abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 722 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Instalacia web servera (Ubuntu alebo FreeBSD)?

    25.1.2010 03:53 Fero Taraba
    Instalacia web servera (Ubuntu alebo FreeBSD)?
    Přečteno: 676×
    Zdravim vsetkym skusenejsich spravcov systemu. S pocitacmi pracujem uz dlhe roky, este od cias 386-tiek, denne riesim problemy tykajuce sa sieti, hw, sw a ine veci. Linuxom som sa nikdy nezaoberal, robil som jeden herny server na Debiane, trosku sa staral o svoje server pod FreeBSD (len zakladne a jednoduchsie veci), o ostatne sa mi staral kamarat, ktoremu som zaplatil instalaciu. Teraz planujem kupu noveho servera a tak sa mi otvara otazka, ze ci si to nainstalovat sam alebo opat niekomu zaplatit.

    Jeden z kamaratom ma presviedca, ze si to mam spravit sa, ze sa mam pozriet po Ubuntu, ktory ponuka aj cisto serverove riesenie s oznacenim Ubuntu Server Edition. Druha moznost je ist do FreeBSD, ale to by som sam nezvladol a tak by som si zaplatil instalaciu. Ubuntu vraj na tom nie je az tak zlozito ako FreeBSD, zvladnut instalaciu nie je problem, ponuka balickovaci system APT (apt-get), ktory poznam uz trochu z Debianu, prakticky to mozem prirovat k portom FreeBSDcka, praca by tam mala byt rovnaka. Napokon je Ubuntu zalozene na Debiane.

    Neviem vsak povedat, ci si dokazem na instalaciu servera trufnut, pretoze chcem mat server dobre nastaveny a hlavne zabezpeceny. Bude preto potrebovat spravit samotnu instalaciu servera, nastavit firewall, instalacia Apachu, MySQL, ftp, statistik. MySQL a Apache by som az tak zlozito nevidel, malo by to ist pekne cez balicky spravit, nastavenie by som zvladnut mal. Skor sa obavam takej instalacie FTP, pretoze by som chcel nejaky prijatelny ftp server, ktory co to dokaze - sprava uzivatelov, kvoty, prava a podobne. Najznamejsim je asi v tomto obore proFTPd, ale to povazujem za dost zlozite, takze neviem, ci by som zvladol samotnu konfiguraciu, pretoze som ho uz raz pod Debianom skusal a neuspesne, aj ked je pravda, ze vtedy moje skusenosti boli s Linuxom o dost mensie. Dalej je tam instalacia a konfiguracia mailu, ci tam zvolit nejaky Postfix alebo sa pozriet po niecom inom (ak nieco ine, tak co take?), samozrejme vratane kontroly spamu (zrejme SpamAssain, ci?..., antivirus tam ani tak netreba, ten vacsinou ma uz kazdy pocitac, okrem toho mail vyuzivam len ja a par kamaratov, takze ziadne hromadne nasadenie ako v pripade hostingu ci mail servera typu Centrum, Gmail a podobne nerozi. Ku vsetkemu by som chcel mat statistiky, nejake to MRTG alebo Munin, aby som mal prehlad o vytazeni procesora, load average, teplote diskov (a pripadne aj procesora), zaplnenie diskov, spojenia Apache/MySQL, query Apache/MySQL, pripadne aj pre ftp a mail. Cele by som to chcel mat okrem toho v grafickej administracii cez web, minimalne to ftp a mail. Nejakeho admina pre MySQL ci Apache nepotrebujem, pretoze MySQL si spravim cez PhpMyAdmin a Apache priamo upravou httpd.conf. Viem, ze Postfix ponuka web admin, taktiez aj proFTPd by ho malo mat, pripadne pouzit ISPConfig aplikaciu, ktora ponuka taketo veci vsetko v jednom - otazna je vsak konfiguracia a implementovanie do systemu, aby to bolo plne funkcne.

    Podla slov toho kamarata ma Ubuntu dobru komunitu, kedze je zalozene na Debiane a navyse je velmi oblubene. Celkom sa mi jeho myslienka aj pozdava, pretoze by som sa niecomu priucil a aj to, ze by mi s tym mohol pomoct, keby som mal problem. Vravel som, ze to moze spravit vsetko a ja ma tu zaplatim, ale on peniaze nechce, skor chce, aby som si to spravil sam a ked bude potrebne, pomoze mi to. Ostal som prekvapeny, ked odmietol peniaze a nuti do instalacie mna (aspon by som sa nieco naucil :) ).

    Aky mate nazor na takuto situaciu vy - sekusenejsi uzivatelia a administratori. Myslite si, ze by som sa mal do toho pustit, ak urcite znalosti mam, snaha a chut by tiez bola, anglictina je na prijatelnej urovni, aby som si dokazal aj anglicke stranky prestudovat.

    Jedna sa o Ubuntu 9.10 Server Edition pre AMD64.

