abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 695 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: obnova souborů v tar archivu

    31.7.2003 13:37 Gusta
    obnova souborů v tar archivu
    Přečteno: 319×
    Chci vytvořit zálohovací systém, který bude soubory složky zálohovat pomocí tar (vím že existují i jiné nástroje, ale líbí se mi formát tar pro svou univerzálnost). Jako základ systému požaduji zálohování více verzí souborů (např. soubor X ve verzi z pondělí, úterý atd.). Vím jak do archivu tyto soubory vkládat, problém však nastává, když chci z archivu dostat konkrétní verzi souboru. V man stránkách k tar jsem nenašel parametr, který by mi to dovoloval, tedy pokud jsem tedy něco nepřehlíd.

    Jak tedy na to? Předem díky za radu.

    Odpovědi

    31.7.2003 13:52 RWS
    Rozbalit Rozbalit vše obnova souborů v tar archivu
    Mas na mysli
    tar xf TAR-ARCHIVE.tar soubor-2003-07-31-13-45.doc??
    31.7.2003 14:22 gusta
    Rozbalit Rozbalit vše obnova souborů v tar archivu
    Trošku jinak, ja předem nevim, kdy ten file vzniknul, tedy určitě ne na minutu přesně. nehledě na to, že to co jsi napsal nefunguje (neznámé jméno souboru). A jak vlastně z archivu zjistim kdy která verze souboru vznikla?
    pro archivaci jsem použil:
    tar uf test.tar jmeno souboru
    31.7.2003 14:36 RWS
    Rozbalit Rozbalit vše obnova souborů v tar archivu
    tak v tom pripade bych pouzil asi tar tvf test.tar 'jmeno souboru', coz by melo vypsat neco jako napr.
    -rw-r--r-- kaiser/kaiser  17982 1997-12-02 17:26:48 ipac-ng-1.27/COPYING
    
    takze leda pak z toho vypisu vytahat ten cas a datum. Nebo chces vedet cas vzniku toho TARu? to by melo stacit ls -l test.tar
    31.7.2003 14:54 gusta
    Rozbalit Rozbalit vše obnova souborů v tar archivu
    No to je skoro ono, jen jsem jeste nepochopil jak ten datum pro extrakci zadat. Ten tvuj uvedeny priklad (tar xf TAR-ARCHIVE.tar soubor-2003-07-31-13-45.doc) me hlasi neexistujici soubor, a rekl bych ze je to logicke, kdyz v archivu je jen soubor s nazvem soubor.doc, respektive několik souboru stejneho jmena. Co?
    31.7.2003 15:28 RWS
    Rozbalit Rozbalit vše obnova souborů v tar archivu
    Aha, myslim, ze jsem te pochopil:-) Ty chces v periodicky zalohovat stejny soubor do porad stejneho taru. A pak chces vytahnout urcitou verzi. Je to tak? A ten prepinac, ktery mas na mysli je --newer nebo --after-date, jo?

    No, nejsem si jistej, jestli je to mozny, uz jsem myslel, ze ten --newer by to mohl resit, ale ten je asi jenom na to, aby vlozil do archivu jen soubory novejsi nez ... Ale pro vyber asi nic takoveho neni a kdyz mas v taru 3 soubory, ktery se jmenujou uplne stejne, tak je asi tezko z archivu dostanes. Pricemz jsem zkousel tarovat jeden soubor a pri roztarovani se objevi ten prvni zatarovany (cili ten nejstarsi). Takze kdyz chces ten nejmladsi, tak musis dat -k / --keep-old-files, potom se nejdrive vytvori ten nejmladsi a ten pak neni prepsan starsi verzi.

    Osobne bych doporucil delat ty archivy podle casu, napr. tar cf test-2003-07-31-15-00.tar, pak budes mit 100% jistotu, ze ktery data je ten archiv a taky budes moct presne vybrat ten soubor, ktery chces.

