abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 739 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Linux LIVE CD/USB Flash

    30.3.2017 14:09 DeKa
    Linux LIVE CD/USB Flash
    Přečteno: 5000×
    Ahoj všem,

    marně gůglím Live Linux distribuci, kterou bez obseru vypálím na CD700MB/nahraju na 2GB USB flešku. nacházím pouze staré projekty knoopix apod. z r 2013.

    Nechci DVD - moc velké, mám jenom 2GB flashku

    Stačí mi nabootovat do nějakého prostředí, připojit se na wifi/ethernet via dhcp client, spustit firefox/chrome a fungovat. nechci nic kompilovat a vytvářet si "vlastní" Live Cd apod.

    Máte někdo tip na tak jednoduchou věc? Je to realizované, nebo už i ořezaný linux nakynul do 2DL DVD ? nebo si to prostě musím zbouchat sám?

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    30.3.2017 14:29 xtrollo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux LIVE CD/USB Flash
    haldas blbo ... Ubuntu a kolny - image 1.4GB https://www.ubuntu.com/download/desktop
    k3dAR avatar 1.4.2017 00:33 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux LIVE CD/USB Flash
    za me doporucuju primo Xubuntu 14.04.5> nebo pokud chce nekdo neco novejsiho tak Xubuntu 16.04.2
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    30.3.2017 14:31 Vašek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux LIVE CD/USB Flash

    Podle mě bude opravdu nejlepší, pokud si vytvoříte live distribuci sám.

    Takto jsem to asi před hodinou řešil já: https://wiki.archlinux.org/index.php/Archiso

    Pokud nepoužívate Arch Linux, tak určitě jde ty skripty, doprovodné soubory zkopírovat/přiohnout do jiné distribuce.

    Pokud bude zájem z vaší strany, tak rád poradím, pokud budu vědět.

    30.3.2017 14:37 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux LIVE CD/USB Flash
    System Rescue CD má taky prohlížeč.

    Většina (normálních) live distribucí by měla jít rovnou nakopírovat z ISO na flashku, u ostatních musíš ručně použít utilitu isohybrid co do toho ISO zapíše MBR. Výsledná partišna bude o velikosti toho ISO (nehledě na fyzickou velikost flashky) a s největší pravděpodobností bude read-only (UDF, ISO9660).

    Slackware by se do takovejch 2GB snad i vešel (s minimem programů, bez vývojových nástrojů, bez KDE apod.). Ruční stavba distribuce s Xkama, GTK a mplayerem se dá nacpat do cca 200MB, ale vůbec nic to neumí.
    Řešení 1× (eagle.metawerzum)
    30.3.2017 22:59 Dejv | skóre: 37 | blog: Jak ten blog nazvat ... ? | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux LIVE CD/USB Flash
    SLAX http://www.slax.org/
    Pevně věřím, že zkušenější uživatelé mě s mými nápady usměrní a pošlou tam, kam tyto nápady patří...
    31.3.2017 17:51 maikcrew | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux LIVE CD/USB Flash
    Sousedovi jsem Linux nainstaloval na USB flash paměť a je to lepší než použít Unetbootin apod. i když pro vytvoření install media to jinak nejde. Použil jsem Lubuntu 32 bit mohl by se vejít do 2GB, ale nemám to zkušené. Nebo si stáhni http://archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/xenial/main/installer-i386/current/images/netboot/mini.iso A nainstaluj si tvé požadované aplikace a mohl by ses vejít na menší velikost.
    k3dAR avatar 1.4.2017 00:29 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux LIVE CD/USB Flash
    no... pro potreby popsane v dotazu je to spis horsi...
    stejne tak je to horsi na rychlost a potreby kvalitnejsi usb (nebo jeste o to vetsi pomalost)...
    je pak potreba minimalne nastavit noatime aby se na USB Flash nezapisoval cast posledniho cteni pri kazdem cteni jakehokoliv souboru...

