abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 43
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (66%)
     (7%)
     (13%)
     (15%)
    Celkem 172 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Dotaz: disk a ram

    6.3.2020 16:47 tom
    disk a ram
    Přečteno: 517×
    Dobry den,

    Mam sifrovany cely disk pomocou luks a lvm.Predtym som pouzival system bez sifrovania.Bez sifrovania, po nabehnuty Xfce mi desktop zaberal okolo 800 MB, co bolo v pohode, mohol som takmer bez problemov pouzivat aj Firefox s par zalozkami.

    Teraz po zasifrovani mi htop ukazuje ze spotreba ram je okolo 1,39 GB pri zapnutom Firefoxe a jednej zalozke.Ked spustim nejake video na youtube a mam dve,tri zalozky tak mi to zacne swapovat.

    Chcem sa teda spytat, ci sifrovany obsach ram je vatsi ako ked je nesifrovany?

    Alebo ma napada,ze mi tam bezia nejake ukryte procesy?Daju sa taketo procesy nejak detekovat?Existuje nejaky nastroj na detekciu skrytych procesov?

    Rkhunter nic neukazal,ani chkrootkit,ani unhide-tcp a clamav.

    Ale unhide -m -d sys procall brute reverse mi ukazal viac takychto hlaseni>
    Found HIDDEN PID: 7801
    	Cmdline: "none"
    	Executable: "no link"
    	"none  ... maybe a transitory process" 

    Odpovědi

    Josef Kufner avatar 6.3.2020 17:00 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: disk a ram
    RAM šifrovaná není a šifrování disku pomocí LUKS a LVM by nemělo mít výraznější dopad na spotřebu paměti (šiforvání potřebuje jen pár bufferů pro právě šifrovaná data a použité klíče). Zašifrovaná data mají stejnou velikost jako nezašifrovaná, ale v paměti je máš nešifrovaná tak jako tak. Nejspíš ti tam jen běží nějaký bordel navíc.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    6.3.2020 18:01 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: disk a ram
    Mam sifrovany cely disk pomocou luks a lvm.

    Jenom pomocí LUKS. LVM s šifrováním nijak nesouvisí.

    Chcem sa teda spytat, ci sifrovany obsach ram je vatsi ako ked je nesifrovany?

    Obsah RAM není šifrovaný.

    Cache pro LUKS jsou (z dnešního pohledu) celkem zanedbatelně malé.

    Teraz po zasifrovani mi htop ukazuje ze spotreba ram je okolo 1,39 GB pri zapnutom Firefoxe a jednej zalozke.Ked spustim nejake video na youtube a mam dve,tri zalozky tak mi to zacne swapovat.

    Kromě toho, že se musí pro otevření LUKS načíst patřičné kernelové moduly a taky (dočasně) nammapovat cryptsetup a všechny (kni)hovny, na kterých závisí, nemá LUKS zásadní důvod zabírat nějak výrazně a permanentně RAM.

    Proto je možné, že zaměňuješ korelaci s kauzalitou. Nedošlo mezitím k nějaké větší aktualizaci Firefoxu? Nějaká větší aktualizace systému? Nějaké nové systémové služby?

    Pokud jde o htop, tak v něm se dají zobrazit v podstatě všechny procesy, včetně kernelových "vláken" (byť tahle terminologie na Linux úplně nesedí) a včetně procesů jiných uživatelů. Nelze než doporučit zapnout si zobrazení všech procesů, nechat si je seřadit podle velikosti RAM atd.

