abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:22 | Nová verze

    Qtractor (Wikipedie) dospěl do verze 1.0.0. Jedná se o Audio/MIDI vícestopý sekvencer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:33 | Nová verze

    Byl vydán svobodný kancelářský balík OnlyOffice Docs 8.1. Vedle četných oprav přináší několik funkcí včetně podpory editace textu v PDF a vytváření formulářů v PDF.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 10
    dnes 12:33 | Zajímavý článek

    Daniel Stenberg, autor nástroje curl, z databáze SteamDB zjistil, že aktuálně 22 734 her na Steamu používá curl.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 19:55 | IT novinky

    Společnost Anthropic vydala Claude 3.5 Sonnet, tj. novou verzi své umělé inteligence Claude (Wikipedie). Videoukázky na YouTube. S Claude 3, stejně jak s GPT-3.5, Llama 3 a Mixtral, si lze pokecat bez přihlašování na DuckDuckGo AI Chat.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.8 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 126. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu a na YouTube. Vypíchnuta jsou vylepšení v integrovaném poštovním klientu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:11 | Zajímavý článek

    Příspěvek Aukce domén – měsíc po spuštění na blogu CZ.NIC shrnuje první měsíc provozu Aukce domén .CZ. Aukcemi prošlo celkem 18 174 domén, z toho na 742 z nich byl učiněn alespoň 1 příhoz. Nejdražší aukcí byla na doménu virtualnisidlo.cz s cenou 95 001 Kč, která však nebyla včas uhrazena. Nejdražší aukcí, která byla vydražena i zaplacena je praguecityline.cz s cenovkou 55 600 Kč.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 11:11 | IT novinky

    Před 40 lety, 19. června 1984, Bob Scheifler představil první verzi okenního systému X (X Window System). Vycházela z okenního systému W (W Window System).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 31
    včera 11:00 | Nová verze

    Desktopové prostředí MATE bylo vydáno ve verzi 1.28. V gitových repozitářích je sice už od února, ale oznámení vydání se na webu objevilo s několikaměsíčním zpožděním (únorové datum zveřejnění je nepravdivé). Jde o první velké vydání od roku 2021. Uživatelsky nejvýznamnější pokrok je v podpoře Waylandu.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    19.6. 21:44 | Nová verze

    Laboratoře CZ.NIC vydaly novou verzi 4.24.0 aplikace Datovka, tj. svobodné multiplatformní desktopové aplikace pro přístup k datovým schránkám a k trvalému uchovávání datových zpráv v lokální databázi. Přidány byly nové parametry do rozhraní příkazové řádky „export-msg“, „export-msgs“, „import-msg“ a „import-msgs“, které dovolují číst/zapisovat zprávy z/do databází. Veliký panel nástrojů byl nahrazen více nastavitelnými

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    19.6. 12:11 | Nová verze

    Mapnik (Wikipedie), tj. open source toolkit pro vykreslování map a vývoj mapových aplikací, byl vydán ve verzi 4.0.0. Přehled změn na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Rozcestník

    Dotaz: Zalohovani s deja-dup? Doporucujete?

    28.11.2016 06:23 petrfm | skóre: 23
    Zalohovani s deja-dup? Doporucujete?
    Přečteno: 723×
    Ahoj, uz roky se chystam, ze zacnu zalohovat /home na NB rdiffem nebo aspon rsyncem na server / usb disk. Haha. Lenost vzdycky zvitezi, takze jsem do dneska nebyl schopny to ani odzkouset, natoz si to naskriptovat. Ale dnes jsem v ubuntu narazil na "zalohovani", ktere jak jsem se docetl vyuziva deja-dup, coz je pry GUI k duplicity. Funguje to skvele, zadny terminal, naklikam si slozky, vyjimky, nastavim uloziste a muzu si lupnout po zaloze kdykoliv, kdy pripojim externi USB disk, nebo doma v siti, kdyz mam dostupny SMB share. Podstatne je, ze nemusim studovat syntaxe a za 30 vterin muzu zalohovat.

