abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:33 | IT novinky

    Po vlastních microSD kartách nabízí nově Raspberry Pi také vlastní NVMe SSD disky. Samostatně i v sadách s M.2 HAT+.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 06:11 | Zajímavý článek

    Byla zveřejněna (𝕏) Zpráva o činnosti Digitální a informační agentury (DIA) za rok 2023 (pdf). Začíná slovy ředitele: "Vznik Digitální a informační agentury (DIA) je v posledních letech možná jedním z nejvýznamnějších kroků, který dodá potřebný impuls digitalizaci státní správy."

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    dnes 05:11 | Nová verze

    Vývojáři AlmaLinuxu představili AlmaLinux OS Kitten 10, tj. vývojovou verzi AlmaLinux OS 10 vycházejícího z CentOS Stream 10. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Proč Kitten? Verze AlmaLinux OS jsou pojmenované podle kočkovitých šelem. Z kotěte vyroste další kočka.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:11 | Nová verze

    Kryptografická knihovna OpenSSL byla vydána v nové verzi 3.4. Přehled změn na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:00 | IT novinky

    Bylo objeveno nové největší prvočíslo. Jedná se o Mersennovo prvočíslo známé též jako M136279841. To znamená, že v binární formě je prvočíslo tvořeno 136 279 841 jedničkami. Objeveno bylo v rámci distribuovaného výpočetních projektu GIMPS (Great Internet Mersenne Prime Search). Zajímavostí je, že na rozdíl od předchozích takto objevených prvočísel nebylo objeveno pomocí CPU, ale na grafické kartě NVIDIA A100 s pomocí programu Gpuowl.

    DaBler | Komentářů: 3
    včera 16:44 | IT novinky

    Protokol MQTT (Wikipedie) dnes slaví 25 let (Mastodon, 𝕏). První publikovaná specifikace je z 22. října 1999.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:00 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.4. Přehled novinek na GitLabu. Z novinek lze zmínit podporu telefonu Google Pixel 7. Na stránkách Murena lze koupit Murena Pixel 7.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:11 | Pozvánky

    Připojte se ve středu 30. 10. 2024 od 10:00 do 12:00 na náš webinář "Řízení přístupu do PostgreSQL prostřednictvím externího autentizačního providera" (registrace zdarma) a naučte se, jak nastavit ověřování pomocí GSSAPI pro bezpečný přístup k databázím (Microsoft Active Directory nebo FreeIPA). Záznam předchozího webináře "Co je nového v PostgreSQL 17" můžete zhlédnout zde.

    … více »
    Heřmi | Komentářů: 0
    21.10. 21:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.55 open source počítačové hry Unvanquished (Wikipedie), forku počítačové hry Tremulous. Instalovat ji lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.10. 14:22 | IT novinky

    Dle plánu bylo dnes vydáno Factorio 2.0 a Factorio: Space Age, tj. aktualizace 2.0 počítačové hry Factorio (Wikipedie) oficiálně běžící také na Linuxu a velké vesmírní rozšíření Factorio: Space Age.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Plynuly prechod mezi MailServery

    8.7.2005 11:42 Honza
    Plynuly prechod mezi MailServery
    Přečteno: 54×
    Dobrý den. Potreboval bych poradit jak nejlepe resit plynuly prechod na novy mail server. Situace: Mam server kde bezi WWW,SMTP,POP3,IMAP apod. a chci aby na jednom a to na puvodnim zustalo WWW a obdobne sluzby a na druhy se presunulo vse co ma neco spolecneho z postou.

    Uzivatele maji nastaveno pro odesilani i pro vybyrani posty MX: mail.domena.cz kde IP je: 192.168.1.1 po zmene na IP 192.168.1.2 je moment kdy nez se aktualizuji DNS zaznamy vsem zakaznikum tak by nekteri pristupovali na puvodni a nekteri na novej mailserver a vznikl by rekneme "chaos".Nemluve o presunuti dosavadni posty na novej mail server.

    Odesilani a prijem bych resil v transportu kde bych vsechny domeny presmeroval na novej mail server coz by me vyresilo pouze pul problemu.Zakaznici kteri by ale chteli vybrat postu by totiz pristupovali(teda pokud uz nemaji aktualni DNS zaznam) na puvodni mail server kde by uz ale aktualni postu nedostavli.

    PS: reseni neni rici zakaznikum ip adresu ale aby bez problemu pouzivali stavajici zaznam mail.domena.cz

    Diky za odpovedi!

    Odpovědi

    8.7.2005 12:24 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plynuly prechod mezi MailServery
    MX záznam je úplně něco jiného, než co si představujete: MX záznam říká jen a pouze to, kam se má posílat pošta určená pro vaši doménu. S vašimi lokálními klienty nemá vůbec nic společného. Další věc je, že překládat doménové jméno mail.domena.cz na 192.168.1.1 rozhodně není korektní a jsem si téměř jistý, že se o tom zmiňuje některé RFC.

    Řešil bych to asi takto:

    1. nakonfiguruji nový počítač tak, aby fungoval jako koncový příjemce pošty pro doménu (-y) a nakonfiguruji tam POP3
    2. shodím původní server (MTA, POP3)
    3. přesunu schránky na nový
    4. nastavím starý server, aby poštu pro doménu přeposílal na nový (u sendmailu přehodit doménu z local-host-names do relay-domains (resp. z Cw do CR) a přidat (dočasně) záznam do mailertable)
    5. spustím MTA na starém
    6. přehodím záznam pro jméno, přes které přistupují klienti, na novou IP adresu
    7. přehodím záznam pro jméno, které je hodnotou MX záznamu, na novou IP adresu
    8. po vypršení TTL mohu shodit MTA na starém

    Přístup z klientů na POP3 do vypršení DNS cache se dá vyřešit buď přesměrováním (netfilter nebo xinetd) nebo elegantněji tím, že příslušným záznamům předem snížím hodnotu TTL (třeba i na nulu). Totéž se dá samozřejmě provést i pro jméno, které je hodnotou MX záznamu.

    8.7.2005 12:44 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plynuly prechod mezi MailServery
    Diky za odpoved. IP adresy 192.168.1.1 byl jen priklad.Ve skutecnosti se jedna o reseni v ramci internetu cili verejnou IP. Bod 4.) Pouzivam postfix a myslim ze zadanim zaznamu do transport toto preposilani mohu vyresit.

    Snizeni TTL by asi nebylo tak efektivni jak by bylo potreba protoze mnoho provideru cachuje DNS zaznamy a tim padem pro moho klientu by nas server mohl byt desli dobu nedostupny. O netfilteru sem tez premyslel a asi to bude jedine realne mozne reseni.

    Kazdopadne moc diky.
    8.7.2005 13:02 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plynuly prechod mezi MailServery
    TTL funguje tak, že pokud cache předává neautoritativní odpověď, posílá hodnotu TTL, se kterou záznam dostala, sníženou o dobu, která od jeho obdržení uplynula. Takže když nastavím TTL na 24 hodin, mám garantováno, že nikdo nebude považovat záznam platný déle než 24 hodin poté, co opustil autoritativní zdroj (bez ohledu na to, přes kolik cache-serverů prošel). Je-li hodnota TTL nulová, je záznam z definice necacheovatelný. Tak je to popsáno v RFC a tak by se měly všechny implementace chovat. Samozřejmě jsem už slyšel, že existují cache, které si standardy vykládají po svém, ale pak je to jen a jen jejich problém…

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.