abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:33 | IT novinky

    Po vlastních microSD kartách nabízí nově Raspberry Pi také vlastní NVMe SSD disky. Samostatně i v sadách s M.2 HAT+.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 06:11 | Zajímavý článek

    Byla zveřejněna (𝕏) Zpráva o činnosti Digitální a informační agentury (DIA) za rok 2023 (pdf). Začíná slovy ředitele: "Vznik Digitální a informační agentury (DIA) je v posledních letech možná jedním z nejvýznamnějších kroků, který dodá potřebný impuls digitalizaci státní správy."

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    dnes 05:11 | Nová verze

    Vývojáři AlmaLinuxu představili AlmaLinux OS Kitten 10, tj. vývojovou verzi AlmaLinux OS 10 vycházejícího z CentOS Stream 10. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Proč Kitten? Verze AlmaLinux OS jsou pojmenované podle kočkovitých šelem. Z kotěte vyroste další kočka.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:11 | Nová verze

    Kryptografická knihovna OpenSSL byla vydána v nové verzi 3.4. Přehled změn na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:00 | IT novinky

    Bylo objeveno nové největší prvočíslo. Jedná se o Mersennovo prvočíslo známé též jako M136279841. To znamená, že v binární formě je prvočíslo tvořeno 136 279 841 jedničkami. Objeveno bylo v rámci distribuovaného výpočetních projektu GIMPS (Great Internet Mersenne Prime Search). Zajímavostí je, že na rozdíl od předchozích takto objevených prvočísel nebylo objeveno pomocí CPU, ale na grafické kartě NVIDIA A100 s pomocí programu Gpuowl.

    DaBler | Komentářů: 3
    včera 16:44 | IT novinky

    Protokol MQTT (Wikipedie) dnes slaví 25 let (Mastodon, 𝕏). První publikovaná specifikace je z 22. října 1999.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:00 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.4. Přehled novinek na GitLabu. Z novinek lze zmínit podporu telefonu Google Pixel 7. Na stránkách Murena lze koupit Murena Pixel 7.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:11 | Pozvánky

    Připojte se ve středu 30. 10. 2024 od 10:00 do 12:00 na náš webinář "Řízení přístupu do PostgreSQL prostřednictvím externího autentizačního providera" (registrace zdarma) a naučte se, jak nastavit ověřování pomocí GSSAPI pro bezpečný přístup k databázím (Microsoft Active Directory nebo FreeIPA). Záznam předchozího webináře "Co je nového v PostgreSQL 17" můžete zhlédnout zde.

    … více »
    Heřmi | Komentářů: 0
    21.10. 21:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.55 open source počítačové hry Unvanquished (Wikipedie), forku počítačové hry Tremulous. Instalovat ji lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.10. 14:22 | IT novinky

    Dle plánu bylo dnes vydáno Factorio 2.0 a Factorio: Space Age, tj. aktualizace 2.0 počítačové hry Factorio (Wikipedie) oficiálně běžící také na Linuxu a velké vesmírní rozšíření Factorio: Space Age.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Mrznuti MDK Linuxu na Sony notebooku

    8.11.2003 20:49 Petr
    Mrznuti MDK Linuxu na Sony notebooku
    Přečteno: 69×
    Mam docela neprijemnej problem - instaloval jsem Mandrake 9.1 na notebook Sony Vaio F-630 - sice funguje vpohode, ale za posledni tri dny mi tak dvakrat za den zniceho nic zamrzne - nefunguje ani mys, ani klavesnice nic, takze musim nasadit tvrdej restart, coz urcite neni dobre. Presne kvuli tomuhle jsem preinstaloval Suse (protoze to mrzlo jeste vic). Netusim, v cem muze byt problem - nikde se neobjevi ani zadna chybova hlaska apod. Kamaradi normalne Linux na notebookach maji a nic jim nekravi. Je pravda, ze moje konfigurace je uz trochu zastarala (AMD k6-550MHz, 256MB RAM) ale stejne. Jeste mam na tom samym disku partition s Windows XP. Nenapada vas nekoho neco?

    Odpovědi

    8.11.2003 21:11 Maud Lebowski
    Rozbalit Rozbalit vše Mrznuti MDK Linuxu na Sony notebooku
    jo jo, znam to, taky starsi notebook, me pomohlo pouzivat apm misto acpi a pri kompilaci jadra zaskrtavat:
    CONFIG_APM=m
    # CONFIG_APM_IGNORE_USER_SUSPEND is not set
    # CONFIG_APM_DO_ENABLE is not set
    CONFIG_APM_CPU_IDLE=y
    # CONFIG_APM_DISPLAY_BLANK is not set
    CONFIG_APM_RTC_IS_GMT=y
    CONFIG_APM_ALLOW_INTS=y
    # CONFIG_APM_REAL_MODE_POWER_OFF is not set
    
    
    3.1.2004 12:43 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Mrznuti MDK Linuxu na Sony notebooku
    Ta, pisu sem znova, protoze me pomalu prepada beznadej. Sice jsem se nepustil do kompilace jadra, ale apm jsem uplne vypnul. Tri tydny mi MDK behal bez problemu, ale vcera zase zmrznul. Zniceho nic, pri bezny praci. Zkousel jsem ho poustet bez framebufferu a mrzne taky. Uz me teda vubec nenapada, cim by to mohlo byt. Takze kdybyste nekdo mel nejakej napad, byl bych vam vdecnej. Dal bych se jeste chtel zeptat - kdyz se na konzoli zaloguju jako root, provedu nejaky operace (treba jen spustim kwrite) a pak zase odloguju, system nahlasu i "Mutex destroy failure:device or resource busy." Nemam tuchy proc, a co to vlastne znamena? Petr
    blami avatar 4.1.2004 02:47 blami | skóre: 29 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Mrznuti MDK Linuxu na Sony notebooku
    Vaia maj chvilema dost specifickej hw. Snazim se o linuxu na noteboocich zjistovat co nejvic a az bude cas chtel bych to sumarizovat. Nasel sem ti ve "svy databazi" odkazu jakous takous how2 page na vaia F series (ty starsi ... PCG250 atd.) zmrkni to je tam spousta vychytavek co se tyce apm hibernace, zakazovani spatnejch pci zarizeni (to by mohlo bejt jadro urazu) ... http://www.cl.cam.ac.uk/~and1000/vaioF-series.html este bych si dovolil to tam mozna nebude, zkousels pozorovat jestli se to nestane ve chvili kdy baterie klesne na nakou hodnotu ? Vaia totiz pouzivaji nejakou supr odlisnou metodu ktera vysila preruseni vzdy na urcity hodnote baterce (ne sensor, vysel nakej acpibios kterej to uz jako sensor vidi ale o tom moc nevim, mel sem jedno vaio a popravde sem ho moc rad nemel, a tosem jeste nelinuxil), mozna bude problem v tom. Mrkni do manualu ...
    8.1.2004 14:48 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Mrznuti MDK Linuxu na Sony notebooku
    Cau-diky moc za odpoved, na tu stranku kouknu a dam vedet. Hodnotou nabyti(vybiti) baterie to nebude-jedu porad pres kabel... Zatim a jeste jednou dik.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.