    Odpovědi

    25.1.2010 06:16 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalacia web servera (Ubuntu alebo FreeBSD)?
    Moc písmenkuješ, kdybys místo toho použil vyhledávání a hlavu, tak se dobereš výsledku dřív. Použij co víc umíš případně pokud máš chuť se učit tak to co znáš míň :-) (jo a *buntu bych na server nedával, když už tak Debian)
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    25.1.2010 11:25 Fero Taraba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalacia web servera (Ubuntu alebo FreeBSD)?
    Hladal som, nasiel som tu nejake navody, diskusie k serverom a podobne. Len by som aj rad pocul nazor skusenejsich, ze ako sa k tomu postavia. Viem, ze konecne rozhodnutie bude na mne, ale aj tak.
    Max avatar 26.1.2010 12:11 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalacia web servera (Ubuntu alebo FreeBSD)?
    To, proč mnohé láká ubuntu je ona délka podpory, kdy na systém nemusíš sáhnout a nemusíš být vyklepaný z přechodu na vyšší verzi. Debian 2-3 roky oproti ubuntu 5 let, to je docela rozdíl a technicky vzato, systémy jsou to skoro totožné a návodů miliony.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    26.1.2010 14:48 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalacia web servera (Ubuntu alebo FreeBSD)?
    To sice ano, ale za 3 roku budou na webserveru řešit nové PHP, nový webserver a pár dalších balíčků a ze slavného ubuntu vznikne bastl křížený testing debianem.
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    25.1.2010 11:36 l4m4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalacia web servera (Ubuntu alebo FreeBSD)?
    9.10 není LTS. To si už můžeš dát na ten server rovnou Fedoru... Když už Ubuntu, tak alespoň 10.04, což bude opět LTS.
    26.1.2010 01:02 Fero Taraba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalacia web servera (Ubuntu alebo FreeBSD)?
    Tak som to pozeral a posledna LTS verzia je z aprila 2008, dalsia bude az v 29. aprila 2010. Ak som dobre pochopil tomu co pisu, tak TLS ma podporu 5 rokov v pripade serverovej edicie, ta verzia 9.10 ma podporu len 18 mesiacov. To znamena, ze podpora pre verziu 9.10 skonci v aprili 2011, cize to nie nieco malo cez rok. Co sa stane potom, nebudu dostupne balicky pre system alebo co? Moc tomu nechapem, hoci sa tomu snazim pochopit.

    Moznostou je nasadit alfa 2 verziu, ktoru by som nerad daval na server. Preto ma zaujima, ze ak by som teraz pocas februara dal verziu 9.10, ci je mozne potom bez problemom prejst na novu LTS verziu, ked bude k dispozicii? Lebo ako divam, tak pisu, ze to ide cez update manager, ktory ma zahlasit, ze je nova verzia k dispozicii. Len ma zaujima, co potom s nastavenim servera, ostane vsetko zachovane a len sa to updatne na novu verziu?
    27.1.2010 10:09 l4m4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalacia web servera (Ubuntu alebo FreeBSD)?
    Budeš muset upgradovat, pokud budeš chtít bezpečností záplaty a pod.

    Upgrade na novou verzi distra může být (u libovolného distra) cokoli mezi automatickou pohodičkou a totálním rozesráním. Většinou je to blíž tomu prvnímu, ale záleží na štěstí...
    30.1.2010 11:18 Fero Taraba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalacia web servera (Ubuntu alebo FreeBSD)?
    Cize ked pouzijem aktualnu verziu Ubuntu Server Edition 9.10, tak by nemal byt problem na prechod na LTS verziu, ktora ma byt 28. aprila? Pozeral som aj nejake clanky na nete a fora Ubuntu, malo by to ist prakticky jednoducho updatnut, len co to spravi a Apachom, MySQL, ProFTPd a podobne, zrejme ostanu zachovane nastaveniach aj databazy, ci nie?
    26.1.2010 11:46 Fero Taraba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalacia web servera (Ubuntu alebo FreeBSD)?
    bump
    26.1.2010 14:41 linuxik | skóre: 32 | Milovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalacia web servera (Ubuntu alebo FreeBSD)?
    No, chces toho docela dost. Nepocitej ze tohle vsechno nastavis za jeden vecer, instalace bude ten nejmensi problem. Pokud se rozhdnes pro linux a nic jineho ti asi nezbyde, ne ze by freebsd bylo spatne, ale preci jen dokumentace a ruznych how-to je pro linux mnohem vice, budes muset nastudovat spoustu manualu. Jako mailserver urcite pouzij postfix, sendmail nebo exim taky nejsou spatny, ale konfiguraci maji radove slozitejsi a pro FTP se podivej na vsftpd.

    26.1.2010 21:27 Fero Taraba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalacia web servera (Ubuntu alebo FreeBSD)?
    To je mi jasne, ze to nebude na jeden vecer a ze ty zabijem kludne aj tyzden. No som odhodlany do toho ist. Pre ftp sa mi vsFTPd prilis nepozdava, pouzivam ho aj teraz a nesedi mi, nie je to to prave orechove a chcel by som nieco lepsie.
    Max avatar 26.1.2010 21:38 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalacia web servera (Ubuntu alebo FreeBSD)?
    pure-ftpd, nebo proftpd, nebo se vykašlat na ftp a jít směrem k sftp ;-)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    27.1.2010 09:59 Fero Taraba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalacia web servera (Ubuntu alebo FreeBSD)?
    Co sa tyka funkcii, tak sa mi najviac pozdava ProFTPd, az na ten config co treba vsetko nastavit :(
    Max avatar 27.1.2010 10:13 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalacia web servera (Ubuntu alebo FreeBSD)?
    Pokud nechceš ověřovat uživatele přes nějakou db, tak je to celkem jednoduché.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    27.1.2010 13:57 Fero Taraba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalacia web servera (Ubuntu alebo FreeBSD)?
    Praveze chcem nieco take, aby som mal aj webove rozhranie pre administraciu, ci uz pouzijem nejaky admin panel na spravu server ako trebars Webmin ci ISPconfig a tam to bude musiet ist cez databazu.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.