abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Podivně se chovající zmenšená FAT

    Jan Zahornadsky avatar 19.4.2005 00:06 Jan Zahornadsky | skóre: 22 | blog: hans_blog
    Podivně se chovající zmenšená FAT
    Přečteno: 36×
    Dobrý den,

    poté, co jsem následující rozdělení disků:
    hda1 - win32 (orientační velikosti: 20GB)
    hda5 - win32 (30GB)
    hda6 - swap  (0.5GB)
    hda7 - linux (hromada... asi 70 :))
    
    (win32 je vždy FAT, protože NTFS neuznávám)

    změnil na následující (ve fdisku jsem smazal hda5 a místo něj vytvořil menší win32 a nový linux)
    hda1 - win32 (20)
    hda5 - win32 (15)
    hda6 - linux (15)
    hda7 - swap  (0.5)
    hda8 - linux (70)
    
    všechny záznamy po grub a /etc/fstab jsem podle toho aktualizoval (je to nutné už jen proto, aby linux na hda8 nabootoval). Nastala ale menší potíž: z linuxu nemůže nikdo zapisovat na hda5, ani když ji montuji jako -o rw. Navíc, hda5 se chová, jako kdyby měla stále plných 30GB, ačkoli by neměla. Ve windowsech se (až na to, že se nezmenšil) chová D (to by mělo být hda5) úplně normálně r/w.

    Moje dotazy ohledně tohoto:

    proč na hda5 linux nezapisuje (při montování nehlásí žádné chyby)

    Jak to, že si všichni myslí, že je disk tak velký, když není?

    A konečně: lze to opravit jinak, než že tu hda5 naformátuji?
    Actually, I was half an hour into the pointer scripting documentation when she got dressed and left.

    Odpovědi

    19.4.2005 00:23 Pmx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Podivně se chovající zmenšená FAT
    Tak tady si nejsem jistý, ale podle mě se velikost oddílu ukládá někam do FAT metadat. Záleží na tom, čím jste ten oddíl zmenšoval, jestli upravil i tento záznam. Navrhuji podívat se na to v jiném programu, mě se osvědčil Ranish Partition Manager, má docela hardcore možnosti :), ale běží pouze pod čistým DOSem (klidně třeba z diskety).
    19.4.2005 00:45 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Podivně se chovající zmenšená FAT
    Hrát si takhle s fdiskem je dobrý způsob jak přijít o data, buď rád že to linux přemountuje jako ro :-) Použij {q,g,}parted nebo něco na ten způsob (viz výše).
    19.4.2005 09:50 RWS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Podivně se chovající zmenšená FAT
    No, ono fdiskem rozdelit partisnu na vic a mkdosfsem je naformatovat k pouziti jsou docela odlisny veci. Muzu mit partisnu oznacenou fat32, ale prakticky tam muzu mit ext2. Wokna pak budou zrejme tvrdit, ze neni ta partisna naformatovana, ale v linuxu ji v pohode pripojis jako ext2. Takze:

    1) pokud jsi fdiskem smazal hda5 a vytvoril hda5 a hda6, tak pak musis bud restartovat, nebo alespon pred ukoncenim fdisku a zapsanim nove PT odpojit vsechni primountovane hda?, aby se nova PT nacetla do linuxu. Az restartujes, nebo se ti pri ukonceni fdisku nova PT nacte, tak

    2) musis naformatovat hda5 i hda6 (proste aby se vytvorili spravne datove struktury tech FS)

    Jestli to nechces formatovat, tak rozhodne nesmis pouzivat fdisk, ale spis partition magic/parted nebo podobne a proste tu stavajici hda5 zmensit a na volne misto vytvorit ext2 a ten naformatovat. Ale jestli sis hral s fdiskem a neformatoval, tak to fungovat nemuze. A jestli jsi uz naformatoval hda6 na ext2, tak jsi zrejme prisel o nejakou cast ty hda5 a jestli tam byly data, tak jsi o ne prisel.

    Jestli jsi jeste nic neformatoval a moc jsi na tej hda5 neradil, tak vlez znovy do fdisku, smaz stavajici hda6, zmen hda5 na puvodni velikost. Pak bud hda5 zazalohuj, smaz hda5 a vytvor hda5 a hda6 a obe naformatuj. Nebo hda5 v nejakym part.magic nebo qtparted zmensi (bez formatovani) a vytvor nove hda6 a ten zformatuj.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.