abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 725 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: BackupPC - vhodnost pro zálohy Linux + Windows serverů

    12.11.2012 13:26 zaback
    BackupPC - vhodnost pro zálohy Linux + Windows serverů
    Přečteno: 1086×
    Ahoj. Potřebuji zálohovat několik linuxových (CentOS 6, Ubuntu, Debian, ...) a windowsovských (2008R2) serverů. Chci zálohovat všechny soubory včetně oprávnění i rozšířených atributů. Ve Windows bych chtěl použít VSS, v linuxu LVM snapshoty před zálohováním. Zálohovat chci na diskové pole, proto mě zaujal BackupPC. Narozdíl od Baculy a Amandy je to optimalizované pro zálohování na disky, tj. stejné soubory to zálohuje pouze jednou (nějak se tomu říká, ale teď si nezpomenu jak). Nevím jak je na tom Bacula nebo Amanda, ale ty to asi přímo nezvládají, ne? Navíc BackupPC nevypadá tak hardcore jako Bacula nebo Amanda. Chtěl bych se tady zeptat někoho, kdo to používá, jak moc to zvládá zálohování Linux + Windows serverů. BackupPC používá zálohovací utility třetích stran. Je i přes to (nebo díky tomu) možné zálohovat NTFS oprávnění a všechny NTFS atributy a pro linux všechny vč. rozšířených atributů (tj. oprávnění, acl, selinux kontext, ...)? Vygooglil jsem několik návodů i na nastavení zálohování windows pomocí cygwin a rsync, ale to mi už přijde dost divoké. Určitě tohle tady už někde používá. Jak tohle vlastně ve skutečnosti funguje?

    Odpovědi

    12.11.2012 14:05 had
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BackupPC - vhodnost pro zálohy Linux + Windows serverů
    ahoj,

    backuppc používám na zálohy pár win stanic přes rsync. Nezálohuju celý systém, ale jen určité adresáře. Na celý systém stylu restore do funkčního stavu to není. Deduplikaci - kopírování jednoho sobour jednou to má a OK.

    Jediné co mě ze začátku trochu štvalo je rychlost zálohy přes rsync (jen nakopíruješ jednu službu na všechny stanice) - nic moc. v rámci MB... ale v konečném důsledku to nevadí, protože to aspoň nezatěžuje tolik síť...

    Oproti bacule je konfigurace easy... možnost přidělit přístupy uživatelů. statistiky.. mě se ten nástroj líbí...
    Jezekus avatar 12.11.2012 14:42 Jezekus | skóre: 19 | blog: jezkova_nora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BackupPC - vhodnost pro zálohy Linux + Windows serverů
    Ja pouzivam BackupPC na zalohu Win stanic a serveru přes Sambu, používám na to účet administratora a funguje to moc dobře
    12.11.2012 17:33 zaback
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BackupPC - vhodnost pro zálohy Linux + Windows serverů
    A jak je to s atributy a oprávněními? Ty se přes sambu dostat na linux nedají ne?
    12.11.2012 16:21 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BackupPC - vhodnost pro zálohy Linux + Windows serverů
    Pár postřehů jsem sepsal na http://blog.ivitera.com/pavel/it-infrastructure/backuppc-with-locking-and-wol

    Pro win používáme cygwin + tar. Rsync se nám pro velké objemy dat neosvědčil (viz nedávná diskuse o rsyncu), tak jsme zůstali u taru u všech typů zálohovaných strojů.
    12.11.2012 17:37 zaback
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BackupPC - vhodnost pro zálohy Linux + Windows serverů
    A co ntfs oprávnění a atributy, zachovají se takto?
    19.11.2012 11:17 zaback
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BackupPC - vhodnost pro zálohy Linux + Windows serverů
    Tak jsem pročetl spoustu různých materiálů a vypadá to, že si prakticky nikdo neláme hlavu s tím, že třeba u win strojů nelze zálohovat ACL a další atributy a hlavně, že nelze zálohovat symlinky a hardlinky (které novější ntfs umí). Jakým způsobem mám tedy dosáhnout toho, aby se ze zálohy dal obnovit celý systém, když není možné zálohovat prakticky nic jiného, než obsah souborů? Nebo jak se tohle řeší v praxi? Moc lidí si s tím hlavu neláme a je jedno jestli se jední třeba o Amandu, BackupPC, ...
    19.11.2012 11:25 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BackupPC - vhodnost pro zálohy Linux + Windows serverů
    Jo, máš pravdu, u win strojů nás zajímá jenom obsah uživatelských souborů, práva na ntfs jsme nikdy neřešili. Taky je to trochu tím, že win strojů v naší firmě pořád ubývá :)
    19.11.2012 12:02 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BackupPC - vhodnost pro zálohy Linux + Windows serverů
    Toto vypadá docela zajímavě http://sourceforge.net/apps/mediawiki/backuppc/index.php?title=User_Scripts_-_Client_-_Windows_VSS

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.