abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 732 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: ffmpeg + vidstab (nepřeloží se)

    22.8.2017 09:15 Brad | skóre: 7
    ffmpeg + vidstab (nepřeloží se)
    Přečteno: 223×
    Zdravím vespolek. Zatím se mě potíže tak nějak vyhýbaly, ovšem to se nyní změnilo, jelikož se u mne objevila potřeba využívat vidstab filtr pro ffmpeg, který ovšem defaultní instalace z distribuce, kterou používám, neobsahuje. Na nějaké k vidstabu přidružené webovce se to dá sice stáhnout ve statické (a novější) verzi celé již hotové a z nouze to i používám, ale neobsahuje to zas jiné filtry (např x11grab, který také občas využívám) a navíc mě nebaví v systému pořád přejmenovávat sem a tam různé verze spustitelných souborů jako nějaký windowsák, takže jsem se rozhodl (zahrát si na hrdinu a) přeložit si ffmpeg i s vidstab filtrem (a ostatními, co používám) ve stejné verzi, co byla v systému. Už už se zdálo, že to i dopadne, ale - bohužel (to "bohužel" samozřejmě blíže vysvětlím). návodu a dle chybových hlášek, co postupně při překladu padaly (doinstalace cmake, nasm a různých devel i nedevel balíčků). Takto jsem nakonec vidstab filtr úspěšně přeložil a pokračoval na samotný ffmpeg (kde se situace s balíčky samozřejmě opakovala, ale to je standard) a který mě ve finále, kdy už měl vše co potřebuje a vypadalo to že se dílo podaří, dorazil "těžkým kombem", přes které se už nedovedu dostat - hláškou, že nemůže najít vidstab (který je úspěšně přeložený a nainstalovaný v systému dle předchozího postupu).

    Neví někdo co s tím? Po Internetu jsem samozřejmě hledal, ale jak přijít na to, který z těch dvou (vidstab vs. ffmpeg) lže a jak jim to vysvětlit tak, aby se to přeložilo, jsem nenašel. FFmpeg je při překladu poměrně skoupý na informace, takže jako chybovou hlášku vyhodí jen "vidstab not found" a starej se, a já absolutně netuším, co se děje a kde získat bližší informace.

    Neřešil jste už někdo něco podobného? Dokáže někdo z přítomných poradit co s tím?

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    22.8.2017 09:18 Brad | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ffmpeg + vidstab (nepřeloží se)
    Má tam být "Postupoval jsem dle návodu..." atd (nějak to vypadlo při editaci příspěvku).

    Poradíte?
    22.8.2017 09:57 Brad | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ffmpeg + vidstab (nepřeloží se)
    Ještě abych to upřesnil, jedná se už o konfiguraci (./configure), na překládání samotné ještě ani nedošlo...
    Ruža Becelin avatar 22.8.2017 12:52 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ffmpeg + vidstab (nepřeloží se)
    Je potreba configure rict, kde jsou devel (.h) soubory vidstab == cesta k adresari se soubory. Tak to funguje obecne, uz ffmpeg predpokladam to same.
    22.8.2017 13:06 Brad | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ffmpeg + vidstab (nepřeloží se)
    Cestu mám /usr/src/ffmpeg-2.4.13 a /usr/src/vid.stab a parametry jsem měl takto:

    [root@localhost ffmpeg-2.4.13]# ./configure --prefix=/usr --enable-shared --libdir=/usr/lib --shlibdir=/usr/lib --incdir=/usr/include --disable-stripping --enable-postproc --enable-gpl --enable-pthreads --enable-libtheora --enable-libvorbis --disable-encoder=vorbis --enable-libvpx --enable-x11grab --enable-runtime-cpudetect --enable-libdc1394 --enable-libschroedinger --enable-librtmp --enable-libspeex --enable-libfreetype --enable-libnut --enable-libgsm --enable-libcelt --enable-libopus --disable-libopencv --enable-libopenjpeg --enable-libtwolame --enable-libxavs --enable-frei0r --enable-libmodplug --enable-libass --enable-gnutls --enable-libcdio --enable-libpulse --enable-libv4l2 --enable-libmp3lame --enable-libopencore-amrnb --enable-libopencore-amrwb --enable-version3 --enable-libx264 --enable-libvo-aacenc --enable-libvo-amrwbenc --enable-libxvid --enable-libvidstab
    ERROR: vidstab not found


    Takže i když mám nastaveno --prefix=/usr , tak musím ještě sólo vyspecifikovat kde leží vidstab? Devel balíčky byly z repozitářů, doinstaloval jsem je vždy ručně postupně podle potřeby pomocí urpmi (mám Mageiu), předpokládal bych že leží někde na systémové cestě... nebo se pletu?
    22.8.2017 13:37 Brad | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ffmpeg + vidstab (nepřeloží se)
    Nepomohlo.