    Dnes se obecně doporučuje mít systém bez jakéhokoliv swapovacího souboru (i bez archaického swapovacího oddílu, který už vůbec nemá smysl). Ono se totiž může swapovat a swapuje (v původním významu toho slova) i bez swapovacího souboru. Například použité binárky, knihovny i jakékoliv jiné soubory, ke kterým se přistupovalo, zůstávají nammapované a v RAM, dokud příslušné stránky není nutné využít k něčemu jinému. Jediné, co nastavení swapovacího souboru přináší navíc, je swapování "anonymní" paměti, tedy paměti, která není "obrazem" žádných dat z disku. Jenže jakmile je problém s pamětí tak zásadní, že už není k dispozici volná paměť ani k uvolnění se nabízející "neanonymní" paměť (mmapovaný obsah souborů) a musí se sáhnout ke swapování "anonymní" paměti, znamená to jediné: málo RAM.

    k3dAR avatar 6.3.2020 19:57 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: disk a ram
    to je porad dokonala tyhle nesmysly...
    jak hibernuju system na disk bez swapovaciho oddilu? a ne suspend2ram neni vhodna alternativa (jednak luks zustava odemcen, pak to zere baterku (jiste na modernim hw mene, ale jakej moderni hw ma kvalitni klavesnici jako ma T420s?))
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    6.3.2020 21:58 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: disk a ram
    to je porad dokonala tyhle nesmysly...

    Inu, ještě stále mám pravdu, kterou rád a často opakuju, ještě stále tě ta pravda pořádně sere a ještě stále jsi nebyl s to ji kloudnými argumenty vyvrátit.

    Je tohle^^^ správné shrnutí situace? :-) Řekl bych, že celkem jo.

    jak hibernuju system na disk bez swapovaciho oddilu?

    Říkám si: Opravdu se ptáš, nebo jen tak trolluješ? :-) Hibernovat můžeš pomocí swapovacího souboru, samozřejmě. Swapovací soubor můžeš kdykoliv vytvořit (velký dle libosti) a pak třeba zase smazat, když jeho prostor chceš využít jinak. Ať žije flexibilita!

    Tady jsou kapitoly s příhodnými názvy Hibernation into swap file a pro upřesnění ještě také Hibernation into swap file on Btrfs.

    Jen tak mimochodem, než se ptát, jak hibernovat, napřed bych se ptal, proč hibernovat. Dnešní notebooky vydrží uspané do RAM klidně tři týdny. Hibernace je ve srovnání s uspáním do RAM nejen nepříjemně pomalá, ale i zbytečně riziková v kombinaci s některými způsoby použití počítače, které umožňuje a které během uspání do RAM nemůžou nastat (například dual boot, síťový boot atp.). Že je hibernace technicky možná, to přece ještě neznamená, že je dobrý nápad ji používat.

    Takže, budou někdy taky nějaké argumenty, nebo zas jenom "to jsou nesmysly, blablabla"?

    k3dAR avatar 6.3.2020 23:08 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: disk a ram
    ok, pred nejakou dobou hibernace do swapfile nesla, nemel sem duvod studovat zda uz jde...

    Swapovací soubor můžeš kdykoliv vytvořit (velký dle libosti) a pak třeba zase smazat, když jeho prostor chceš využít jinak. Ať žije flexibilita!
    coz plati i pro lv swap kterej pouzivam...
    Dnešní notebooky vydrží uspané do RAM
    a delas schvalne ze si necetl co sem psal?:
    jednak luks zustava odemcen, pak to zere baterku (jiste na modernim hw mene, ale jakej moderni hw ma kvalitni klavesnici jako ma T420s?))
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    7.3.2020 00:53 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: disk a ram
    coz plati i pro lv swap kterej pouzivam...

    Jasně, takže ho jednoduše a s jistotou kdykoliv rozšíříš nebo zmenšíš a zároveň přizpůsobíš LV s aktuálně namountovaným kořenovým filesystémem i ten filesystém…

    Jako jo, teoreticky to možné je. Dokonce jsem slyšel o úspěšných pokusech něčeho takového docílit. Změna velikosti filesystému, manipulace s LVM za běhu, pak zase někdy opačný proces … dobrodružství, že jo!

    Není jednodušší mít prostě soubor?

    a delas schvalne ze si necetl co sem psal?:
    jednak luks zustava odemcen, pak to zere baterku (jiste na modernim hw mene, ale jakej moderni hw ma kvalitni klavesnici jako ma T420s?))

