abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.3 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Novinkou je vlastní repozitář DietPi APT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.4. 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.4. 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (65%)
     (11%)
     (2%)
     (21%)
    Celkem 505 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: scaning for Btrfs

    24.6.2017 17:38 mac
    scaning for Btrfs
    Přečteno: 849×
    Používám delší dobu linux-mint. Nikdy nebyl problém, ale poslední cca. týden nabíhá systém delší dobu. Zjistil jsem, že se provádí nějaký scaning Btrfs. Ještě to zobrazuje, kolik minut zbývá do konce. :-( Mám klasický Ext4 a s určitostí nic nového neinstaloval a nepovoloval. Nepřidával disky apod. Dále to provádí scaning na bluetooth. A znova ukazuje čas do konce v minutách. Bluetoth vůbec nemám, tak jsem ho s určitostí nepovolil ani neinstaloval. Stalo se to ještě někomu. Dá se to nějak vypnout. Proč tvůrci distra pořád přemýšlejí "násilně" za nás. Nejdřív Ubuntu - unity a teď Linux-mint - spouštění i toho co nepotřebuji.

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    25.6.2017 18:05 mac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: scaning for Btrfs
    Linux-mint nikomu jinému neprodlužuje čas startu? Jdu tedy zkusit debian 9. Tam mám aspoň zkušenost, že tvůrci nic bez upozornění nemění.
    25.6.2017 19:18 OldFrog {Ondra Nemecek} | skóre: 36 | blog: Žabákův notes | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: scaning for Btrfs
    Zkusil bych odinstalovat Btrfs a Bluetooth balíčky.
    -- OldFrog
    27.6.2017 21:40 mac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: scaning for Btrfs
    Odinstalace btrfs-tools a bluetooth nepomohla. Aktualizuji apt-get dist-upgr .. a niky nebyl problém. Až teď system při startu stále dokola skenuje. Už se v systému nehrabu a jsem pouze uživatel. Te jsem nainstaloval vedle debian 9 a ten to nedělá. Ještě zprovoznit tiskárnu a Linux-mint smažu. Po dlouholetém používání Ubuntu, Linux-mint se zase vrátím zpět k debianu. I když jsem chtěl zase zkusit Slackware, ale není na to čas.
    28.6.2017 00:49 theseuszn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: scaning for Btrfs
    Tak tohle čtu poprvé. Na Mintu su poměrně dlouho, ale tohle sem teda u nikoho nezaznamenal, chybka bude v něčem jinym. Jinak "btrfs a mám klasický ext4", to je nějaká pomotaná kombinace. Buď máš btrfs a nebo ext4... nechápu
    28.6.2017 06:30 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: scaning for Btrfs
    Má ext4, btrfs vôbec nemá. Jeho systém aj tak pri štarte zúfalo btrfs hľadá a to hľadanie neexistujúceho btrfs blokuje boot.
    7.7.2017 17:01 ikar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: scaning for Btrfs
    systemd?
    28.6.2017 06:35 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: scaning for Btrfs
    Balík btrfs-tools pridá do initramfs loadovanie btrfs modulu. Ak sa odstráni tento balík
    user$ sudo apt-get purge btrfs-tools
    
    a následne sa aktualizuje initramfs
    root$ update-initramfs -ukall
    
    ak tak neurobí de-inštalácia, problém by mal zmiznúť. V krajnom prípade možno blacklistovať btrfs modul v /etc/modprobe.d.

