abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 699 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: validacia RTF?

    2.2.2012 08:21 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    validacia RTF?
    Přečteno: 298×
    Ministerstvo školstva SR uverejňuje na svojej stránke dokument vo formáte RTF, ktorý obsahuje niekoľko tabuliek. Dokument sa pomerne dobre zobrazí vo WordPade z Win7, ale je úplne zle v LibreOffice. Ako zistím, či je to chyba v dokumente alebo v LibreOffice?

    Odpovědi

    22.1.2014 18:16 nespokojný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: validacia RTF?
    viem, že je to už stará téma ale ...

    ono to je tak,

    úradník ten dokument vytvoril na 150% v jednom nemenovanom proprietárnom programe

    akousi náhodou sa z piatej ruky dozvedel, že na stránke by mal byť dokument, zjednodušene povedané multiplatformový a on v dobrej viere, žiaľ bez dostatočných vedomostí, to uložil ako .rtf aby naplnil literu zákona ale

    pomôžem si českou wiki:

    "RTF, zkratka za Rich Text Format, je proprietární, Microsoftem vyvinutý, na platformě nezávislý formát souboru pro uložení textu, který obsahuje co největší množinu formátovacích příkazů. Vznikl v roce 1987. Pomocí tohoto formátu je obecně možné vyměňovat dokumenty s jednoduchým formátováním mezi různými textovými procesory. Zachování vzhledu a formátování dokumentu je závislé od implementované verze formátu RTF a od podpory jednotlivých vlastností formátu v jednotlivých aplikacích. Dokumenty obsahující kresby (drawing object), komentáře (annotations), vložené fonty, OLE objekty nebo některé formáty obrázků se můžou zobrazit chybně v různých aplikacích. Na rozdíl od většiny binárních a vlastních formátů souborů textových procesorů je RTF čitelný i v prosté textové podobě (po otevření v textovém editoru), tedy jeho obsah vypadá jako zvláštní text ASCII, nikoliv jako změť nesmyslných znaků."

    ak by si ten úradník dal námahu toto prečítať, možno by dokument s tabuľkami takto neukladal a možno by sa informoval o inej možnosti a možno by sa dozvedel o .odt, ods, .. formátoch a možno .....

    žiaľ príliš veľa "možno"

    aj keď príspevok, na ktorý reagujem je takmer dva roky starý, situácia sa podľa mojich skúseností nezlepšila

    štátna správa z našich daní nakupuje proprietárny softvér od jednej súkromnej firmy a núti všetkých občanov aby si ho zakúpili tiež a opätovne finančne podporili túto firmu

    autorovi síce neporadím a zrejme to už ani nepotrebuje ale túto tému treba prepierať, kde sa dá a upozorňovať na túto skutočnosť
    22.1.2014 20:52 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: validacia RTF?
    Tá pôvodná otázka je moja a dosiaľ nemala žiadnu reakciu. Navyše jadro problému stále trvá.

    RTF vraj má publikovanú špecifikáciu a výnosom ministerstva je označený za štandard pre textové súbory. V takej situácii by malo byť možné určiť či dokument vyhovuje štandardu alebo nie a rozhodnúť či úrad splnil literu zákona a chyba je v open source implementácii a tam ju treba opraviť, alebo úrad porušil predpis a môžeme mu navrhovať, aby sa podobnému problému v budúcnosti vyhol použitím iného, napr. otvoreného, software-u.
    23.1.2014 00:41 OldFrog {Ondra Nemecek} | skóre: 36 | blog: Žabákův notes | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: validacia RTF?
    Podle mě formát rtf nezaručuje správné zobrazení na straně uživatel - stačí aby tam byly zmíněné OLE objekty a uživatel je neuvidí. Takže podle mě je chyba hlavně v tom, že se rtf vůbec dostalo do toho standardu. Správně by tam mělo být třeba .txt nebo .pdf.
    -- OldFrog
    23.1.2014 09:48 nespokojný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: validacia RTF?
    a výnosom ministerstva je označený za štandard pre textové súbory
    odpovedali ste si sám a to isté v bledomodrom sa píše aj na wiki

    ak niekto vytvorí dokument s tabuľkami /aj keď v textovom editore/, už to logicky nie je textový dokument a tým pádom by to nemal ukladať ako .rtf
    pepe_ avatar 24.1.2014 11:30 pepe_ | skóre: 48
    Rozbalit Rozbalit vše Re: validacia RTF?

    Zákon je špatný, je třeba oznámit to zákonodárcům a dokumenty dávat ve formátu http://cs.wikipedia.org/wiki/OpenDocument nebo pro tisk i v PDF.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.