abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 765 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Propustnost VPN site

    1.8.2015 20:19 petrfm | skóre: 23
    Propustnost VPN site
    Přečteno: 841×
    Ahoj, priznam se, ze nevim, jak presne VPN funguje, tzn. zda ma nejakou vlastni rezii a diky sifrovani spotrebovava urcitou kapacitu linky. Jde mi o to, ze mam jak doma, tak v praci linku 20/20 mega. Kdyz jedu primo a merim rychlost na dsl.cz, tak na obou linkach tech 20 mega mam. Kdyz se pripojim z domu pres VPN do prace, klesne mi rychlost na 12/2 mega.

    A proto by mne zajimalo, jestli :

    1) ma VPN nejakou vlastni rezii, proto prenos probiha pomaleji, protoze se prenasena data "nafukuji"

    2) mam slaby procesor na routeru a ten tak nezvlada sifrovat

    3) mam problem na VPN klientovi - t.j. linux Kubuntu v mem notebooku

    Diky za objasneni, od nekoho, kdo vi, jak presne VPN funguje, jedna se v tomto pripade o L2TP s IPSEC, ale ja IPSEC nepouzivam, kdyz zapnu IPSEC, jeste se to zpomali.

    P.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza

    Odpovědi

    Jendа avatar 1.8.2015 20:44 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Propustnost VPN site
    1) ma VPN nejakou vlastni rezii, proto prenos probiha pomaleji, protoze se prenasena data "nafukuji"
    Je delší latence, protože se jde neoptimální cestou. Také může být problém když máš TCP přes TCP VPN a dochází ke ztraceným paketům. Ale samotné šifrování overhead (skoro) nemá, na začátku se dohodne symetrický klíč a šifruje se jím.
    2) mam slaby procesor na routeru a ten tak nezvlada sifrovat
    To je možné. Není nic jednoduššího než spustit htop a podívat se tam.
    2.8.2015 18:02 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Propustnost VPN site
    Nevim, jestli tam htop je, jde o mikrotika 951, ale co jsem koukal na vyuziti procesoru pres klikatko, tak se vylozene flaka do 10%. Budu muset asi zjistit, jak se to da otestovat primo na tom mikrotiku.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    4.8.2015 10:21 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Propustnost VPN site
    Šifrování funguje v zásadě tak, že se na začátku dohodne nějaká pseudonáhodná sekvence (resp. dohaduje se opakovaně/postupně/průběžně) a touto pseudonáhodnou sekvencí, vlastně streamem dat, se XORuje (nebo tak něco) stream payloadu o shodné délce. A ten se potom přenáší. Takže objem payloadu po šifrování je shodný s objemem čistého payloadu. (Plus něco navíc přidává pravidelné dohadování o krátkodobých klíčích.) Aspoň se domnívám. Ono při tomto schématu by zůstalo zachováno rozložení toku v čase, což vlastně představuje "postranní kanál" pro případný útok, takže některé šifrovací technologie se tomuto snaží bránit...

    Slabý procesor... možná. Musel byste to pitvat do hloubky: co má ten procesor za akcelerátory, jestli je pro ně ve firmwaru ovladač, jestli jsou uplatnitelné na používanou šifru a jestli to nakonec umí použít user-space démon (nebo kernelový subsystém?), který realizuje šifrující vrstvu VPNky. Druhá možnost je, prostě zkusit pro srovnání jiný router (HW/SW) :-)

    Obecnou nectností VPN je to, že při tunelování = balení "IP paketů do IP paketů" (plus hlavičky TCP nebo UDP) dochází k tomu, že se buď natáhne vnější velikost zabaleného paketu (je potřeba větší MTU od vrstev vespod) nebo se omezí maximální velikost transportovatelných paketů (omezí se MTU pro čistý payload). Pokud posíláte příliš velké pakety payloadu, budou se fragmentovat popř. zahazovat buď před zabalením nebo po zabalení, podle konfigurace VPN softwaru/firmwaru na routerech a ostatně i na routerech po cestě pod VPNkou. Dá se nastavit menší MTU na tunelech, nebo ručně zkrátit TCP MSS v nastavení TCP/IP stacku na "payloadovém" klientu a serveru (zamezíte fragmentaci, ale zhoršíte efektivitu TCP). Dále do toho vstupuje konfigurace fitrů různě po cestě - např. jestli se zpátky ke klientovi propouští "ICMP couldn't fragment" apod. V případě TCP umí slušné TCP/IP stacky (na koncích payloadové relace) "path MTU discovery" a "path MTU blackhole detection" - což se zřejmě týká jenom TCP, nikoli např. UDP, navíc i tomu TCP to chvíli trvá, než černou díru odhalí. Nějaký problém z tohoto soudku by měl být vidět ve wiresharku i na koncovém stroji jako TCP retransmissions (wireshark je tuším automaticky obarví na červeno) - zejm. pokud máte podezřele pomalý upload.

