abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:11 | IT novinky

    Společnost Espressif Systems oznámila, že rodinu SoC ESP32 brzy rozšíří o ESP32-H4 s IEEE 802.15.4 a Bluetooth 5.4 (LE) s podporou protokolů Thread 1.3, Zigbee 3.0 a Bluetooth Mesh 1.1.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 13:11 | Zajímavý software

    Kevin Bentley zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy počítačové hry Descent 3 z roku 1999: "Někdo se nedávno zeptal, zda budou zveřejněny zdrojové kódy Descent 3. Oslovil jsem svého bývalého šéfa (Matt Toschlog) z Outrage Entertainment a ten mi to povolil. Budu pracovat na tom, aby se to znovu rozběhlo a hledám spolusprávce." [Hacker News]

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    FRRouting (FRR) (Wikipedie), tj. softwarová sada pro směrování síťové komunikace, fork Quagga, byl vydán ve verzi 10.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (61%)
     (13%)
     (2%)
     (24%)
    Celkem 427 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Proxmox a jednoduché nasdílení disku s daty

    19.10.2017 04:31 Standa | skóre: 21 | blog: Linux prakticky
    Proxmox a jednoduché nasdílení disku s daty
    Přečteno: 870×
    Zdravím,

    pořídil jsem si maličký server pro domácí zálohování a jako vývojové prostředí. Na vývoj použiji Ubuntu server 16 LTS a k němu nějaké distro (XPenology?) co mi umožní snadno nasdílet data a filmy do TV. Takže jsem se vrhl do virtualizace a sáhl po doporučovaném Proxmoxu.

    Bez větších problémů jsem na SSD disk nainstaloval Proxmox. Když jsem se rozkoukal ve vytvořeném LVM jsem vyrobil virtuál pro Ubuntu a vše běží jak má. Udělal jsem si další virtuál a zkusil další distro, pohoda, takže virtuály vytvářet umím a asi hotovo. Tak jsem šel na datové disky...

    Vrhl jsem se na čtení kolem Proxmoxu, LVM a za chvíli jsem asi pochopil jak to funguje a podařilo se mi vytvořit druhou partition LVM, další PV, pak VG a celé to dostat do Proxmoxu. Jenže tady nastal kámen úrazu, resp. nenašel jsem řešení: jak v Proxmoxu správně nový disk, partition nebo VG nasdílet virtuálu aby mohl volný prostor používat? V běžném distru bych provedl mount, zapsal do FSTAB a vyřešeno, ale v Proxmoxu netuším a ať se proklikávám skrz menu horem dolem, nic nevede k cíli. U virtuálů mám sice možnost přidat disk, ale ne jako takový nebo celou partition, ale jen zase virtuál ve formátu qcow2 apod. Když už jsem nevěděl kudy-kam, smazal jsem celý disk, vytvořil 1TB ext3 partition, namountoval a do Proxmoxu přidal jako adresář. Bohužel to na práci s tímto prostorem nic nezměnilo a opět nikde nevidím možnost jednoduše adreář (partition, disk) připojit pro účely konkrétního virtuálu.

    Zkoušel jsem Googlit, ale buď mi uniká nějaká funkčnost nebo neumím domyslet některé věcí z dokumentace, proto prosím zdejší uživatele Proxmoxu o radu jak jednoduše k virtuálům přiřazovat prostor na discích. Je mi jedno, zda celý disk, jednotlivou partition nebo konkrétní adresář. V serveru budu mít 4 disky (a SSD disk obsahující virtuály + Proxmox) a na těchto discích budou ležet data. Nic složitého s tím neplánuji, jen podle dat zvolím vhodnou velikost a napojení na vybraný virtuál (ani nepotřebuji mezi virtuály prostor sdílet).

    Díky předem!


    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    Řešení 1× (Standa (tazatel))
    19.10.2017 06:56 Jmk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proxmox a jednoduché nasdílení disku s daty
    https://mikeeverhart.net/2015/08/proxmox-share-host-hard-drive-with-vm-guest/ Snad je to ono co chceš.
    19.10.2017 11:58 Standa | skóre: 21 | blog: Linux prakticky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proxmox a jednoduché nasdílení disku s daty
    To je asi ono. Hlavně že má Proxmox GUI. Takovéto řešení bych tedy nečekal a už se těším až za půl roku budu vzpomínat který disk je napojen kam a kde se to nastavovalo :)
    19.10.2017 15:22 Standa | skóre: 21 | blog: Linux prakticky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proxmox a jednoduché nasdílení disku s daty
    Nevím jestli Proxmox nějak neznásilňuji, ale našel jsem "možnost". Ale nemám zkušenosti a nevím, zda se nedrbu pravou rukou za levým uchem a to raději nevědět kudy ruka prošla:

    v Proxmoxu (příkazová řádka) jsem udělal mount disku, který jsem předem naformátoval a udělal na něm testovací adresář /data1/movies. Pak jsem v Proxmoxu využil ve Storage volbu Add, přidal jsem adresář, zvolil Container (znělo to nějak logicky, na co to má konkrétní vliv moc netuším) a jako umístění jsem napevno zapsal cestu na kterou jsem mountoval zmíněný disk, tedy /mnt/data1/movies. Tím jsem vytvořil jakýsi pevný bod na konkrétním disku.

    Pak jsem zašel do virtuálu, zvolit přidat disk. Vybral jsem vytvořený storage a definoval velikost. Bohužel to není umístění stromu a omezení velikosti, ale vytvoření virtuálního disku o dané velikosti. Otázkou je, zda to něčemu vadí... prostě jen nejde strukturou procházet a je třeba s daty pracovat jako s pevně daným blokem. Než chyba se mi to jeví jako nezvyk, snad při pádu virtuálu či Proxmoxu bude možné blok něčím přečíst a data získat.

    Takže v podstatě je to řešení, které je v GUI dobře viditelné, což se mi líbí. Ve virtuálu se takto nasdílený prostředek objevil jako disk a např. OpenMediaVault s ním začal okamžitě pracovat. Těžko říct jak moc se čemu kde ublížil nebo je to dokonce takto myšleno k užití. Co se týče rychlosti takto připojeného disku, tak kopírování se blížilo k 90MB/s a to je asi hranice disku, už je starší a hranice 1Gb síťovky nebude daleko.

    Co vy na to, může to takto vydržet dlouhodobě a mám si takto disky pro Proxmox zpřístupnit nebo raději disky připojit napřímo do virtuálu a Proxmox z těchto datových disků zcela vynechat. Výhoda této varianty je jasná, data leží na disku přímo namísto v nějakém virtuálním souboru daného formátu, možná bude i lehce vyšší rychlost přístupu.

    Předem díky za rady, nechtěl bych za 2 týdny data zase komplet přesouvat, proto chci mít základ udělám kvalitně a pro dlouhodobé užívání.
    19.10.2017 10:41 par
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proxmox a jednoduché nasdílení disku s daty
    Tuším, že bind mount je to, co potřebuješ (ve webGUI to nelze nastavit): https://pve.proxmox.com/wiki/Unprivileged_LXC_containers
    19.10.2017 12:01 Standa | skóre: 21 | blog: Linux prakticky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proxmox a jednoduché nasdílení disku s daty
    Díky, ale toto řešení jsem vůbec nepochopil, což je čistě můj problém, třeba časem pochopím. Zkusím ten trik ručního vložení disku do konfigurace popsaný výše. Nicméně obě řešení mi dělají trochu křeč, protože něco dělat přes GUI a něco natvrdo z příkazové řádky nevěstí nic dobrého a jen se bojím až budu hledat co a kde jsem to tehdá nastavoval :)
    19.10.2017 15:19 ZS-Man | skóre: 31 | blog: B26
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proxmox a jednoduché nasdílení disku s daty
    Resil jsem (asi) to same, a nakonec jsem to udelal pomoci NFS. Do proxmoxu nainstalovat NFS server, 1TB disk mountnout do nejakeho adresare a ten pres NFS nasdilet. No a pak v kazdem virtualu pres NFS pripojit.

    19.10.2017 15:29 Standa | skóre: 21 | blog: Linux prakticky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proxmox a jednoduché nasdílení disku s daty
    Asi jsem komplikovaně popsal stejný postup, prosím, mrkni a dej vědět, zda to máš podobně:

    http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/429965#6

    Tak ať nám to frčí :)
    19.10.2017 15:48 MP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proxmox a jednoduché nasdílení disku s daty
    Pokud dobre chapu spatne napsany dotaz, tak se nechce delat rozdeleni disku ve VM. Cili se chce passthrough.

    v configu VM:

    scsi1: /dev/pve/vmid-data

    ...kde vmid-data je LV nad nejakym VG (nebo partition, atd.)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.