abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:00 | Nová verze

    Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    dnes 12:33 | Humor

    Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    včera 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (72%)
     (6%)
     (11%)
     (12%)
    Celkem 242 hlasů
     Komentářů: 16, poslední dnes 11:05
    Rozcestník

    Dotaz: Apache httpd: mpm-itk nebo suexec + fcgid

    7.12.2011 17:49 ementál
    Apache httpd: mpm-itk nebo suexec + fcgid
    Přečteno: 573×
    Ahoj. Zajímal by mě váš názor na použití mpm-itk nebo suexec + fcgid na oddělení uživatelů v apache httpd. Co používáte a proč? Jak jsou dostupné bezpečnostní aktualizace, co bezpečnostní rizika apod.? Já jsem chtěl původně použít mpm-itk (přijde mi, že to do systému víc zapadne, lehčí konfigurace, ale prý tam byly nějaké díry ...), ale pod systémem, který používám (centos 6) neexistuje žádný balíček a tak bych musel upravit ten originální distribuční tzn. při každé aktualizace znovu a znovu patchovat. Také verze httpd pod centos je 2.2.15 a verze patchů 2.2.17 (navíc naposledy někdy ze začátku roku). Debian, který má v sobě už hotový balíček použít nemohu, kvůli krátkodobému životnímu cyklu jednotlivých vydání.

    Odpovědi

    7.12.2011 19:25 Ĺupex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apache httpd: mpm-itk nebo suexec + fcgid
    Tak mpm-itk je určetě jednodušší na konfigurace než fastcgi a suexec, navíc je rychlejší. Pracuje s eaccelatorem a dalšími opcode cache. K délce cyklu, Debian má kratší,ale Ubuntu má u LTS 5 let pokud se nemýlím, chápu že někdo má k Ubuntu výhrady jako k produkci, ale zase je to z 90 procent Debian a jako webnode proč ne.
    8.12.2011 04:36 ementál
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apache httpd: mpm-itk nebo suexec + fcgid
    Jenže současné Ubuntu LTS mi vyjde stejně nový debian. Nejde ale jenom o délku podpory. Některé binární nástroje určené pro server jsou distribuovány jen pro Redhat. Navíc u centosu nechybí ani podpora selinuxu.
    Jakub Lucký avatar 9.12.2011 18:19 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apache httpd: mpm-itk nebo suexec + fcgid
    Máte na to nějaký benchmark? Testoval jsem to kdysi a vyšlo mi to lépe pro fcgid/suexec než pro MPM-ITK
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    8.12.2011 19:01 ementál
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apache httpd: mpm-itk nebo suexec + fcgid
    Tak jsem objevil ruský repozitář centos.alt.ru, kde je httpd 2.2.21 vč. mpm-itk. Je rozumné si takový repozitář zanést do systému, když není na oficiálních stránkách centosu uvedený? Používá ho někdo? Nechci říkat, že co je ruské to je podezřelé. Třeba nginx je také ruský výtvor. Jen by mě zajímalo, jestli to není moc velké bezpečnostní riziko?
    8.12.2011 19:17 Ĺupex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apache httpd: mpm-itk nebo suexec + fcgid
    No to je otázka za všechny peníze a ještě když je to z ruska, země botnety proslavené. Asi bych se tedy přiklonil k ruční kompilaci, než k anonymnímu repu, zvlášť pokud je důraz na securitu. Nebo se vrátit k fastcgi.
    9.12.2011 10:44 Me
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apache httpd: mpm-itk nebo suexec + fcgid
    pokud nechces vlastni rpm, tak staci patch + compile

    zdrojaky co maji v src.rpm - sedi se zdrojakama z apache.org (kontrola diffem i md5), pak uz si "jenom" projdi jejich patche, popripade si upravit specfile. a vytvor vlastni rpm
    9.12.2011 14:27 ementál
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apache httpd: mpm-itk nebo suexec + fcgid
    Nesedí. Zkoušel jsem to a nejde to opatchovat, protože v centosu je verze 2.2.15 a patch je pro 2.2.17. Opatchovat to jde, pokud zahrnu i první patch (01) - tím ale způsobím to, že prefork.c resp itk.c pak bude z vyšší verze než zbytek zdrojáků. O redhatích patchích ani nemluvě.
    9.12.2011 15:14 Me
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apache httpd: mpm-itk nebo suexec + fcgid
    sedi, zdrojak httpd-2.2.21.tar.bz2 vlozeny v src.rpm (http://centos.alt.ru/pub/repository/centos/5/SRPMS/httpd-2.2.21-3.el5.src.rpm) je totozny se zdrojakem z apache.org

    Patche pro itk jsou logicky upravene, protoze kod ve verzi 2.2.21 je rozdilny oproti 2.2.17. + tam maji dalsi patche. Cili httpd-2.2.21.tar.bz2 v src.rpm se da duverovat, ale musi se projit patche a specfiles..
    9.12.2011 16:14 ementál
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apache httpd: mpm-itk nebo suexec + fcgid
    Já myslel httpd z oficiálních repozitářů + originální patche. Ten první ze série itk patchů udělá to, že vytvoří soubory itk.c, Makefile ... Píšou tam, že je to vlastně totožné s kopií preforku, jenže není. Pokud opravdu nastavím jen kopírování preforku, pak je 7. patch odmítnut, protože to nesedí. Kdybych měl použít httpd z centos.alt.ru, tak si nejsem jistý ani závislostmi modulů na verzi tohoto httpd - zda by fungoval mod_php, mod_security z orig. a epel repozitářů s tímto.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.