abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 153 hlasů
     Komentářů: 11, poslední včera 18:00
    Rozcestník

    Dotaz: síťové úložiště simulované jako usb disk, AoE

    1.11.2016 21:45 karpi
    síťové úložiště simulované jako usb disk, AoE
    Přečteno: 584×
    Dobrý den. Doma máme televizi, která umí pracovat s usb diskem. Neumí ale sambu. Filmy mám na počítači a vždycky je musím jít nahrát na flashku a píchnout ji do televize ručně.

    Tak se poohlížím po způsobu jak té televizi zkrzeva usb port podstrčit síťové úložiště. Dohledal jsem se k Ata over Ethernet, to by mohlo být ono, jenom mi schází pochopit, jak takto simulované blokové zařízení vyvést do usb konektoru, aby se dalo píchnout do televize..

    Za případné názory děkuji...

    Odpovědi

    1.11.2016 22:05 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťové úložiště simulované jako usb disk, AoE
    Co je to za televizi? Pokud umi prehravat z USB, bude mit pravdepodobne HDMI => RPi + whatever.. pokud ma televize ethernet/wifi => DLNA. 59c
    1.11.2016 22:27 karpi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťové úložiště simulované jako usb disk, AoE
    Je to Samsung UE40H5570SS 40" H5570 Full HD, ale to spíše mimichodem, DLNA jsem se chtěl vyhnout, co jsem hledal, tak spíše nefunguje (titulky, kódování, etc..)

    Ten zmiňovaný "počítač" na síti je ve skutečnosti pomalý linuxový torrentící router.

    Rpi zatím neumím, musel bych nejdřív ověřit, jestli by zvládat přehrávat to co ta televize, HD720 pohodlně, většinou i 1080i. Jestli moc nežere atd.... Ale nevylučuji, že tam skončím.

    (Samozřejmě by bylo nejschůdnější, kdyby televize uměla sambu, ale vysvětlete to výrobci...)

    Děkuji za odpověď..

    2.11.2016 09:44 blondak | skóre: 36 | blog: Blondak | Čáslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťové úložiště simulované jako usb disk, AoE
    Taky jsem to řešil (ale na LG), a nic provozuschopného jsem nenašel, DLNA v podstatě pro mě nebylo řešení, nešlo přepínat jazykové streamy, problémy s titulky. Naštěstí měla televize vestavěnou aplikaci Plex a přes tu funguje (v podstatě asi taky DLNA), takže jsem jenom nainstaloval na server ještě PLEX server a jedu, jako bonus to stahuje informace o filmech a tak. Nevím jak dobře funguje DLNA server, co je součástí PLEX serveru, ale možná by to stálo za odzkoušení.
    Každý problém ma své logické, snadno pochopitelné nesprávné řešení.
    2.11.2016 10:30 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťové úložiště simulované jako usb disk, AoE
    Je to Samsung UE40H5570SS 40" H5570 Full HD, ale to spíše mimichodem, DLNA jsem se chtěl vyhnout, co jsem hledal, tak spíše nefunguje (titulky, kódování, etc..)

    Používám Samsung UE55JU6072 s minidlna a funguje to výborně (jen bylo potřeba použít aktuální verzi z gitu, kvůli drobné chybě ve sledování nově přidaných souborů). Rozhodně mnohem pohodlnější, než se snažit nějak emulovat USB storage (nejsem si ani jistý, jestli by to bez dodatečného hardware vůbec šlo).

    (Samozřejmě by bylo nejschůdnější, kdyby televize uměla sambu, ale vysvětlete to výrobci...)

    CIFS je zrovna dost šílený protokol. Na prosté přehrávání videa po síti je to trochu overkill a nemám s tím úplně nejlepší zkušenosti (ale to mohla být spíš vina toho zařízení, kde jsem to používal).

    2.11.2016 14:14 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťové úložiště simulované jako usb disk, AoE
    Ono, na pripojenie diskového priestoru cez USB sa dá použiť napríklad jadrový ovládač g_mass_storage, ale je s tým trochu viac roboty a nie je to moc pohodlné. Technológia ATA over Ethernet bola určená na pripojenie špeciálnych diskov z čias keď ešte neexistovali SAS/SATA hniezda, a pripájala špeciálne harddisky do servrov na priamo cez ethernet. Tie disky mali na sebe RJ45 na prenos dát, ale už sa nedajú kúpiť ani v múzeu.

