abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 725 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Jakou distribuci linuxu mám zvolit?

    17.3.2010 20:56 Azazel
    Jakou distribuci linuxu mám zvolit?
    Přečteno: 1171×
    Mám starší notebook Compaq Armada 110 prosím o doporučení vhodné distribuce. Hardware: CPU intel Celeron 846 MHz RAM 184 MB Grafika Trident Video Accelerator CyberBlade-i1

    Chtěl bych nějakou jednodušší verzi Ubuntu nebo Fedory v GNOME. Děkuji za radu

    Azazel

    Odpovědi

    17.3.2010 21:32 J@rys | skóre: 11 | blog: Jarduv_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jakou distribuci linuxu mám zvolit?
    Na podobnem HW mi s prehledem jede Debian Lenny. Ale tobe jako zacatecnikovi doporucuji spis slabsi odvar, nez ostry Linux :-). Muzes zkusit treba Ubuntu, ktere ma silnou komunitu. Ja osobne pouzivam openSuse a hlasim spokojenost. Zalezi na vkusu kazdeho soudruha. Tvuj HW neni az tak stary. Jen asi bude lepsi vypnout nejake ty efekty v KDE, nebo Gnome. J@.
    18.3.2010 07:51 letec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jakou distribuci linuxu mám zvolit?
    Muzes zkusit treba Ubuntu...

    Souhlasím, ale při malé paměti je dobré Xubuntu, o kterém jsem psal v blogu tady.

    Ovšem, kdo je zvyklý na Gnome nebo KDE, tomu se vlastnosti Xfce možná nebudou líbit.
    multi avatar 17.3.2010 23:19 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jakou distribuci linuxu mám zvolit?
    -dulezitejsi nez volba distribuce je volba window/desktop manageru, gnome urcite neni optimalni volba, lepsi je fluxbox, lxde, windowmaker atd

    -volba vhodnych aplikaci, napr presto ze nepouzivam operu, tak na pomalych strojich byla znatelne sviznejsi

    -nastaveni systemu: hl. povypinani nepotrebnych sluzeb
    17.3.2010 23:46 xouma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jakou distribuci linuxu mám zvolit?

    GNOME radši ne. Třeba XFce je postavené na stejných knihovnách Gtk jako Gnome, takže třeba správce souborů Thunar vypadá skoro stejně jako Nautilus.

    Ubuntu s Xfce je Xubuntu. Ale i to chce při instalaci z live CD 192 MB. Možná to půjde. Nebo to se to dá instalovat z alternate CD.

    Ubuntu je vlastně Debian, na který se automaticky nainstaluje spousta aplikací. To je pro začátečníka jednodušší, ale na slabém hardwaru to může být problém. V debianu můžeš začít s ořezanějším systémem a pak si přidávat jen to co budeš potřebovat. Akorát že bys začal s příkazem aptitude a trochu by ses musel v těch balících zorientovat.

    pavlix avatar 18.3.2010 01:33 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jakou distribuci linuxu mám zvolit?
    Nedoporučuju co používat, výběr je na každém...

    Ale můžu doporučit podívat se na LXDE, klube se z toho velmi lehké, ale použitelné desktop prostředí... pokud máš aspoň trochu rozumnou cdromku, tak můžeš zkusit debian lxde live (google najde) do začátku a pak to zprovoznit na libovolné distribuci, která to má.

    XFCE ve mě přestalo budit dobrý dojem, když mi hlásilo chybu při každém startu bez konektivity do internetu. Navíc není ani tak lehké jako LXDE a podobné, ani tak komplexní jako gnome/kde.

    Až se naučíš třeba s tím LXDE, tak můžeš kouknout po dalších možnostech. Není problém si DE vyrobit sám z různých komponent. Ale už to chce trošku času věnovat konfiguraci a dolaďování.

    Gnome je fajn, ale trošku žravější. Pro tebe tím pádem nic moc.

    KDE nekomentuju, někteří na tomto portálu jsou na něj hrdí, mě přesto ze zkušenosti přijde spíš nestabilní (zkušenosti z gentoo, debianu a ubuntu). Pokud přecejenom KDE, tak bych to viděl na nějakou distribuci, která se KDE aktivně věnuje (opensuse). Mam za to, že KDE je ještě žravější než gnome, ale nemůžu to ničím podložit.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    18.3.2010 09:40 Ivo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jakou distribuci linuxu mám zvolit?
    Ja mam dobru skusenost k KDE. Mam podobny stary notebook. Nainstaloval som na neho najprv Xubuntu (XFCE) a bolo to dost pomale. Potom som skusil Kubuntu 8.04 LTS (KDE 3.5) a funguje to super.
    pavlix avatar 18.3.2010 22:19 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jakou distribuci linuxu mám zvolit?
    KDE neni pro danou platformu vhodná volba. Nevím na čem selhalo tvoje srovnání, ale rozhodně bych spíš navrhoval, co jsem nahoře napsal já než to s čím na můj komentář reaguješ.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    18.3.2010 22:38 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jakou distribuci linuxu mám zvolit?
    Byla řeč o KDE 3.5 a to rozhodně dobrá volba je. Mám letité zkušenosti s provozováním KDE 3.x na počítači se 128 MB RAM (ještě mínus sdílená grafika) a je to úplně v pohodně použitelné, i s rezervou. Dokonce to žere ještě míň paměti než systém s LXDE na mém počítači (tedy celý systém se vším všudy kolem 50 MB). KDE 3.x je jedno z nejlehčích prostředí a řeči o jeho náročnosti jsou nepodložené mýty teoretiků, kteří to neotestovali v praxi.

    Dnes už bych ale volil to LXDE, protože je aktuální a stále se vyvíjí.
    18.3.2010 09:20 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jakou distribuci linuxu mám zvolit?
    Pri tehle kombinaci HW muzete s klidem zapomenout na ty chytre rady okolo ve stylu Ubuntu, Kubuntu (Gnome, KDE) a i Xubuntu. To Xfce tam taky nebude zadna vyhra zrovna. Nejlepe by bylo sehnat vice RAM a jinak se soustredit na podobne distribuce http://www.elivecd.org/ , http://www.damnsmalllinux.org/ , http://www.puppylinux.org/
    pavlix avatar 18.3.2010 22:22 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jakou distribuci linuxu mám zvolit?
    Ono to není jenom v distribucích. Navíc uvedená velikost RAM je dostatek prakticky na cokoliv z unixového světa kromě KDE. Gnome je pořád ještě trošku hodně. Současné verze XFCE neznám.

    Moje rada bylo LXDE, které rozhodně zdaleka takovou rezervu RAM nepotřebuje.

    Kdyby si tazatel chtěl sehnat více RAM, určitě to zkusí. Jinak puppy/damnsmall budou podle mě až zbytečně minimalistické.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    18.3.2010 13:46 Štěpán
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jakou distribuci linuxu mám zvolit?
    Doporučuju Linux Mint XFCE Edition, Linux Mint Fluxbox Edition, Tiny Me (což je PCLinuxOS s LXDE), anebo počkat pár měsíců, s novou verzí Ubuntu 10.04, která vyjde koncem dubna, by se nově mělo objevit i Lubuntu neboli Ubuntu s LXDE. Kdysi jsem měl na starém železe i Fluxbuntu, ale vzhledem k tomu, že to je skomírající projekt (poslední verze je 7.10), mu moc nedůvěřuju.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.