abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 53
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (68%)
     (7%)
     (12%)
     (14%)
    Celkem 185 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Dotaz: HDMI - bezdratove z Linuxu

    30.9.2018 16:30 CandySan | skóre: 11 | blog: bonzacek
    HDMI - bezdratove z Linuxu
    Přečteno: 462×
    Zdar,

    potreboval bych od vas ziskat nejake ty zkusenosti s bezdratovym prehravanim a nejak nasmerovat ke koupi vhodneho vybaveni.

    Jde mi o prehravani filmu z linux notebooku na televizi.

    Mam predstavu, ze bych koupil nekde z Aliexpressu nejake levne udelatko a ze bych to provozoval pres to udelatko bezdratove. Nenasel jsem vsak nikde nejaky popis, zda a jak to funguje z Linuxu. Nejake zminky jsem o tom nasel, ze by to snad melo jit a ze na to je nejaky ten soft... Ale nenasel jsem nejaky presnejsi popis.

    Do ted jsem mel jeden hodne dlouhy hdmi kabel, ktery jsem natahnul od notesu k televizi do druheho pokoje. V XFCE jsem to pripojil jako treti monitor (mam k notesu trvale pripojeny dalsi externi monitor) a presunul jsem okno prehravace (nebo okno browseru, kdyz jsem poustel filmy z netu) na tento treti monitor (nasmeroval jsem to i se zvukem) a jakz takz to slo. Bezdratovou mysi jsem to z toho vedlejsiho pokoje ovladal - pause, fullscreen a vic jsem asi ani nepotreboval.

    Kabel mi deti znicily a tak si potrebuju koupit novy kabel s tim, ze bych provrtal zed a ten kabel bych nainstaloval vic na pevno a mimo prostor dveri.

    Nez koupim kabel, tak bych jeste rad zkusil bezdratovou cestu. Mel jsem predstavu, ze najdu neco jako 2 krabicky, kde do jedne krabicky zapichnu hdmi vystup z notesu a z druhe krabicky se pripojim k hdmi televizi. Nenasel jsem. Misto toho jsem nasel ruzne anycast, webcast apod. Vse jiste krasne bude fungovat s telefony, ale funguje to i s linuxem? A jak? Vytvori mi to take dalsi monitor? Nebo na to musi byt nejaka aplikace a smerovat treba jen vystup z vlc nebo browseru nejak do toho?

    Za pomoc a rady predem moc diky!

    Odpovědi

    k3dAR avatar 30.9.2018 17:35 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HDMI - bezdratove z Linuxu
    Pokud chced dat za tk 7kkc ;-)
    http://www.krup.cz/?cls=stoitem&stiid=3580
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    k3dAR avatar 30.9.2018 17:37 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HDMI - bezdratove z Linuxu
    Nebo koukam i o neco levnejsi
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    30.9.2018 17:54 CandySan | skóre: 11 | blog: bonzacek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HDMI - bezdratove z Linuxu
    Super! Diky moc! Zda se mi vsak, ze to presahuje cenu, kterou jsem ochotnej do toho dat... Pomohlo mi to vsak pojmenovat co hledam :-) Takze hdmi extender...

    No a na tento dotaz vidim, ze na ali se to da sehnat kolem 2 tisic. Nicmene jsou tam i extendery dratove - pres ethernet kabel. To taky neni spatna varianta! Zda se, ze mozna pujdu spis timhle smerem... Budu jeste cenichat v tomto segmentu. Ale nasel jsem to diky tobe! :-) Takze diky!

    A stale me zajimaji jeste i ty anycast, webcast varianty.

    Diky!
    30.9.2018 18:07 CandySan | skóre: 11 | blog: bonzacek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HDMI - bezdratove z Linuxu
    Zda se, ze neco takoveho vypada pouzitelne: https://www.aliexpress.com/item/2016-New-1080P-3D-HDMI-Over-RJ45-CAT5e-CAT6-UTP-LAN-Ethernet-Balun-Extender-Repeater-High/32751772543.html?spm=2114.10010108.1000013.2.5f286ab5CxtRvS&gps-id=pcDetailBottomMoreThisSeller&scm=1007.13339.99734.0&scm_id=1007.13339.99734.0&scm-url=1007.13339.99734.0&pvid=a5e770bb-357c-40aa-baab-da23593f5828
    30.9.2018 22:25 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HDMI - bezdratove z Linuxu
    A můžeš mi říct jakou to má výhodu oproti HDMI kabelu?

