abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 808 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Po poklepání na ikonu se nespustí

    29.1.2020 08:51 LubaLuba
    Po poklepání na ikonu se nespustí
    Přečteno: 612×
    Příloha:
    Python program (Apom1_3.py) VYKRESLÍ graf matematické funkce když jej spustím z terminálu příkazem (jsem ve složce s programem) : "python3 Apom1_3.py"

    ---------------------

    #!/usr/bin/python3.6

    # -*- coding: utf-8 -*-

    import matplotlib.pyplot as plt

    import numpy as np

    x = np.linspace(0, 10, 1000)

    dx = x[1]-x[0]

    y = np.exp(x)+1

    dydx = np.gradient(y, dx)

    plt.plot(dydx, 'b')

    plt.show()

    ---------------------

    V Ubuntu 18.04 poklepáním na ikonku tohoto programu ke spuštění ale nedojde. Přitom v okně s "Oprávněním"" je zaškrtnuto Povolit spouštění souboru jako programu a v okně "Otevřít pomocí" je nastavena výchozí aplikace Spustit software. Totéž na jiném notebooku s Ubuntu 16.04 přitom funguje.

    Prosím poraďte.

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    29.1.2020 09:08 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po poklepání na ikonu se nespustí
    Poklepáním na se stane totéž jako bys napsal příkaz jen Apom1_2.py a podle první řádky se pokusí spustit příkaz /usr/bin/python3.6 Apom1_3.py. V U18.04 je zřejmě python3 v novější minor verzi a nic se nestane. Řešení je jednoduché. Smaž ze souboru minoritní označení verze ".6" a bude ti to fungovat.
    29.1.2020 16:45 LubaLuba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po poklepání na ikonu se nespustí
    Zase nefunguje - i když mám první řádek dle doporučení : #!/usr/bin/python3
    29.1.2020 16:50 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po poklepání na ikonu se nespustí
    Co napíše když v> terminálu jdete do adresáře, kde se soubor nachází a napíšete ./soubor.py?
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    29.1.2020 16:48 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po poklepání na ikonu se nespustí
    Napište na první řádek /usr/bin/env python3 (teď si ale nejsem jistý, jestli s trojkou nebo bez, ale s trojkou mi funguje).
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    29.1.2020 20:19 LubaLuba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po poklepání na ikonu se nespustí
    Příloha:
    Moje poznámka:Do Ubuntu 18.04 jsem již dříve doinstaloval Python3.6. (/usr/bin/python3.6)

    podle doporučení - spustit v terminálu (ve správné složce) příkaz ./Apom1_3.py vypíše chybovou hlášku, kterou dávám do přílohy. To mne navedlo na potřebu doinstalovat do Pythonu3.6 Matplotlib. A když po doinstalaci znova zadám příkaz ./Apom1_3.py , tak se graf vykreslí, ale po poklepání na ikonu se zase nic neděje!!!
    k3dAR avatar 29.1.2020 21:04 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po poklepání na ikonu se nespustí
    takze to nemohlo puvodne jit (po doinstalovani python3.6)...
    pro info, zjisteni co se pousti:
    # pri python3
    ls -l $(which python3)
    
    # pri python
    ls -l $(which python)
    
    pokud tedy ted se pousti jen zadanim ./nazev.py je zadrhel asi v popisu ikono-spoustece, mas tam celou cestu? pokud ano, jde to z terminalu pustit kdyz ses (treba) v /home a pustit to pres /tu/plnou/cestu/nazev.py ? pripadne sem zkopiruj obsah toho ikono-spoustece (otevres ho pres nejaky text editor a zkopirujes sem (po vlozeni oznacis a vyberes znacku <pre> aby zustalo formatovane))
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    29.1.2020 22:38 LubaLuba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po poklepání na ikonu se nespustí
    Ano - když jej spustím příkazem s udáním plné cesty z "home", tak funguje jak má. Ale po poklepání na ikonu NE. Prosím ale o popis jak se dostanu k "ikono-spouštěči" abych dokázal vypsat jeho obsah. Díky
    k3dAR avatar 29.1.2020 23:29 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po poklepání na ikonu se nespustí
    kde a jak si ten spoustec vytvarel? koukam na Ubuntu 18.04 a na plose normalne vytvorit nejde, muzes ale zkusit nad ikonou pravou mys, zda tam bude "Otevrit jinou aplikaci" a vybrat "Textovy editor"...
    mozna nejdriv/rovnou zkoukni zda v (prava mys) Vlastnosti ma kolonka "Prikaz" vyplnenou celou tu cesty k skriptu, tu co ti "z home" jde pustit...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    30.1.2020 13:56 LubaLuba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po poklepání na ikonu se nespustí
    (už se k tomu mohu vrátit)

    TADY BUDE "ZAKOPANÝ PES" - Z grafického prostředí mi nejde se dostat k příkazu ekvivalentnímu pro spuštění z příkazové řádky terminálu "úplnou cestou".

    V grafickém prostředí s ikonami - klepnutím na ikonu ji zvýrazním, pak pravá myš (volby Spustit-Otevřít s - .... na konci Vlastnosti ; a ve Vlastnosti pak : Základní - Oprávnění - Otevřít pomocí je v Základní info-Typ=Python3 script(text/x python3)!!! a nevím, kde a jak jej mohu upravit. Taky je tu Rodičovská složka=/home/.....končí nikoli lomítkem a jménem spouštěného souboru - ale názvem složky, ve které spouštěný soubor je !!!

    (ostatní - Otevřít pomocí už mám samozřejmě ošetřeno = Spustit software a také Oprávnění=Povolit spouštění souboru jako program) Jak a kde by to v Ubuntu18.04 šlo pozměnit ?

