abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 709 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Akcelerace myši podobně jako ve Windows

    12.12.2014 22:03 Lukfi | skóre: 3
    Akcelerace myši podobně jako ve Windows
    Přečteno: 1321×
    Ahoj, přišel jsem vás požádat o pomoc se záludným problémem. Rozhodl jsem se provozovat dual boot, Windows a Ubuntu na jednom stroji, ale nedaří se mi v Linuxu trefit nastavení myši. GNOME Shell nabízí pouze jedno šoupátko na rychlost ukazatele; já ale ve Windows používám volbu "Zvýšit přesnost ukazatele" (Enhance pointer precision) neboli akceleraci. Na zahraničních fórech jsem typicky našel postupy, jak akceleraci vypnout. Já bych ale naopak chtěl mít akceleraci zapnutou a maximálně se přiblížit k nastavení, na které jsem zvyklý z Windows. Zatím jsem se dozvěděl o existenci xinput a xset a že akcelerace se dá nějak nastavit, viz tu. Otázka tedy zní, jaké hodnoty použít? Dá se takto specifikovat akcelerační křivka, jako to je ve Windows nebo v Mac OS X, nebo to umí jen dva stavy, že pod určitou mez myš akcelerovaná není a nad threshold ano? Předem díky za postřehy.

    Odpovědi

    13.12.2014 08:00 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akcelerace myši podobně jako ve Windows
    Z manuálu k xset:

    If the `threshold' parameter is provided and 0, the `acceleration' parameter will be used in the exponent of a more natural and continuous formula, giving precise control for slow motion but big reach for fast motion, and a pro- gressive transition for motions in between. Recommended `acceleration' value in this case is 3/2 to 3, but not limited to that range.

    Takže je možné specifikovat threshold, tak jak je popsáno na odkazovaném fóru, a nebo threshold nastavit na 0 - pak žádný threshold neexistuje a akcelerační křivka se specifikuje pomocí určení exponentu. Ostatně, všechno tohle je to popsané v tom odkazu, případně v manuálu. Bohužel, vícebodové akcelerační křivky X11 nejspíš neumí, ostatně nedokážu si představit jejich využití (asi mám malou představivost).

    Jak ale srovnat nastavení mezi Windows a X11 tak, aby se oboje chovalo naprosto stejně, netuším. Připadá mi to zbytečné, vzhledem k tomu že se ta prostředí (minimálně zmiňovaný GNOME Shell a Windows) ovládají úplně jinak. Záleží na DPI monitoru i té myši. Nevím co používáte na nastavování té "akcelerační křivky" ve Windows, ale jestli je to trochu sofistikovanější, mohlo by to být schopné vyplivnout ten exponent, nebo alespoň hraniční hodnoty podle kterých se dá k exponentu dopočítat.

    Jinak, systémy jsou to prostě jiné, dokonalé to nikdy nebude. To by asi vyžadovalo nějaké netriviální testování skutečné, fyzické polohy myši na stole v obou OS za pomoci webkamer a počítačového vidění :-)
    13.12.2014 08:53 Lukfi | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akcelerace myši podobně jako ve Windows
    Prostředí se ovládají jinak, ale myší člověk dělá stále stejné úkony. Zvlášť když pracuje se stejným softwarem. Ve Windows používám standardní nastavení, ale jak jsem zjistil během googlení, než jsem se šel zeptat sem, v pozadí za tím je křivka definovaná maticí hodnot kdesi v registrech. To s tím dopočítáním exponentu není zlý nápad, jenom kdybych ten návod dokázal najít znova :) Chápu, že napodobit chování zcela přesně je nemožné, ale dost se divím, že se tím ještě nikdo nezabýval. Každopádně díky za odpověď, ještě si pohraju s tím xsetem.
    13.12.2014 11:11 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akcelerace myši podobně jako ve Windows
    Budoucí Xorg a Gnome zřejmě přejdou na libinput, takže někdo se tím zabývá.
    13.12.2014 14:25 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akcelerace myši podobně jako ve Windows
    Jenže to je něco jiného. Zapracování DPI způsobí, že geometrický posun myši provede "stejnou" geometrickou na monitoru nezávisle na jeho DPI. Podle mne, to o čem mluví tazatel, je akcelerace pohybu kurzoru myši v závislosti na rychlosti (připadně jiném paramatru) pohybu fyzické myši. Třeba tak, že pokud se pohybuji pomalu budou pohyby kurzoru pomalejší/přesnější, a pokud rychle tak pohyb je akcelerovaný a to tím více čím je pohyb rychlejší. např dokážu si představit přepočítávací tabulku, kdy pokud se mi myš pohybuje třeba do 3mm/sec tak mám 2 impulzy myši na pixel, mezi 3-5mm/sec 1 impulz, mezi 5-8mm/s 2pixely na impul. mezi 8-10mm/s 3 pixely, atd. křivka by se dala nadefinovat.

