abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 753 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Nokia 6260 - rozchodím ji?

    29.6.2005 16:22 © | skóre: 37 | blog: escaped
    Nokia 6260 - rozchodím ji?
    Přečteno: 288×
    Ahoj,

    rád bych si po strašně dlouhé době udělal nějakou radost a rozhodl jsem se, že si koupím Nokii 6260. Líbí se mi designově (asi tu černou variantu). A tak tedy jsem trošku brouzdal a zjišťoval, jak na ní v OS GNU/Linux. Bohužel, naprosto překvapivě, Google mi vůbec nenapověděl, jestli ji rozchodím. Tím "rozchodit" myslím to, že na ten mobil budu moci ukládat soubory, stahovat je z něj, a taktéž bych rád nějak rozumě stahoval SMS, popř. posílal, měnil vzhled atd. Co se projektu Gnokii týče, tak s ním to v tomto ohledu vypadá dost bledě. Někde jsem zaslechl, že po jistým a nejmenovaným OS prý jsou tyto modernější mobilní telefony vidět jako další zařízení, např. E: - tedy moje otázky zní:

    1) mají tyto mové mobily mountovatelné paměti a pokud ano, tak jak (a čím) to namountuji

    2) není-li možnost tu Nokiu 6260 namountovat, jak na ní jinak v OS GNU/Linux nahrávat a mazat soubory, spravovat obsah mobilu, měnit vzhled (nahrát nové tapety, ikonky apod.)

    Děkuji za všechny podněty.

    Ještě sem něco málo o tom mobilu pastnu:
    --paste--
    Connectivity
    
        * Bluetooth wireless technology
        * Infrared
        * Pop-Port™ connector
        * Nokia Connectivity Adapter cable (USB)
        * Local synchronization of contacts, calendar, to-do items, and notes to a compatible PC using PC Suite
        * Remote over-the-air synchronization (OMA data synchronization)
        * Send and receive images, video clips, notes, and business cards
    --paste--
    
    Odkaz na původní zdroj: tady

    Malý postřeh: na té stránce se nikde nevyskytuje slovo "Obex" :-(

    Bylo by mi docela líto, kdyby nešla rozhodit, je to moc hezkej mobil a měl jsem ho už v ruce a zdá se být i vcelku solidně udělaný, takže by mi mohl zas pár let vydržet.

    Odpovědi

    29.6.2005 16:39 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia 6260 - rozchodím ji?
    co já vím tak je to smartphone, používá mmc paměťové karty, takže přes ty by to šlo, ale bylo by to dost "nekomfortní". parametry
    29.6.2005 17:00 © | skóre: 37 | blog: escaped
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia 6260 - rozchodím ji?
    O těch kartách vím asi tak nic. Můžeš mi předpokládaný postup poněkud více osvětlit? Díky.

    PS: pro ostatní - uvítám i další tipy.
    30.6.2005 10:43 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia 6260 - rozchodím ji?
    S tou kartou je to tak, že se vytáhne z mobilu a dá do čtečky paměťových karet, třeba nějaký USB kousek. Ta čtečka by se měla údajně chovat jako USB mass storage (google vyhodil třeba toto). A pak jen zkopírovat data, aplikace apod. na kartu a dát ji zpět do telefonu. Konkrétně u té 6260 je ta karta vyměnitelná za chodu, není pod baterkou;-)
    29.6.2005 17:38 © | skóre: 37 | blog: escaped
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia 6260 - rozchodím ji?
    BTW: co je "smartphone" taky netuším, ale to sem nepatří.

