abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 762 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: "Defer loading" linuxovych sluzeb?

    8.10.2020 20:03 Fanda
    "Defer loading" linuxovych sluzeb?
    Přečteno: 444×
    O co mi jde: Kdysi jsem sedel u kamarada, ktery mel na notasu tusim NetBSD. System postupne startoval, a kdyz se dostal na inicializaci site, tak se zamyslel, protoze se asi snazil pripojit k Wifi, ktera v tom miste nebyla.

    Povidam: "Tak a ted si pockame" A kamarad: "A proc?" A zmacknul Ctrl+C a system pokracoval dal v bootovani.

    Rekl jsem si, jaktoze me to proboha nenapadlo? A az doma jsem zjistil, proc me to nenapadlo - protoze muj Debian tohle neumi. Nevim proc

    Kdyz mam v /etc/network/interfaces treba wifinu, ktera je v praci, tak se mi doma na tom miste bootovani proste zastavi a Ctrl+C to vesele ignoruje

    Ale k veci...

    Dneska v praci nam spadl server. A pri bootovani nam treba nechtela nabehnout sluzba DenyHosts, proste se to na ni zastavilo. Tak jsem system rebootoval do rescue modu a DenyHosts odinstaloval

    systemctl disable denyhosts nefungovalo. Nevim proc, nemel jsem nervy to zkoumat

    Dalsi co odmitlo najet bylo MySQL. A to uz se mi potily i knofliky na kosili. Ale nemohl jsem to zacit resit, musel jsem jak trotl cekat, az system dobootuje a konecne se do nej budu moct prihlasit

    A ja se ptam: Existuje neco, co by mi nahodilo sluzby, ale az potom, kdy bude system nastartovanej a ja se do nej budu moct prihlasit?

    Jasne ze si muzu na to napsat skript, ale neni neco takoveho uz vyreseneho?

    Diky

    Odpovědi

    Jendа avatar 8.10.2020 20:33 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Defer loading" linuxovych sluzeb?
    A az doma jsem zjistil, proc me to nenapadlo - protoze muj Debian tohle neumi. Nevim proc
    Ano, je to příšerné, a nechápu, proč v systemd tohle není. Navíc když explicitně píše, na kterou službu se čeká a jak dlouho to ještě bude trvat.
    A ja se ptam: Existuje neco, co by mi nahodilo sluzby, ale az potom, kdy bude system nastartovanej a ja se do nej budu moct prihlasit?
    Ano, viz řešení mého předchozího dotazu. Musíš správně nastavit závislosti unit. Jak přesně nevím, nikdy jsem to nedělal, a nepomohlo by mi to, protože se všude jinde typicky přihlašuju na SSH, a ono to typicky visí na síti a na discích.
    Ale nemohl jsem to zacit resit, musel jsem jak trotl cekat, az system dobootuje a konecne se do nej budu moct prihlasit
    Další průser je, že když v /etc/systemd/system.conf snížíš DefaultTimeoutStartSec, tak se stejné nastavení použije při startu systému i při ručním spouštění.
    Heron avatar 8.10.2020 20:58 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Defer loading" linuxovych sluzeb?
    Pokud máte v systemd nastavenou správnou závislosti služeb, tak neběžící MySQL určitě nebrání použít ssh a přihlásit se na ten stroj (nebo v případě lokálního přihlášení systemd-logind - ten zcela určitě nezávisí na MySQL). S chybějící sítí to samozřejmně nejde.

    Zcela běžně se přihlašuju po bootu na stroje, kdy to ještě stále nahazuje náročnější služby. Lze to vidět v systemctl list-jobs.

    V systemd totiž neexistuje nic jako ukončený boot. Služby (unity) lze dynamicky přidávat za běhu. systemd reaguje (mimo jiné) na .timer unity a spouští service (které mouhou mít další závislosti a spouštět tak celý strom služeb).

    Tj je nutné pečlivě dodržovat závislosti mezi službami, nedělat vazby "všchno na všecho" (některé distribuce mají dokonce cyklické závislosti služeb). Tj pokud např. ssh bude záviset pouze na síti (a dejme tomu na .mount home adresáře), tak jej nic jiného při startu nebude zajímat a systemd jej spustí tak rychle, jak to bude možné. (Osobně spíš používám ssh.socket, ale to na věci nic nemění.)
    9.10.2020 14:55 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Defer loading" linuxovych sluzeb?
    SystemD moc nepoužívám, ale asi by mělo jít spustit DM ještě dříve než se inicializuje síť a jiné služby. Na OpenRC to používám. Bootování probíhá z pohledu uživatele takto: GRUB odpočítá 3 sekundy, načte se jádro a initrd, začne načítat z initrd moduly (pro případ poruchy mám v initrd „kompletní“ systém), pak si počkám na připojení ZFS disků a zobrazí se greeter SDDM. Mezitím se na pozadí inicializuje síť, POSTGRES, nginx, exim, … Po příhlášení se (pomocí pam_exec.so) odemkne šifrovaný disk zadaným heslem.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    9.10.2020 15:19 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Defer loading" linuxovych sluzeb?
    To ide, a k plnej spokojnosti sa to používa pri notebookoch. Stačí nechať konfiguráciu na užívateľovi a nepchať ju medzi systémovú konfiguráciu.

