abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 763 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Jak vytvořit instalační DVD Linuxu

    12.2.2011 10:45 DWD | skóre: 18 | blog: papiry
    Jak vytvořit instalační DVD Linuxu
    Přečteno: 2511×

    --Jak vytvořím vlastní instalační DVD Linuxu? Nepotřebuji vyrábět od nuly úplně celou distribuci Linuxu, ale stačí mi upravit si co systém obsahuje podle mých potřeb a potom z toho vyrobit instalační DVD. Představoval bych si to takto:
    --V počítači mám nainstalovaný operační systém Linux, v mojem případě Mandrivu.
    --Z repozitářů si doinstaluji chybějící aplikace, které tam chci mít a třeba některé, co nepotřebuji, odinstaluji.
    --Doinstaluji si taky některé věci, které v repozitářích nejsou, to znamená, že si něco ze zdrojového kódu zkompiluji a nainstaluji. Například novější verzi jádra, novější verzi některých aplikací a podobně.
    --Vytvořím si instalační DVD, na kterém bude obsažený celý operační systém, co mám v počítači a k tomu všechny změny, které jsem provedl. Toto instalační DVD musí umět bootovat.

    --Ostatní věci bych si nějak zjistil, ale jde mi především o to, jak vyrobit to instalační DVD, aby: Bylo na něm kromě operačního systému obsažené taky všechny změny, které jsem provedl, a ostatní věci. A aby to DVD bylo schopné bootovat a aby bylo použitelné pro instalaci.

    --Pokud bych předtím, než začnu to DVD vyrábět, doinstalovával novější jádro, tak jak potom dosáhnu, aby to nové DVD bootovalo do toho nového jádra nebo do původního?

    Jsem kretén, který ví lautr hovno o Linuxu a o počítačích vůbec.

    Odpovědi

    13.2.2011 10:39 DWD | skóre: 18 | blog: papiry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak vytvořit instalační DVD Linuxu

    Jak si upravit operační systém, v tom bych problém neměl, nepotřebuji dělat nic extra. Stačí mi po instalaci operačního systému jenom doinstalovat některé chybějící balíčky, některé pro mě nedůležité aplikace odinstalovat, něco si zkompilovat a nainstalovat, něco nastavit a podobně. V tom bych problém neviděl. Problém pro mě ale je, že nevím, jak si z toho všeho vytvořím ISO obraz, ze kterého se potom dá vypálit instalační DVD, na kterém bude obsažený ten systém a všechny provedené změny, a aby to DVD bylo schopné bootovat a bylo použitelné pro instalaci operačního systému. Proč to DVD chci vyrábět: Abych už měl v systému všechno připravené a nemusel ho po instalaci připravovat.

    Potom jsem prohledával celý internet a hledal, kde bude něco o tom, jak si vytvořit vlastní bootovací CD (DVD), nebo jak vytvořit vlastní ISO obraz, ze kterého je potom možné vypálit bootovací CD (DVD), nebo něco podobného, ale našel jsem pendrek. Ano, našlo by se na internetu dost takových článků, ale všechno to byly postupy pro ty, kteří mají Windows, ale pro Linux nic. Všechno jenom pro shnilé okna.

    Zkusil jsem se podívat, jestli něco nebude v knize Linux Dokumentační projekt, je to největší kniha, kterou jsem o Linuxu viděl, tak by v ni mělo něco být. Jenomže mě tato kniha už zase zklamala, protože ani takové věci jsem v ni nenašel.

    Viděl jsem potom na internetu knihu Vytváříme vlastní distribuci Linuxu Od návrhu po fungující systém Lukáš Jelínek, ale nejsem si jistý, jestli by mi to pomohlo. Neměl jsem možnost si ji přečíst z blízka, jenom jsem viděl obsah, ale důležitou kapitolu jsem v obsahu neviděl - Jak vytvořit nakonec vlastní instalační CD (DVD), nebo jak vytvořit nakonec vlastní ISO obraz, ze kterého se dá potom vypálit instalační CD (DVD), které je schopné bootovat a které je použitelné pro instalaci systému. Tak nevím, jestli by mi tady ta kniha pomohla. Nebo jestli by se snad v knize Mistrovství v Linuxu s podtitulem příkazový řádek, shell, programování od Marka Sobella nenašlo něco z toho.

    Jsem kretén, který ví lautr hovno o Linuxu a o počítačích vůbec.
    15.2.2011 16:58 jadd | skóre: 34 | blog: Greenhorn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak vytvořit instalační DVD Linuxu
    Linux Dokumentační projekt, je to největší kniha, kterou jsem o Linuxu viděl, tak by v ni mělo něco být. Jenomže mě tato kniha už zase zklamala, protože ani takové věci jsem v ni nenašel.
    Bodejť by si to v ní našel, je to jen výběr z dokumentů HOW-TO aj., nemůže tam být vše,
    musela by pak být nejméně 2x tak velká.
    Vytváříme vlastní distribuci Linuxu Od návrhu po fungující systém Lukáš Jelínek
    Proč, když o ní víš si ji nekoupíš ? Ten autor to psal kvůli tobě ...
    Mistrovství v Linuxu s podtitulem příkazový řádek, shell, programování od Marka Sobella
    Ne v tý knize se píše jen o základních nástrojích dostupný v každé Linuxové distribuci.
    Není tam třeba ani ppp.
    Ale je výborná a určitě si jí kup.

