abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Suse Live uložení konfigurace

    30.5.2005 18:47 Scorpio
    Suse Live uložení konfigurace
    Přečteno: 131×
    V Linuxu se nevyznám mám zatím radši Wokna, proto jsem dostal jsem od kámoše Suse 9.3 Live na vyzkoušení. Zdá se mi to dost dobrý, uvážíme li že to všechno běží jen DVD. Rozchodil jsem na tom dokonce i svou Tv kartu (stařičká Askey CPH050 na BT BT878 ) sice jen ČT1, a Blutooth MSI 6967, na druhou stranu mi vtom neběží Divx videa i když mp3 zase ano, ale to mě zase tak nevadí. Velice se mi líbí možnost z toho jít na internet, z DVDčka bez zapojeného HDD mi to oproti Woknům připadá jako dokonalá antikoncepce proti všemu parazitickému softu co si lze ze sítě do počítače zanést. Možná že teď budu vypadat jako úplný pitomec, ale neví někdo jak si uložit nastavení které si v tom udělám dejme tomu na flashdisk? Nebaví mě totiž pokaždé nastavovat vše znovu, např. nechápu proč když chci něco ukládat na právě zmíněnou flashku tak se musím přihlásit jako root, přišel jsem na to jak tohle všechno přenastavit ale nevím jak to nastavení uložit pro další použití. Ví tady někdo jak to udělat?

    Odpovědi

    30.5.2005 18:52 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Suse Live uložení konfigurace
    To eval CD/DVD není vytvářeno s cílem, aby se to dalo používat tímto způsobem. Asi by to šlo upravit, ale bylo by s tím zbytečně moc práce. Bude lepší, když zkusíte nějakou jinou Live distribuci.
    30.5.2005 19:01 Scorpio
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Suse Live uložení konfigurace
    Škoda, jiné live distribuce co jsem si sehnal pro porovnání (Slax a Knopix) toho buď tolik neumí co Suse a nebo nejsou česky.
    30.5.2005 19:36 Jaromír Hradílek | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Suse Live uložení konfigurace
    Zkoušel jste třeba český Danix? Je založen na Knoppixu a mám dojem, že uložení nastavení nabízí.
    30.5.2005 20:09 Scorpio
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Suse Live uložení konfigurace
    Nezkoušel, dik za odkaz jdu to stáhnout. :)
    30.5.2005 19:17 Scorpio
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Suse Live uložení konfigurace
    Možná jsem špatně položil otázku, myslel jsem to tak jestli by nešlo uložit někam (třeba na flashdisk nebo na disketu pokud se to tamm vejde) soubor nebo soubory ve kterých je zapsána konfigurace - v mém případě nastavení připojení k internetu přes bluetooth a T610, nastavení pracovní plochy - rozlišení, nastavení uživatelských práv (nesmyslná vlastnost této distribuce, tedy pevně věřím že jen této,že se dá na flash zapisovat pouze pokud se přihlásíte jako root a nepovolíte to tam) plus třeba ještě TV karta a naladěné kanály, odkud by si ji Linux po přo bootování při zadání nejakého parametru načetl.
    30.5.2005 19:25 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Suse Live uložení konfigurace
    Spíš jste mne špatně pochopil. Udělat se dá samozřejmě leccos, ale ta distribuce na to není principiálně stavěná. Už název je LiveEval, tj. je to myšleno jen jako demo na vyzkoušení, ne na dlouhodobé používání. Chcete-li používat nějakou Live distribuci dlouhodobě, měl byste použít některou, která byla pro takový účel navržena.
    31.5.2005 09:40 miso
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Suse Live uložení konfigurace
    IMHO to mozne je.
    Pokial si skopirujes konfiguraky na disk alebo flash-ku a po nabootovani naspat(nie na cd-rom ;-) ale do ram-fs).
    Aby si mohol mountovat ako non-root, musis mat v /etc/fstab pre dany zaznam option user alebo users(?)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.