abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 11:44 | IT novinky

    Mezinárodní nezisková organizace Women Who Code (WWCode, Wikipedie) založena v roce 2011 s cílem usnadnit ženám vstup do světa informačních technologií nečekaně skončila. Došly finance.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 570 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: C a paralelni port

    16.10.2003 18:53 Martin
    C a paralelni port
    Přečteno: 151×
    Dobrý den,

    mám napsanou jednoduchou aplikaci v Pascalu pro DOS, která mimo jiné zapisuje data na paralelní port. Teď bych jí potřeboval přepsat do jazyka C tak, aby pracovala pod Linuxem. V Pascalu jsem potřeboval pro zápis na port pod DOSem příkaz

    Port[adresa portu] := data;

    Potřeboval bych vědět, jak provést zápis dat na paralelní port pod Linuxem. Zatím nemám žádné zkušenosti s programováním pod Linuxem. Vím, že Linux používá pro přístup k zařízením soubory v adresáři /dev. Mohl by mi někdo poradit, jak na to? Pokud možno nějak konkrétně. Díky.

    Odpovědi

    16.10.2003 19:16 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše C a paralelni port
    Ahoj,

    /dev/lp0 je neco jako na dosu zarizeni prn... Takze pokud je to aplikace typu vyblit data na tiskarnu tak muzes jit touto cestou. Muzes zkusit co ti udela echo <nejake dato> > /dev/lp0 to dato se forwardne na PP. Pokud je to velmi jednoducha aplikace, muzes ji nahradit klidne shell scriptem ktery realizuje neco podobneho.

    Jinak v cecku pod linuxem jako v jinem cecku pres outp(), coz tu nema cenu vysvetlovat, pokud neumis cecko tak se ho budes ucit a stejne to v knizce kterou budes mit bude napsane :-) Jen pripominka, zapis na porty funguje pouze uzivateli root. Proto te tlacim do tech zarizeni, pac tady neni problem dat je do nejake groupy nebo jim upravit prava podle potreby.

    Takze zaver, jestli je fuka jak jdou data ven, pouzi /dev zarizeni. Jestli to jedno neni, potrebujes nejake brutal presne casovani nebo nevim co, tak zapisem na porty, ale pojede to jen rootovi. Ted neresim ze by si dal suid bit na aplikaci, to radeji nedelej pokud to ma bezet nekde v ostrem provozu kde je kladen duraz na bezpecnost, pac predstava ze bys napoprve z hole louky napsal aplikaci ktera by byla bezpecna je docela naivni :-( takze by toho mohl nekdo zneuzit. Tim te nechci srazet, neber to tedy prosim osobne, ale opravdu napsat aplikaci jakztakz bezpecne je problem.

    Hodne stesti, zatim
    -djz

    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    Josef Kufner avatar 16.10.2003 21:25 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše C a paralelni port
    outp() jsem pouzival jeste v dosu, ale pod linuxem se to tvarilo, ze tuto funkci nezna... stejne dobre poslouzi outb(). ale nejdrive je potreba si zajistit pravo k pristupu na port volanim ioperm() a to se povede jen rootovi.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    16.10.2003 21:10 Tomáš Bláha
    Rozbalit Rozbalit vše C a paralelni port
    Můžete si také stáhnout zdrojáky projektu parashell ze sourceforge.net a inspirovat se jimy.
    17.10.2003 09:49 Tom
    Rozbalit Rozbalit vše C a paralelni port
    Doporucuji vrele tento odkaz. http://www.circlemud.org/~jelson/software/parapin/ Tuto knihovnu sam pouzivam pro komunikaci s paralelnim portem a musim rici, ze vse slape jak hodinky.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.