abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 782 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Linux v Googlu

    3.8.2012 08:32 jirik
    Linux v Googlu
    Přečteno: 671×
    Zajímá mě produktivita práce na Linuxu (především vývoj kódu, UI, grafiky).

    Zdá se mi, že např. Unity v Ubuntu, které jsem zahlédl na několika Google videích produktivitu snižuje, např. že dole chybí dolní lišta pro _rychlé_ přepínání aplikací apod.

    víte někdo jaké vylepšení tedy Google používá pro své Linuxové distribuce, na kterých lidi odvádí práci (distribuce, grafické prostředí, jeho úpravy, aplikace) ?

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    3.8.2012 08:43 Kit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux v Googlu
    Unity je především líbivé prostředí, které vzniklo pod tlakem vzhledu majoritního desktopu. S produktivitou nemá moc společného, je vhodné zejména pro zábavu.

    Nemyslím si, že by Google nějak unifikoval prostředí na svých desktopech. Každému vývojáři může vyhovovat něco jiného.
    3.8.2012 09:39 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux v Googlu
    Jak už napsal Kit, Unity je spíše na efekt, i když si to někdo může přizpůsobit a může mu to vyhovovat a tudíž muže být efektivní.
    Někdy používám (ne u sebe) Gnome Shell, a na některé věci musím nerad přiznat, že je to efektivnějí než „klasika“, ale na spoustu zas ne.

    např. že dole chybí dolní lišta pro _rychlé_ přepínání aplikací apod.

    Nevím, ale dle mého, to je ale asi jeden z nejméně efektivních způsob přepínání aplikací. Myslím, že nejefektivnější prvek je aktivní používání více ploch, právě pro „především vývoj kódu, UI, grafiky“. Osobně na toto mám spouštěcí skript, který pootvírá všechny potřebné aplikace (Eclipse, Gimp, Dokumentaci, Bouml, Valgrind a další…) na různých plochách, případně i na patřičných místech a pak většinou jen přepínám plochy.

    Myslím, že Goggle bude v tomto hodně volný a je každého věc, jeden valí v jen ve víčku a terminálu na celou obrazovku a sousedovi na houpacím koníkovi vedle má padají žabičky přes obrazovku.
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    3.8.2012 09:47 Ivo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux v Googlu
    Unity ide smerom k modernym prostrediam, teda k prostrediam zameranych na jednoducheho uzivatela ktory ma otvorene jedno maximalne dve okna naraz. Tak isto aj Gnome Shell alebo aj Metro od MS. Podla mna pre pracu je lepsie KDE prostredie. Ma sice starsi vzhlad typu Win95 (startbutton a lista otvorenych okien) ale na pracu ked clovak potrebuje mat otvorenych viac okien je to o dost lepsie.
    3.8.2012 13:04 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux v Googlu
    Unity "pouzivam" a nijak me to nebrzdi. Bud mam pres celou obrazovku termninal, anebo Emacs anebo Eclipse. Kazdou z tech aplikaci spoustim max. jednou denne. Vice-mene je mi jedno jaky prostredi mam nainstalovany, protoze zadny jeho featury nepotrebuju.

    Jediny co me na Unity desne s*alo, by ze neexistoval zpusob jak oznacit text na terminalu. Driv nez jsem stihnul kliknout mysi, tak okamzite vyskocila ta pitoma lista. To jsem ale nejak ohakoval v registrech(dconf).
    Lukáš Benda avatar 3.8.2012 14:22 Lukáš Benda | skóre: 12 | blog: benBlog | Štítina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux v Googlu
    Koncept spodni listy je dobry pouze na velkych monitorech. Unity miri, ale na tablety. Ocekava se, ze tudy pujde vyvoj a tam proste (i kdyz budete mit velke rozlyseni) nebude spodni lista s talcitkem start pouzitelna a nebo zabere prilis velke mnozstvi mista. Je to zpusobeno jak maximalni pouzitelnou velikosti displeje, tak velikosti lidskych prstiku.

    Takze cilem je nalezeni dostatecene efektivniho prepinani mezi aplikacemi bez zbytecneho zabirani mista. Jedna z takovych moznosti je multitouch technologie displeju, touchepadu a pripadne i mysi, kde pomoci pohybu tremi prsty danym smerem prepnete okno, popripade vysunete okno a ukaze se Vam prepinac aplikaci.