    Měl jsem původně v úmyslu, že se ti za tuhle kolosální ptákovinu nebudu smát, ale takhle musím.

    :-D :-D :-D Cccožeee??? :-D :-D :-D

    Sorry jako, ale „odemčený LUKS“ má na spotřebu baterie během uspání do RAM přesně stejný vliv jako odemčené dveře od tvého bytu, porno v RAM, hovno v RAM, šavle vyblitá na podlaze [což se mi stává často] … prostě žádný vliv.

    Že staré notebooky (řádově Haswell a starší) nevydržely uspané do RAM tak dlouho jako dnešní, tj. jen několik dní místo několika týdnů, to je sice známý problém, ale pořád mi to nepřipadá jako silný argument pro hibernaci. Prostě nepoužívám fosilní notebook. Brečení nad lepší nebo horší klávesnicí mi přijde jako klišé. Notebook z roku 2009 (Nehalem) mám prostě doma na napájecím zdroji; beztak už mu baterie vypověděla službu. Jedině těch 16 GB RAM ho (zatím) chrání před sešrotováním.

    Žraní baterie u LUKS na starém hardware (starším než Westmere) při intenzivním použití disku na zapnutém počítači (tj. rozhodně ne při uspání) byl problém taky proto, že to nemělo AES-NI, takže místo pohodových 4 GB/s se zvládlo sotva 200 MB/s při přístupu na šifrovaný disk. Což znamenalo, že každý netriviální přístup na disk představoval 100% vytížení (několika) CPU. To ale nemá žádný vliv na chování uspaného systému, samozřejmě.

    k3dAR avatar 7.3.2020 04:27 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: disk a ram
    lv snap muzu kdykoliv zvetsit nebo zmensit (ale proc bych to delal kdyz ho mam na hibernaci a RAM je proste 16GB ;-)
    lv na rootfs kdyz chci zvetsit tak samozrejme za chodu/pripojeni zvetsim jak to lv ten v nem filestem... (zmensovat ne, ale kdyz uz bych nevim proc mel takovou potrebu, tak rebootnu do live)

    ano, doslo ti to v prispevku potom, tak jen k:
    Prostě nepoužívám fosilní notebook. Brečení nad lepší nebo horší klávesnicí mi přijde jako klišé.
    pouzivam T420s s i7-2640M, 16GB RAM, 512GB SSD, FullHD IPS, WWAN 4G, Wifi AC, BT4, vaha ~1.67Kg, vykon bezproblemovej, nad klavesnici opravdu nebrecim, protoze je bezkonkurenci... naopak ignoruju/fuckuju dnesni nepohodlne/oklestene klavesnice ;-)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    7.3.2020 01:04 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: disk a ram
    …jednak luks zustava odemcen, pak

    Dobrá, možná jsi tím myslel náchylnost k cold boot útokům, tj. „pak“ se neváže k LUKS ale k notebookům obecně…

    Takhle: Kdybych trval na uspání (nikoliv vypnutí) systému i v situacích, kdy ho někde nechávám bez dozoru, pak má v tomhle hibernace výhodu — cold boot útok (po obligátní čtvrthodině) na LUKS nebude jednoduchý.

    Nicméně jeden z důvodů, proč jsem se hibernace zbavil, tkvěl v tom, že někdy kolem roku 2014 už trvala mnohem déle než boot. V roce 2004 s 768 MB RAM na notebooku a bez hustě paralelního systemd to celé ještě dávalo smysl, ale postupně byl boot rychlejší a rychlejší, až už jsem po tom desetiletí hibernaci nechtěl.