    Zdroj.
    28.6.2017 23:57 OldFrog {Ondra Nemecek} | skóre: 36 | blog: Žabákův notes | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: scaning for Btrfs
    Jo, to dělá i u mě, hledá btrfs a jelikož ho nemám, nic nenajde. Ale detekce je okamžitá, start to nezdržuje. Tudíž mi to nevadí. A tak to má být, protože mohu potřebovat btrfs-tools aniž bych měl btrfs na disku.
    -- OldFrog
    5.7.2017 09:26 maci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: scaning for Btrfs
    Teď jsem na dovolené, ale btrfs-tools jsem odinstalovat a pořád to scsnuje. Mě jen zaráží, že i když nic neinstalují a dělám jen apt-get upgrade, nebo dist-upgrade, tak se tam něco nainstaluje, nebo konfiguruje bez mého vědomí. Dřív se člověk musel aspoň drobet snažit aby něco rozběhla, teď se vše dělá automaticky a člověk ani neví, co se nainstaluje v rámci závislostí. A jak jsem psal dříve, tak už jsem jen uživatel a k plné spokojenosti mi stačí jen aktualizovaný a bez závad běžící systém. Tohle uměle prodloužení startu tedy vývojáři linux-mint nezvládli. Jinak Debian 9 běží dobře, ale už mi to minimálně 3 spadlo s prohlížečem chromium. Prostě to zatuhne a na nic nereaguje. Přeji hezký den a omlouvám se za překlepy, píšu z tabletu.
    5.7.2017 10:14 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: scaning for Btrfs
    Zkus jeste odinstalovat btrfs-progs, nebo tak nejak se to jmenuje, jestli je tam mas nainstalovane
    k3dAR avatar 5.7.2017 11:28 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: scaning for Btrfs
    trochu si protirecis, na jednu stranu pises "jsem jen uzivatel", na druhou se tvaris ze te zajima co se instaluje za balicky, do toho si stezujes ze se ti vse dela automaticky a konfiguruje bez tveho vedomi... :)
    proste bud to bude automaticky a bezny uzivatel to bude mit bez potreb neco delat, nebo to bude rucne a bude si muset vse nakonfigurovat, neni mozne aby to "jen uzivateli" vse chodilo a pritom se nic nedelalo automaticky :)
    btrfs check zabere zlomek vteriny, kdy zjisti ze nic nemas, a predstav si ze by sis pripojil disk s btrfs a nemit btrfs check uz rovnou tak bys to musel vedet ze mas doinstalovat, nastavit atd...
    tve zpomaleni tedy souvisi s necim jinym, coz jsi dost mozna nezvladl ty, nebo vyrobce tveho zarizeni, to ze Debian9 startuje dobre neznamena ze Mint dela neco spatne, pouze tomu neco u tebe vadi ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    5.7.2017 13:43 OldFrog {Ondra Nemecek} | skóre: 36 | blog: Žabákův notes | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: scaning for Btrfs
    trochu si protirecis ... btrfs check zabere zlomek vteriny, kdy zjisti ze nic nemas
    Běžně to trvá mžik, jenže tazatel tam má něco porouchané, protože to zřejmě trvá minuty a to je asi jádro toho dotazu:
    Zjistil jsem, že se provádí nějaký scaning Btrfs. Ještě to zobrazuje, kolik minut zbývá do konce.
    -- OldFrog
    k3dAR avatar 5.7.2017 14:16 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: scaning for Btrfs
    no otazka jestli ty minuty opravdu patrej tomu btrfs ;)
    jinak to protireceni si vytrhl z kontectu ;) slo mi o "nechci to automaticky" + "nechci nic delat rucne" :)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    5.7.2017 16:59 maci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: scaning for Btrfs
    Ten pocitac je stara vykopávkách s AMD955 a 8G paměti. Os je na ssd disku a to win7 a 2x 20G pro linux. Já používám jen linux a deti spíš win na hry. Dale mám 2x 2000G disky. Jeden ST a druhy WD vedene jako home/ST a home/WD pro větší data a zalohu. Tak používám ntfs a ext4. Nemam lvm apo. Na jednom 20G mam jen linux pro praci a na druhem občas zkusim nejake nové čisté distro. Ten linux-mint je 18.1 a je to čistá instalace. Vše ok až v posledni době delší start. Už neni cas prijit domu a zasednout k pc. Pátrat nekolik hodin v diskusích. Tak to aspoň oznámím. Pro mě je rychlejší nainstalovat jiný linux a můžu se věnovat rodině. Přeci jenom jsem každý den 13-14 hod. pryč. Jestli to nekoho štve, ze jsem se zeptal na řešení problemu, tak se omlouvám. Nerad bych nekoho okrádal o čas, ktereho mame všichni malo. Prostě to preinstaluji a uvidím. Jen jsem oznámil problém a vyjádřil údiv, že se něco změnilo v OS a já jsem to neinicioval.

    Ručně - neni na to čas

    Automaticky - proto používám jako základ ubuntu. Přeci mají víc pořešen HW
    5.7.2017 22:12 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: scaning for Btrfs
    AMD 955 s 8G není tak moc stará vykopávka. Nejprodávanější procesor na Alze je Pentium G4400 a to má passmark 3600 a tvuj Phenom 3963. Takže je to dost použitelné porád. Delší start je rozumné zanalyzovat. Pokud je jasné který proces čeká, tak ho pustit ručně s nějakou vyšší úrovní verbosity, aby bylo jasné, co se děje, nač čeká. Pokud to jasné není tak prostředky jako bootchart, systemd-bootchart nebo systemd-analyze critical-chain by zjistily více co se děje. Jako u mnoha jiných dotazů. pokud nejsou podávány výpisy z logů např. journalctl -b by asi dost vyjasnil.
    k3dAR avatar 5.7.2017 23:31 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: scaning for Btrfs
    spatne si me pochopil, me ani v nejmensim nestve ze se ptas na radu ;) jen mi prislo ze si "stezujes(/smutnis)" ze se deje spousta veci jiz automaticky a zaroven ze stejne nechces(/nemas_cas) nic resit rucne :)