    Místo HDMI kabelu tahat UTP kabel a ještě 2x redukci?
    30.9.2018 22:46 CandySan | skóre: 11 | blog: bonzacek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HDMI - bezdratove z Linuxu
    :-) rekl bych ze pro me velkou :-) UTP je spotrebak, kteryho mam dost a dost da se snadneji protahnout zdi a zafixovat (aby neutrpely ty redukce) kdyz ho ty moje 4 maly hyeny zase zlikviduji, tak proste vytahnu x metru novyho a kdyz me jednou rocne chytne chut si zkouknout film (chut by byla, ale cas cely rok ne :-( ), tak proste nacvakam kosticky a hned mam hotovo - nerad cekam, takze kdyz uz zrovna zjistim, ze mam cas, mam na co se podivat a chci to hned, tak to chci hned! Ale jelikoz to bejva treba v jednu v noci, tak se mi nemusi stat to co ted - ze vidim, ze kabel nektera mrnava hyena rozkopla a konektor je na cucky, ktere ted nemuzu opravit a musim pockat az se sejdou vsechny potrebne podminky na jedne hromade: vzpomenout si, ze ho mam zajit koupit (moje pretizena pamet je horsi nez u dnesnich duchodcu), zrovna mit cestu nekam a mit jeste chut kupovat kraviny.

    Pokud bych ale nasel kabel, ktery bude mit zaruku, ze se s nim nikdy a za zadnych okolnosti nic nestane, tak to muze byt tak jako dpposud - hdmi kabel. Bohuzel tenhle nebyl dost dlouhy, takze nekde po ceste byl napojeny na dalsi prodluzovaci kabel a prave tam zarval. Chtel jsem ho uz protahnout zdi, ale libilo by se mi, kdybych mohl udelat mensi dirku (mam sirokou zed a dlouhy vrtak, ale ten konektor je hnusne sirokej, zatimco utp pres zed protahnu kdykoliv).

    Bezdrat je svobodnejsi, ale zase zastavam nazor, ze kabel je kabel. Redukce sice budi trochu neduvery, ale uz je jedna na ceste, takze bud to za ty 3 stovky bude slapat, nebo proste 3 stovky ozelim :-) V tomto smeru je utp taky vetsi svoboda pro me.

    Pokud vsechno selze, tak si zase poridim hdmi s tim, ze urcite zase nedojde na protazeni zdi... jak se tak sacuju... Mozna koupim nejaky delsi, abych to nemusel nastavovat a bud konce zafixuju k necemu pevnemu, nebo na to zapomenu a pro tentokrat nezarve jen kabel a koncovky, ale mozna zkopnou celou telku. Kdyz znicej telku, tak jsou 2 moznosti: 1. zadna velka skoda, stejne to moc nesleduju; 2. seberu detem jejich televizi, ktera je beztak vyrazne lepsi. Ale ta je jen v jejich patre a cele to patro je jen pro deti, takze tam nemam takove pohodli jako v pracovne, nebo v obejvaku. Takze at me moc nestvou, nebo seberu jejich telku a maj po pohadkach i po ftakach! :-)

    No, ale jelikoz jsem mekota a oni jsou vytrvale otravni, kdyz neco chteji, tak jim tu telku nakonec neseberu a navic mi obcas vyhovuje, kdyz je muzu nekdy prilepit k telce a stihnout nejakou praci... a jelikoz jsem na ne uz par let zcela sam, tak potrebuju je obcas prilepit k nejake cinnosti, ktera nevyzaduje moji asistenci :-) I kdyz jsem tim padem asi "otec roku". Ale az povyrostou, tak zkusim tu osvedcenou soutez, ktera funguje na dorostence: nosem drzi bankovku pritisknutou ke zdi a kdo ji upusti jako posledni, ten bere vsechny! :-) Ale to mi u bezkrkejch zrudicek, jejichz vek zacina na 2.5 roku a konci na osmi, zatim neprojde s ocekavanym vysledkem.
    1.10.2018 16:06 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HDMI - bezdratove z Linuxu
    Díky za odpověď.....