    Takže během cest nebo v situacích, kdy nemám notebook na bezpečném místě (doma, na stole v práci atd. apod.) ho prostě vypínám.

    k3dAR avatar 7.3.2020 04:37 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: disk a ram
    nejde o coldboot utok, ale to ze kdyz mas suspend v ram tak staci otevrit viko, nb se probudi a jsem dotazan na heslo k uctu prihlaseneho uzivatele s tim ze LUKS je odemcenej takze je mozne zneuzit pripadnej bug lock/screensaver aplikace/nastroje a utocnik ma pristup k odemcenemu LUKS, proto se to samozrejme vaze k LUKS... kdyz hibernuju na disk, tak je LUKS pri hibernaci logicky neodemcen, pri zapnuti je potreba zadat LUKS klic... takze nevim proc bych mel na potencielna nebezpecnejch mistech vypinat NB a pak poustet a otevirat vse co sem mel, kdyz muzu bezproblemu a bezpecne hibernovat na disk ;-)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Jendа avatar 7.3.2020 12:31 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: disk a ram
    To je hezké, mně počítat taky bootuje rychle. Ale jaksi to neřeší pootvírané programy s nějakým stavem, který se málokdy umí plně uložit a obnovit.
    k3dAR avatar 6.3.2020 19:58 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: disk a ram
    nekde mas neco spatne, co mas za distriuci? me Xubuntu (=Xfce) po startu z LUKS (full disk) zabere kolem 300MB RAM (bez spusteneho FF)...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    6.3.2020 21:20 tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: disk a ram
    Ahoj,

    Dakujem za reakciu.Presne zo spomenutych dovodov mam swap particiu.

    Pozrel som este raz do htop.Nasiel som, ze mi ram vyzeria

    clamav-deamon.Bol som v tom,ze ho potrebujem pre spravne fungovanie clamscan.

    Je clamav-deamon urceny pre servery?

    Otazka 2:Videl by som podozrivy(skryty) proces v htop, alebo v nejakom inom programe?

    Inak je pravda, ze pouzivam crep s 2GB ram.
    k3dAR avatar 6.3.2020 23:18 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: disk a ram
    clamav nepouzivam, ale pokud nechces skenovani realtime, ale jen proskenovat rucne stazene ci pripojene usb zarizeni, tak sluzba bezet 100% nemusi.

    v htop zkus zmacknout(opravdu VELKE :) K (= zobrazi v seznamu i jaderne vlakna), mozna H (= zobrazi v seznamu i pod(?)vlakna(?)), to zda je zap/vyp vidis nahore vpravo u Tasks znazornene jako kthr a thr...
    seradit podle zabrani RAM bud mysi na MEM%, nebo klavesa M

    2GB nebude problem, naopak s mene RAM by si melo mene pouzivat RAM pro cache...

    obecne pak koukni zda mas/nemas v Nastaveni/Relace_a_spousteni/Pokrocile zaskrtle "Spustit sluzby GNOME", pokud mas a nepotrebuejs, vypni a restartuj(system nebo lightdm), v nejhorsim bys to vratil kdyby ti neco(co ty sluzby potrebuje) neslo...
    dale zkus projit v Nastaveni/Relace_a_spousteni/Automaticke zda tam neni neco co nepotrebujes, treba spravce BT, tisku, oznameni aktualizaci...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    7.3.2020 09:39 tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: disk a ram
    Dakujem,

    Existuje nejaka alternativa k clamav-deamon, ktora by bezala bez prestavky a zaberala menej ram?

    Pouzivas nieco take?

    Inak s tym swap suborom a hibernaciou je to pre mna tiez novinka.

    Kedysi, asi 3 roky dozadu som cital,ze do suboru sa da len uspavat,nie hibernovat.
    Jendа avatar 7.3.2020 12:30 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: disk a ram
    Existuje nejaka alternativa k clamav-deamon, ktora by bezala bez prestavky a zaberala menej ram?
    Ne. Celá pointa clamav-daemon je v tom, že se ta veliká databáze signatur drží v RAM a nemusí se načítat při každém spuštění.

    K čemu to na tak slabém desktopu používáš?

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.