abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Zabíjení procesů po odhlášení uživatele

    11.10.2011 12:51 beek
    Zabíjení procesů po odhlášení uživatele
    Přečteno: 384×
    Ahoj. Občas se stane, že po odhlášení uživatele zůstanou běžet některé procesy, které mohou blokovat pod přištím přihlášení další "úspěšnou práci" uživatele např. sshfs, nějaké x sessions apod. Jedná se o server, na kterém je najednou příhlášeno i několik desítek uživatelů a já bych potřeboval zajistit, aby se ty zlobivé procesy automaticky pozabíjely. Jak toho docílit? Existuje nějaký program, který pokud zjistí, že uživatel není přihlášen tak zabije jeho procesy? Nebo jak to řešit? I když zabití všech uživatelských procesů po odhlášení uživatele způsobí nemožnost používat screen apod., je to pořád lepší než ty zlobivé procesy.

    Odpovědi

    11.10.2011 16:00 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabíjení procesů po odhlášení uživatele
    Myslím, že něco takového existuje jako modul do PAM.
    11.10.2011 18:18 beek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabíjení procesů po odhlášení uživatele
    Našel jsem jen nějaký starý pam-kill bez dokumentace, takže nevím jestli by to nezabylo procesy i pokud by byl uživatel ještě přihlášen dalším sezením.
    11.10.2011 18:39 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabíjení procesů po odhlášení uživatele
    Hmm, pam-kill bylo ono, ale nikdy jsem to nepoužil a evidentně to je hodně dlouho neudržované. Mělo by to ale ohlídat, že uživatel už přihlášený není.

    Pokud to používat nechcete, můžete vhodně použít pam-hooks.
    11.10.2011 21:09 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabíjení procesů po odhlášení uživatele
    Budou vznikat souběhy, především když se uživatel bude přihlašovat vícekrát. Navíc proces se může zbavit svého rodiče, čísla relace a skupiny a pak ho už nenajdete. Zkusil by při zahájení relace strčit proces do nové kontrolní skupiny a pak všechny procesy v ní při ukončování relace pozabíjet. Výhoda je ta, že přeřazení procesu mezi kontrolními skupinami je privilegovaná operace, takže se nestaně, že by něco uteklo. Rychlé hledání ukázalo, že existuje module pam_cgroup, který by vám mohl pomoci.
    12.10.2011 00:44 beek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabíjení procesů po odhlášení uživatele
    Vypadá to, že je to nemožné, musel bych nějak generovat cgroupy pro každé session každého uživatele, což je prakticky nemožné.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.