abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 725 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: nelze připojit flashdisk v KDE

    16.6.2011 18:54 mica
    nelze připojit flashdisk v KDE
    Přečteno: 372×
    Zdravím, mám následující problém:

    v KDE (verze 4.6.3., distribuční, Debian) používám widget "Upozornění na zařízení", které upozorňuje (formou vyskakovacího okna) na připojení výměnných zařízení a umožňuje jednoduchým kliknutím jejich připojení (též odpojení, otevření ve správci souborů atd.). Tento widget používám od přechodu na KDE 4 a nikdy s ním nebyly problémy (do jeho nastavení jsem nikdy nezasahoval). Posledních několik dnů se však chová tak, že na vložení optického disku (CD, DVD) do mechaniky či paměťové karty fotoaparátu do čtečky mě upozorní a umožní mi jejich připojení, avšak na vsunutí flashdisku do USB slotu nereaguje, tváří se, že žádná výměnná zařízení nejsou dostupná. Jádro přitom flashdisk rozezná (není to tedy chyba konkrétního flashdisku, takto dopadnu se všemi flashdisky, které vlastním) a pomocí mount ho bez problémů můžu připojit ("mount /dev/uba1 /media/usb", v /etc/fstab příslušné pravidlo mám). Mount mi však nevyhovuje, protože tak musím učinit jako root a všechny soubory na flashdisku pak mají práva roota, což pro manipulaci s nimi není pohodlné (nehledě na to, že jedno kliknutí je výrazně jednodušší než se přepnout do konzole a psát příkaz). Z problému podezírám nedávnou aktualizaci KDE, může se tedy jednat o chybu v tomto konkrétním widgetu, možná však KDE změnilo někde nějakou konfiguraci a mně teď někde chybí doplnit nějaké pravidlo (pak ovšem nevím jaké).

    Prosím o radu, kde může být příčina mého problému. Děkuji.

    Odpovědi

    17.6.2011 00:24 Tarzan2 | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nelze připojit flashdisk v KDE

    Jak funguje připojení přes Dolphin nebo správce souborů v některé z KDE aplikací? Zaregistruje flashdiks nebo ne?

    Mrkněte taky do nastavení KDE - sekce Odpojitelná zařízení.

    A napadá mě ještě jedna možnost - že máte změněna práva na připojení flashdisků jen pro roota.

    18.6.2011 09:23 mica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nelze připojit flashdisk v KDE
    "Jak funguje připojení přes Dolphin nebo správce souborů v některé z KDE aplikací? Zaregistruje flashdiks nebo ne?" - Ne

    "Mrkněte taky do nastavení KDE - sekce Odpojitelná zařízení" - Tam jsem se samozřejmě mrkl; nevím už, co jsem tam měl zaškrtnuto původně, teď tam mám "Povolit automatické připojování odpojitelných médií" a podvolbu "Automaticky připojit odpojitelná zařízení při zasunutí" - vliv na nic to však nemá.

    "A napadá mě ještě jedna možnost - že máte změněna práva na připojení flashdisků jen pro roota" - Nevím, jak přesně to myslíte, v /etc/fstab mám volbu "rw,user,noauto" a vždy jsem to tak měl, i v době, kdy flahdisk v KDE připojit přes Upozornění na zařízení šel.
    19.6.2011 01:27 Tarzan2 | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nelze připojit flashdisk v KDE

    Zdravím. Volba user v fstab byla jednou z myšlených možností. Druhou bylo nastavení Solid, které se stará o hardware v KDE. Nicméně jsem tentokrát nebyl líný a požádal strýčka Googla a řešení je na světě :-)

    KDE ještě do verze 4.5 mělo zapnutou podporu pro hal, od verze 4.6 používá pouze udisk s upower pro adresaci hardware. Viz http://forum.kde.org/viewtopic.php?f=14&t=93337

    Použijte řešení ve fóru nebo doinstalujte udisk. Záznam v etc/fstab můžete klidně smazat.

    22.6.2011 09:59 mica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nelze připojit flashdisk v KDE
    Děkuji vám za úsilí, nicméně i tak to není řešení, které by mě uspokojovalo. Ve fóru, na nějž jste vložil odkaz, se popisují problémy, které nemám (píše se tam například, že K3B nerozpozná CD mechaniku, ale mně ji rozpozná, píše se tam, že u notebooku ukazatel baterie ukazuje nepřítomnost baterie, ale mně ukazuje baterii a její stav správně), jediné, v čem se můj problém se symptomy popsanými v daném fóru shodují, je neschopnost detekce usb flashdisku. Chtěl jsem podle vaší rady nainstalovat udisk a zjistil jsem, že už v systému mám nainstalovaný balík udisks, Ještě jsem tedy nainstalova balíček udisks-glue, v jehož popisu se píše " a daemon that can perform user-configurable actions when a certain udisks event (such as the insertion, mount or removal of a device or storage media) is detected". Ovšem ani po jeho nainstalování (a restartu KDE) jsem se nedočkal po zasunutí flashdisku chování, na jaké jsem byl zvyklý z dřívějška. Mě udivuje právě rozdíl, jakým se KDE chová k usb flashdiskům a ostatním výměnným zařízením (přesněji optickým diskům a paměťovým kartám, jiná nemám)- ať u widgetu "Upozornění na zařízení" (nebo v Nastavení systému, tam jsou naprosto stejné volby) měním volby jakkoli, dokonce i když smažu volbu "Připojit" se všemi jejími parametry, KDE po zasunutí např. paměťové karty ji správně rozpozná (včetně pojmenování konkrétní karty) a nabídne mi její připojení, otevření ve správci souborů a po připojení i možnost odpojení, naproti tomu pohráváním si s různými parametry volby "Připojit" jsem dosáhl pouze toho, že zasunutý flashdisk KDE rozpozná pouze obecně jako "svazek úložiště" (nikoli že jde konkrétně o usb flashdisk, tím pádem nerozpozná ani jeho konkrétní pojmenování) a nabídne sice možnost připojení a otevření ve správci souborů, nikoli však už možnost odpojení (to musím udělat pomocí umount - pokud to neudělám, systém (tedy jádro) jej i po vysunutí stále bere jako připojený).
    17.6.2011 00:55 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nelze připojit flashdisk v KDE
    Domnívám se, že pokud je pravidlo ve fstabu, pak to ten widget bere jako pevné zařízení a nezobrazuje to.
    18.6.2011 08:57 mica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nelze připojit flashdisk v KDE
    To si myslím, že není pravda, pravidlo ve fstab jsem měl vždy a příslušný widget KDE mi zobrazoval flashdisk po zasunutí i tak.
    18.6.2011 10:45 Atrament
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nelze připojit flashdisk v KDE
    K tomu mountování, existuje pmount, který vám dovolí mountit jako běžný uživatel. A i běžným mountem se dá mountovat jako běžný uživatel, pokud máte příslušné pravidlo v /etc/fstab. Vím že to není řešení vaší situace, ale může se vám to někdy hodit vědět...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.