abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: nefunguje mi yast2-packagemanager

    17.2.2004 14:32 Tomáš Landovský | skóre: 3
    nefunguje mi yast2-packagemanager
    Přečteno: 76×
    zacatecnik: Pri instalaci suse 9.0 se nainstaluji rpm z CD 1, pak je reboot a maji se doinstalovat dalsi zvolene programy, ale system nerozpozna to 2. cd a instalace konci v tomto bode. System funguje, ale v Yastu neni mozne instalovat programy a kontrolovat dependencies. Zkousel jsem z inst. CD reinstalovat kompletni yast, ale bez uspechu. Zkusil jsem obnovit databazi rpm --rebuilddb, taky nic.

    Nevite nekdo co s tim, prip. kde by mohl byt problem? Diky

    Odpovědi

    17.2.2004 14:56 Mirek Truhlář | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše nefunguje mi yast2-packagemanager
    Packagemanager je pro SuSE 9.0 mezi update,nevím jestli je to zrovna Váš případ,ale zkusil bych si ho zaktualizovat, viz:FTP SuSE
    17.2.2004 18:30 Ladislav Sückr | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše nefunguje mi yast2-packagemanager
    A to druhé CD je OK? Zkusil jste ho precist jinde?
    Myslet špatně je lepší než nemyslet vůbec.
    18.2.2004 08:16 Tomáš Landovský | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše nefunguje mi yast2-packagemanager
    Ano. 2. cd jde normálně otevřít a zkopírovat ho.

    Nevíte jestli existuje nějaký program, který otevře databázi softwaru které jsou na inst. cd a po zvolení žádaných balíčků určí z kterých CD se bude sw instalovat a nainstaluje dependencies? Měl by to asi dělat yast ne? Ale mě se tam zobrazí pouze nainstalovaný software a ne ten který bych potřeboval nainstalovat. Díky
    18.2.2004 08:42 Ladislav Sückr | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše nefunguje mi yast2-packagemanager
    to je pravda, to by YaST dělat měl. Když spustím YaST tak mi taky ukáže jen nainstalované programy (a to dokonce pouze poslední instalovaný). Pokud chci instalovat další balíčky tak musím v sekci Software/Správce programů/Filtr (klávesová zkratka Alt+F) zvolit např. RPM skupiny a pak mi teprve nabídne (ne)nainstalované balíčky. Pokud je váš problém jinde pak bych zkusil instalační podporu SuSE.

    s tím poškozeným CD jsem myslel na to nerozpoznání 2. CD při instalaci
    Myslet špatně je lepší než nemyslet vůbec.
    19.2.2004 08:34 Tomáš Landovský | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše nefunguje mi yast2-packagemanager
    Tak už jsem to vyřešil. 1. problém byl v tom že yast si uložil (asi jako default) zdroj instalace jako z cd-rom, ale já používám dvd a to se mountuje jinak. 2. problemy byl v koruptovaných souborech databáze packages.lang v inst. cd 1 cd:/suse/setup/

    Yast mi po spuštění packagemanageru nenabídl všechny programy dostupné na instalačních CD, ale jen ty které byly nainstalované. Náhodně jsem přišel na to, že když yast zpustím s namontovaných CD 1 tak z něj načte informace o .rpm balíčcích, ale to trvalo strašně dlouho a nechtělo by se mi při každé instalaci čehokoli tak dlouho čekat.

    Vyřešil jsem to tak, že jsem skopíroval všechna cd do jednoho adresaře na disku. je nutno zkopírovat i adresáře media.1 2 3 atd z jednotlivých cd ve kterých jsou zřejmě nějaké odkazy nebo checksumy nebo kýho víra a bez kterých to nefungovalo. Pak se v yast zavede tento adresář jako instalační zdroj, přičemž je třeba aby ho yast rozpoznal jako platnou instalaci. To se pozná tak že do popisu instalace system zapíše SuSE 9.0 atd. Pak lze vše instalovat z disku.

    Díky všem za přízpěvek. T.L.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.