abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 915 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Dotaz: Xubuntu Bionic

    21.1.2019 19:11 Pepan
    Xubuntu Bionic
    Přečteno: 834×
    Zdravím po instalaci a aktualizaci Xubuntu se mi po spuštění vždy otevře chybové hlášení "Informace o aktualizaci / selhání stažení dalších souborů/ttf-mscorefonts-installer..." Zkusil jsem změnit zdroj v Synapticu z Česko na Hlavní server, stáhl jsem ručně ttf-mscorefonts-installer 3.6 balíček a úspěšně ho nainstaloval. Bohužel nic nepomohlo a chybové hlášení je pořád stejné. Jak dále postupovat?

    Odpovědi

    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 21.1.2019 19:34 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xubuntu Bionic
    Jak je na tom konzistence databáze balíčků?
    21.1.2019 21:51 Pepan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xubuntu Bionic
    Žádné chyby v konzistenci balíčků nejsou. Jde nějak ta hláška vypnout? Jinak všechno funguje jak má...
    21.1.2019 22:01 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xubuntu Bionic
    Spíš bych vyskoušel apt update, apt upgrade zda se to spraví či zda to vypíše nějaké chyby.

    V konzoli uvidíš co to dělá a zda to vypíše nějakou chybu.
    21.1.2019 22:17 Pepan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xubuntu Bionic
    apt update : Všechny balíky jsou aktuální. Žádné chyby.
    21.1.2019 22:52 qw11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xubuntu Bionic
    Pokial si nainstaloval ten balicek rucne a uspesne, mozes ho skusit v synaptic uzamknut na tu verziu co mas nainstalovanu. Nemalo by ho potom chciet aktualizovat.
    k3dAR avatar 22.1.2019 01:13 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xubuntu Bionic
    balicek ttf-mscorefonts-installer je takova prasarna, nejde o regulerni balicek ale instalator kterej z webu dotahuje realne soubory (podobne to ma (adobe)flashplugin-installer), pokud se pri prvni instalaci nepodarilo dotahnout pozadovane soubory ten balicek se tvari nainstalovanej ale nema spravne dotazene ty dodatecne soubory, i kdyz ho pak nainstalujes tak se nic nestane, protoze byl povazovan za nainstalovanej...

    pokud bys to opravdu MEL nainstalovane(uvidis fonty v /usr/share/fonts/truetype/msttcorefonts), ale "jen" zustala spatne informace o problemovem dotazeni, hledej v /var/lib/update-notifier nejspis pujde o soubor "/var/lib/update-notifier/user.d/data-downloads-failed" (v jeho obsahu uvidis kterej balicek mel problem)

    pokud bys to nemel spravne nainstalovane (i kdyz myslis ze jo), lze vyvolat preinstalaci kdy opravdu provede znovudotazeni tech dodatecnejch souboru:
    sudo apt install --reinstall ttf-mscorefonts-installer
    btw: ty dodatecne soubory ttf-mscorefonts-installer dotahuje ze sourceforge, takze to ze ti to prvne neproslo mohlo byt tim ze mel sourceforge chvilkovej vypadek a samozrejme pak si nepomuzes kdyz menis zrcadlo ubuntich repositaru...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    23.1.2019 21:21 Pepan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xubuntu Bionic
    Díky za radu. Po ruční instalaci balíčku se chybové hlášení objevuje nahodile. Zkusil jsem nyní --reinstal a zatím je to ok. Uvidím jestli se chyba neobjeví. Dám vědět.
    24.1.2019 15:38 Pepan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xubuntu Bionic
    tak bohužel, včera večer po --reinstall to bylo ok, dnes asi pul hodiny po spuštění zrovna v okamžiku příjmu pošty v TB opět se chybové hlášení objevilo. --reistall nepomohlo, díval jsem se do souboru data-download-failed ale žádný chybový balíček mimo ttf-mscorefonts-installer tam není. Je mi divné, že když jsem zkoušel krátkou dobu Mint s Cinnamonem Kubuntu a dlouhodobě používaný Kde neon (Bionic)NIKDY problém s tímto balíčkem nebyl. Nevím co dělat, ještě mohu zkusit ručně nainstalovat balíček z Debianu jak mi tady radí LS_999.
    k3dAR avatar 25.1.2019 01:18 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xubuntu Bionic
    data-download-failed ale žádný chybový balíček mimo ttf-mscorefonts-installer tam není
    no prave, pokud by vse bylo ok tak soubor data-download-failed NEexistuje a kdyz existuje obsahuje prave a jen to co melo (a je povazovane ze stale ma) problem, tedy kdyz tam mas ttf-mscorefonts-installer tak prave proto se ti zobrazuje ta hlaska, jednoduse soubor /var/lib/update-notifier/user.d/data-downloads-failed CELEJ SMAZ, jeste po lopate: protoze pri instalaci nastal problem vytvoril se tento soubor, protoze existuje tento soubor zobrazuje se ti okno o problemu...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    25.1.2019 15:44 Pepan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xubuntu Bionic
    Moc díky za radu. S tím balíčkem v 3.7 to zatím žádný problém nezobrazil. Přesto jsem ho kompletně odinstaloval a nainstaloval původní 3.6 z repa. Okamžitě vždy po instalaci nebo reinstalaci download-failed objeví znovu! Zkusil jsem změnit zdroje v Synapticu a to nemá žádný vliv stejně jako ruční instalace 3.6. Nechápu jenom že v Kde neon, Ubuntu ani Mint XFCE se data-dowload-failed neobjeví. Je to jenom v Xubuntu. Mám nyní chybový soubor smazaný a dám vědět zda se nějak nevytvoří a nezačne se zobrazovat okno s chybovým hlášením.
    k3dAR avatar 26.1.2019 00:47 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xubuntu Bionic
    debiani verze asi nepouziva tuhle notifikaci problemu...
    jak sem psal menit zdroje v Synapticu nema cenu, ten error neni "nemuzu stahnout balicek ze zdroje software", ale "balicek se stahl ok, ale jeho skripty co tahaji exe fontu ze sourceforge se neprovedli uspesne"...
    btw: pouzivam Xubuntu a problem s tim nemam, jen z drive sem mel problem s adobeflash (ktere pouziva totoznej model) takze sem dohledal jak to poresit, jinak kdyz to odinstalujes (radeji kompletne): "sudo apt purge ttf-mscorefonts-installer" a pak nainstalujes, problem by to melo zobrazit i v terminalu, kdyztak sem zkopiruj vystup, pokud po znovuinstalaci vyzkoci to error okno...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    26.1.2019 06:10 Pepan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xubuntu Bionic
    Tak smazání souboru nepomohlo, chybová hláška se zobrazila po startu pc dnes ráno a chybový soubor se sám bez jakéhokoli updatu, nebo stahování znovu sám vytvořil. Tak jeho mazání nemá asi smysl...
    22.1.2019 09:45 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xubuntu Bionic
    Nie je náhodou pán schovaný za proxy serverom?
    23.1.2019 14:22 LS_999
    Rozbalit Rozbalit vše je to bug...Re: Xubuntu Bionic
    Je to dlouhotrvajici bug uz snad on 16.04, ktery nikdo neresi. S konzistenci balickovaci databaze to myslim nema nic spolecneho.

