abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Jak očesat Linux

    22.2.2014 11:27 Jack Hokus | skóre: 34 | blog: LostHeaven
    Jak očesat Linux
    Přečteno: 1409×
    Ahoj,

    na testovací mašině mám Debian Testing. Postupně ho ořezávám. Začal jsme na Gnome3, potom Xfce, teď jedu na Fluxboxu. Pro ilustraci,teď mám 29 procesů 53 vláken podle htopu. Běží mi tu firefox, s třemi záložkami, jedno z toho je video z Youtube. Takže holý systém po startu by zabral ještě o malinko míň.

    Teď uvažuju o tom, že bych se zbavil udev. Tento program se stará o připojování zařízení.

    Když jsem ho vypnul, s cílem zjistit co to udělá, byl výsledek jasný. Systém sice naběhl, ale nefungovala klávesnice, ani myš, což se dalo čekat.

    Pokud bych chtěl tento program odstranit, tak by s ním odešla podstatná část systému

    Následující balíky budou ODSTRANĚNY: alsa-base bluez gvfs gvfs-daemons initramfs-tools linux-image-3.2.0-4-amd64 nvidia-driver nvidia-glx nvidia-kernel-3.2.0-4-amd64 pm-utils powermgmt-base udev udisks2 xorg xserver-xorg xserver-xorg-core xserver-xorg-input-all xserver-xorg-input-evdev xserver-xorg-input-mouse xserver-xorg-input-synaptics xserver-xorg-input-vmmouse xserver-xorg-input-wacom xserver-xorg-video-all xserver-xorg-video-ati xserver-xorg-video-cirrus xserver-xorg-video-fbdev xserver-xorg-video-intel xserver-xorg-video-mach64 xserver-xorg-video-mga xserver-xorg-video-modesetting xserver-xorg-video-neomagic xserver-xorg-video-nouveau xserver-xorg-video-nvidia xserver-xorg-video-openchrome xserver-xorg-video-qxl xserver-xorg-video-r128 xserver-xorg-video-radeon xserver-xorg-video-savage xserver-xorg-video-siliconmotion xserver-xorg-video-sisusb xserver-xorg-video-tdfx xserver-xorg-video-trident xserver-xorg-video-vesa xserver-xorg-video-vmware Následující NOVÉ balíky budou nainstalovány: makedev

    Z dob svých linuxových začátků si pamatuju, že se klávesnice nastavovala v souboru xorg.conf a seznam připojitelných zařízení byl definován v soboru
    fstab
    . xorg.conf v systému mám, byl vytvořen při instalaci nvidia ovladačů. Stejně tak mám v systému i fstab.

    Balíček makedev by měl měl řešit vytvoření souboru zařízeni v /dev, nastavení zařízení by mělo jít přes xorg.conf a fstab. Vynechal jsem ještě něco?
    http://www.jackhokus.cz/

    Odpovědi

    22.2.2014 12:32 anonym
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak očesat Linux
    udevu se muzes zbavit (driv se misto nej daval mdev z busyboxu, dnesni kernely s devtmpfs by snad ani to nepotrebovaly)

    tvuj problem s mysi a klavesnici je pravdepodobne jinde - spolehas na dynamickou konfiguraci X11. rucni nastaveni je urcite mozny, ale nejsem si uplne jistej jestli bez udevu budes mit k dispozici /dev/input/by-* linky

    fstab a udev spolu nemaji nic spolecneho, to je pouze chyba v prekladu (fstab se stara o "mount", udev o "hotplug")

    jinak pokud si chces hrat na minimalistu tak radeji zkus gentoo nez debian, jsou tam mnohem lepe resene zavislosti (vsechno buildis sam, takze se muzes vyhnout nekterym zavislostem tim ze urcite featury zakazes)
    22.2.2014 17:21 Jack Hokus | skóre: 34 | blog: LostHeaven
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak očesat Linux
    Dobrý den,

    děkuji za odpověď. Vaše rada Použít Gentoo je dobrá, ale přiznávám, že Gentoo se mi nikdy nepodařilo nainstalovat a z Linuxových distribucí ho znám nejlíp. Tím nechci říct, že bych toho moc uměl. Mimo jiné jsem zkoušel i SLackware.

