abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 11:00 | Nová verze

    Zulip Server z open source komunikační platformy Zulip (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 9.0. Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    Rozcestník

    Dotaz: jak oddělit view od logiky app? (java)

    22.10.2011 10:17 jakkk
    jak oddělit view od logiky app? (java)
    Přečteno: 306×
    zdar, mám mojeappView.java a tam mám nasekané na události všechny události. Začíná to nepřehlednět kámoš mi řekl, ať se mrknu na model-view-controler model. Všude spousta článků o teorii a žádný kód jsem nevygooglil. Všechny GUI prvky jsou private. Nemohu je použít v statické metodě v mé mojeappView.java (getter, setter si chci napsat). Pokud tam ale není static a snažím se na tu getter nebo setter metodu odkazovat z jiné třídy jako: mojeappView.Metoda(), tak mi to zase hlásí tam, že non-static method cannot be referenced from a static context. To mám jako v mé appView vytvořit objekt z té druhé (logika) třídy? Mi to přijde nehezké, víc by se mi líbilo objekt nevytvořit a volat to staticky... Díky moc!!!

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    Josef Kufner avatar 22.10.2011 10:47 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jak oddělit view od logiky app? (java)
    Naopak, volat to staticky je ošklivé. Jen hezky vyráběj instance.

    Funguje to povětšinou tak, že contoller vyrobí instance modelu, pak vyrobí instance view a propojí to dohromady. Těch instancí může být více, např. dva pohledy na jeden dokument. Model má nějaké API, které pak view používá ke čtení dat nebo jejich úpravě. Controller se pak stará o to, aby ve správný okamžik existoval ten správný view a případně dělá nějaké další operace.

    To důležité je vyčlenění modelu, kdežto oddělení view a controlleru je už méně důležité.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    22.10.2011 10:48 osel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jak oddělit view od logiky app? (java)
    Evidentně v tom dost plaveš. Doporučuju ti si sehnat nějakou knížku o OOP nebo o návrhových vzorech. (např. návrhové vzory od R. Pecinovského)
    ... Mi to přijde nehezké, víc by se mi líbilo objekt nevytvořit a volat to staticky...
    Jenom to ne. Tenhle způsob nemá s OOP nic společného.
    22.10.2011 19:03 jakkk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jak oddělit view od logiky app? (java)
    a kde přesně mám ty instance vytvořit? jj knihy seženu...
    Josef Kufner avatar 23.10.2011 19:35 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jak oddělit view od logiky app? (java)
    Na začátku máš statickou metodu main. Tam vyrobíš instance, propojíš je (vznešeně se tomu říká dependency injection, na rootu je seriál o tom) a počkáš až umřou (spustíš main loop nějaké té knihovny).
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.