    O mobily jsem se nikdy nezajímal, chci jen nějakou co možná nejhranatější a nejodolnější Nokii, kterou rozchodím dobře pod OS GNU/Linux s barevným displayem. A Nokii chci proto, že s ní mám zatím jen ty nejlepší zkušenosti (mám teď Nokii 5110, ale už ji mám prostě plné zuby a navíc se začala sama od sebe každou chvilku vypínat, což je nepřijatelné).
    29.6.2005 17:55 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia 6260 - rozchodím ji?
    Třeba pomůže tohle :-)
    29.6.2005 18:06 © | skóre: 37 | blog: escaped
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia 6260 - rozchodím ji?
    --paste--
    # atgen driver:
    AT mode compatible phones (namely Nokia 62X0, Nokia 7110, Nokia 8210,
    Nokia 6310, Nokia 6510 (you should expect all newer Nokia phones to
    work), Ericsson T39, Sony-Ericsson T68i, Siemens S25/SL45i/C55/M55/S55,
    Motorola Timeport P7389i (L series), C350, Bosch 908/909 are known to
    work)
    --paste--
    
    "namely Nokia 62X0" - znamená to, že ti 6260? Je to ze FAQ projektu Gnokii, dokázal bys mi k tomu něco říct? Co je ten "atgen" driver zač? Fakt se v této oblasti vůbec nevyznám, nevím o těch podivnostech okolo mobilů shola nic. :-(
    29.6.2005 18:18 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia 6260 - rozchodím ji?
    Komunikace pomocí AT příkazů. Takhle je u Nokií obvykle přístupná jenom základní funkcionalita (seznam ze SIM, čtení a posílání SMS, částečně seznam z telefonu).
    29.6.2005 18:36 © | skóre: 37 | blog: escaped
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia 6260 - rozchodím ji?
    Aha, no, aspoň něco. ;-) Dík za vysvětlení.
    29.6.2005 23:21 Jiří 'Luge' Mačát | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia 6260 - rozchodím ji?
    Neco malo o telefonech (vychazim ze sve zkusenosti s N6600 coz je prakticky uplne to samy jako 6260 v ne-Veckovem provedeni): smarthphone-chytry telefon-laicky receno telefon s operacnim systemem a nejenom s firmwarem (v pripade Nokii se jedna (dikybohu) o Symbian)

    Pripojeni-abys moh delat s telefonem co ty chces, musel by podporovat USB mass storage. To podporuje jen malo telefonu (6230i). Sam jsem rozchodil N6600 pod WXPPro a pres OBEX se dalo prenaset jen par veci ukrytych nekde ve slozce s SMSkama (vetsinou jenom to, co sis tam sam poslal, SMSky/MMSky ne), ale posilani na telefon bylo bez problemu, data se hlasily jako "Nove zpravy". Bohuzel, abys je mohl presunout nekam jinam (pokud soubory nebyly instalacky (*.sis/*.jar)), musis pouzit nejaky file manager (SeleQ) a orientovat se v neprilis pratelskem adresarovem stromu telefonu. Jinak telefony s MMC kartama (nebo jakoukoliv jinou kartou) maj vyhodu v tom, ze pokud mas ctecku karet, muzes si proces kopirovani vyrazne urychlit. Synchronizaci s Outlookem jsem nikdy nezkousel, nemel sem to zapotrebi.

    Jinak vyhody v telefonech s vlastnim OS spocivaj v tom, ze maji vlastni OS. Dost divna veta ale naprosto vystihuje podstatu. Muzes si nahrat jakejkoliv program, od krasnejch 3D her (6600/6260 je to samy jako N-Gage, jenom to nema grafickej procesor, takze par veci tam nejede a zbytek 3D vypada krapet hur nez na N-Gage) az po prehravac MP3 (telefon s headsetem a timhle programem se da pouzivat jako MP3 prehravac s (pod)prumernym zvukem) a existujou i programy, ktery ti z telefonu udelaj blikacku na kolo nebo neco podobnyho. Vetsina z tehle programu se musi zaplatit (handago.com, my-symbian.com, info na symbianforum) a nejsou levny. Ale co si budem nalhavat, vetsina z toho se da sehnat ilegalne (vetsinou z ruskych stranek:)). Pro smartphony teda plati vyhody beznyho pocitace - kdo chce si muze naprogramovat cokoli, tudiz rozsah programu je majestatni.
    29.6.2005 23:43 © | skóre: 37 | blog: escaped
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia 6260 - rozchodím ji?
    Dik za info.