    naproti tomu pri ponechani live je to mnohem rychlejsi (pokud nema clovek 512MB RAM, protoze se cast RAM pouzije pro ukladani zmen/souboru/cache/apod), zaroven se pri cteni z USB cachujou v ram z squashfs fragmenty, takze pri pozadavku na nacteni souboru uz muze byt rovnou bran z RAM, cache to nasledne drzi, takze znovunacteni je uz okamzite, celkove se to proste chovan MNOHEMMNOHEM rychleji, s RAM >=4GB (nebo >=2GB podle velikosti ISO) je pak mozne CELE iso pri startu nechat nakopirovat do RAM a je to pak nejrychlejsi reseni (= MNOHEM rychlejsi nez instalace na SSD) a navic jde pak i USB Flash vyzndat z PC...
    pokud chce uzivatel nektere veci ulozit pro pristi start, lze pouzit persistent soubor na USB Flash kam se ukladaji zmeny vudci squashfs (misto do te RAM), je to pak vhodne nastavit aby tam slo jen neco (nastaveni) a neco zustalo do ram (cache www pohlizecu) , v podstate lze pak i doinstalova program(a zustane pri dalsim startu) nebo neco aktualizovat(je ale blbost celej system protoze ty vyhodu to pak zacne postradat)

    jedine dve(v podstate) vyhody instalace na USB Flash je ze lze provadet kompletni aktualizace, kdy krome dlouuuuheho casu (pokud nebude super write&iops flashka) se tim nic nepohorsi, pripadne jde provadet sync SystemHDD->SystemUSB a clovek muze mit sebou totoznej system/programy/nastaveni/data jako ma na hlavnim PC.. pak je ale otazka jestli misto USBFlash nepouzije USB-2.5"-HDD/SSD, pripadne sice drazsi a mensi kapacita ale i mensi fyzicka velikost USB-1.8"-HDD/SSD a nebo jeste mensi USB-mSATA-SSD ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    1.4.2017 22:25 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux LIVE CD/USB Flash
    U souseda díky Windows 10 přestal fungovat skenr jinak než instalací to nešlo vyřešit, abych mu zachoval hibernaci ve Win 10. A mohl si nahrát fotky a druhou partišn na flasce. Stejně musel koupit jinou webkameru i myš. Tímto dřív trpěl Linux dne i Windows 10 :-)
    eagle.metawerzum avatar 31.3.2017 23:46 eagle.metawerzum | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux LIVE CD/USB Flash
    USB 2GB chápu, ale jaký je rozdíl mezi CD live a DVD live? Ty placky jsou stejně velký, takže jestli mám v batohu CD placku, nebo DVD placku, tak je to putna, ne? Navíc - jde použít i mini DVD, to má kapacitu 1,4GB a průměr 8cm. To se více méně vleze i do peněženky.

    A za mě - malé disto, jak už někdo nahoře psal - Slax, tej jde stáhnout jak *.ISO, tak *.ZIP, co už je přichystaný pro flash disk. Tady je návod jak na to https://www.slax.org/en/documentation.php#booting
    Bonvolu alsendi la pordiston. Lausajne estas rano en mia bideo!
    k3dAR avatar 1.4.2017 00:16 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux LIVE CD/USB Flash
    rozdil mezi CD a DVD je ten ze CD mechanika DVD necte a/nebo z DVD/CD-RW Combo umi vypalit jen na CD i kdyz DVD cte... ;)
    (jde o technickou zalezitost, neni treba resit ze pujde o mechaniku z minuleho stolet :)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    eagle.metawerzum avatar 5.4.2017 00:43 eagle.metawerzum | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux LIVE CD/USB Flash
    O tom ale nebyla řeč. Jen o velikosti (MB - GB). Ne o tom že to má jet na muzejním kusu. Nebo že nemá DVD vypalovačku.
    Bonvolu alsendi la pordiston. Lausajne estas rano en mia bideo!
    k3dAR avatar 5.4.2017 00:48 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux LIVE CD/USB Flash
    to ze nebyla rec je v poradku, jinak by ses preci neptal v cem je rozdil, na coz sem ti navic jasne odpovedel tak se nevymlouvej ;)
    navic pozdeji tazatel sam upresnil proc myslel ze CD je pro nej potreba...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    eagle.metawerzum avatar 5.4.2017 17:55 eagle.metawerzum | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux LIVE CD/USB Flash
    pro mě za mě
    Bonvolu alsendi la pordiston. Lausajne estas rano en mia bideo!
    1.4.2017 10:37 DeKa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux LIVE CD/USB Flash
    Abych trochu přesněji specifikoval mé požadavky