    Poměrně podrobný výklad má na webu Cisco.

    Nebudu se dnes pouštět do žabomyší debaty jestli IPSec nebo OpenVPN - mj. protože soudím, že tato volba nebyla Vaše :-) a taky proto, že Vám IPSec zřejmě v zásadě funguje.
    [:wq]
    4.8.2015 10:53 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Propustnost VPN site
    diky za podrobnou odpoved. zacnu od konce. volba sice byla moje, ale proto, ze jsem pouzival hodne klienta s w7 a podpora l2tp ipsec tam chodila na vybornou. nechtelo se mi ordinovat tam nejakeho ovpn klienta, kdyz ten nativni l2tp fungoval dobre, tak jsem zustal u l2tp. dnes jedu vyhradne na linuxu, takze tam ovpn neni problem, ale na mobilu, co jsem koukal, ani pres to, ze mam cyanogenmod, nemam defaultne podporu ovpn. takze zase, jde o to, ze l2tp je proste podporovano vsude. pokud by byl vykon ovpn lepsi, nemam problem si aspon kvuli nb, ktery pouzivam s vpn nejcasteji, nainstalovat. nakonec, mikrotik muze najednou poskytovat nekolik vpn serveru, je to vec par kliknuti. zkusim jeste aktualizovat fw, protoze tam mam nejaky brutalne stary (vic jak 4 roky urcite) a od te doby vyslo napovrch hodne fatalnich chyb v ssl knihovnach, takze bych s tim urcite mel neco delat a jestli se to nezlepsi, zacnu do toho pak sprtat. obecne se mi osvedcilo, co funguje, na to nesahej, u mikrotiku dvojnasob. kdysi jsem takhle aktualizoval a kazda nova verze byla horsi, nez ta predchozi, takze dneska jsem dost konzervativni :)

    pisu z mobilu, sorry za ty priserne odstavce
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    5.8.2015 11:41 filodendron
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Propustnost VPN site
    Nebude to náhodou tým, že pri priamom pripojení na dsl.cz nie sú pakety nijako obmedzované a putujú priamo medzi notebookom a serverpm dsl.cz (20/20). Pri meraní cez VPN však putujú pakety najskôr na server do práce, tam sa dešifrujú a odtiaľ idú zrejme tým istým káblom niekam na dsl.cz, avšak už iba rýchlosťou 2 mega (upload v práci). Pri downloade je iba zmenený smer paketov, Každý paket tak prejde sieťovou kartou na VPN serveri dvakrát (raz v šifrovanom a raz v rozšifrovanom tvare).
    6.8.2015 04:09 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Propustnost VPN site
    tyjo, to mne vubec nenapadlo.... a bude to skutecne tim. v praci mam taky 20/20, ale je fakt, ze pri mereni pres tunel se to jedno rozhrani pouziva jak na tunel, tak na pristup ven. musel bych mit dve rozhrani... presnejsi bude zmerit rychlost prenosu mezi nb a serverem v praci, nikoliv takhle pres internet, to opravdu merim hovadiny.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    6.8.2015 19:07 PL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Propustnost VPN site
    Ve woknech to jde odstranit tím, že se v nastavení sítě odškrtne "Používat výchozí bránu vzdálené sítě." a potom je na lokálním PC plná rychlost a nejede vše přes VPN.

    Bohužel v Linuxu se mi tuhle volbu nepodařilo nikdy najít. V nastavení Network manageru je něco jako "Použít toto připojení jen pro prostředky ve vlastní síti" což by asi mělo být to samé jako ve win, ale poukud se to zaškrtne, tak VPN nejede. Léta s tím bojuju a marně... :)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.