, nejspíš dezorientující skutečnost.
    Bedňa avatar 1.12.2009 06:58 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Možno je to bug, ťažko povedať, keď tu asi 9.04 nikto nemá, možno je to preto, že obe lokality otvára nautilus, skús poslať link na printscreen, ale bez netu to s každým systémom budeš mať ťažké, a ešte u distra ako Ubuntu čo je založené na fylozofií že všetko robí samo, ale to "samo" potrebuje internet, aby si to čo potrebuje môhlo posťahovať a celkovo Linux je komunitný systém, takže ako odstrihnutý toho moc nespravíš, Debian je v tomto lepší, pozri tu. Nastavenia menu sú niekde v adresáry gnome, gnome2, alebo gnome... už si presne nepamätám, daj vyhľadať "gnome" a pozri, prípadne "place".
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    1.12.2009 07:25 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Fotka - printscreen bude tady: Tak jak to vidíte na ní tak se to nainstalovalo už s instalací. Znervoźňují mě dva stejné grafické symboly - ikony. Veřím tomu že pro člověka v Ubuntu zběhlého její výměna musí být docela "brnkačka".
    1.12.2009 07:28 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Tak ješě jednou když se to napoprvé nepovedlo. Bude tady:
    1.12.2009 09:43 NdrU | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Nemáte jeden z nich náhodou v Bookmarks? Když otevřete nautilus, vlevo vidítě seznam "složek" jako plocha, filesystem, výměnná média apod. Pak by měla být vodorovná linka a seznam vašich záložek, tedy Dokumenty, Hudba atd. Nemáte tady mezi těmito záložkami náhodou i Computer? Pokud ano, prostě na něj klikněte levým a dejte odebrat
    1.12.2009 09:50 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Tak ještě do třetice. Nechápu proč to nejde. Doma jsem tam tu modrou šipku odkazu měl. Kdyby se to zase nepovedlo tak je tona: http://pctip.wbs.cz/Problemy_ktere_trvaji.html
    1.12.2009 10:00 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Je to asi tak jak píšete, ale proč se mi to takhle už nainstalovalo? I když nevylučuju že jsem si to v prvopočátcích používání Ubuntu nějak způsobil sám, ale nejsem si toho vědom. Věci to dělá rozdílné, pouze symbol - ikona je stejná, což na mě nedělá dobrý dojem. Je to asi jako kdyby jste měl ve Windows dvě tlačítka Start a přitom by každé dělalo něco docela jiného.
    1.12.2009 10:06 NdrU | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Nejspíš jste si to tam přidal omylem sám, dá se to jednoduše přetáhnout. Jinak samozřejmě jsem v původním příspěvku chtěl říct "kliknete pravým", takhle po ránu bych neměl nikam psát...
    1.12.2009 22:15 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Takže jsem to zkoušel různými tlačítky myši zlikvidovat, což nejde a divil bych se kdyby to takhle šlo, protože se jedná o jakési dvě záležitosti které mají jen stejný grafický symbol - ikonu. Jediné co jde, že to myší zduplikuju na na pracovní plochu. Nic víc. A zároveň bych se divil že jsem si toto způsobil sám jakousi neodbornou manipulací v prvopočátcích "používání" Ubuntu. Naopak, vzpomínám si, že už tehdá mě překvapovalo, proč tam jsou dvě zcela totožné ikony. Je to asi jako kdyby jste měli ve Windows dvě stejná tlačítka START ale každé by sloužilo na něco jiného. Znova jsem to vyfotil a umístil jako foto 7 a foto 8 na http://pctip.wbs.cz/Problemy_ktere_trvaji.html?fotka=7#foto Pravděpodobně budu opět nařčen z rejpalství, ale zajímá mě, proč to tak je nebo jak toto vzniklo. Mají to tak i jiní ve verzi Ubuntu 9.04. Uvítal bych kdybych tento symbol mohl vyměnit za nějaký jiný neboť je to takhle přinejmenším logicky podivné.
    1.12.2009 22:22 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Ještě bych to být vámi pro pomalejší čtenáře zopakoval do třetice, kdyby jim to ani na podruhé nedošlo:

    Je to asi jako kdybyste (jo, kdybyste) měl ve Windows dvě tlačítka Start a přitom by každé dělalo něco docela jiného.