    Takže se podívej jestli něco není na tldp.org, ale jestli neumíš tak dobře anglicky, bude rozumné koupit si tu knížku.
    15.2.2011 22:56 jadd | skóre: 34 | blog: Greenhorn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak vytvořit instalační DVD Linuxu
    Ještě můžeš mrknout na linux-live.org
    nebo na seznam jiných livecd.
    16.2.2011 17:35 DWD | skóre: 18 | blog: papiry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak vytvořit instalační DVD Linuxu
    Teď jsem si prohlížel v obchodě tu knihu Vytváříme vlastní distribuci Linuxu. Schválně jsem se podíval na kapitolu s nadpisem ...vytvoření obrazu... přibližně na straně 188 a moc nejsem přesvědčený, protože tam není popsané, jak ten obraz disku vyrobím. Jenom se píše, že je potřeba vyrobit obraz disku, ale jak ho udělat, jsem tam už neviděl. Přitom tak důležitá věc by neměla chybět.
    Jsem kretén, který ví lautr hovno o Linuxu a o počítačích vůbec.
    stativ avatar 13.2.2011 12:21 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak vytvořit instalační DVD Linuxu
    OpenSuSE má SUSE Studio, kde se to dá naklikat. Mandriva nic takového pokud vím nemá.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    13.2.2011 13:54 DWD | skóre: 18 | blog: papiry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak vytvořit instalační DVD Linuxu
    Škoda, že Mandriva takový nástroj nemá. Já jsem to potřeboval právě pro Mandrivu, protože v Mandrivě jsem si udělal, a ještě udělám, hodně nastavení, doinstalování aplikací, odinstalování přebytečných aplikací, chystám se kompilovat nové jádro a tak dále. Kdyby z toho šlo vyrobit ISO pro výrobu bootovacího DVD třeba jiným nástrojem. Třeba i příkazovým řádkem, skriptama apod.
    Jsem kretén, který ví lautr hovno o Linuxu a o počítačích vůbec.
    14.2.2011 09:48 migelo | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak vytvořit instalační DVD Linuxu
    Pokud ti stačí LiveCD/DVD tak máš v Mandivě nástroj mklivecd
    15.2.2011 16:23 DWD | skóre: 18 | blog: papiry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak vytvořit instalační DVD Linuxu
    Ikdyž to live CD/DVD umí systém spouštět přímo, dá se to live CD/DVD použít taky pro instalaci operačního systému na pevný disk?
    Jsem kretén, který ví lautr hovno o Linuxu a o počítačích vůbec.
    17.2.2011 07:45 migelo | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak vytvořit instalační DVD Linuxu
    Ano. LiveCD musí obsahovat instalátor (balíček) draklive-install.
    17.2.2011 17:31 DWD | skóre: 18 | blog: papiry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak vytvořit instalační DVD Linuxu

    Mohl bych vytvořit ISO obraz diskového oddílu s aktuálním operačním systémem vytvořit i takto? dd if=/dev/sda1 of=/cesta/kde/chci/mit/vystupni/subor.iso Šlo by to? Když potom vypálím vzniklý ISO obraz na DVD jako ISO, bude to DVD schopné bootovat? dev/sda1 jsem zjistil tak, že jsem si v uložném zaří kliknul pravým tlačítkem myši na diskový oddíl a vybral jsem Vlastnosti a na kartě meta informace jsem našel uzel zařízení.

    Můj systémový diskový oddíl ale obsahuje trochu moc dat, skoro 9 GB dat. Nebude vzniklý ISO moc velký? Nejlepší by pro mě bylo něco do 4,5 GB.

    Když si ještě před vytvořením toho ISO obrazu doinstaluji do systému na tom pevném disku balík draklive-install, bude to stačit k tomu, aby potom to DVD, které z toho ISO vypálím, bylo použitelné i pro instalaci systému?

    Jsem kretén, který ví lautr hovno o Linuxu a o počítačích vůbec.
    17.2.2011 18:43 jadd | skóre: 34 | blog: Greenhorn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak vytvořit instalační DVD Linuxu
    minimálně by si musel změnit kořenový oddíl v jádře ale jinak máš fantazii, to se musí nechat.
    18.2.2011 11:52 migelo | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak vytvořit instalační DVD Linuxu
    Pokud si chceš vytvořit instalační médium "svým způsobem", budeš muset také vytvořit instalátor, který bude schopný použít nástroje typu detekce HW atd. a samozřejmě pak systém nainstalovat. Napsat funkční instalátor není žádné sranda. Proto jsem tě směroval na LiveCD, kde máš tyto věci již připravené a splňují tvoje požadavky z úvodního postu.