    Funguje to jako rdiff, takze se neprenasi to, co uz je v ulozisti a umozni mi to snadno se vratit v historii ke zmenenym, nebo smazanym souborum diky itegrace do dialogu nautila. Takze user friendly uplne maximalne. Planovane zalohy vyuzivat nebudu, pac nikdy nevim, kdy budu s NB v docku a siti, takze je stejne lepsi to delat rucne.

    Otazka tedy zni - ma pouzivani deja-dup nejaky hacek? Je nejaky duvod si radeji napsat vlastni skript s vyuzitim rdiffu, nebo rsync? Nebo je to spolehlive a funkcni reseni?

    Diky za nazory, P.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza

    Odpovědi

    28.11.2016 07:59 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zalohovani s deja-dup? Doporucujete?
    Nejake drobne nedostatky to asi mit bude, ale pokud jsi spokjeny, tak to muzes v klidu pouzivat. Toto neni technicky problem.
    29.11.2016 08:32 tom62 | skóre: 14 | blog: tom62 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zalohovani s deja-dup? Doporucujete?
    Planovane zalohy vyuzivat nebudu, pac nikdy nevim, kdy budu s NB v docku a siti, takze je stejne lepsi to delat rucne.
    Doporučoval bych si to rozmyslet. Z vlastní zkušenosti bych řekl, že pár týdnů na to budete myslet, ale po nějaké době na to zapomenete, což je pak k ničemu.

    Déjà Dup neznám, já používám Back In Time, ten využívá rsync (takže se také přenáší pouze změny, zálohy jsou inkrementální a stejné verze jednoho souboru jsou vytvořeny pomocí hardlinku) a SSH. Plánování mám nastaveno tak, že v den, kdy ještě neproběhla záloha, se každých 15 minut podívá, zda je dostupný server (to je kvůli pomalému připojení k internetu jen na domácí síti), pokud ne, za 15 minut zkouší znovu, pokud ano, zálohu provede a v případě úspěchu zálohuje zase až další den. Jde tam naklikat i automatická záloha po připojení externího disku (pomocí udev pravidla).
    29.11.2016 13:33 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zalohovani s deja-dup? Doporucujete?
    No ja hlavne koukal, ze ono to asi nejak extra nevynucuje to zalohovani, ale jenom to nejak upozorni. Nevim, nezkousel jsem, zkusim zapnout a uvidime, co to bude delat. Ja nenavidim, kdyz system dela neco sam. Zvlast takove narocne operace, ktere kdyz se spusti, tak mi to zase*e sit, nebo vybije baterku. Radeji to spoustim sam kdyz vim, ze budu mit pul hodky cas, nechat to lezet v docku.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    29.11.2016 13:59 tom62 | skóre: 14 | blog: tom62 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zalohovani s deja-dup? Doporucujete?
    Inkrementální záloha přes rsync je tak náročná, kolik souborů jste od poslední zálohy změnil. Na většině mých počítačů je tedy každodenní záloha otázkou několika desítek sekund. Když se spustí s nízkou prioritou, ani nevím, že běží. Co se týče baterky, konkrétně ten Back In Time má volbu, která při provozu na baterii zálohování nespustí.
    Josef Kufner avatar 29.11.2016 18:04 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zalohovani s deja-dup? Doporucujete?
    Používám rsnapshot, což je nadstavba nad rsync --link-dest. Podobných nadstaveb je mnoho, doporučuju se držet rsyncu v pozadí. Volba --link-dest vytváří hardlinky u nezměněných souborů, takže jde o jednoduchý a docela efektivní způsob inkrementálních záloh. Další zajímavou alternativou jsou btrfs snapshoty.

    Zálohování určitě spouštěj automaticky. Vytipuj si dobu, kdy býváš doma a nastav to na ní. Pokud občas doma nebudeš, tak se to prostě spustí další den. Pokud rsync běží s nízkou prioritou, není to většinou ani nijak znát. Nejjednodušší je dát do cronu ping server -n 3 && nice rsync ...
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.