    Co se tyce pouziti pro prepinani klavesnice, tak tam se dav zdycky vyuzit Mod talcitko + sipka, nebo Mod + cislo apod. Takze muzete nasimulovat multiouch event klavesovou zkratkou. Navic Unity umoznuje i pouzit klavesovou kombinaci Win + Mezernik, ktery otevre vsechny okna prehledne a pak si muzete mezi nimi vybrat, at uz napsanim nazvu a nebo kliknutim mysi (nebo kurzorovymi klavesami). Stejny efekt lze docilit i na KDE a je to muj vubec nejoblibenejsi zpusob prepinani mezi okny (kdyz pominu prime preskakovani mezi plochami).
    Google bomba: benzin blog
    7.8.2012 10:17 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše OS/2 - Re: Linux v Googlu
    Na velkych monitorech??? 1997, OS/2 Warp, monitor 800x600 interlaced, pouzivani spodni i horni listy i tabulky na virtualni desktopy bez problemu. Idealni kombinace Program commander/2 + WPS + skriptovani v REXXu a behalo to svizne uz od 16 MB RAM.

    A ti novi programatori furt vymysleji nejake nesmysly v desktopech. Multitlacitkove a dalsi vlastnosti jsou hezke, ale proc to potrebuje vic nez 20x vice RAM?
    3.8.2012 22:27 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux v Googlu
    Google používá upravené Ubuntu už hodně dlouho před Unity. Předpokládám, že tam mají stále klasické Gnome ... a myslím že podrobnosti celkem snadno vygoogluješ, není to asi nic tajného (jaký používají souborový manažer apod.).
    Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz
    Jendа avatar 4.8.2012 08:46 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux v Googlu
    víte někdo jaké vylepšení tedy Google používá pro své Linuxové distribuce, na kterých lidi odvádí práci (distribuce, grafické prostředí, jeho úpravy, aplikace) ?
    Není to sice Google, ale co koukám na lidi kolem, kteří na Linuxu pracují na full-time, tak vidím všechno od dlaždicovitých hardcore window managerů typu i3 nebo xmonad přes Fluxbox a Xfce až po KDE a GNOME Shell. Každý používá to, co mu vyhovuje, a každému něco jiného. Třeba já si nedokážu zvyknout na dlaždicování čehokoli kromě terminálů, jiným zase moje Xfce s plovoucími okny připadá úplně nepoužitelné ;-).
    7.8.2012 08:51 jirik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux v Googlu
    Jak vypadá to dlaždicování?
    
    Mě třeba vyhovuje Ubuntu, ale ten levý panel bych odstranil a nahradil ho tou klasickou dolní lištou z Gnome 2. Kdyby to tak jenom šlo...
    
    7.8.2012 09:34 Redi | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux v Googlu
    Ono to jde ;) (článek v Angličtině)
    Jendа avatar 7.8.2012 09:41 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux v Googlu
    5.8.2012 14:03 Redi | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux v Googlu
    Pro rychlé přepínání oken tady je alt+tab... Podle mě Unity práci spíš šetří a to vychytávkami typu > alt > a můžu vyhledávat v nabídce aplikace bez googlení (v GIMPu a Inkscape je to celkem záchrana)
    7.8.2012 08:47 iki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux v Googlu
    To je ok, když jsou 2 okna, horší je, když jsou 3. A když třeba v Unity je aktivní okno, ale není vidět vlevo v panelu protože je v lancheru hodně ikonek, tak to pak musím jet doleva myší, několikrát otočit kolečkem a pak najít ikonku a přepnout se. Je těžké se vyznat v tom, které jsuo spuštěné, a které ne (musí se ostřížím zrakem sledovat několika málo pixelová šipečka). Je to fajn na nedělní odpoledne ke kafíčku a surfování, ale pro seriózní práci je to dost opruz. Ikonky nejdou ani přetahovat na plochu. A speciální ikonky v launcheru nejdou přesunovat pro jistotu vůbec. To nemluvím o komfortu, když je spuštěno více _stejných_ aplikací najednou. Přepínání mezi nimi je pak lahůdka.
    7.8.2012 09:43 Redi | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux v Googlu
    1) Když jsou 3, tak už si člověk musí pamatovat počet kliknutí a to je občas opruz, to souhlasím :)

    2) točit kolečkem? To vypadá na vypnuté Unity3D, kde se ikonky "natlačí" do vymezeného launcheru. Může pak být ale problém se strefit.

    3) Jde nastavit aby svítili jenom spuštěné ikony

    4) Někdo má ještě ikony na ploše? :D

    5) V Unity jde také přepínat pomocí čísel (teď z hlavy nedám tu zkratku)

    Ono jde hodně o to, co si člověk pod tím představí. Mě Unity pro přepínání mezi mailem a účetním programem + občas ještě mezi web browserem naprosto vyhovuje a to uspořádání se skrytým launcherem a jenom jedním barem nahoře vítám.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.