abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 559 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Web a GPL licence

    25.1.2011 21:06 monaut
    Web a GPL licence
    Přečteno: 483×
    Je v pořádku používat na komerčních www stránkách javascriptovou knihovnu, která je licencovaná pod GPL a nezpřístupnit zdrojáky celé aplikace?
    V jednom vlákně tady se psalo, že pokud program používá GPL knihovnu, pak to musí být open source = autor musí zpřístupnit zdrojáky. A proto vznikla LGPL, která to nevyžaduje. U ní je potřeba odkazovat jen na zdrojáky knihovny, ale už ne celé aplikace.
    Platí to u webu taky a nebo je tam nějaká výjimka? Protože kdyby to platilo taky, pak by nikdo nemohl používat pro komerční vývoj www stránek javascriptové frameworky a pluginy. Zrojáky se ke stažení nedávají a v některých případech se může jednat taky o java web aplikaci nebo asp.net aplikaci, či jinou kompilovanou.

    Odpovědi

    25.1.2011 21:41 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Web a GPL licence
    Předpokládám, že ta JavaScriptová knihovna se používá klasicky na straně prohlížeče. Pak musíte zveřejnit pod GPL ten JavaScript, který používáte, možná i HTML kód – ale to všechno se stejně k uživatelům dostává v podobě zdrojového kódu, takže není co řešit. Aplikace, která případně generuje ty webové stránky, je jiná aplikace – je to podobné, jako když pomocí gcc zkompilujete program nebo v OpenOffice.org napíšete text – na produkty vytvořené GPL nástroji se GPL nevztahuje. U vás je to opačně, GPL kód nemusíte vytvářet v GPL nástrojích.
    25.1.2011 22:19 12345 | skóre: 41 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Web a GPL licence
    Možná se pletu, ale to, že se k uživateli zdrojový kód JS dostává, přece ještě neznamená, že je pod GPL? Je de facto open-source, ale to bez explicitního uvedení licence neimplikuje, že by byl licencovaný pod GPL.
    26.1.2011 09:25 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Web a GPL licence
    Neznamená. Ale tazatel to potřebuje opačně – má kód pod GPL, který musí zpřístupnit uživateli. A to se s použitím ve webové stránce děje jaksi mimochodem. Je pravda, že by mělo být někde uvedeno, že celý kód je pod GPL, a také by bylo rozumné nabídnout ke stažení celý balík JavaScriptů a souvisejících klientských kódů najednou.
    26.1.2011 01:30 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Web a GPL licence
    U webů platí totéž jako u programů.

    GPL skripty způsobují, že všechny skripty, které je používají, musí být také pod GPL. To znamená, že pokud použijete nějaký GPL framework a vytvoříte skript (JavaScript, Flash, ...), který volá jeho funkce, pak i tento skript musí být GPL.

    Na druhou stranu se ale tento požadavek netýká žádného software, který ty skripty nepoužívá přímo, tj. serverové skripty (PHP, ASP.NET ap.) licencovat pod GPL nemusíte, stejně jako tak nemusíte licencovat ani JavaScript, který na těch stránkách máte, ale který nepoužívá onen framework.

    Navíc u serverových skriptů je ještě jedna zvláštnost daná fungováním GPL, a to ta, že i když v nich použijete GPL kód, nemusíte zveřejňovat zdrojáky, protože ony skripty ani jejich zkompilovanou verzi neposkytujete uživateli (tohoto využívá třeba Google, Seznam, Facebook a vlastně skoro všechny velké weby). Tohle „řeší” licence Affero GPL, ale pokud vím, tak se moc nevyužívá.
    Jardík avatar 8.2.2011 16:53 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Web a GPL licence
    Ale tím, že v php skriptu je třeba echo("a") a uživatel dostane to "a", tak program vytiskl kus svého zdrojového kódu a tedy by to mělo být pod GPL, ne? Něco jako s bisonem, kde přidávali výjimku, že na výsledek se GPL nevztahuje.
    Věřím v jednoho Boha.
    10.2.2011 12:53 nou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Web a GPL licence
    no to je otazka co je zdrojovy subor a co uz dokument ktory sa zobrazuje. ale toto by sa dalo obyst pouzitim nejakeho prekladcej kniznice ako je napr. getext ktory bude brat vsetko z externeho suboru.

