abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    22.4. 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    22.4. 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 697 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Sprava hosting serveru

    9.8.2010 04:05 Filip
    Sprava hosting serveru
    Přečteno: 468×
    Potřeboval bych poradit jestli je dobré použít pro správu serveru ISPconfig 3 Mám 3 servery, jeden slouží pro DNS, další jako záloha a poslední jako hosting... Terpve vše poznávám a nejsem si jist volbou administrací pro servery, ještě jsem se chtěl zeptat, jestli se v ISPconfigu také dají propojit nebo je potřeba každý server kontrolovat zvlášť.

    Omlouvám se, ale jsem začátečník a rád bych se naučil porozumět.

    Odpovědi

    9.8.2010 09:01 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sprava hosting serveru
    Pro spravu 3 serveru ti staci bohate SSH, mne to prijde moc robustni a zbytecne komplikovane, vic verim terminalu , ale mozna je to jen subjektivni nazor.

    NN
    9.8.2010 11:34 jirkamailto | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sprava hosting serveru
    Spravuji nekolik serveru a vzdy jsem k jejich sprave pouzival ssh. Me to prijde i nejjednodussi a nejmene narocne. Ostatni nastroje neznam, ale nedovedu si predstavit, ze bych spravoval server v nejakem klikatku.
    9.8.2010 11:59 none
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sprava hosting serveru
    Osobne doporucuju SSH. Pokud se rozhodnes pro ISPconfig, pak jen pokud jsi schopny administrator, protoze pokud se ti neco zvrtne, budes to muset resit prave pres SSHcko. Otazka take zni, zda to nainstalujes tak, jak si predstavujes. Taky bych asi doporucil nejakeho spravce. Za par stovek muzes mit po starostech.
    9.8.2010 14:37 Filip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sprava hosting serveru
    Děkuji všem za rady, vyzkoušim tedy SSH. Jeste jsem se chtěl zeptat na několik věcí, které mi nedaj spát. Tak třeba, jak udělat klientovi vyhrazené místo např. 10gb a pak jak dotyčnému klientovi vytvořit ftp, mysql a mail. Musí se tohle všechno dělat manuálně či je na to nějáký soft? A ještě jsem se chtěl zeptat, když si udělám administraci pro klienty, tak dá se pomocí PHP spojit s Linuxem? Například si klient vytvoří další ftp účet v PHP a ten účet se vytvoří v nějákém adresáři pro ftp účty?

    Děkuji všem za pomoc a rady
    9.8.2010 14:49 jirkamailto | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sprava hosting serveru
    co se tyce vytvoreni ftp mysql, musite v databazi vytvorit uzivatele, ktery si pak muze vytvaret databaze, mail, musite vytvorit v mailserveru alias, ktery bude smerovan na konkretniho uzivatele. Jinak co se tyce kvot, pouzival jsem nastroj quota na hlidani kvot pro uzivatele.
    9.8.2010 20:43 Filip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sprava hosting serveru
    Je to docela zajímavé, ale furt mi to ještě nejde moc do hlavy, nevíte náhodou o nějákých návodech na internetu?
    9.8.2010 20:57 jirkamailto | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sprava hosting serveru
    spoustu navodu najdes zde http://www.howtoforge.com/
    9.8.2010 21:00 Samgarr | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sprava hosting serveru
    ISPConfig3 je defaultne navrzenej jako webhosting control panel, pro tvoje ucely se spis hodi http://webmin.com/. Ale i tak bych se radsi nejdriv naucil obhospodarovat server pomoci SSH a az pak experimentoval s klikatkama.
    9.8.2010 21:08 Filip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sprava hosting serveru
    Dobře, děkuji všem za rady a doporučení, ale mam ještě jeden a asi poslední dotaz... Týká se to DNS, když mám DNS server, tak jak udělat, že klient si objedná doménu, já ji zaregistruju u registrátora a poté ji přidám na DNS server, ale nevím jak se dá udělat to, že se doména nasměruje na určený hosting prostor :-(
    9.8.2010 21:49 timeos | skóre: 32
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sprava hosting serveru
    U registratora nastavis prislusne autorizovane DNS servery pre spravovanu domenu... teda tvoj DNS server, idealne formou mena (dns_name) aj formou IP adresy (dns_ip).
    9.8.2010 22:10 maga | skóre: 15 | blog: Tricka_KU_Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sprava hosting serveru

    Kluci nechci vam dotoho kecat, ale tazatel nevi o co de. Pokud to chces pouzit pro komercni ucely, tak radsi v tvym pripade doporucuji ispconfig, jede total bez problemu, i tak jich budes mit vic nez dost. Dns nech na strane registratora jen A zaznam a MX smeruj na tvuj server, odpadne ti tak jedna starost, aspon pro zacatek. Jinak pokud nemas uplny zaklady jako je konfigurace apache vhostu, mysql, postfix,quota... tak umres (ispconfig toto vsechno dala za tebe), radsi zacni studovat a zkouset nekde doma a pak teprv bez do nejakyho "komercniho" nasazeni, nebo dopadnes jak plno radoby hostingu.

    "La Théorie c’est bon, mais ça n’empêche pas d’exister." (Jean-Martin Charcot)
    9.8.2010 22:30 Filip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sprava hosting serveru
    Děkuji za dobrou radu i pomoc :-) já zkouším vše právě doma a chci se to naučit a porozumět tomu, jen jsem neměl v hodně věcech jasno, ted už díky všem jasno mám :-)
    10.8.2010 13:12 P.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sprava hosting serveru
    Doporucuju se vyhnout vsemu, co ma v nazvu ISPConfig.

    Naprosto silene GUI rozhranni, zpraseny kod, uzivatele se jmenuji ve stylu web23_u4 (to by nenapadlo ani Billa), nese si s sebou vsechny demony (FTP, spamd), takze nemoznost provazani s balickovacim systemem, weby uklada do adresare /home/web23/user/web23_u4 apod. Des a hruza.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.