abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 695 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Neznámé soubory na externím nosiči

    5.10.2018 14:15 DWD | skóre: 18 | blog: papiry
    Neznámé soubory na externím nosiči
    Přečteno: 492×

    Používám Linux. V roce 2015 jsem si koupil USB externí pevný disk, vymazal jsem z něj zbytečné soubory, jako je manuál, nějaký program pro Windows a podobně, a tyto věci jsem si pro jistotu před tím okopíroval do počítače a vypálil. Externí disk byl potom nejspíš prázdný. V tom externím disku jsem si vyrobi složku moje-data a do ni jsem si nakopíroval z počítače všechny svoje uživatelské data, ať mám zálohu.

    Potom byl nějakou dobu (únor2018 až září 2018) můj počítač mimo provoz a zrovna jsem potřeboval něco na svých zálohovaných datech upravit a neměl jsem čas čekat, až se počítač opraví, měl jsem hodně práce. Tak jsem si koupil notebook s Windows 10, protože jsem si nemohl vybírat. Data z externího diku, na kterých jsem potřeboval dělat, jsem si uložil do toho notebooku a udělal na těch souborech všechno, co jsem potřeboval. Bylo to v únoru 2018.

    V září 2018 jsem byl hotový, tak jsem připojil ten externí disk k notebooku a všechny upravené data jsem uložil na ten externí disk a data, které byly na tom externím disku už zbytečné, jsem vymazal z toho disku.

    Už konečně ten počítač s Linuxem funguje, a něco z toho externího disku jsem ukládal do počítače. Než jsem začal, všiml jsem si, že je na tom externím disku něco navíc kromě složky moje-data, ve které jsou moje soubory a složky. Mimo složku moje-data jsem našel:


    složka Srecycle.bin (přeškrknuté S) a v ní všechen odpad, krerý jsem z toho externího disku vyhazoval, jak jsem dělal na tom notebooku. Datum vzniku to ukazuje únor 18.
    Složka System Volume Information, datum vzniku ukazuje září 2018. V ni soubory IndexerVolumeGuid prostý text a WPSettings.dat typ neznámý. Oba datum změny 14.9.2018.
    Soubor ._O(čtvereček místo O, které jsem si tady vymyslel) a datum 8.11.2011
    Soubor ._autorun.inf a datum 24.11.2010 prostý text
    Soubor .DS_Store neznámý typ a datum 25.6.2012
    Soubor .icon.ico typ ikona MS Windows datum 24.11.2010
    Soubor .VolumeIcon.icons neznámý a 24.11.2010.

    Co to jsou za soubory a složky mimo moji složku. Od kud se vzaly. Můžu je vymazat, aniž bych se musel bát, že přijdu o data v moji složce, nebo že se v te moji záloze něco zneprovozní?

    Jsem kretén, který ví lautr hovno o Linuxu a o počítačích vůbec.

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    Řešení 1× (tomvec)
    Josef Kufner avatar 5.10.2018 14:30 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neznámé soubory na externím nosiči
    Je to běžný bordel, který si tam různé služby ve Windows dávají. Něco asi zbylo po prvotním promazání – ve Windows to asi byly skryté soubory.

    $recycle.bin je „Koš“. Co vyhodíš, to tam je přesunuto (což je velmi levná operace) a teprve když dochází místo na tom disku, tak se to skutečně maže. V klidu to můžeš smazat – je tam to, co jsi v únoru smazal.

    Ten zbytek jsou nějaká nezajímavá metadata, co ti nejspíš nebudou chybět – na Linuxu určitě ne, na Windows si pak třeba indexer osahá ten disk znovu.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    5.10.2018 17:01
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neznámé soubory na externím nosiči
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    konspirační teorie

    Zobrazit komentář
    6.10.2018 11:02 DWD | skóre: 18 | blog: papiry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neznámé soubory na externím nosiči
    A zajímavé je i to, že některé přebytečné soubory pochází z doby, kdy jsem ani ten externí disk, ani ten notebook neměl, dokonce ani neexistoval Windows 10. To je vidět ve vlastnostech těch souborů - datum poslední úpravy. A to ikdyž nemluvím o souborech v "recyclebinu".
    Jsem kretén, který ví lautr hovno o Linuxu a o počítačích vůbec.
    k3dAR avatar 6.10.2018 13:22 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neznámé soubory na externím nosiči
    na tom neni nic zajimaveho, proste tam vyrobce a/nebo OS nahral soubory se starsim datem upravy...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.