abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: classpath ? Java zdrojove kody ?

    23.8.2007 09:31 jarda
    classpath ? Java zdrojove kody ?
    Přečteno: 1174×
    Dobry den,

    to tady nikdo nikdy nekompiloval classpath ?

    Nevite alespon jak je to se zdrojaky pro javu ?

    Tusim ze tu probehla zprava o tom ze SUN vyda zdrojove kody javy, takze da se "to" :) nekde opatrit ?

    Diky,

    Jarda.

    Odpovědi

    23.8.2007 09:51 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: classpath ? Java zdrojove kody ?
    Google dneska nefunguje? "classpath" říkáte projektu GNU Classpath? Třeba kompiloval, a co? Se zdrojáky pro Javu je to dobře, děkuji za optání. Neproběhla zde zpráva o vydání zdrojových kódu Javy, protože ty jsou venku už hodně dlouho (Java&trade Platform, Standard Edition 6u2 Source Snapshot Releases), zprávy se týkaly uvolnění velké části JDK pod GPL – vizte třeba Free and Open Source Java nebo samotnéOpenJDK.
    23.8.2007 10:00 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: classpath ? Java zdrojove kody ?
    S ClassPath Vám neporadím, ale co se Sunní Javy týče, tak v tom problém nemám;-)

    Začněte např. na https://openjdk.dev.java.net. Zdrojové kódy aktuální vývojové verze jsou k dostání na https://jdk7.dev.java.net, jestli potřebujete "šestku", pak https://mustang.dev.java.net. Zdrojáče pětky jsou k dispozici pouze pod nějakou Research licencí nebo Sun Community Source License a to překvapivě na java.sun.com -- konkrétně http://java.sun.com/javase/downloads/index_jdk5.jsp.

    Hodně štěstí!
    23.8.2007 10:46 jarda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: classpath ? Java zdrojove kody ?
    balik jsem stahnul, ale ani ho nerozbalim

    nemam "java"

    java -jar jdk-6u2-fcs-src-b05-jrl-22_jun_2007.jar

    da se to rozbalit i necim jinym ?

    Diky,

    Jarda.
    23.8.2007 10:51 Sectio Aurea | skóre: 13 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: classpath ? Java zdrojove kody ?
    zkus unzip, mel by zabrat
    23.8.2007 10:56 jarda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: classpath ? Java zdrojove kody ?
    rozbaleno :

    inflating: META-INF/MANIFEST.MF inflating: LICENSE inflating: X_X inflating: SIZE inflating: README inflating: com/sun/tools/extractor/Extractor.class inflating: com/sun/tools/extractor/Installer.class inflating: com/sun/tools/extractor/Installer$TimerListener.class inflating: com/sun/tools/extractor/Installer$CancelListener.class inflating: com/sun/tools/extractor/Installer$LicenseAccepted.class inflating: com/sun/tools/extractor/Installer$LicenseDeclined.class inflating: com/sun/tools/extractor/KeyedInputStream.class

    a za boha netusim jak dal s kompilaci ???
    23.8.2007 10:55 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: classpath ? Java zdrojove kody ?
    To není rozbalení, ale spuštění javovského programu (v tomto případě instalace). Bez základních znalostí Javy vám ale stejně bude JDK k ničemu.
    23.8.2007 10:59 jarda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: classpath ? Java zdrojove kody ?
    asi si myslite ze jsem blbec :)

    nevadi, mozna mi tedy jako blbci muzete poradit, prosim.

    cim mam spusti installer abych si mohl naistalovat-zkompilovat javu ze zdrojovych kodu ?

    "java" binarku nemam !

    je jeste jina moznost jak installer spustit ?

    Dekuji,

    Jarda.
    23.8.2007 11:24 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: classpath ? Java zdrojove kody ?
    Nainstalovat si Javu (JRE), tím získáte "java binárku" a můžete spustit instalaci. Ale zkompilovat Javu ze zdrojových kódů nebude žádná legrace, byla otevřena relativně nedávno, takže kompilace bude pořád ještě nejspíš předpokládat nějaké nadefinované buildovací prostředí, které používal Sun, než že by šla zkompilovat na kdejakém systému.