    Před začátkem tohoto experimentu jsem si myslel, že se mohu s klidem nazývat Administrátorem. Po pár dnech bojů se Slackwarem jsem zjistil, že jsem spíš poučený uživatel.

    http://www.jackhokus.cz/
    pavlix avatar 26.2.2014 11:30 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak očesat Linux
    Gentoo se mi nikdy nepodařilo nainstalovat
    Vždyť je to distribuce s nejlépe dokumentovanou instalací vůbec, navíc se při instalaci používají zcela základní nástroje, u kterých se prakticky nemá, co pokazit.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    26.2.2014 14:04 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak očesat Linux
    Tým by som si nebol až tak istý; mne sa napr. vôbec nepodarilo v Gentoo rozchodiť VirtualBox Additions, a to tak jeho buildované ako ani tie dodávané Oraclom.
    pavlix avatar 26.2.2014 14:09 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak očesat Linux
    Jak to souvisí s instalací Gentoo?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    26.2.2014 17:29 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak očesat Linux
    Inštaláciou myslím uvedenie do použiteľného stavu. Uvedenie do bootavateľného stavu je v reálnom živote dosť málo.
    pavlix avatar 27.2.2014 09:34 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak očesat Linux
    Příště doporučuju přečíst si, na co odpovídáš. Jak můj komentář, tak komentář původního tazatele se týkaly instalace distribuce jménem Gentoo, návodu na tuto instalaci a nástrojů používaných při instalaci. Tvá reakce je v tomto kontextů úplně mimo.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    22.2.2014 15:10 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak očesat Linux
    Odporúčam opačný postup: začať so skutočne minimálnym systémom a postupne pridávať, čo chýba. Odoberanie môže mať niekedy dôsledky, ktoré sú ťažko odhadnuteľné. Na podobné minimalistické systémy sa mi veľmi dobre osvedčilo FreeBSD, kde je veľmi jasne oddelené, čo je systém a čo sú 3rd party balíky. Robil som aj minimalistické inštalácie Solarisu, ale tam sa "minimalizmus" vzťahoval viac na bežiace služby a procesy, ako na objem inštalovaných balíkov či obsadené miesto na disku. Jednalo sa o virtualizáciu pomocou Solaris zón: prázdna hostiteľská zóna mala tuším 23 procesov, každá pridaná prázdna zóna pridala 5 alebo 6 procesov.

    22.2.2014 17:08 Jack Hokus | skóre: 34 | blog: LostHeaven
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak očesat Linux
    Dobrý den,

    děkuju za odpověď. Touto cestou jsem šel od začátku. Trasa od Gnome2, přes krátký pokus o používání Gnome3 až k Xfce a Fluxboxu vedla k přes několik instalací. Nynější instalace vznikla tak jak jste popsal. Nainstaloval jsem to nejdůležitější. Potom jsem Prošel systém a vypnul nepotřebné služby.

    Jednou jsem díky těmto amatérským pokusům skončil s nefunkčním systémem, ale naštěstí to byl jen ten vypnutý udev, takže to řešilo záchranné cd a spuštění potřebné služby.

    Myslím si, že jsem se dostal na hranice možností tohoto postupu, nebo, ať nemachruju blíž k nim než dřív. Teď hleddám cestu kudy dál. Rád bych dostal systém, který se dá použít jako lehký desktop a drží se základních prvků Unixové filozofie, tedy, jeden program dělá jednu věc, složité úkony řešit kooperací více jednoduchých programů, konfigurace přes textové soubory
    http://www.jackhokus.cz/
    22.2.2014 18:57 Love_Dali | skóre: 24
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak očesat Linux
    Archbang?
    24.2.2014 10:43 Jack Hokus | skóre: 34 | blog: LostHeaven
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak očesat Linux
    Dobrý den,

    nehledám novou distribuci. V rámci několika let "distribuční turistiky jsem prošel všechny hlavní distra a pár menších a na každém se našlo pár dobrých vlastností a něco špatného.

    Nakonec jsem, alespoň na čas zakotvil u debianu, kde se mi v současné době zdá poměr mezi dobrými a špatnými vlastnostmi nejlepší.

    Jak už jsem napsal výš, můj cíl je odebrat ze systému co nejvíce věcí, které v současném, řekněme záchvatu minimalismu, považuji za postradatelné. Uvědomuju si, že mi budou chybět některé funkcionality, například automatické připojování externích disků.