    a v bison je ta vynimka kvoly tomu ze sa musi inludovat hlavickove subory z bisonu. takze je vo vyslednom programe GPL kod.
    12.2.2011 16:23 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Web a GPL licence
    Pokud program vytiskne „a“, potom jsou to data vytištěná tím programem a na ně se GPL nevztahuje. U bisonu je problém v tom, že do výstupu vkládá kopii funkce „yyparse“, na nic jiného se GPL nevztahovala.
    8.2.2011 18:10 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Web a GPL licence
    to je klasicky pripad EXT JS od sencha. Na jejich webu si je mozno precist, jak si oni vysvetluji to GPL a co je pro ne aplikace. U ExtJS budto uverejnite vsechno pod GPL (vcetna backendu) a nebo si koupite komercni licenci. A tak to delaji dnes vsichni ti co maji ty dualni licence. Muzete si vykladat GPL jak chcete, ty firmy dnes argumentuji tak, ze i kdyz nepouzivate primo jejich kod, tak 'tou povahou vasi aplikace' je to vpodstate odvozeny kod a s arogantnim usmevem pana prezidente Vam doporuci, ze klidne muzete risknout eventuelni soudni proces, jestli na to mate nervy.
    12.2.2011 16:36 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Web a GPL licence
    Oni tam jasně uvádějí, že tomu tak vlastně není, záleží ale na tom, jak vhodně navrhnete rozhraní („the relevant software program is the totality of the application code, including code executed on the server and code executed on the client, provided that the server code is integral to the application“).
    9.2.2011 16:23 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Web a GPL licence
    Je v pořádku používat na komerčních www stránkách javascriptovou knihovnu, která je licencovaná pod GPL a nezpřístupnit zdrojáky celé aplikace?

    Pokud tu aplikaci neprodáváte nebo neposkytujete bezúplatně dál ale jenom to používáte tak snad nemusíte nic. Teprve až ty vaše www stránky začnete někomu nabízet tak je potřeba tu licenci řešit.
    9.2.2011 23:58 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Web a GPL licence
    firma sencha (ExtJS) je ale toho nazoru, ze i to pouzivani na vlastni (nebo jakekoliv) strance predstavuje 'distribuci' odvozeneho dila a budto jsou veskere komponenty (front+back-end) free a nebo komercni licence.

    kuk zde: http://www.sencha.com/forum/showthread.php?33096-License-Change/page53
    10.2.2011 12:23 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Web a GPL licence
    Já jsem toho názoru že není. To jako, že by všechny portály, kde je byť jen část GPL byly povini zveřejnit komplet zdrojové kódy celýho portálu včetně hesel do databází, které tam jsou jistě uvedeny? :-) Prostě ten portál nikomu neprodáváte, neposkytujete, pouze je používáte pro svoji potřebu. Zkrátka není vám tvůrcem umožněna jeho distribuce ani za úplatu ani zdarma. Pokud byste se jako firma rozhodly že chcete ty skripty pro portál nabízet dál a došlo by k tomu, tak teprve pak máte tu povinnost.
    Josef Kufner avatar 9.2.2011 23:21 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Web a GPL licence
    Nejde o to, zda to uživateli přijde nebo ne, ale o to, zda to uživatel může jen tak vzít a nakopírovat na svoje stránky. Pokud to není GPL, tak nemůže, pokud je (a dodrží podmínky), tak může.

    Pokud máš konkurenci, uděláš jí tím radost. Pokud ne, tak asi není moc co řešit. Rozhodně bych ale preferoval LGPL nebo BSD licenci.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Jardík avatar 10.2.2011 11:48 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Web a GPL licence
    Nejlepší licence na toto je "Do What The Fuck You Want To Public License"
    Věřím v jednoho Boha.
    10.2.2011 20:58 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Web a GPL licence
    alias BSD. Njn. a případné využití v komerčně úspěšném closed source využít k reklamě. Taky je to cesta.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.