    k3dAR avatar 30.9.2018 22:38 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HDMI - bezdratove z Linuxu
    pocitej ze ten ethernet kabel nelze prohnat pres router/switche, bud natahnout novej kabel pres zed, nebo pokud bys mel eth zasuvky na zdi natazene z rozvadece, tak ty 2 zasuvky v 2 mistnostech propojit v rozvadeci naprimo jen mezi sebou...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    30.9.2018 22:48 CandySan | skóre: 11 | blog: bonzacek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HDMI - bezdratove z Linuxu
    Jo, tohle je mi jasny. Diky!
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 30.9.2018 20:11 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HDMI - bezdratove z Linuxu
    V tomto dotazu hlavně chybí, co máš za televizor? To nemá RJ45, nebo WiFi? Pokud má, pak je možnost DLNA pro přehrávání a jiné síťování. Pokud chceš investovat, tak můžeš zvolit PC Stick s Linuxem. A z hloupé televize vytvoříš desktopovou. Ostatně moc nechápu, proč do těch TV nedávají pořádný OS a jen různě ořezané nesmysly.
    30.9.2018 20:23 CandySan | skóre: 11 | blog: bonzacek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HDMI - bezdratove z Linuxu
    Je to nejaka prastara sony televize a jsem vubec rad, ze to ma hdmi :-) Jednou za par mesicu, nebo spis jednou rocne si pustim film. Jednou za nekolik tejdnu si pustim neco jako simpsnovi, nebo neco takoveho. Televizni programy nesleduju absolutne vubec. Takze z vyse uvedeneho plyne, ze to je totalne okrajova vec pro me a proto bych do toho jen kvuli sledovani neinvestoval ani petnik. Ale zase na druhou stranu bych si s tim klidne pohral jako s hrackou. Tedy ten pc stick v uvahu klidne pripada, protoze kdyz se me nekdo zepta na to, jak neco takoveho zprovoznit, tak bych celkem rad mel odzkousenou odpoved. Jelikoz nevim jak se s tim PC Stickem da vysilat z pocitace do televize, tak si to zkusim prilezitostne nekde nastudovat. Diky!
    k3dAR avatar 30.9.2018 22:37 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HDMI - bezdratove z Linuxu
    ten "PC Stick" je "normalni" PC s Intel x86 Atom CPU, nainstalujes tam GNU/Linux, nahodis Kodi a v nem pripojis sitove (ethernet nebo wifi) bud disk sdilenej pres Sambu ci NFS, nebo k tomu urcene DLNA z tveho Notebooku... bud nejakej malej DLNA "server/demon", nebo pustis take Kodi...


    dalsi varianta je ze koupis za 500-1000Kc nejakej Android Box co pichnes k TV a postup bude stejne, pustis na tom Kodi a pripojis fily z notebooku...
    dalsi varianta blizsi tomu "PC Sticku", ze k TV pripojis RaspberryPi (pokud nepotrebujes HW akceleraci h265, RPi ma "jen" h264) a postup totoznej...
    u RPi (nebo i snad tech Android boxu (ten PC Stick to pokud vim neumi)) by zaroven mohlo jit (pokud TV podporuje HDMI CEC) pouzit dalkovej ovladac k TV pro ovladani Kodi...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    30.9.2018 22:56 CandySan | skóre: 11 | blog: bonzacek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HDMI - bezdratove z Linuxu
    RPi (resp. Banana) mama s tim jsem si uz davneji hral, takze tohle si umim predstavit. S tim androidem jsem to uz taky zkousel - pripojil jsem telefon pres kabel a Kodi tam behalo hezky. Jen tahat filmy pres wifinu nebylo u me uplne ok. Detem jsem to nakonec vyresil tak, ze tam maji na trvalo notebook, kterej ovladam vzdalene a maji tam xbmc a pripojenej velkej disk.

    Pro me tohle reseni neni uplne idealni, protoze mivam casu malo a tak se mi nechce pretahovat film jeste nekam jinam, nebo naopak na svym notesu udrzovat natrvalo nejake sdileni a tak mi nejvic vyhovuje varianta, ze to co muzu pustit okamzite na notesu, to muzu okamzite zobrazit na telce. Treba kdyz si pustim simpsny ve 4 rano abych u toho pohodlne vytuhnul nez mi v 6 zazvoni budik - to chci pustit online a kazda minuta uz je cenna. Ne ze by to neslo najit i pres toho androida... ale je to tak nejak pohodlne, kdyz mi to bleskne hlavou hned a za par vterin to uz bezi na telce a ja se jen premistim.

    Diky!
    Chytrex avatar 2.10.2018 13:48 Chytrex | skóre: 30 | Bohumín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HDMI - bezdratove z Linuxu
    Já mám bananaPi m2 ultra a přes satu připíchnutý 4TB disk se sbírkou filmů, headless jdownloaderem atd a na tom plex server (lze samosebou nahradit kodi). Já volil plex jelikož jako klienta používám xbox konzoli a kodi app byla pouze pro xbox one.. Plex má app i pro starší generaci xboxu. Vše běhá krásně a žádné větší obtíže nepozoruju.

    Zatím jsem se setkal se 2mi filmy které to nezvládlo, ale tuším že to byla chyba v Plex.
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS .:. define QUESTION ((bb) || !(bb)) .:. Odmítám vaši realitu a nahrazuji ji svou vlastní..
    2.10.2018 20:47 CandySan | skóre: 11 | blog: bonzacek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HDMI - bezdratove z Linuxu
    Ten PLEX vypada zajimave! Doufam, ze se mi podari nekdy vysetrit cas a ocenichat to :-) Diky!
    30.9.2018 22:57 CandySan | skóre: 11 | blog: bonzacek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HDMI - bezdratove z Linuxu
    Nojo! 2x Kodi - to by melo slapat! To me nenapadlo! :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.