    Inak cena RPi začína na cca 35Eur bez poštovného, bez krabičky a SD karty. Otázkou je či by za cca 35Eur nebol vhodnejší nejaký Android USB stick ktorý má v sebe všetko, má aj krabičku, diaľkové ovládanie, ... Dávnejšie som riešil niečo podobné, a RPi kvôli doplnkovým nákladom prehralo na celej čiare.
    2.11.2016 21:16 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťové úložiště simulované jako usb disk, AoE
    Otázkou je či by za cca 35Eur nebol vhodnejší nejaký Android USB stick ktorý má v sebe všetko, má aj krabičku, diaľkové ovládanie

    Po zkušenostech s Xtreamer Sidewinder 4 (to sice není "stick", ale jinak je to přesně totéž, tj. "ready to use" zařízení s androidem) bych do toho znovu nešel. Strašně nepraktické, dost zabugované, update vyšel (od chvíle, kdy jsem si ho koupil) přesně jeden (aspoň že opravil ty úplně nejhorší problémy) a protože výrobce už mezitím přešel na novou řadu, nejspíš už nikdy žádný další nebude.

    S RPi asi dosažení stejné úrovně komfortu vyjde dráž a s doladěním bude trochu práce, ale pořád je to počítač, kam se dá nahrát skoro normální linuxová distribuce, můžu si tam dát novější jádro, jiné aplikace atd. A když bude nejhůř, půjde pořád použít na něco jiného.

    3.11.2016 18:59 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťové úložiště simulované jako usb disk, AoE
    Tie skúsenosti s zastaralým FW mám aj ja. Ale ak to bude využívané len ako prehrávač filmov bez prístupu na internet, tak mi to nevadí. Mne to vedelo od prírody prehrávať viac ako vtedajšie RPI, poznalo to Unicode titulky a malo to všetko na pohodlnú obsluhu. A to že mi to nesťahovalo titulky z internetu mi nevadí. Dnes sa už do takýchto zariadení dáva plnohodnotný XBMC/KODI, takže ani titulky niesú problém.

    Ale s tým riešením pripojiť cez jeden z HDMI portov priamo to NASko čo určite vie prehrávať filmy sa stotožňujem. To je ešte lacnejšia a flexibilnejšia varianta. Ak tam človek pripne diaľkový ovládač, hoci aj z cez USB TV kartu zo šuflíka. Ale to už je cenový rozdiel len cca 15Eur, a tam sa človek skôr zamyslí čo je ešte koníček a či mu ten čas na plné rozchodenie prehrávača za to stojí.
    3.11.2016 20:05 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťové úložiště simulované jako usb disk, AoE
    Ale ak to bude využívané len ako prehrávač filmov bez prístupu na internet, tak mi to nevadí.

    Ty neopravené chyby nebyly jen bezpečnostní. Preferovaný přehlížeč (tuším že právě nějaké XBMC) byl nepřehledný a zbytečně překomplikovaný. Pak tam byl ještě jeden, který byl jednodušší a přehlednější a uměl přehrávat z CIFS, ale bohužel se čas od času zakousl a byl potřeba tvrdý reset. Každou chvíli se zase stalo, že po zapnutí (tedy spíš probuzení) zůstala navrchu nějaká aplikace ve stavu černé obrazovky s kursorem a jediný způsob, jak se jí zbavit, byl tvrdý reset.

    Celkově mne to ovládání moc neoslovilo, ale možná že kdybych byl zvyklý na android na smartphonech, připadalo by mi přirozenější.

    Ale s tým riešením pripojiť cez jeden z HDMI portov priamo to NASko čo určite vie prehrávať filmy sa stotožňujem. To je ešte lacnejšia a flexibilnejšia varianta.

    Jak už jsem psal, mám televizi s podporou DLNA, na počítači jsem si pustil minidlna, žádná krabička u televize není potřeba a díky ARC nemusím řešit ani zvuk. Pohodlí maximální, nemám potřebu vymýšlet cokoli jiného.

    3.11.2016 20:51 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťové úložiště simulované jako usb disk, AoE
    Vidíš. Ja som si vtedy vybral Mele A1000 ako komplexné riešenie, aj kvôli natívnemu SATA portu. Nepotrebujem mať k tomu zapnutý NAS. Alternatívneho FW je pre to železo dosť, i keď je to železo už zastarané. HD Ready h264 mi prehrá bez problémov, ale s FullHD už má problémy. A vyšlo ma to lacnejšie ako RPi s bižutériou alebo MiniPC.