    Jedno z provizornich reseni co se da najit na netu je stahnout ten samy balicek z debianu a nainstalovat rucne (dpkg -i nebo tak nejak).

    k3dAR avatar 23.1.2019 18:43 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: je to bug...Re: Xubuntu Bionic
    cistejsi reseni i popis problemu: https://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/443384#6
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    24.1.2019 19:53 Pepan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: je to bug...Re: Xubuntu Bionic
    Tak zkouším asi poslední možnost. Odinstaloval jsem kompletně balíček 3.6 a nainstaloval verzi 3.7 z Debianu Sid. Zatím se chybové hlášení neobjevilo...
    k3dAR avatar 25.1.2019 01:20 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: je to bug...Re: Xubuntu Bionic
    u tohodle konkretniho balicku to "nevadi" nicmene pridavat balicky z jineho distra je cesta do pekla, doporucuju odinstalovat, nainstalovat znovu a pak pripadne tohle...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    24.1.2019 08:36 Laco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xubuntu Bionic
    Aaaa... moj oblubena linuxova pi**vina. Najprv stiahne nejaky sprosty skript a doinstaluje cabextract, potom ten sprosty skrip stahuje z nejakej prde*e fonty vo forme .exe subora a rozbaluje. Myslim ze jednoduchsie sa to uz ani spravit nedalo. Keby aspon stiahol nejaky jeden sprosty zip subor kde by boli vsetky ttf pisma nebolo by treba ani cabextract. Ale to by nebolo dost geekovske.
    24.1.2019 09:06 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xubuntu Bionic
    Ono sa to ale podľa licenčného ujednania inak ani nedá urobiť.

    Teda dá, tak ako to mám ja. Jednoducho mi bola tá licencia proti srsti, a tak som to nenainštaloval. Nepoužívam to.
    26.1.2019 10:43 pavele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xubuntu Bionic
    Ten balíček klidně odinstaluj, stejně obsahuje jen základní fonty - ttf-mscorefonts.

    Určitě vlastníš licenci k nějaké verzi Windows a Microsoft Office.

    Z C:/Windows/fonts si stáhni fonty, nechej jenom *.TTF.

    V linuxu vytvoř adresář /home/ty/.fonts a tam ty fonty nakopíruj.

    Hotovo, budeš mít všechny Win fonty k dispozici.
    26.1.2019 15:26 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xubuntu Bionic
    Ja? Ja nevlastním žiaden produkt z dielne MS, a ich licencie sú mi proti srsti. Pravdepodobne si to nechcel napísať mne.
    26.1.2019 17:01 Pepan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xubuntu Bionic
    tak tohle je funkční na 100%. Schválně se dívám na Kde neon a Ubuntu (bionic) a data-downloads-failed s obsahem ttf-mscorefonts-installer tam jsou taky, jenom chybovou hlášku nezobrazují. Asi by to nějak šlo i u Xubuntu vypnout.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.