    Být vámi si jednu z těch ikon změním, vypadá to fakt strašně.
    1.12.2009 22:31 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    No ale já bych se od ostatních rád dozvěděl, zdali to tak mají všichni v Ubuntu 9.04 nebo zdali jsem si to "zprasil" sám, nějakým svým neodborným, začátečnickým chováním?
    1.12.2009 23:33 NdrU | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Poslušně hlásím že já to na Ubuntu 9.04 nemám
    1.12.2009 23:45 NdrU | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Teď se dívám na ty screenshoty a opravdu jsem přesvědčen, že jste si to přidal do záložek. Takže ještě jednou:
    1. Otevřete nautilus (například kliknutím na jednu z těch ikon Computer)
    2. Pokud vlevo nemáte postranní nabídku se seznamem složek a zařízení, stiskněte F9 (nebo menu View > Side pane, nevím jak je to přesně česky, asi Zobrazit > Postranní nabídka či něco podobného)
    3. V této postranní nabídce lokalizujte položku Computer s onou zatrápenou ikonkou (měla by být v seznamu úplně dole)
    4. Na onu položku klikněte pravým a dejte Remove (v češtině nejspíš odebrat)
    Alternativní (možná jednodušší) možností je v okně nautilu stisknout Ctrl-B (případně menu Bookmarks > Edit bookmarks) a tam to odebrat
    2.12.2009 07:00 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Já tomu Linuxu vážně nechi ubližovat! Chtěl jsem ho i chválit před ostatními, ale vidím, když nalézám další a další jeho nedostatky jako de facto laik, které se dají označit skoro za školácké chyby a teda jen i laikovi vitelný vrcholek ledovce, že tak nejspíš nebudu moci dělat, alespoň u distribuce Ubuntu kterou jsem si na externí USB HDD namontoval a zatím ji prolézám jen abych se dozvěděl klady a zápory tohoto operačního systému, neboť se ke mě už léta šíří jen samé superlativy o něm. Nejvíc mě zpočátku(rok 1997) "fascinoval" "geniální" instalační balíčkový systém který by měl šetřit diskovou paměť a automatizovat a usnadňovat instalace ale jak se ukázalo, může sloužit a nejspíš tomu tak ve většině případů je, že disk doslova a do písmene zaplevelují i takové soubory které pouze zabírají místo a vůbec nikdy nejsou použity. Také mě překvapilo množství závislostí které bylo v letech zhruba 1997 tak do 5 - max. 10 balíčků. Dnes toto množství celkem běžně překračuje 10 balíčků a o počtu souborů raději ani nebudu mluvit. Dále mě překvapila skoro absolutní závislost Linuxových instalátorů jako Synaptic na internetu a jeho repozitářích. Takřka vůbec se nepočítá s tím, že by si dnes někdo chtěl nainstalovat cosi od kamaráda z adresáře na disku. O problematice firemních serverů na Linuxu se tu také nebudu zmiňovat protože to je další kapitola. Zároveň se nechci nijak dotknout uživatelů jiných distribucí Linuxu protože se mi stále chce věřit tomu, že některé mohou být opravdu dobré. Jen tak pro zajímavost. V r. 1997 bylo distribucí Linuxu asi 10. Víte kolik jich je dnes ???
    2.12.2009 07:44 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    disk doslova a do písmene zaplevelují i takové soubory které pouze zabírají místo a vůbec nikdy nejsou použity.
    Poznáš systém, kde to tak nie je? Ako by si navrhoval vytvoriť systém, kde je len to čo potrebuješ? Ako ja, ako vývojár, mám vopred vedieť, čo ty potrebuješ a čo nie? Ak to dokážeš zmysluplne definovať, tak prisámvačku dostaneš čo chceš.
    V r. 1997 bylo distribucí Linuxu asi 10. Víte kolik jich je dnes ???
    Áno, postrehol si správne, že už nie je rok 1997. Na druhej strane "hlavných" distribúcií je teraz tak ako v r. 1997 asi tak 5. V roku 1997: Debian, Redhat, Mandrake, Slackware, Gentoo. Teraz: Ubuntu (vychádzajúce z Debianu), Redhat, Mandriva (premenovaný Mandrake), Suse (vychádzajúce zo Slackware), a Gentoo. Možno debatovať o tom, či v tom terajšom zozname má alebo nemá byť Debian alebo Fedora. Všetky ostatné sú len špecifické distribúcie pre nasadenie v špecifických podmienkach. "One size fits all" neplatí. Je to ako keby si sa sťažoval, že nejazdíme všetci na Škode 120.
    2.12.2009 08:13 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Otázkou je co je to [ hlavní distribuce ] stejně tak jako je třeba pojem značková firma.