    Díky za odpověď
    30.1.2020 15:48 kolega
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po poklepání na ikonu se nespustí
    nepomuze ti neco z tohohle: https://mojefedora.cz/jak-vytvaret-polozky-v-nabidce-aplikaci/ ? takovou ikonku muzes pak umistit i na plochu.

    A celkove zvaz desktop soubor, ktery to bude spoustet. https://specifications.freedesktop.org/desktop-entry-spec/latest/ (jsou na to editory)

    Pripadne tam zapojit toto: gnome-terminal -- bash -c "asd; exec bash" https://askubuntu.com/questions/974756/how-can-i-open-a-extra-console-and-run-a-program-in-it-with-one-command
    30.1.2020 20:00 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po poklepání na ikonu se nespustí
    (ostatní - Otevřít pomocí už mám samozřejmě ošetřeno = Spustit software a také Oprávnění=Povolit spouštění souboru jako program)
    Nic dalšího bys potřebovat neměl. A spouštět ten program by se měl ne python3 Apom1_3.py ale pouze ./Apom1_3.py. Pokud máš soubor vydefinován jako spustitelný, tak grafické prostředí ho spustí "napřímo". Ne jako když máš soubory datové, kdy máš k typu souboru asociován program, který se při poklepání na soubor se spustí a označený soubor vezme jako data.

    Spustitelný soubor je buď binárka nebo script a první řádek toho scriptu specifikuje interpret, který program provádí. Ať je to bash, sh, perl, python nebo cokoliv jiného. Podle mne to máš špatně nastaveno. Co dostaneš přikazem which python3? Co se vypíše když napíšeš jen ./Apom1_3.py?
    30.1.2020 20:05 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po poklepání na ikonu se nespustí
    Jo druhý výpis už vidím. Takže program funguje. A buntu i když je to program, tak ho jako program nespustí. Poklepání na jakou ikonu? Ve file manageru? ikonu na ploše?
    k3dAR avatar 30.1.2020 21:13 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po poklepání na ikonu se nespustí
    buntu = Xubuntu ho z Plochy pustilo, z SpravceSouboru otevrelo v TextovemEditoru(Mousepad)...

    je tedy otazka jak se chova to v Ubuntu (tedy v jeho vychozim GnomeShell) kdyz se poklepama primo na python skript, kdy puvodne sem myslel ze ma vytvoren k nemu zpoustec(.desktop)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Řešení 1× (Brilantní modř)
    k3dAR avatar 30.1.2020 21:43 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po poklepání na ikonu se nespustí
    overil sem v Ubuntu 18.04 (s vychozim GnomeShell), skript.py z Plochy i z SpravceSouboru se otevira v text.editoru kterej je/byl vybran jako vychozi "Otevrit pomoci" ve vlastnostech souboru...

    pustit ale lze poklepanim na pripravenej spoustec, jak z Plochy, tak ze SpravceSouboru... priprava: vytvorit /home/uzivatel/Plocha/Apom.desktop s obsahem:
    [Desktop Entry]
    Version=1.0
    Type=Application
    Name=Apom
    Exec=/cesta/k/souboru/Apom1_3.py
    Icon=applications-python
    Terminal=false
    
    pridat mu atribut spustitelny:
    chmod a+x /home/uzivatel/Plocha/Apom.desktop
    na Plose poklepat na ikonu a pokud oznami zda se spousteci ma duvorevot, tuknout na "Duverovat a spustit", pri dalsim spusteni uz se nepta...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    30.1.2020 21:56 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po poklepání na ikonu se nespustí
    V Ubuntu chýba definícia pre daný mime type (*.py), a východzí správca súborov nemá prístupné zadefinovanie Open With Python (v3.6). V Thunare sa to dalo AFAIK predefinovať, a potom by to malo ísť všade.
    k3dAR avatar 30.1.2020 21:07 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po poklepání na ikonu se nespustí
    na to kam smeruje python3 (btw: samotne which ukaze jen cestu) sem se ptal nahore ale bez odpovedi ;-)

    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Josef Kufner avatar 30.1.2020 14:14 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po poklepání na ikonu se nespustí
    Občas se narazí s neunixovými konci řádků. Ten bílý znak na konci navíc se pak bere jako součást názvu interpretu a nenajde se.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    30.1.2020 22:40 LubaLuba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po poklepání na ikonu se nespustí
    1) Budu se tomu moci věnovat až o víkendu.

    2) Výpisy na verze Pythonu jsou : # pri python3 ls -l $(which python3) /usr/bin/python3 -> python3.6

    # pri python ls -l $(which python) /usr/bin/python -> python2.7

    3) ikona v levé svislé liště s názvem Soubory otevře přehled složek v noťasu. Pak otevřu složku, která obsahuje můj problémový soubor=Apom1_3.py (to je skript v pythonu - viz na začátku vlákna) Když mluvím o poklepání na ikonu znamená to že v takhle otevřeném okně s ikonami "souborů" obsažených v téhle složce POKLEPU na ikonu souboru Apom1_3.py (na jiném noťasu s Ubuntu 16.04 to FUNGUJE)
    k3dAR avatar 31.1.2020 00:20 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po poklepání na ikonu se nespustí
    reseni overene v tvem prostredi...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    31.1.2020 22:24 LubaLuba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po poklepání na ikonu se nespustí
    Pro k3dAR

    ANO - KONEČNĚ FUNGUJE. TOHLE JE DOBRÉ ŘEŠENÍ.

    Velice děkuji !!!

    LubaLuba

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.