    Souhlasím s DWD, že máš tvořivého ducha. Jen si myslím, že k takovému postupu jsou třeba hlubší znalosti o fungování systému a samozřejmě znalost dané distribuce. Tím tě nechci v žádném případě odrazovat. Teoreticky by mohl z takového média draklive-install fungovat. Musel bys jej v první řadě "donutit" bootovat.

    Jinak při tvorbě LiveCD jsou soubory komprimovány a v případě instalačního média jsou použity balíčky, je tedy velikost SW také menší.
    18.2.2011 16:57 DWD | skóre: 18 | blog: papiry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak vytvořit instalační DVD Linuxu

    Díval jsem se na ty odkazované stránky linux live.org a připadá mi, že to je určené především pro distribuci Slax. Nebo to můžu využít pro jakoukoliv distribuci, i pro Mandrivu?

    Prohlížel jsem si skript make_iso.sh, který se nakonec použije pro výrobu ISO a nevím, jestli náhodou nepotřebuji mít nainstalovaný balík mkisofs. Protože příkaz na konci skriptu zní

    mkisofs -o "$ISONAME" -v -J -R -D -A "$CDLABEL" -V "$CDLABEL" \
    -no-emul-boot -boot-info-table -boot-load-size 4 \
    -b boot/isolinux/isolinux.bin -c boot/isolinux/isolinux.boot ../.
    
    Pokud budu takový balík potřebovat, je problém, protože ve správci balíčku takový balík nemám, tam můžu najít nanejvýš mkinitrd-net nebo mkinitrd.

    Jsem kretén, který ví lautr hovno o Linuxu a o počítačích vůbec.
    18.2.2011 17:33 DWD | skóre: 18 | blog: papiry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak vytvořit instalační DVD Linuxu
    Už vím, že mkisofs je součásti jiného balíku. Vyzkoušel jsem mkisofs -h, jestli nenapíše command not found. Nenapsal mi to, což je dobře a píše mi toto:
    genisoimage: Warning: no Apple/Unix files will be decoded/mapped
    genisoimage: Missing pathspec.
    Usage: genisoimage [options] -o file directory ...
    Use genisoimage -help
    to get a list of valid options.
    Report problems to debburn-devel@lists.alioth.debian.org.
    
    Takže by to mělo být v pořádku.
    Jsem kretén, který ví lautr hovno o Linuxu a o počítačích vůbec.
    20.2.2011 16:07 DWD | skóre: 18 | blog: papiry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak vytvořit instalační DVD Linuxu
    Ano. LiveCD musí obsahovat instalátor (balíček) draklive-install.
    Jak ho tam dostanu?
    Jsem kretén, který ví lautr hovno o Linuxu a o počítačích vůbec.
    20.2.2011 22:06 migelo | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak vytvořit instalační DVD Linuxu
    V Mandrivě? Je v repu
    pepe_ avatar 19.2.2011 00:39 pepe_ | skóre: 48
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak vytvořit instalační DVD Linuxu
    Příloha:

    Tak ja sem pred casem se s tim taky hral , a tvoril sem to co je v priloze a pro beh (teda test) vyzaduje nainstalovany qemu.

     

    Mozna ti to pomuze , pouzije to tve akrualni jadro a vytvori bootovatelne iso s tim jadrem.

     

    Pokud s tim nejak dal hnes tak dej tady vedet.

    pepe_ avatar 19.2.2011 00:40 pepe_ | skóre: 48
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak vytvořit instalační DVD Linuxu

    Jo jeste , nejdriv pust  rozbal..... a potom vytvor...

    19.2.2011 17:49 DWD | skóre: 18 | blog: papiry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak vytvořit instalační DVD Linuxu
    Pokoušel jsem se znovu číst ty stránky linux-live.org a vidím, že asi budu muset stahovat a kompilovat nějaké moduly do jádra, jako jsou aufs, squashfs, lzma squashfs patch. To mi přijde jako zbytečně velké zásahy do systému. Bez toho se to nedá udělat, že bych to bootovací ISO vytvořil ze systému v takovém stavu, v jakém ho mám momentálně?
    Jsem kretén, který ví lautr hovno o Linuxu a o počítačích vůbec.
    19.2.2011 18:10 DWD | skóre: 18 | blog: papiry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak vytvořit instalační DVD Linuxu
    Podíval jsem se do správce balíčků. Balíky lzma-4.43-12mdv2008.0, liblzma0-4.43-12mdv2008.0 mám nainstalované. Balík aufs tam nemám vůbec, balík squashfs-tools-3.2-1.r2.2mdv2007.1 tam mám, stačí doinstalovat. Jádro mám 2.6.22.9-desktop-1mdv.
    Jsem kretén, který ví lautr hovno o Linuxu a o počítačích vůbec.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.