    Stroj je notebook bez HDD Chci aby to bylo absolutně read only

    Chci aby to nastartovalo rozumně rychle - proto CD nebo 2GB flaška a ne 4-9GB DVD s 30minutovým rozbalováním a upěním nbk cd/dvd mechaniky, zajímá mě browser nic víc, jenom stránka s www aplikací

    Bude to něco na způsob "kiosek" nevím kdo u toho bude co dělat, ale pokud udělá cokoliv, tak to TVRDÝ restart probíhající 1× za 30minut to "opraví" (spínací hodiny na AC230 to brutálně restnou). Je mi jedno, že tam bude 30minut něco co tam být nemá... Nezajímají mě aktualizace ani verze prohlížeče.

    Toto mi přišlo jako primitivní ochrana proti magorům, kteří si k tomu sednou a budou to chtít nějak zničit či "hacknout", načíst dětský porno, místo používání aplikace.

    Kiosková distribuce je na pořadu, až to vzdám s LiveCD.

    Zatím ten SLAX vypadá dobře, bohužel si nerozumí s broadcom wifinou. Dám tam nějakou intel, na tu mají moduly.

    Je to na jednorázovou akci po dobu výstavy a nechci se tím zabývat sofistikovaně a vymazlit si systém. V pondělí to tamn musí stát a vím o tom od čtvrtka :)

    Děkuji všem za doporučení

    1.4.2017 18:10 feddjiu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux LIVE CD/USB Flash
    skusal si uz aj debian live ? to ma 700mb http://cdimage.debian.org/cdimage/release/current-live/
    k3dAR avatar 2.4.2017 03:14 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux LIVE CD/USB Flash
    Chci aby to nastartovalo rozumně rychle - proto CD nebo 2GB flaška a ne 4-9GB DVD s 30minutovým rozbalováním a upěním nbk cd/dvd mechaniky
    spatna predstava... pri startu systemu se nactou pouze fragmenty z jednoho velkeho squashfs souboru, ktere obsahuji soubory potrebne pro ten start, nenacita se NIC navic i kdyby ten soubor mel 50GB a je naprosto irelevantni jestli to je z CD nebo DVD, resp. z DVD to muze byt naopak rychlejsi protoze ty fragmenty vycte z mensiho mista bez potreby litat s laserem po cele plose ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Petr Fiedler avatar 1.4.2017 22:08 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux LIVE CD/USB Flash
    Já to dělám tak, že v GParted zformátuju flešku na fat32 a dám jí příznak boot. Pak připojím ISO s Linuxem (Mint - 1,8 GB), označím všehcny soubory a zkopíruju je na tu flešku a hotovo.
    k3dAR avatar 2.4.2017 03:21 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux LIVE CD/USB Flash
    ja to delam tak ze na flesku dam GPT partition tabulku, 1.oddil BIOSboot (pro emulaci legacy bootu), 2.oddil EFI v FAT32 (pro potreby EFI bootu), 3.oddil ext4 (pro adresar boot/grub a iso), nainstaluju GRUB v rezimu legacy, pak v rezimu EFI, nahraju na 3oddil iso soubory a vytvorim grub.cfg s polozkama pro konkretni iso, pri startu si pak vyberu z jakeho ISO to ma nastartovat a beha to jak na zarizeni s LegacyBIOS tak i UEFI :)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    2.4.2017 14:24 rasťo.muk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux LIVE CD/USB Flash
    k3dAR - chcelo by to aktuálny článok a postup napísať ĎAKUJEM ohladom usb bootu a spol

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.