    Např. můj zobrazovač z dvou monitorů má vodorovně přes 3500 pixelů a asi 87cm délky. obsloužit plochu tak, abych vodorovně nemusel s myší pohybovat dále než cca 3-4cm a přitom jsem měl dostatečnou přesnost na běžné trefování na objekty cca 5x5 pixelů a při kreslení v inkscape měl přesnost na úrovni pixelu bylo možné jen s pečlivým nastavením prahu akcelerace a HW přepínáním rozlišení myši tlačítkem na myši. Mít nastavení, kdy pomalé pohyby jsou přesné, a s rychlostí pohybu se akcelerace silně zvyšuje by bylo fajn. musím se podívat na tu regulaci exponentu. to by mohlo být řešení.
    13.12.2014 15:58 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akcelerace myši podobně jako ve Windows
    Není to to samé, ale smyslem přechodu na libinput je sjednotit rozhraní. Například touchpady mají jiné než myši, a proto se do toho grafická rozhraní moc nehrnula. Asi jsem měl dát odkaz jinam.
    13.12.2014 16:16 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akcelerace myši podobně jako ve Windows
    To je jistě velmi dobře. Mit přechod přes abstraktní rovinu, kde se různá rozhraní sjednotí, má i větší význam jednak s high DPI zobrazovači a i se zařízeními jako trackbally a desktop touchpady.
    13.12.2014 15:06 haha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akcelerace myši podobně jako ve Windows
    Ja jsem rad ze ji mam vyplou, protoze pri stejne akci ujedu pokazde na podlozce mysi stejnou vzdalenost. A ne ruznou v zavislosti na tom jak rychle hybu mysi. To widlacke "zvyseni presnosti" mi spis prijde naprosto unlogic. Proto prvni co v systemu nastavuji je "xset m 0".
    13.12.2014 20:34 Lukfi | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akcelerace myši podobně jako ve Windows
    Naopak je to velice logické. Při pomalých pohybech mám k dispozici maximální přesnost, zatímco krátkým škubnutím přejedu rychle celou obrazovku, aniž bych musel dlouze cestovat po podložce. Nastavení bez akcelerace je vždycky buď, a nebo.
    13.12.2014 23:28 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akcelerace myši podobně jako ve Windows
    pokud by jsi nainstaloval Xfce prostredi, tak tam jde nastavit citlivost i akcelerace :)
    14.12.2014 08:49 Lukfi | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akcelerace myši podobně jako ve Windows
    Díky za postřeh, ale Xfce používat nechci. Zatím to vidím tak, že si holt na trochu jiné chování zvyknu. 'Bigger fish to fry' :)
    14.12.2014 12:42 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akcelerace myši podobně jako ve Windows
    Ono by ti to také nepomohlo. Veškeré okenní prostředí (KDE, Gnome, XFCE, LDXE a další) jsou nadstavba na Xorg. Nemají jinou funkcionalitu na základě oken než má Xorg. Takže ty parametry v XFCE jsou jen grafický prostředek pro nastavení parametrů Xorg, tedy prahu citlivosti a zrychlení. A zřejmě to vypadá že takto není možné nastavit práh 0 a tím aktivovat to exponencialní zrychlení.
    Josef Kufner avatar 14.12.2014 13:55 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akcelerace myši podobně jako ve Windows
    Oba tyto parametry lze nastavit pomocí xset i bez XFCE:
    xset m [acc_mult[/acc_div] [thr]]
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    pepe_ avatar 14.12.2014 02:14 pepe_ | skóre: 48
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akcelerace myši podobně jako ve Windows

    https://wiki.archlinux.org/index.php/Mouse_acceleration

     

    ps: stále nefunguje ikona insert/edit link a místo ní se otevře webová stránka se zdrojovým kódem :(

    pepe_ avatar 14.12.2014 15:29 pepe_ | skóre: 48
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akcelerace myši podobně jako ve Windows

    Pro mne ideální :    xset m 2.5 0.8

     

    2.5 akcelerace a 0.8 rychlost

    17.7.2016 11:05 hasaaak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akcelerace myši podobně jako ve Windows
    Ahoj, mám dotaz k tomu příkazu xset m 0. Používám teď aktuálně Ubuntu 16.04 LTS, kde je v defaultu vysoká - pro mě nepříjemná akcelerace myši. Příkaz xset m 0 můj problém vyřešil, ovšem když komp restartuju, nastavení se vždy vrátí zpět a já to musím po každém startu PC znova nastavovat. Lze nějak nastavit, aby bylo nastavení trvalé? Díky
    17.7.2016 11:27 Brad | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akcelerace myši podobně jako ve Windows
    Je to hodně staré vlákno, takže takhle: Když ještě nebylo systemd, tak to šlo přidat do init scriptu (how to run a shell script at startup), ale jelikož dneska máme "ten slavný" systemd, tak nevím, tam to bude asi složitější (možná nějak takhle managing linux daemons init scripts) - ale třeba někdo bude vědět přesněji.
    17.7.2016 11:57 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akcelerace myši podobně jako ve Windows
    Spúšťanie programov pre xwindows mimo grafického sedenia nešlo týmto spôsobom bez ohľadu či init bol system-d, upstart alebo sys-v. Skôr by som odporučil zapnúť si nastavovátko grafiky (unity control panel) a pohľadať vlastnosti myši.
    19.7.2016 15:48 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akcelerace myši podobně jako ve Windows
    Nejlépe tak, že to nastavíte přímo ve vašem DM (tedy v nastavení systému v Unity). Pokud to nejde nebo to chcete dělat pomocí xset, tak přidáním desktop souboru na správné místo.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.