abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Doporučený počet DHCP serverů

    31.1.2012 23:23 vasek
    Doporučený počet DHCP serverů
    Přečteno: 872×
    Ahoj. Jen bych chtěl vyslídit, kolik používáte dhcp serverů? Zda se třeba vyplatí mít pro síť cca 300 pc 2 dhcp servery. V současné době 2 dhcp servery mám, ale pokud jeden vypadne, tak 2. stejně nemůže přidělovat ip adresy, které má zrovna ten první. Také se mi stalo, že spadly oba (paradoxně vlivem bugu v peer komunikaci). Předělávám teď síť a rozhoduju se nad tím, zda 1 či 2 dhcp servery ...

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    Max avatar 31.1.2012 23:38 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Doporučený počet DHCP serverů
    DHCP Failover?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    31.1.2012 23:47 vasek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Doporučený počet DHCP serverů
    ano
    Max avatar 1.2.2012 07:34 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Doporučený počet DHCP serverů
    Myslel jsem, že když je dhcpd nastaven jako failover, tak oba servery ví o všem a s přidělováním není problém?
    Jinak já přemýšlím, že dhcpd failover nasadím. Ovšem je tu také možnost, že budu mít kopii VM a když padne dhcpd server, tak obnova malé VM s dhcpd je otázkou chvilky.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    1.2.2012 11:01 vasek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Doporučený počet DHCP serverů
    No oba servery o všem ví, ale nepřidělí adresu protože "lease owned by peer", který zrovna třeba nejede. Když jsem to testoval a vypnul jsem jednoho peera, tak cca polovina sítě neměla přidělenou ip adresu. Možná mám něco blbě, ale podle googlu rozhodně nejsem sám. Jestli má někdo perfektně funkční vytuněnou konfiguraci, tak to sem prosím dejte, třeba mám jen něco blbě nastavený,
    1.2.2012 09:27 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Doporučený počet DHCP serverů
    Ahoj, mam dva DHCP servery na sit v vece nez 2000 pc. Puvodne jsem pouzival failover, ale DHCP failover bohuzel nefunguje jak by mel.

    DHCPd je single threaded daemon a sam o sobe se nemuze "zacyklit". Kdyz ale pouzivate failover, tak si oba DHCP servery navzaem synchronizuji seznam pujcenych adres(leases). V takovem pripade se muze stat, ze kdyz prijdou requesty na oba servery tak se to dostane do deadlocku. Oba servery na sebe cekaji a nikym se nebavi.

    Nakonec jsem to vyresil tak, ze mam vsecnhy IPcka pridelovany "natvrdo". Konfiguraci si ctou oba servery z LDAPu. LDAPu jsou replikovany. DHCP servery ale o sobe nevedi.

    1.2.2012 13:54 Sesam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Doporučený počet DHCP serverů
    Ja to mam jinak - mam dva DHCP servery, ale i kdyz maji oba shodne IP rozsahy, maji jine pooly tzn. prvni prideluje adresy z rozsahu 192.168.101.1-254, druhy z 192.168.102.1-254. s maskou 255.255.252.0 takze realne jsou k dispozici 4 C rozsahy. Pokud tedy jeden vypadne klidne prideluje druhy a zadny problem. Ovsem chce to mit nejmene 2x tolik adres k dispozici (nez je pocet zarizeni).
    Max avatar 1.2.2012 15:19 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Doporučený počet DHCP serverů
    A to je problém. My třeba jedeme na 4 hlavní segmenty a z toho dva jsou docela hodně natřískaný.
    Navíc některé PC jsou provázané, takže co mně tak napadá, tak by bylo u nás asi nejlepší mít 2 dhcp servery, staticky přidělovat IP podle MAC + popř. nějaká část dynamicky. Jeden by byl UP a upravovalo se u něj nastavení, druhý by byl down a jednou denně by se nastavení synclo. V případě výpadku prvního by se buď ručně spustila služba na druhým serveru, nebo by to mohl řešit skript v cronu, který by si to pohlídal sám.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 1.2.2012 15:21 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Doporučený počet DHCP serverů
    A nebo zmíněné LDAP řešení od Ivana, které je víc systémovější.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    2.2.2012 22:00 vasek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Doporučený počet DHCP serverů
    To je v "dynamické síti" nerealizovatelné.
    3.2.2012 09:29 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Doporučený počet DHCP serverů
    Pokud jde o fixed host tak tam "nevadi", ze jedou oba servery. Kdyz klient posle DHCPDISCOVER(broadcast) tak mu proste oba servery nabidnou stejny IPcko. Klient odpovi na jednu z nabidek a pak se uz dal bavi s DHCP serverem po unicastu. Vsechny dalsi refreshe vypujcek uz jsou unicast packety.

    Dynamicke pridolovani jsem vyresil tak, ze IPcka neprideluju na zaklade MAC adreasy na podle OPTION82, to je specialni field v packetu, ktery muze vyplnit switch. V tomhle fieldu je ulozena identifikace switche a cislo portu ze ktereho request prisel.

    Jediny problem je se synchronizaci leases dinamicky pridelanych z poolu. Pokud se nemylim, tak tyhle leases porad jeste nejdou ukladat do LDAP backendu.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.