    Problém je v tom, že nevím přesně, čím tu odebranou komponentu, v tomto případě udev, nahradím. V jednom z příspěvků výše je sice zmínka o tom, že by to mělo jít, ale sám odpovídající si tím není v detailech jist. Chci se tedy zeptat, zda by jste mi nedoporučili nějaký návod, kde bych to našel?
    http://www.jackhokus.cz/
    rADOn avatar 24.2.2014 14:02 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak očesat Linux
    Jetli chces jen povypinat co nejvic sluzeb tak debian je celkem rozumnej. Arch by byl imo lepsi, slack uplne nej… ale to uz neni zase takovej rozdil. Jestli chces mit minimalni system vseobecne (tj. zadne nepotrebne baliky), tak source-based distra(gentoo & co.) jsou jedina cesta. Na binarnim distru nemuzes odinstalovavat baliky ktery neco linkuje, i kdyz je to neco co ve skutecnosti nepouzivas a nechces.
    …Problém je v tom, že nevím přesně, čím tu odebranou komponentu, v tomto případě udev, nahradím.…
    Dev-nody jsou dulezita cast systemu a tady je celkem zakladni rada "pokud se v tom nevyznas, tak se do toho neser a pokud se v tom vyznas, tak se nemusis ptat". Cimz ti nechci brat chut do zivota, ale upozornit te ze tady si zahravas s vecmi ktery ti muzou opravdu rozesrat system tak ze uz ho nespravis, a na to zadny jednoduchy navod neexistuje. Jestli chces tyhle veci poznat, tak bych taky doporucil gentoo – ale necekej ze se z tebe stane systemovy guru pres noc…

    Nebo se na to proste vykasli – na udevu neni nic spatnyho (i kdyz se ted Lennartova banda usilovne snazi to zmenit :-( )

    P.S. Dobry den si klidne nech od cesty :-)
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    24.2.2014 20:05 jakub
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak očesat Linux
    S radikálním zeštíhlováním Debianu (v mém případě pro účely domácího serveru) jsem před časem získal nedobré zkušenosti.

    Zatímco specializovaná distribuce měla cca 100 mega, já sem se při zeštíhlování Debianu nikdy nedostal pod 300 mega, aniž by něco přestalo fungovat.

    Opačný postup, tj. minimální instalace a postupné přidávání balíků, vedl ke trochu lepším výsledkům, ale proti specializované distribuci to bylo pořád nějak moc.

    Takže, ti co dělají specializované distribuce, asi lépe vědí jak na to.
    24.2.2014 21:00 panbucek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak očesat Linux
    nejdriv si nainstaluj gentoo, delej to tak dlouho dokud to budes umet s prstem v nose. potom si zacni pomalu LFS - linux from scratch... a budes ho mit tak vekyho jak chces... bobo ma rad bobo zkrati :/)
    rADOn avatar 25.2.2014 15:55 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak očesat Linux
    To neni nutne. Ja jsem k tomu prisel naopak, nejdriv jsem se matlal s LFS a kdyz jsem objevil gentoo tak uz jsem vedel co chci a portage byl jen zpusob jak si usetrit opisovani prikazu z Knihy.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    25.2.2014 19:15 panbucek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak očesat Linux
    proto jsi se patlal, lepsi je vedet jak to funguje globalne a potom se muze poustet do detailu.. ale uznavam ze nekomu muze vyhovovat opacna cesta
    25.2.2014 11:50 ondro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak očesat Linux
    Aky je tvoj ciel?

    Ide ti o pocet procesov alebo o velkost obsadenej RAM alebo velkost samotneho linuxu na disku?

    To mi v tvojej otazke chyba a je to asi najpodstatnejsia informacia.

    Dalej na akom HW to chces pouzivat. Bude sa ten linux stale pouzivat len na tom istom HW?

    Debian nieje zly ale ako uz tu bolo spominane, narazis na zavislosti, ktore ta dalej nepustia(aj ty si na nich narazil). To je nevyhoda.

    Neber pocet procesov ako voditko. Napr. upravou jadra usetris viacej ako vyhadzovanim nejakeho procesu,ktory nekonzumuje ziadne prostriedky.

    Ked som ja upravoval Debian (X-ka som nepotreboval a mojou prioritou bolo miesto na disku - potreboval som dostat Debian a par aplikacii s sqlite3 databazou na 256MB CF kartu. Limitom bol tiez 533MHz CPU VIA), tak to bola hned druha vec, ktoru som robil. Prvou bolo to, ze som si nainstalova uplny zaklad a postupne instaloval len to, co som potreboval.

    Upravou jadra som usetril par MB miesta na disku a aj v RAM. Tiez sa system rychlejsie spustal a reagoval. To by som na tvojom mieste urcite urobil. Zrychli ti to system. Ak uz nebolo kam ist, tak prislo na rad mazanie manualovych stranok a podobne veci.

    25.2.2014 14:08 Jack Hokus | skóre: 34 | blog: LostHeaven
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak očesat Linux
    zdravím,

    cíl mám celkem malý, sestavit lehký desktop, který bude fungovat v souladu s Unixovou filozofii.

    Chtěl bych, aby v systému běželo co nejmíň služeb. Hlavním důvodem pro redukci počtu běžících služeb je to, aby se systém dal naučit.

