abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 26
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 715 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: OpenVPN nebo jiné řešení

    1.8.2019 01:03 David S
    OpenVPN nebo jiné řešení
    Přečteno: 552×
    Ahoj lidi,

    mám funkční OpenVPN server, v ní mám web server, který není na veřejné IP adrese, ale potřeboval bych se dostat na tento web server i z veřejného internetu, nejlépe po zadání nějakého uživatelského jména a hesla na webu.

    Pro lepší představu by ideálním řešením bylo, aby po přihlášení uživatele na OpenVPN serveru došlo ke překladu komunikace mezi web serverem v OpenVPN síti a uživatelem, který není ve VPN.

    Neexistovalo by nějaké inteligentní řešení?

    Díky

    David

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    1.8.2019 05:34 V.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenVPN nebo jiné řešení
    Má ten OpenVPN server veřejnou IP adresu? Tak na nějaký tcp port na té veřejné si udělejte překlad (NAT) na tu privátní adresu web serveru.
    Možná by bylo lepší si to namalovat a najít tak nejjednodušší řešení. Adresa webu = adresa OpenVPN? To má více veřejných IP adres? Na základě čeho chcete povolovat/blokovat přístup?
    Mikrotik nějakou proxy podporuje (viz nápověda), najdete se tam v požadavku na provoz?
    1.8.2019 07:11 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenVPN nebo jiné řešení
    jako co na to odpovědět, znovu a lépe, prase aby se v tom dotazu vyznalo.

    kde más web server, píšeš mám ovpn server a v ní mám web server, je to na stejném serveru, nebo je tam ovpn server a nekde ve stejne privatni siti je web server? Jak chces zadavat jmeno a heslo na webu který není pristupný z webu? Pro lepší predstavu aby po prihlaseni uzivatele na openvpn - co to znamená, ze se prihlásíš na ten ovpn server ovpn clientem? nebo SSH, FTP? Prekladem mezi uzivatelem který není ve VPN Tak proc tam ten ovpn taháš, kdyz ten uzivatel není ve VPN?

    bud tam ovpn server mas a muzes se prihlasit, pak muzes nastavit proroutovani i na web server, nebo se na nej neprihlasujes, pak nevidim duvod se o nem zminovat, pouze to mate, muzes nastavit portforward na web server a web zaheslovat, nebo nasadit na ovpn route nejaky proxy na vnitrni web, nebo existují SSL VPN, nevím jestli zdarma, které fungují vlastne stejne, más web kam se prihlásís a na nem se nstavují pristupy na vnitrní weby, rdp apod.
    1.8.2019 20:20 David S
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenVPN nebo jiné řešení
    Ahoj lidi,

    omlouvám se, špatně jsem to popsal. Zkusím to znovu, mám OpenVPN server s veřejnou IP, zároveň je v OpenVPN síti, ne na stejném serveru jako OpenVPN, web server, standardní Apache. Začnu tím nejjednodušším, a to potřebuji se z PC, které je mimo OpenVPN , dostat na web server, nejlépe pomocí iptables.

    Trochu mám obavu, že to nebude tak jednoduché, protože ten Apache dostává dynamicky IP z netu (mobilní operátor) a následně se teprve připojí do OpevVPN, takže jako defaultní route má asi něco od mobilního operátora.

    Jen pro představu:

    PC v inetrnetu <--------------> OpenVPN <------------> Apache

    Řešil jste to někdy někdo?

    Díky moc

    D
    1.8.2019 20:58 kaja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenVPN nebo jiné řešení
    Pokud je ten openvpn server tvůj, tak to není problém.

    Nastavíš openvpn server tak, aby stále přiděloval v vpn stejnou adresu. To musíš nastavit client-config-dir a ifconfig-pool-persist. Jenom pozor, aby se pak nepřipojovalo více klietů pomocí stejných certifikátu, to by pak mohl být problém.

    Pak máš několik možností.

    Můžeš buď nastavit port forwarding a pak by mělo nastavit pomocí iptables (já to neumím, ale mělo by to jít), že to co přiteče na externí ip (toho openvpn serveru) na konkrétní port, tak to přepošle na jinou ip adresu (tu ipadresu, kterou přidělilo openvpn a ta by se pak neměla měnit) na daný port a odpovědí bude směrovat zase zpět.

    Druhá možnost, kterou já používám je, že na tom serveru, kde je openvpn mám nainstalovaný nginx a používám ho jako reverzní proxy. To má například tu výhodu, že mám ssl (mám i nějakou doménu 3. stupně) s certifikátem od letsencrypt na tom nginx a dál už ssl nemusím (stejně je to šifrované přes vpn). Ono pak jde udělat si více domén 3. stupně a nginx může požadavky směřovat na různá místa...
    Jendа avatar 2.8.2019 17:03 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenVPN nebo jiné řešení
    Začnu tím nejjednodušším, a to potřebuji se z PC, které je mimo OpenVPN , dostat na web server, nejlépe pomocí iptables.
    iptables -A PREROUTING -t nat -p tcp -i eth0 --dport 443 -j DNAT --to ip.ve.vpn:443
    iptables -t nat -A POSTROUTING -o tun0 -j MASQUERADE
    echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
    Alternativně čistě userspace:
    socat TCP4-LISTEN:443,reuseaddr,fork "TCP4:ip.ve.vpn:443"
    Jendа avatar 2.8.2019 14:52 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenVPN nebo jiné řešení
    Reverzní HTTP proxy (např. lighttpd s mod_proxy nebo haproxy) + HTTP autentizace.
    Řešení 1× (Andrej)
    2.8.2019 15:06 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenVPN nebo jiné řešení

    Hned na úvod bych poznamenal, jen tak pro úplnost, že protokol pro VPN se jmenuje IPSec (nikoliv Open"VPN") a vhodná implementace key exchange utilit je například StrongSwan. (OpenVPN je směšná jednovláknová userspace hračka, zatímco IPSec je standardní implementace VPN přímo v kernelu, která využívá všech vymožeností linuxového síťového stacku.)

    Inteligentní řešení existuje: IPv6.

    Pokud jde o méně inteligentní řešení s VPN, jakmile je web server v nějaké "neveřejné" síti, musí se jak web server, tak i klient, který se k němu chce připojit, přihlásit ke společné VPN, skrz kterou se dá routovat od klienta k web serveru a zpět. Jinými slovy, ten VPN (IPSec) server, ke kterému se web server a klient připojují, musí mít veřejnou adresu (ať už IPv6, což jde jaksi samo od sebe, nebo IPv4, kde se veřejná adresa získává těžko).

    Ještě bych doporučil mít uvnitř VPN vždy pouze IPv6, bez ohledu na to, jestli se VPN navenek routuje po IPv4 nebo IPv6. Důvodem je, že s IPv6 je mnohem snazší vyhnout se konfliktům mezi podsítí, do které je klient zrovna připojený, a podsítí, do které routuje VPN.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.