abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (11%)
     (10%)
    Celkem 299 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Dotaz: Útoky přes ssh - zjištění IP

    5.5.2008 23:14 Pavel David | skóre: 11
    Útoky přes ssh - zjištění IP
    Přečteno: 1260×
    Dobrý večer, mám AP ovislink Wl-5460 do kterého jsem nahrál Straightore firmware konkrétně 1.6.0. Ap je nastaveno na režim Stanice s NATem.

    Na wan mám nastavenou veřejnou IP a IP lanové části obstarává dhcp server kombinovaný se statickými ip adresami. Na lanové části sítě (vnitřní síti za natem) mám umístěný webserver se statickou IP adresou a tento pc (tato IP) je umístěn(a) do demilitarizované zóny. Na serveru je nainstalováno ssh.

    Můj problém spočívá v tom, že se mi někdo pokouší nabourat do serveru přes ssh. Chtěl bych nějak zjistit jeho IP ale když se podívám do logů serveru, tak se mi tam ukáže pouze ip adresa vnitřní brány. Je nějaký způsob jak zjistit ip adresu útočníka, abych ho mohl odstřihnout? Co musím kde nastavit?

    Kdyby to byl jen jeden pokus, tak bych to přešel, ale ty útoky se stupňují a nevím, jestli to dělá jen jeden člověk! Přístup přes sshčko potřebuji neomezený, protože se připojuji z různých míst v republice.

    Děkuji za odpovědi.

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    6.5.2008 08:27 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Útoky přes ssh - zjištění IP
    Chtěl bych nějak zjistit jeho IP ale když se podívám do logů serveru, tak se mi tam ukáže pouze ip adresa vnitřní brány.
    To máte nějak divně nastavený NAT, pravděpodobně se dělá SNAT – je to nutné?
    Kdyby to byl jen jeden pokus, tak bych to přešel, ale ty útoky se stupňují a nevím, jestli to dělá jen jeden člověk!
    Pokud by to dělal jeden člověk, bude zkoušet nějaké specifické útoky na známé chyby, a pokud by zjistil, že tím neprojde, vykašlal by se na to (případně by zkusil jiné služby). Útoky pokoušející se přihlásit nějakým známým jménem a heslem jsou ale běžné a přicházejí z různých napadených počítačů. Pomůže povolit přihlašování pouze klíčkem a nastavit limit na počet neúspěšných pokusů o přihlášení:
    PasswordAuthentication no
    MaxAuthTries 6
    
    Řešení 1× (Pavel David (tazatel))
    6.5.2008 08:47 Atom321 | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Útoky přes ssh - zjištění IP
    Zkuste jako dodatečnou ochranu použít port knocking. Funguje to takhle:

    - Port SSH je v základním nastavení blokovaný firewallem. - Na firewallu běží "port knocking daemon", který tiše čeká na určitou domluvenou sekvenci paketů ("zaklepání"). Po přijetí této tajné sekvence otevře port SSH pro IP adresu, ze které tyto pakety přišly na nějaké časové okno (typicku 1 minuta). - Útočník, který scannuje vaši síť a nezná otevírací sekvenci se tak vůbec nedozví, že na tom stroji nějaké SSH vůbec běží. - A naopak, pokud útočník tuto sekvenci zjistí a použije, víte že vás odposlouchává a je potřeba to řešit.

    Informace a programy pro port-knocking se dají vygooglit, potřebné nástroje možná máte ve své distribuci.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.