    Nemám TV, takže DLNA u mňa ani neprichádzalo do úvahy. Zadávateľ témy si môže vybrať podľa plánovanej životnosti zariadenia, potrieb, cenovej hladiny a ochoty stráviť s tým dlhé zimné večery. Najlacnejšie je presunúť NAS na dosah HDMI kábla a zapojiť diaľkové. Najmenej zložité je pichnúť tam lízatko s Androidom. Možnosť DLNA nie je vždy efektívna kvôli častej potrebe prekódovania filmu aj s zakomponovávaním titulkov za letu do obrazu. Ale ak ti vyhovuje, tak si spokojný. Mne vyhovovalo niečo iné. A to až do takej miery, že som lenivý na tom vyskúšať VLC.
    3.11.2016 20:58 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťové úložiště simulované jako usb disk, AoE
    Možnosť DLNA nie je vždy efektívna kvôli častej potrebe prekódovania filmu aj s zakomponovávaním titulkov za letu do obrazu.

    To se mi ještě nestalo. Něco takového jsem dělal jen kdysi dávno, když jsem za tímto účelem používal DVD přehrávač, který uměl přehrávat video z flashdisku, ale nepodporoval titulky. Ale to už je hodně dávno.

    3.11.2016 21:16 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťové úložiště simulované jako usb disk, AoE
    Stále existuje dosť TV aparátov ktoré mali prívlastok Smart len v reklamnom letáku. Limitácia na nové kodeky, kódová stránka (fonty) na titulky, ...

    Ale to je zbytočné rozoberať.
    Jendа avatar 2.11.2016 20:11 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťové úložiště simulované jako usb disk, AoE
    AoE, linuxový mass storage gadget atd. umí zpřístupnit blokové zařízení. Problém je v tom, že ty s největší pravděpodobností potřebuješ emulovat FAT FS s těma souborama. Nevím o tom, že by nějaký takový emulátor někde rostl. Pokud ti to stačí pouze pro čtení, myslím, že by se to dalo napsat za víkend.

    (prasárna 2: prostě si udělat loopback a ten soubor do něj vždycky nakopírovat)
    2.11.2016 21:19 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťové úložiště simulované jako usb disk, AoE
    Pokud už bude tak jako tak propagovat po síti blokové zařízení, může na něm mít FAT už u zdroje. Ale ani tak to nestojí za tu námahu a komplikace.
    2.11.2016 20:43 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťové úložiště simulované jako usb disk, AoE
    doporučil bych síťový disk s dlna - má to mnohem víc využití - sice vyšší pořizovací náklady, ale užitečnost je někde úplně jinde
    2.11.2016 22:43 xorly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťové úložiště simulované jako usb disk, AoE
    Existuje projekt SamyGo. Tyhle televize od Samsungu běží na hodně ořezaném linuxu a SamyGO dodává různé funkce zpět. Dostal jsem takhle do televize (řada F) NFS pro přehrávání z úložiště na síti. U některých televizí lze získat rootovací nástroj jen za jednorázový příspěvek. Bývá problém s novými FW, které víceméně výrobce akorát zavírá způsoby rootování.
    3.11.2016 08:21 nic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťové úložiště simulované jako usb disk, AoE
    Má to 3x HDMI - není důvod řešit nějaké obskurnosti, když stačí natáhnout jeden kabel...
    4.11.2016 12:53 HDMI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťové úložiště simulované jako usb disk, AoE
    Proč nemáš PC s TV propojený HDMI,přes které jde i zvuk?
    4.11.2016 13:00 HDMI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťové úložiště simulované jako usb disk, AoE
    pokud nemas v PC HDMI,exituje konvertor VGA/JACK na HDMI.alza ho ma a funguje skvele.
    4.11.2016 14:18 HDMI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťové úložiště simulované jako usb disk, AoE
    Příloha:
    vypadá takto :
    4.11.2016 14:29 HDMI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťové úložiště simulované jako usb disk, AoE
    video VGA,zvuk JACK,napájení USB,vystup HDMI samice v krabičce konvertoru

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.