    pak sem poukazoval na to, ze nevime s jistotou ze opravdu te zdrzuje btrfs check (coz by bylo prave divne kdyz zadnej btrfs oddil nemas a v takovem pripade to je okamzite)... takze zkus udelat foto(v tomto pripade vazne spis foto, nez popis/opis) obrazovky kdy se ti start zastavi a mas to odpocitavani, pripadne pak vyzkousen jeden z nastroju pro analyzu startu co pise letimir :)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    6.7.2017 11:10 maci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: scaning for Btrfs
    Ale až se vrátím z dovolené. Z Kréty se blbě zapíná počítač. :-D
    Josef Kufner avatar 10.7.2017 18:16 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: scaning for Btrfs
    Pokud to při bootu něco dělá, i když to je odinstalované, tak nejspíš nebyl přegenerován initramfs.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    10.7.2017 19:50 mac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: scaning for Btrfs
    systemd-analyze Startup finished in 10.958s (kernel) + 3min 443ms (userspace) = 3min 11.401s
    10.7.2017 19:53 mac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: scaning for Btrfs
    journalctl -b -- Logs begin at Po 2017-07-10 21:28:02 CEST, end at Po 2017-07-10 19:43:43 CEST čec 10 21:28:02 amd9 systemd-journald[366]: Runtime journal (/run/log/journal/) čec 10 21:28:02 amd9 kernel: Initializing cgroup subsys cpuset čec 10 21:28:02 amd9 kernel: Initializing cgroup subsys cpu čec 10 21:28:02 amd9 kernel: Initializing cgroup subsys cpuacct čec 10 21:28:02 amd9 kernel: Linux version 4.4.0-53-generic (buildd@lcy01-28) (g čec 10 21:28:02 amd9 kernel: Command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.4.0-53-gen čec 10 21:28:02 amd9 kernel: KERNEL supported cpus: čec 10 21:28:02 amd9 kernel: Intel GenuineIntel čec 10 21:28:02 amd9 kernel: AMD AuthenticAMD čec 10 21:28:02 amd9 kernel: Centaur CentaurHauls čec 10 21:28:02 amd9 kernel: tseg: 00bff00000 čec 10 21:28:02 amd9 kernel: x86/fpu: Legacy x87 FPU detected. čec 10 21:28:02 amd9 kernel: x86/fpu: Using 'lazy' FPU context switches. čec 10 21:28:02 amd9 kernel: e820: BIOS-provided physical RAM map: čec 10 21:28:02 amd9 kernel: BIOS-e820: [mem 0x0000000000000000-0x00000000000987 čec 10 21:28:02 amd9 kernel: BIOS-e820: [mem 0x000000000009f800-0x000000000009ff čec 10 21:28:02 amd9 kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000000f0000-0x00000000000fff čec 10 21:28:02 amd9 kernel: BIOS-e820: [mem 0x0000000000100000-0x00000000bfdeff čec 10 21:28:02 amd9 kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bfdf0000-0x00000000bfdf0f čec 10 21:28:02 amd9 kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bfdf1000-0x00000000bfdfff čec 10 21:28:02 amd9 kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000bfe00000-0x00000000bfefff čec 10 21:28:02 amd9 kernel: BIOS-e820: [mem 0x00000000e0000000-0x00000000efffff

    Ještě má někdo nejaký nápad co vypsat než to smažu?
    10.7.2017 22:11 maci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: scaning for Btrfs
    systemd-analyze Startup finished in 4.963s (kernel) + 2.017s (userspace) = 6.981s

    Přeinstaloval jsem system. Prosím uzavřít téma
    10.7.2017 22:56 LP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: scaning for Btrfs
    Přeinstaloval jsem system.
    Windowizace Linuxu dovršena. Poděkujme i našim poturčencům z RedHatu.
    k3dAR avatar 11.7.2017 00:03 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: scaning for Btrfs
    kdyby udelal co mu bylo poradeno, tak nepreinstaloval ;) takze Windowizace ano, ale uzivatelem... jako nebranim sYsTeMd, je to sr&ckovitej moloch od arogantniho sr&ce, nicmene kdyz uzivatel fuckuje na rady, tak je to irelevantni ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    11.7.2017 17:58 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: scaning for Btrfs
    no já se postupem času dostávám na spíše rovinu obráncu systemd. protože to vatvořilo konzistentní prostředí, které je sice dost jiné a bylo potřeva leccost nastudovat ale pracuje se s ním dobře. S aroganci autora je místy problém ale zatím jediná vec, kdy mne systemd vypekl, bylo když se system z jakéhokoliv důvodů pověsí, tak nejsou logy těsně před událostí ale chybí hodně času. Pokud system běží tak možnosti analyzy při problému, co se děje mi obecně připadají větší.
    k3dAR avatar 11.7.2017 00:00 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: scaning for Btrfs
    kdyby si to nepreinstaloval, tak misto tohodle na nic logu (co je navic je z prvni vteriny pocatku startu jak je videt jasne z totoznych casu), si mel zkusit (jak ti radil letimir):
    systemd-analyze critical-chain
    to by ti zobrazilo co trvalo dlouho..., narozdil od celkoveho shrnuti(ktere ti nikdo neradil ;) a co si zkousel:
    systemd-analyze
    pripadne si mohl zkusit napr:
    systemd-analyze blame
    to zobrazi jednotlive unity systemd, serazene podle toho co jak dlouho trvalo a tedy na prvnim miste bys nejspis videl co dela ten 3minutovej problem :)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.