abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Jak sesynchronizovat dva servery na DEBIANu?

    30.9.2010 20:47 Tomasekkk
    Jak sesynchronizovat dva servery na DEBIANu?
    Přečteno: 337×
    Zdravim Vas vsechny,

    měl bych dotaz ohledně "synchronizace" dvou DEBIAN serverů. Máme dva servery, každý je umístěn v jednom a tom samém datovém centru, rád bych se zeptal, zda-li existuje způsob jak tyto dva servery propojit, zálohovat mezi sebou data (system, konfigurace apache, data na mysql, ftp apod.) a v případě výpadku nebo nedostupnosti prvního serveru, aby přešel ihned na druhý a když by první server opět zafungoval, sesynchronizovaly by se data z druhého serveru, který fungoval v době výpadku. Lze to řešit našimi HP servery nebo je potřeba k tomuto něco jiného? Jak se vůbec řeší problém ten, když dojde k výpadku jednoho serveru, ze DNS záznam potom neukazuje na první server, ale uz na druhy zalozni? Dekuji za rady nebo zasveceni do tématu :-) Tom

    Odpovědi

    Jendа avatar 30.9.2010 22:20 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak sesynchronizovat dva servery na DEBIANu?
    Obvykle se to dělá tak, že máš centrální storage a failover je potom řešen buď přímo na síťové úrovni (nějaká chytrá krabice, která testuje, jestli server žije, a podle toho směruje pakety buď na oba nebo jenom na jeden) nebo na úrovni DNS, které v případě výpadku musí vracet jenom záznam na ten funkční server (tam ale musíš mít dostatečně krátké TTL).
    Před 3 lety měli očkovaní do 3 let zemřít a měla nastat covidová totalita.
    30.9.2010 23:17 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak sesynchronizovat dva servery na DEBIANu?
    Podívej se na drbd a heartbeat (příp. jeho alternativy). Na netu je o tom poměrně hodně informací. Ty kompy se propojí přímým gigabitem, po kterým jede online replikace disků přes drbd. Když jsou ty kompy na stejném segmentu, aby se nemuselo řešit routování, jenom si přes heartbeat přehodí hlavní IP adresu na veřejném rozhraní a nemusí se měnit nic v DNS (to ani ve spoustě případů asi nejde).
    3.10.2010 08:14 Tomasekkk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak sesynchronizovat dva servery na DEBIANu?
    Diky moc, dival jsem se na to a na prvni pohled se mi to zamlouva. Mam jen několik otázek. První se uvažovalo nad tím, že mysql (pošta?) pojede na odděleném stroji a zbytek (apache, ftp a pripadne i zminovana posta?), myslíš si, že je vhodné mít tyto servery odděleny či nikoli? Jde nám o to, ať nějakým způsobem můžeme: zalohovat data v pripade vypadku a mit je tedy na dvou strojich, kdyby se s prvnim neco stalo. Tahat zalohy ftp apod. pres sit nekde na jine stroje mimo datove centrum je urcite vrazda :-) Takze mne napadlo, ze by se to dalo tedy resit tim synchronizovanim. DRBD mirroruje celý disk i se systemem a konfiguraci? Nebo to funguje jinak? Je tedy lepší nyní nainstalovat Debian Lenny, nainstalovat DRBD a heartbeat a stejne nainstalovat nove i druhy server, ktery bude zalozni? Nebo neumi DRBD zalohovat ani system? Jde mi o to, ze kdyz bude na jednom stroji jina konfigurace (procesor, deska, sitovka apod.), zda-li se vůbec linux rozjede. Díky za případnou odpověď
    BigWrigley avatar 3.10.2010 09:01 BigWrigley | skóre: 33
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak sesynchronizovat dva servery na DEBIANu?
    Take keepalived by zde mohl byt uzitecny. DNS zaznam by pak ukazoval na virtualni adresu, kterou si jeho instance prehazuji mezi sebou. Realne stroje pak nemusi byt ani na stejnem segmentu (tunneling mod).
    Linux is like a wigwam - no windows, no gates and Apache inside.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.