    2.12.2009 12:58 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Otázkou je co je to [ hlavní distribuce ]
    Otázkou to nie je. Práve som ich vymenoval. Ber to ako definíciu.
    2.12.2009 08:20 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Vážený pane. Slyšel jste někdy výraz Intuitivní ovládání?
    2.12.2009 08:39 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Když se zamyslíte nad tím proč instalační program testuje HW počítače a pak nakonec stejně zašvihá disk vším možným balastem, nepřijde vám to podivné? (Pochopitelně že nemyslím takové extrémní případy kdy uživatel třebas nikdy nepoužije příkaz touch atp). Nebylo by např. lepší kdyby při přidání HW se systém ozval v tom smyslu že byl nalezen neznámý HW a že pro jeho použití je nutné vyvolat jakousi procedůru která žádoucí SW doplní? Dúležité je také to, aby po odstranění HW se tento SW také odstranil a vše se vrátilo do původního stavu. Snad každý HW se dá detekovat ne?
    Max avatar 2.12.2009 09:09 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Současný kernel zkompilovaný se všema možnýma modulama (ovladačema) má 1,6MiB + 71MiB moduly. Pokud je do PC přidána nějaká karta, která je v GNU/Linuxu podporovaná, tak se neinstaluje. Jen se sám načte příslušný modul a hotovo. Vše běží. Čas na to nutný padne všechen jen na vložení dané karty do PC.
    Pokud by jsi rád tuto věc zrušil a raději vyměnil nějakých 50MiB zato, že si každou kartu budeš naklikávat a ručně instalovat, tak buď používej LFS, nebo používej jiný OS. Jen by mně zajímalo, který OS by jsi používal, protože co tak vím, tak GNU/Linux / a *UNIX like systémy jsou to nejčistší, co snad pro uživatele existuje.
    Zřejmě používáš asi windows, ale neříkej mi, že vše v něm obsažené využíváš? Myslím si, že sotva tak polovinu věcí a o zbytku ani nevíš, že tam máš nainstalováno ;-)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    2.12.2009 10:33 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Vůbec nechci tvrdit že Windows jsou v nějakém směru skoro dokonalé, je to též záplata na záplatě. Zavedením každého Service packu staré chyby pominou a objeví se nové, ale to ponechme stranou. Třebas jen taková věc - disky. Na MFM se začínalo s kapacitou nějakých 10 MB. Pořád se něco záplatovalo aby mohly přijít disky 47MB 100MB 630MB 1GB 10GB 100GB 500GB 1TB atdzb. Cožpak tehdá konstrukréři a programátoři byli tak krátkozrací a nevěděli že vývoj půjde kupředu? Že disky půjdou s kapacitou stále výš a výš. Nemohl se už dávno udělat nějaký SW interface který by teoreticky i prakticky umožňoval použití disku třebas 1000TB už v éře 286tek? To samé platí i při použití USB Flash. Starý ovladač ve Win98SE už 2GB nezvládá takže ovladače tam mám 3. Připadá vám tohle normální? Ono to nešlo už dávno udělat tak aby USB Flash 1T nemohla fungovat už tehdá i když tehdá ještě neexistovala. Ona neexistuje ještě ani dnes, pravda, ale může už mít připravenou půdu ne?
    Max avatar 2.12.2009 10:42 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Jeden o voze, druhý o koze :-/
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 2.12.2009 08:48 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    O co ti přesně jde? Posuzuješ systém podle počtu souborů? Neumíš ani párkrát kliknout na myš, ale hned víš co je v systému využíváno a co ne? Hned se z tebe stal odborník na serverovou platformu?
    To, že má balík třeba víc než 10 závislostí není žádná špatná věc ;-). Snaž se aspoň trochu pochopit fylozofii balíčkovacího systému místo toho, aby jsi to nejdříve krytizoval ;-).
    Již jsem řekl, že pokud ti konkrétní distribuce nevyhovuje, tak používej jinou, ale proboha, zkušenosti z jedné distribuce nevztahuj hned jako komplexní problém všech distribucí ;-).
    Zdar Max
    PS: Když by jsi se nad tím jen trochu zamyslel, tak zjistíš, že počet současných distribucí je zcela irelevantní věc ;-)
    Měl jsem sen ... :(
    2.12.2009 18:35 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Cožpak o to. Kliknutí... Ale kdyby jste viděl.. Já si ani tkaničky u bot neumím zavázat!
    2.12.2009 12:45 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Rada:

    včera 23:45 NdrU | skóre: 1 Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer

    Teď se dívám na ty screenshoty a opravdu jsem přesvědčen, že jste si to přidal do záložek. Takže ještě jednou:

    1. Otevřete nautilus (například kliknutím na jednu z těch ikon Computer) 2. Pokud vlevo nemáte postranní nabídku se seznamem složek a zařízení, stiskněte F9 (nebo menu View > Side pane, nevím jak je to přesně česky, asi Zobrazit > Postranní nabídka či něco podobného) 3. V této postranní nabídce lokalizujte položku Computer s onou zatrápenou ikonkou (měla by být v seznamu úplně dole) 4. Na onu položku klikněte pravým a dejte Remove (v češtině nejspíš odebrat)

    Alternativní (možná jednodušší) možností je v okně nautilu stisknout Ctrl-B (případně menu Bookmarks > Edit bookmarks) a tam to odebrat

    Reakce:

    dnes 07:00 Jaroslav Kopal Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer

    Já tomu Linuxu vážně nechi ubližovat! Chtěl jsem ho i chválit před ostatními, ale vidím, když nalézám další a další jeho nedostatky jako de facto laik, které se dají označit skoro za školácké chyby a teda jen i laikovi vitelný vrcholek ledovce, že tak nejspíš nebudu moci dělat, alespoň u distribuce Ubuntu kterou jsem si na externí USB HDD namontoval a zatím ji prolézám jen abych se dozvěděl klady a zápory tohoto operačního systému, neboť se ke mě už léta šíří jen samé superlativy o něm. Nejvíc mě zpočátku(rok 1997) "fascinoval" "geniální" instalační balíčkový systém který by měl šetřit diskovou paměť a automatizovat a usnadňovat instalace ale jak se ukázalo, může sloužit a nejspíš tomu tak ve většině případů je, že disk doslova a do písmene zaplevelují i takové soubory které pouze zabírají místo a vůbec nikdy nejsou použity. Také mě překvapilo množství závislostí které bylo v letech zhruba 1997 tak do 5 - max. 10 balíčků. Dnes toto množství celkem běžně překračuje 10 balíčků a o počtu souborů raději ani nebudu mluvit. Dále mě překvapila skoro absolutní závislost Linuxových instalátorů jako Synaptic na internetu a jeho repozitářích. Takřka vůbec se nepočítá s tím, že by si dnes někdo chtěl nainstalovat cosi od kamaráda z adresáře na disku. O problematice firemních serverů na Linuxu se tu také nebudu zmiňovat protože to je další kapitola. Zároveň se nechci nijak dotknout uživatelů jiných distribucí Linuxu protože se mi stále chce věřit tomu, že některé mohou být opravdu dobré. Jen tak pro zajímavost. V r. 1997 bylo distribucí Linuxu asi 10. Víte kolik jich je dnes ???

    Jaroslav "Troll" Kopal jede :)

    2.12.2009 14:03 NdrU | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Řekl bych, že se dříve či později zařadí na českém internetu po bok takových fenoménů, jako jsou Henryk Lahola nebo Věra Pohlová ((-:
    Dent avatar 2.12.2009 14:31 Dent | skóre: 21 | blog: Standovo | České Budějovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Podle odrazu v LCD panelu na fotce z jeho stránek se je pan Kopal starší člověk (omlouvám se, pokud se mýlím), ti mají nárok na jistou tvrdohlavost a umíněnost. Dobře to vidím u svých rodičů/prarodičů a jejich přístupu k PC.

    Jakmile něco nejde podle nich, nenechají si vymluvit, že je to zažitá konvence a má to svůj smysl, který sice nemusí být na první pohled vidět, ale je tam. S tím se holt nedá nic dělat :)
    3.12.2009 07:36 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Zato ti mladí. Každý z nich má zaručený patent na to, jak tenhle svět udělat lepší. Většinou je tyhle tendence ale po 30 zase přejdou.
    Dent avatar 4.12.2009 00:49 Dent | skóre: 21 | blog: Standovo | České Budějovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Neberte to jako útok na vaši osobu, takhle to na světě prostě chodí.

    Věci, na které se ptáte a nelíbí se vám, jsou v systému vyřešeny určitým způsobem, který má své opodstatnění (většinou). Kdybyste všechen čas, který jste věnoval těmto diskuzím a kritice současného řešení, věnoval studium principů balíčkovacích systémů, věřím, že by vám současný stav dával smysl také.
    4.12.2009 09:36 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Tak to jste ještě mladík :) Osobně doufám, že je vám těsně pod třicet, protože s tímhle trollováním budete znám jako votravnej starej dědek ještě dřív, než vám těch třicet bude, a pak už vám to nikdo neodpáře :)
    2.12.2009 15:33 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer

    A co takový klasik? :-D

    2.12.2009 08:09 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Pane NdrU. Skutečně se mi podařilo podle vašeho návodu jeden symbol - ikonu Computer odstranit. I když jste opoměl poznamenat že v postraní nabídce se ještě musím tlačítkem, které je nahoře této postraní nabídky, přepnout do zobrazení Places, abych onen symbol Computer vůbec viděl a mohl s ním cokoliv dělat. Jen tak stranou: Myslíte si že kdyby onen klikací prvek - tlačítko něměnilo svůj název podle toho jaké zobrazení je momentálně nastaveno, kdyby se to tlačítko jmenovalo třebas Switch/xxx že by to nebylo pro začátečníka přehlednější a intuitivnější? Je mi jasné že to není vaše vina, ale je to pro mě také jedna z prapodivných a matoucích věcí: Tlačítko které mění svůj název podle toho, co jím navolíme. Laik totiž vůbec netuší, že to vlastně není tlačítko ale jakýsi indikátor stavu. Zároveň jsem přemýšlel nad tím, jak jsem si mohl tuto záležitost s duplicitní ikonou Computer způsobit sám ke své nevoli. Zatím mě nic nenapadlo. Vás ano? Přesto vám děkuju že jste mi rozšířil obzor jak musím na Ubuntu pohlížet.
    2.12.2009 08:59 NdrU | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Myslíte si že kdyby onen klikací prvek - tlačítko něměnilo svůj název podle toho jaké zobrazení je momentálně nastaveno, kdyby se to tlačítko jmenovalo třebas Switch/xxx že by to nebylo pro začátečníka přehlednější a intuitivnější?
    Tlačítko které mění svůj název podle toho, co jím navolíme.
    Ono to není tlačítko ale rolovací nabídka, což je imho jeden ze základních graických ovládacích prvků (a to rozhodně nejen na linuxu). Ještě nikdy jsem neslyšel, že by s tímto měl někdo problém, ne tak člověk, který počítač používá více než 12 let.
    Zároveň jsem přemýšlel nad tím, jak jsem si mohl tuto záležitost s duplicitní ikonou Computer způsobit sám ke své nevoli
    Libovolné místo se dá přidat do záložek stisknutím Ctrl-D v okně nautilu, občas člověk něco takové může zmáčkout omylem (kolikrát jsem si rval vlasy, když jsem v terminálu omylem zmáčkl Ctr-S, a potom, v domnění že to spravím, jsem pomocí Ctrl-Q okno terminálu zavřel...)
    I když jste opoměl poznamenat že v postraní nabídce se ještě musím tlačítkem, které je nahoře této postraní nabídky, přepnout do zobrazení Places, abych onen symbol Computer vůbec viděl a mohl s ním cokoliv dělat.
    Velice se vám omlouvám, že jsem vás poskytnutím neúplných a značně zavádějících informací přinutil přijít na to sám, už se to vícekrát nestane.
    2.12.2009 09:46 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Je snad samozřejmostí že když někomu radím, tak by informace ode mě k dotyčnému mohly být úplné a jednoznačné abych ho tím spíš ještě více neuváděl v omyl. Ale neberte si to tak. Vy se časem určitě zdokonalíte. Doufám že to berete jako legraci?
    2.12.2009 09:54 Skokan, Pavel | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Neplette si to tady s placenou podporou, tady Vam nikdo radit nemusi...
    2.12.2009 09:59 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Jistě tady jsem na diskusi a proto zde diskutujeme o Linuxu.
    2.12.2009 09:55 Jaroslav Kopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Já bych řekl, že rolovací nabídka a toto tlačítko je něco trošku jiného. Tohle mi přijde jako jakýsi hybrid, ale je dobře že to vím že v Ubuntu je to jakýsi andard, stejně jako už vím že je dobré občas kliknout na About abych se dozvěděl jakýže to program vlastně používám. Onehdá jsem pátráním po Nautilu strávil několik dní abych se nakonec dozvěděl že ho vlastně už dávno nevědomky používám.
    Bedňa avatar 8.12.2009 00:22 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je v Ubuntu 2x stejný symbol Computer
    Niekedy je dobré čítať čo Ti ľudia píšu a možno aj popri klikaní na about, napísať dík za radu, Ti si presne ako môj ujo, ktorého mám rád a je naozaj vzdelaný, ale má svojsku povahu napr.: ja chcem používať toto, ale chcem aby tam bolo toto, poviem mu použi toto, ale on mi povie ja chcem aby to bolo tam atď, atď ... , jediné riešenie je naprogramuj si svoj systém sám.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.