    BTW: Tu větu o shánění něčeho ilegálně jsem ale neslyšel. :-( Takové věci nedělám a považuji za urážlivé něco takového psát do tohoto fóra. :-(
    30.6.2005 08:23 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia 6260 - rozchodím ji?
    Jinak vyhody v telefonech s vlastnim OS spocivaj v tom, ze maji vlastni OS.
    Ale to je i jejich nevýhoda ... třeba když vidím jak dlouho to nabíhá.
    1.7.2005 14:14 Jiří 'Luge' Mačát | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia 6260 - rozchodím ji?
    Pravda, treba ta moje N6600 nabiha asi 45 sekund. Ale nak moc me to nevadi, protoze mobil prakticky nevypinam... Dalsi nevyhody spojen s tim, ze telefon ma OS jsou treba viry (moc jich neni (+/-2?)a jsou jenom "oficialni" a "testovaci"). A nejvetsi nevyhodou treba u N6600 je fakt, ze je velka jak krava a tezka jak prase..... Jeden z duvodu, proc jsem se zaprisahl, ze muj pristi telefon bude co nejlehci Vecko:)
    1.7.2005 19:18 pako
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia 6260 - rozchodím ji?
    OT: razr? u oskara teď padla cena...
    29.6.2005 17:21 © | skóre: 37 | blog: escaped
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia 6260 - rozchodím ji?
    BTW: teď koukám, že mnohem odolněji vypadá spíš Nokia 6170. Ale ta nemá ani tu MMC kartu, co zmiňoval kolega. Tak nevím... s tou by asi také byl velký problém, že? Na druhou stranu ho podporuje projekt Gnokii (tuším, že jen v CVS verzi sice, ale naděje tu přeci jen je), jenže já si furt představuji, že svůj nový mobil nějak jednoduše namountuji a budu s jeho obsahem moci zacházet nějak normálně, třeba si pravidelně kopírovat SMS do svého ~/Mail/smsbox pomocí utilitky cp, nějakého filtru napsaného standardními nástroji a cronu. Asi moc fantazíruji, že? ;-)
    29.6.2005 20:25 themax | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia 6260 - rozchodím ji?
    mno... ja mam N6320... MP3jky, obrazky, melodie a dalsi kraviny se daji tahat prez bluetooth a na spravu tel. seznamu, SMSek jsem taky neco nasel, bohuzel to mam na druhym pocitaci, ktery je ted cca 50km daleko..
    29.6.2005 23:46 © | skóre: 37 | blog: escaped
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia 6260 - rozchodím ji?
    Až budeš na místě, tak si to napiš na papírek, dovez tam, kde jsi teď a prosím napiš sem názvy těch programů, popř. i pastni nějaké scripty, co jsi třeba napsal apod. Mě to třeba k ničemu nebude, ale nelezne to tu někdo jiný, až bude chtít rozchodit tu Nokii 6320. Díky.
    13.8.2005 22:18 themax | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia 6260 - rozchodím ji?
    taaaakze...

    Bluez - zakladni vec pro pouziti Bluetoothu gnome-phone-manager neco na poosilani SMS KmobileTools - posila SMSky, nacita tel. seznam.. jo a jeste kbluetoothd.. to je obdoba wokynkovych programu dodavanych s bluetooth adapterama, ma to i stejne funkce.. kopirovani, mazani presouvani souboru mezi pocitacem a telefonem
    13.8.2005 22:50 tomas84 | skóre: 30
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia 6260 - rozchodím ji?
    Jestli to pomůže, mám 6230, používám KDE Bluetooth framework, bez problému.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.