    31.7.2003 16:04 gusta
    Rozbalit Rozbalit vše obnova souborů v tar archivu
    No to mne taky napadlo delat na kazdy den (v pripade dennich zaloh) jeden tar, ale to pak budu mit nekolikrat zalohovany stejne soubory a to bude zbytecne zabirat more mista na disku. Nebo lze do taru X.tar udelat inkrementální zalohu taru Y.tar? Jinak je zajimave jak pises, ze se ti automaticky roztaruje starsi verze souboru, mne to funguje naopak!? Automaticky dostanu naposled tarovanou verzi. PS.: jen mi nejde do hlavy proc kdyz jde do archivu vlozit vice verzi souboru, tak proc je nelze jednoduse zase dostat zpatky. Urcite existuje cesta, jen ji najit. :-))
    31.7.2003 16:34 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše obnova souborů v tar archivu
    a co paramet -g ? S tím to nějak nejde?
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    31.7.2003 18:17 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše obnova souborů v tar archivu
    Existuje cesta, ale ted ji nemůžu najít, dělal jsem nějaké testy s parametrem g a furt nemůžu přijít na to jak to funguje. Pakárna.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    31.7.2003 23:18 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše obnova souborů v tar archivu
    Borci, já myslím, že je to takhle. Tohle spustíte pokaždé (soubor SNAPSHOT chraňte jako oko v hlavě, nebo alespoň jako ten tarball): tar -g SNAPSHOT -cf archiv-$(date +%Y-%m-%d).tar adresář Důlžežité je, že se nesmí používat --atime-preserve, takže to není použitelné např. na /var/spool/mail, protože tam ho naopak chcete (jinak by se uživatelé asi divili, kdo jim čte maily ;-) Takže pokaždé se vytvoří nový tarball. Cítím z vás zklamání, ale nenechte se ještě odradit. Tarball obsahuje jen změny, takže o místo na disku nepřijdete. A nyní to nejzajímavější: když budete chtít obnovit stav adresáře ze dne YYYY-mm-dd, jednoduše spustíte tar -G -xf archiv-YYYY-mm-dd.tar A to je vše přátelé. To mám přece říct já! Tak to řekni! Tjádydádydádydá!
    31.7.2003 23:48 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše obnova souborů v tar archivu
    S tím místem to beru zpět. Tahle metoda je pěkná, ale zálohuje všechno. -g/-G a -u se podle mne vylučují.
    1.8.2003 09:31 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše obnova souborů v tar archivu
    No já jsem testoval kombinaci u a g a zjistil jsem, že když snap neexistuje tak se pomocí vytvoří a když existuje tak zmizí. Pěkná pakárna. Ale jednou se mi povedlo z toho vytáhnout tři různé verze souboru.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    1.8.2003 09:36 Tom.š Ze.le.in | skóre: 21 | blog: tz
    Rozbalit Rozbalit vše obnova souborů v tar archivu
    Možná pomůže tohle: --backup=numbered (vyndá všechny verze souboru... snad) Další možnost by byla (vzhledem k tomu, jak tar pracuje) si pamatovat délku souboru v dané dny a v případě potřeby soubor zkrátit (třeba přes dd) a provést tar na zkrácený soubor - ale to zavání prasárnou.
    1.8.2003 10:15 gusta
    Rozbalit Rozbalit vše obnova souborů v tar archivu
    Sláva konečně na to někdo přišel, to je přesně co jsem potřeboval, moc díky. Jinak díky všem kteří přispěly.
    1.8.2003 10:52 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše obnova souborů v tar archivu
    No jo, --backup=numbered umožní dostat ven všechny verze, protože se přitom přejmenovávají, ale číslo verze nemá žádný vztah k datu zálohy, takže něco z toho skutečně obnovovat je prasárna...
    1.8.2003 11:29 gusta
    Rozbalit Rozbalit vše obnova souborů v tar archivu
    No neni to sice moc pohodlný pro obnovu většího množství souborů, ale pokud budu mít týdení zálohu, a někam si rozbalim soubor který potřebuji, tak už jen stačí ls -l a dostanu seznam všech verzí, které jsou k dispozici. Pak už stačí jen přejmenovat ten který hledám a zbytek smáznout. Je pravda, že pro některé případy to nemusí být vždy nejvhodnější, ale lepší než nic. Ne?
    1.8.2003 11:55 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše obnova souborů v tar archivu
    Lepší asi je najít si na síti nějaký existující a fungující program na inkrementální zálohy...
    1.8.2003 13:27 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše obnova souborů v tar archivu
    Problém je, že trváte na tom taru, kdyby vám nevadilo cpio, tak v kombinaci s findem na tom uděláte libovolně úrovňové inkrementální zálohování jak lusk.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.