    Jenom pro představu kousíček z README-builds.html z Java Research License Source Release v6u2 ea:
    Linux System Setup i586 only: The official build platform for the JDK 6u2 is Redhat Enterprise Advanced Server 2.1 update 2. Formerly known as RedHat Advanced Server 2.1 update 2.

    The minimum recommended hardware for building the Linux version is a Pentium class processor or better, at least 256 MB of RAM, and approximately 1.5 GB of free disk space.

    amd64 only: The official build platform for the amd 64-bit version of JDK 6u2 is Suse 8 Enterprise Server - AMD64 Edition. The minimum recommended hardware for building the Linux-amd64 version is a AMD opteron class processor, at least 512 MB of RAM, and approximately 4 GB of free disk space.

    The build uses the tools contained in /bin and /usr/bin of a standard installation of the Linux operating environment. You should ensure that these directories are on your PATH.

    Note that some Linux systems have a habit of pre-populating your environment variables for you, for example JAVA_HOME might get pre-defined for you to refer to the JDK installed on your Linux system. You need to unset JAVA_HOME. It's a good idea to run env and verify the environment variables you are getting from the default system settings.

    Linux Check List
    • Install or check OS version.
    • Install Bootstrap JDK.
    • Install ALSA packages.
    • Install CUPS files.
    • i586 only:
      • Install gcc/binutils.
      • plugin only:
        • Install gcc 2.9.
        • Install Mozilla Headers.
    Pochybuji o tom, že bdue mít někdo čas, chuť a náladu tady s vámi procházet kompilaci krok po kroku jenom proto, abyste si vyzkoušel kompilaci JDK ze zdrojáků. Když by to navíc musel stejně hledat a dělat podle stejných návodů, podle kterého to můžete dělat sám.
    23.8.2007 11:44 jarda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: classpath ? Java zdrojove kody ?
    a mame to tady, tazke preci jenom java neni docela tak OpenSource :(

    jre si samozrejmne naistalovat nemohu: (alespon ne to od Sun )

    uname -p 7447/7457

    Pokus o otevreni/instalaci sun java zdrojaku pomoci IBMJava se take nezdaril:

    /opt/IBMJava2-ppc-142/bin/java -jar jdk-6u2-fcs-src-b05-jrl-22_jun_2007.jar JVMDG217: Dump Handler is Processing Signal 4 - Please Wait. JVMDG303: JVM Requesting Java core file JVMDG304: Java core file written to /opt/javacore.20070823.112703.12241.txt JVMDG215: Dump Handler has Processed Exception Signal 4.

    Nicmene dekuji Vam za informace. Potreboval jsem si potvrdit jak to je doopravdy s tou otevrenosti Javy.

    ps: ani jsem nepocital s tim, ze nekdo bude mit naladu kompilovat jdk, puvodne jsem potreboval pomoci jen s classpath a vypadato ze se k nemu zpet vratim nebo zustanu u IBMJava, ale tam nevim jak s tim zkompiluji OpenOffice :) no nic..

    Preji hezky den :)

    Jarda.
    23.8.2007 13:00 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: classpath ? Java zdrojove kody ?
    a mame to tady, tazke preci jenom java neni docela tak OpenSource :(
    Nevím, z čeho tak usuzujete. Každopádně Sun jasně při oznámení vydání JDK pod GPL řekl, že vydá pod GPL co bude moci, a co je zatížené licencemi třetích stran se bude snažit opstupně nahradit.

    jre si samozrejmne naistalovat nemohu: (alespon ne to od Sun )
    Pokus o otevreni/instalaci sun java zdrojaku pomoci IBMJava se take nezdaril:
    /opt/IBMJava2-ppc-142/bin/java -jar jdk-6u2-fcs-src-b05-jrl-22_jun_2007.jar
    JVMDG217: Dump Handler is Processing Signal 4 - Please Wait.
    JVMDG303: JVM Requesting Java core file
    JVMDG304: Java core file written to /opt/javacore.20070823.112703.12241.txt
    JVMDG215: Dump Handler has Processed Exception Signal 4.
    
