abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 699 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Uzivatelske ucty a ROOT

    19.4.2014 11:33 petrfm
    Uzivatelske ucty a ROOT
    Přečteno: 495×

    Ahoj, dokoncuju konecne svuj kancelarsky server, kde pobezi na proxmoxu (debian) dalsi 3 linuxy a WIN. Dale pak jeste NAS server s ubuntu. Je tam tedy :

    • proxmox
    • ubuntu server (WWW + SAMBA)
    • debian (DB a podnikovy system)
    • windows (vzdaleny dekstop + SAMBA CLIENT)
    • extra PC jako NAS s ubuntu server (SAMBA)

    Budu se k tomu pripojovat z notebooku, z kanclu z desktopu a obcas z mobilu. Predpokladam, ze bych mel ucty :

    • spravce - prevleceny root
    • robot - pro zalohy - ukladam z proxmoxu pres sambu na nas
    • firma - jen pro sambu na firemni dokumenty
    • petr - JA - t.j.samba ma pristup vsude

    Potrebuju poradit, jak zvolit uzivatelska jmena a hesla napric vsemi temi servery a desktopy, abych v tom nemel hokej a aby to bylo bezpecne. Jak to delate? ten proxmox je cisty debian a nepouziva sudo, ale root ucet. Mam tedy root ucty zablokovat a pouzivat misto nich VSUDE ucet "spravce" ? Jak to delate se sambou? Predpokladam, ze kvuli snadnemu pripojeni bez logovani si na WIN7 nastavim pro ucet PETR nejake heslo, stejne heslo jake bude mit ten ucet na SAMBE, kam chci pristupovat, takze se dostanu vsude? V kanclu potom nastavim ucet na FIRMA a dostanu se implicitne jenom na firemni dokumenty. Uvazuju spravne, nebo to ma nejake trhliny a udelali byste to jinak?

    Jak to udelat s opravnenim k souborum? Na samba sdilenych adresarich ted mam 777, asi by bylo lepsi dat je do skupiny, treba SDILENI a povolit pristup jenom skupine, ze?

    A posledni vec, mate nejakou pomucku, jak tvorite jednoduse zapamatovatelna a SILNA hesla? Treba nejaky jednoduchy vzorec a vkladat podle nej znaky na urcite pozice, apod.? Treba heslo pepa pro seznam schranku pseepzan ? :-))

    Diky za rady, Petr

    Odpovědi

    19.4.2014 11:50 neklan | skóre: 11 | blog: neklan_no_clan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzivatelske ucty a ROOT
    Stejne heslo nestaci nestaci. pokud se chces dostat "vsude" bez zadavani hesla, potrebujes jeste nejakou autorizacni sluzbu.
    Jendа avatar 19.4.2014 13:30 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzivatelske ucty a ROOT
    Jak to delate?
    Používáme SSH klíče, samozřejmě.
    20.4.2014 04:28 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzivatelske ucty a ROOT

    Plus deset. Nemusí nutně jít jenom o SSH klíče — na spoustě webových a mailových serverů se dá autentifikovat pomocí x.509 klíčů a certifikátů, což podporují browsery i mailoví klienti. Vždycky je lepší mít nějakou vrstvu zabezpečení navíc. Zašifrovaný klíč má tu výhodu, že použití jakýchkoliv (potenciálně slabých) hesel končí na lokálním počítači při odemykání toho klíče — nikde tam není příležitost pro vzdálený slovníkový útok na heslo. Ukradení počítače s klíčem už slovníkový útok umožňuje, ale taky mnoho škody nenapáchá, pokud se příslušný certifikát včas revokuje. (Jinak to může dopadnout u zapnutého počítače s odemčeným klíčem, ale tam už si člověk nevybere. Zabezpečení nemůže být dokonalé.)

    Jakmile má člověk nějakou rozumnou distribuci certifikátů, může je snadno aplikovat i na WiFi. Proto i na domácí síti používám EAP-TLS. Neexistuje tam žádná autentifikace heslem a v případě ztráty zařízení se dá příslušný certifikát jednoduše revokovat. Zcela odpadá problém s povinnou změnou hesel, s hesly příliš podobnými těm předchozím a tak podobně. Certifikát zkrátka vyprší (třeba za rok) a pak je třeba vygenerovat nové klíče. Jakmile heslo slouží jen pro odemčení soukromého klíče a nepoužívá se pro vzdálenou autentifikaci, poskytuje to drobný bezpečnostní prvek navíc. Protokoly typu 802.1x fungují i po ethernetu, takže se dá s trochou snahy v podstatě stejným způsobem zabezpečit i drátová síť, například v prostředí, kde existují příliš snadno dostupné ethernetové porty.

    Překážkou v nasazení tohoto mechanismu ovšem může být orthodoxní ignorantství ze strany takzvaných „normálních uživatelů“. :-D To je někdy opravdu nepřekonatelné.

    20.4.2014 09:50 petrfm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzivatelske ucty a ROOT

    Hmm, ok, ale to je vec SSH a prihlasovani na terminal. Jak na tu sambu, tam bych byl rad, aby to chodilo klasicky, jako je sdileni ve win, cili zapamatovanim nejakeho jmena a hesla - kdyz je budu mit stejne na sambe i klientskem PC, nemel by me win otravovat s heslem, ze?

    Jinak ten nastrel uzivatelskych uctu mam OK? A zablokovani roota...?

    P.

    20.4.2014 17:41 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzivatelske ucty a ROOT
    Na sambu přes ssh tunel (stačí port 139)
    A můžeš ty jednotlivé „share“ i namontovat (třeba s využitím volby credentials=).
    Hlásím se tak na sambu na několik serverů a je mi jedno odkudkoliv.
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    20.4.2014 20:22 petr_fm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzivatelske ucty a ROOT

    Jo, ja mam v praci mikrotika na kterem mi bezi vpn a pripojuju se defakto zvenku do firemni site, takze vubec zadne porty neresim. Spustim notebook, pripojim vpn - klidne pres open wifi a mam bezpecny net i pristup k souborum. jde mi spis o to, ze kdyz mam na notebooku s w7 usera petr a na sambe firma, tak se nepripojim. Musim pouzit jine jmeno. Proto by mne zajimalo, jak mate vyresenou politiku uctu a hesel, zda mate sjednocene ucty a nemusite zadavat hesla, nebo mate ruzne ucty. ted mi dochazi, ze asi malo kdo tady prichazi do styku s win a pouziva sambu, ze? jak je to aspon s tim rootem? A uctem spravce? Mate extra ucet s pravy roota / sudoers nebo pracujete pod jednim, ktery vyuzivate jako uzivatele i jako roota pres sudo? tutorialu je hodne, ale chybi mi takove ty tipy pro spravne navyky, proste jak to delat co nejjednoduseji a soucasne bezpecne.

    20.4.2014 20:51 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzivatelske ucty a ROOT

    Nemám nic sjednocené, připojuji se pod nezávislými identitami, prostě si je namontuji pod specifickými „credentials“.

    Komukolivžel pracuji i na herní konzole, nicméně tam tyto věci neřeším a ani nechci( propojit vzájemné sdílení virů :) ).

    S tím root-em tomu nerozumím od začátku takže moc nevím na co se ptáš.

    Osobně považuji sudo ve stylu Bubuntu za zbytečnou komplikace (a snížení bezpečnosti, ale to jen k vůli modelům chování) a nikde jej nepoužívám (výjimečně na specifické věci). Bubuntu „dávám“, ale sám nevím důvod proč bych jej měl používat…

    Když potřebuji root-a použiji root-a (, který má zakázané ssh přihlášení) - to je můj přístup.

    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.