    O rekompilaci jádra uvažuju, ale zatím jen procházím dokumentaci. Kdysi za časů jádra 4.18 jsem to uměl do té míry, že systém naběhl

    Petr
    http://www.jackhokus.cz/
    25.2.2014 15:48 ondro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak očesat Linux
    To je pekne, ze sa chces naucit system.

    nezabudni ale na jednu vec. Veci nielen v linuxe sa dost casto menia a tak dnes neplati to, co platilo vcera(trosku prehanam).

    Ak s linuxom neplanujes pravidelne robit na nizsej vrstve(na uorvni fungovania zakladneho systemu a sluzieb), tak za urcity cas vela veci prestane platit a to tvoje terajsie studium ti bude nanic.

    Aby si nebol sklamany.

    Ako som uz pisal ciel aby bezalo, co najmenej sluzieb nieje najlepsi. Na to aby si sa naucil system, tak to k tomu nepotrebujes.

    Zakladna logika linuxu je celkom jednoducha a tym obsiahnes odhadom 80%. Ak chces is do hlbky a porozumie aj tym 20%, tak to je uz narocne a v niektorych pripadoch je jedina cesta je studium a uprava zdrojovych kodov.

    26.2.2014 08:57 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak očesat Linux
    Zůstaneme-li u debianu - nebylo by jednodušší místo očesávání plné verze vyjít z netinstallu a postupně přidávat požadované balíky? Samozřejmě to neodstraní např. udev, ale to už mi přijde dost hardcore.
    26.2.2014 11:15 mhepp | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak očesat Linux
    Já osobně bych zašel ještě dál...

    Začal bych tím, že si připravím disk tak, abych mohl nainstalovat dva systémy -- normální a ten minimalistický. Minimalistický bych stavěl v chroot-u, takže máš více možností -- samostatná partišna, adresář, nebo loop device.

    Potom bych nainstaloval Debian jako klasický systém, ve kterém bys mohl pracovat, a potom si nainstaluj balík debootstrap. V debootstrap Tě zajímá volba minbase. Tím bych začal.

    Pokud Ti to nebude stačit, tak v tomto prostředí můžeš zahodit chroot a začít odznova jinak a lépe a přitom nezůstaneš bez funkčního systému. Stejně nakonec skončíš u zdrojových kódů a kompilace... Takhle jsem dopadl, když jsem dělal systém pro domácí router. Mělo to cca 50MB v rozšířené verzi, základ bootoval z diskety.

    Další věc, nak terou nezapomeň -- pokud použiješ klasické aplikace a libc knihovnu, tak se pod určitou velikost nedostaneš. Takže stejně budeš potřebovat nějakou minimalistickou libc knihovnu a busybox -- pokud Ti jde o místo na disku.

    26.2.2014 11:34 mkmm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak očesat Linux
    Debootstrap je dobra volba a pomoci nej se da instalovat i primo z instalacniho media. Staci se prepnout do nove konzole, rucne rozdelit a naformatovat disk, namontovat oddily a pomoci debootstrapu nainstalovat minimalni system. Jeste tu nezaznelo, ze je treba zakazat instalaci doporucenych baliku. Pak se nebudou instalovat zbytecnosti krome tech zavislosti, ktere jsou opravdu nutne. Da se pouzit parametr --no-install-recommends pro apt-get, ale musi se psat pokazde. Nejlepsi je udelat si soubor treba /etc/apt/apt.conf.d/10local a do nej dat radky:
    APT::Install-Recommends "0";
    APT::Install-Suggests "0";
    
    26.2.2014 17:58 technik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak očesat Linux
    Jeste tu nezaznelo, ze je treba zakazat instalaci doporucenych baliku.

    To je pěkná blbost. Zpočátku se to zdá jako úsporné řešení, které ovšem a pokračující instalací vybledne.

    Jedna aplikace má nějaké balíky jako doporučené, ale další aplikace je má jako povinné.

    Ve finále pak mnohdy zjistíš, že ta úspora vůbec nestála za námahu.
    rADOn avatar 26.2.2014 18:38 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak očesat Linux
    Já tu "blbost" používám od začátku k naprosté spokojenosti – nakolik může být kentusák s debianem spokojený (což pravda není nic moc…). Přiznávám ovšem že jsem fanatický extrémista který dokáže napsat do konfiguráku nejen dva, ale někdy dokonce i tři řádky aniž bych to považoval za "námahu" :-P
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    pepe_ avatar 26.2.2014 18:42 pepe_ | skóre: 48
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak očesat Linux

    a ten třetí pls...

    26.2.2014 12:08 Jack Hokus | skóre: 34 | blog: LostHeaven
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak očesat Linux
    Zdravím,

    děkuju za zajímavou odpověď. Budu si k tomu muset projít dokumentaci.

    Petr
    http://www.jackhokus.cz/

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.