    To máte ale JVM pro jinou platformu, ne? Signal 4 je snad chybná instrukce, takže to nemá nic společného se staženou instalačkou (ta je snad celá v Javě, nevidím důvod, prč by tam byly nativní knihovny).
    23.8.2007 13:01 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: classpath ? Java zdrojove kody ?
    A mimochodem, k tomu OpenOffice – provozovat jde určitě bez Javy, pro instalaci je potřeba Java vždy?
    23.8.2007 13:47 jarda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: classpath ? Java zdrojove kody ?
    javu mam IBMJava2-1.4.2 JRE+SDK PowerPC 32-bit.

    OpenOffice, provozovat bez javy urcite jde , nicmene nemam nativni balik, budu si muset vytvorit vlastni build. Kompilace OpenOffice bez javy je take mozna ale budou chudsi o spustu funkci. Kompilovat je lze i pomoci gcj, kaffe ale ani v jednom pripade se mi nedari dokoncit cely build GNU Classpath ani Kaffe. V pripade kompilace Classpath za pouziti gcj skoncim na jni.h a jni_md.h not found, installer nabizi moznost puzit ke kompilaci ecj ale ten nemam k dispozici taktez... .Kaffe dopadne podobne ./configure skonci s chybou a v logu je jasne patrny odkaz na chybejici jni.h. ...
    23.8.2007 14:56 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: classpath ? Java zdrojove kody ?
    To nejde OOo kompilovat s IBM JDK? Vždyť to je (na rozdíl od gcj nebo Kaffe) plnohodnotné JVM a JDK s certifikací od Sunu. Jinak tedy upřímnou soustrast, o kompilaci OOo, navíc pro platformu, kde není SUNovská Java, se vypráví hororové historky…
    23.8.2007 15:42 jarda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: classpath ? Java zdrojove kody ?
    ? no teoreticky by to snad melo jit, ale ... ?

    co se da delat, dam tomu jeste chvilku sanci a pak si asi naistaluju debian, tam mam alespon gcj, ecj, kaffe a dokonce i snad "plnohodnotny" build OpenOffice.

    Uz takhle to byla zajimava zalezitost :) a asi jako vzdy kazdou novou kompilaci se clovek uci :)

    ps: posledni plne funkci implementaci SUN binarni JRE, JDK formou javy pro ppc-32bit byla 1.3.x ( blackdownJava ) stejne by me ale zajimalo jak ty dali dohromady ? Crosscompiling na x86 pro ppc ? Myslite ze je mozne kompilovat javu ze soucasnych zdroju na x86 pro jinou cilovou arch ?
    23.8.2007 17:02 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: classpath ? Java zdrojove kody ?
    Myslite ze je mozne kompilovat javu ze soucasnych zdroju na x86 pro jinou cilovou arch ?
    Teoreticky asi ano, ale prakticky to asi bude znamenat nějaké úpravy, jinak by to už nejspíš dávno někdo přeložil. Dá se očekávat, že ty úpravy "komunita" postupem času udělá, ale nejspíš to bude nějakou dobu trvat (a nějakou dobu znamená třeba pár let) – stačí si vzpomenout, jak to vypadalo s uvolněním Gecka. (I když tohle je přeci jen něco jiného, Netscape se tenkrát Gecka vpodstatě zbavil, protože nevěděl, co s ním, a otevření kódu byl poslední zoufalý krok; Java naopak stále roste a uvolněna pod GPL byla víceméně po opakovaných prosbách komunity).
    23.8.2007 18:10 Karel Benák | skóre: 8 | blog: benyho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: classpath ? Java zdrojove kody ?
    Postupujete podle projektu CLFS a ? Mel jste hned na zacatku rict, ze to chcete pro platformu PowerPC. Bohuzel takhle platforma nebude asi moc podporovana.
    Láska je jako prd, když hodně tlačiš tak z toho bude ...
    23.8.2007 14:58 HS | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: classpath ? Java zdrojove kody ?
    to tady nikdo nikdy nekompiloval classpath ?
    Co to je za prasarna ?

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.