    [root@localhost ffmpeg-2.4.13]# export PATH=$PATH:/usr/src/vid.stab:/usr/local/sbin:/usr/sbin:/usr/local/bin:/usr/bin:/usr/lib/qt4/bin:/usr/lib/qt5/bin:/usr/share/pk2:/opt/microchip/xc8/v1.40/bin
    [root@localhost ffmpeg-2.4.13]# ./configure --prefix=$PATH --enable-shared --libdir=/usr/lib --shlibdir=/usr/lib --incdir=/usr/include --disable-stripping --enable-postproc --enable-gpl --enable-pthreads --enable-libtheora --enable-libvorbis --disable-encoder=vorbis --enable-libvpx --enable-x11grab --enable-runtime-cpudetect --enable-libdc1394 --enable-libschroedinger --enable-librtmp --enable-libspeex --enable-libfreetype --enable-libnut --enable-libgsm --enable-libcelt --enable-libopus --disable-libopencv --enable-libopenjpeg --enable-libtwolame --enable-libxavs --enable-frei0r --enable-libmodplug --enable-libass --enable-gnutls --enable-libcdio --enable-libpulse --enable-libv4l2 --enable-libmp3lame --enable-libopencore-amrnb --enable-libopencore-amrwb --enable-version3 --enable-libx264 --enable-libvo-aacenc --enable-libvo-amrwbenc --enable-libxvid --enable-libvidstab
    ERROR: vidstab not found


    Dělal jsem to správně?
    Ruža Becelin avatar 22.8.2017 14:19 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ffmpeg + vidstab (nepřeloží se)
    k --enable-libvidstab jeste urcite patri dalsi argument s cestou. Doporucuju grepnout configure a podivat se, co presne hleda (napr. libvidstab.h nebo podobne) a podivat se, kde se ten soubor nachazi...
    22.8.2017 15:17 Brad | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ffmpeg + vidstab (nepřeloží se)
    Kolega Chrono dole věděl co hledá, ale určitě si s tím ještě pohraju a prozkoumám to blíž i pro příště, ať neumřu blbej. Děkuji vám oběma za rady.
    22.8.2017 10:14 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ffmpeg + vidstab (nepřeloží se)
    Čo vypíše pkg-config --modversion vidstab ?
    22.8.2017 12:36 Brad | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ffmpeg + vidstab (nepřeloží se)
    Vypíše tohle:

    [root@localhost ffmpeg-2.4.13]# pkg-config --modversion vidstab Package vidstab was not found in the pkg-config search path. Perhaps you should add the directory containing `vidstab.pc' to the PKG_CONFIG_PATH environment variable No package 'vidstab' found

    Ovšem jestli to dobře chápu tak hledá balíček, ovšem kompilace vidstab filtru ze zdrojáků přeci instalační balíček nevytváří, nebo jo? Balíček "vidstab" tak samozřejmě existovat nemůže, nebo dělám něco špatně?
    Řešení 1× (Brad (tazatel))
    22.8.2017 13:43 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ffmpeg + vidstab (nepřeloží se)
    Nehľadá to balíček, na zistenie dostupnosti tej knižnice sa používa program pkg-config. Ak bol súbor vidstab.pc správne nainštalovaný, tak bude problém v tom, že pkg-config je nastavený tak, aby hľadal tie súbory len v /usr/lib/pkgconfig (a nie aj v /usr/local/lib/pkgconfig kam sa pravdepodobne tá knižnica nainštalovala).
    22.8.2017 14:25 Brad | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ffmpeg + vidstab (nepřeloží se)
    Aha... Zkusil jsem mu to vysvětlit...

    [root@localhost ffmpeg-2.4.13]# export PKG_CONFIG_PATH=/usr/local/lib/pkgconfig

    ...a skutečně to asi zabralo, už mu nechybí libvidstab, ale hlásí že chce něco jiného (libvo_aacenc) - s tím už si snad poradím. Jinak mě by teda nenapadlo, že nějakej konfigurátor balíčkovače (nebo co to vlastně přesně je za program ten pkg-config {ještě se na něj mrknu}) bude používat jiný cesty než systémový, ale budiž... Každopádně děkuji za radu, zdá se že to už bude dobré.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.