    Otázkou je či toto pomôže aj v prípade servera u ktorého sa predpokladá vysoká dostupnosť sieťových služieb.
    10.10.2020 08:52 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Defer loading" linuxovych sluzeb?
    Existuje, jmenuje se to systemd. Pokud máte jednotky správně napsané (zejména správně nastavené závislosti), nebude start blokovat nic, co by nebylo nutné.
    10.10.2020 11:05 pavele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Defer loading" linuxovych sluzeb?
    Mno, já když jsem odpojil třeba monitor od PC, tak mi systém nenaběhl. To je u serveru docela průser. :-)
    10.10.2020 12:09 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Defer loading" linuxovych sluzeb?
    To zvykli robiť BIOSy desktopových dosiek, nesúviselo to s OS alebo aplikáciami. Na to sa predávala záslepka na grafický port ktorý emuloval zapojenie monitoru. Tiel lepšie záslepky dokonca posielali info o emulovanom monitore pomocou EDID kanálu.

    Server na desktopovej doske, to je pre domáce použitie OK. Ale vo firme, to mi pripomína tetris z desktopov nahádzaných v rackoch u poskytovateľa z rokov okolo zmeny milénií.
    10.10.2020 14:26 pavele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Defer loading" linuxovych sluzeb?
    Dělá to i serverová deska, musel jsem to řešit HW emulací monitoru, průchozí krabička, co emuluje EDID monitoru. Ta záslepka se dá vyrobit. Dělá to jen v linuxu, ve Windows to najelo v pohodě.

    Co se týče použití desktopových částí na server, výhoda je v dostupnosti a ceně jednotlivých součástí.

    Nižší spolehlivost jsem nezaznamenal.

    Samozřejmě, není to "Enterprise" super duper řešení, ale běží to spolehlivě léta.
    10.10.2020 15:08 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Defer loading" linuxovych sluzeb?
    Mohol by som vedieť ktorá serverová doska vyžaduje monitor? Stačil by výrobca, rád by som sa takému amatérizmu vyhol.

    PS: V Linuxe je SW úplne jedno či má grafiku. Server nezvykne mať aktívny Grafical Target, a konzola zas monitor vôbec nepotrebuje.
    Heron avatar 10.10.2020 15:57 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Defer loading" linuxovych sluzeb?
    Přidávám se k dotazu, která serverová deska vyžaduje připojený monitor.

    Doma provozuju domácí server na nějaké obyč GigaByte MB a nemusím mít ani žádnou GK v PCIE slotu a normálně to nabootuje. Jen to má tu nevýhodu, že když to jednou za dva roky nechce nabootovat, tak tu GK stejně musím připojit (nebo zprovoznit seriový port). Ale že by server potřeboval monitor, o tom za 20 let praxe slyším poprvé.
    Jendа avatar 10.10.2020 17:43 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Defer loading" linuxovych sluzeb?
    Přidávám se k dotazu, která serverová deska vyžaduje připojený monitor.
    „Dělá to jen v linuxu, ve Windows to najelo v pohodě.“ nevypadá jako „deska vyžaduje aby to začalo bootovat“ (a pak už je to věcí OS). Takže to má blbě nastavené…
    10.10.2020 15:41 Fanda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Defer loading" linuxovych sluzeb?
    Dobra, ja vam vsem dekuji za pomoc a zkusim to nejak shrnout

    Priznam se, ze okolo systemd jsem zatim chodil jako okolo souseda, vedle nejz sice bydlet musim, ale nic mne prilis nelaka blize ho poznat

    Tedy tvrdite, ze pri trose snahy dokazu nastavit systemd tak, aby nejprve nabehlo systemd-logind, protoze ten server mam pod stolem s monitorem i klavesnici, a vse ostatni az pote?

    Ted se budu ptat jeste hloupeji, protoze nejsem zadny sitovy spravec, ale ochotny blbec, zamilovany do *nixu, a tak jsem se dostal ke sve vedlejsi cinnosti v nasi male firme

    Chtel bych dosahnout toho, aby co nejdrive, jakmile zmizi obrazovka GRUBu, se mi zobrazilo:

    server login:

    Ale zaroven nechci prijit o takove to:
    [  OK  ] SSH Server
    [  OK  ] Mysql server
    
    Ale at se to zobrazuje na jinem terminalu, treba Ctrl+Alt+F2

    Staci, kdyz mi reknete "jo, takhle to jde nakonfigurovat" a ja uz si vygooglim jak

    Nicmene male nakopnuticko spravnym smerem by...

    Diky
    Heron avatar 10.10.2020 15:53 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Defer loading" linuxovych sluzeb?
    Tedy tvrdite, ze pri trose snahy dokazu nastavit systemd tak, aby nejprve nabehlo systemd-logind, protoze ten server mam pod stolem s monitorem i klavesnici, a vse ostatni az pote?

    To není nejprve. systemd startuje služby paralelně a podle jejich závislostí. Tj automatické (tedy pokud to nějaká distribuce schválně nevypíná).
    Ale zaroven nechci prijit o takove to:

    Stačí nastavit parametr kernelu:
    GRUB_CMDLINE_LINUX="systemd.show_status=true"
    Tj vyhodit všechny ty splash screeny a quiet apod a nechat tam tohleto. Potom to při bootu vypisuje co to dělá.

    Dále, není dobré se spoléhat na to, co to vypisuje. Beztak se budete muset naučit systemd, takže systemctl status je váš kamarád. Dále journalctl apod.

    Staci, kdyz mi reknete "jo, takhle to jde nakonfigurovat" a ja uz si vygooglim jak

    V tomto případě je nejhorší boj s distribucí. Takový debian na všechno zavádí vlastní "helpery" a když se to dá všechno pryč, tak systemd funguje. Nevím o žádné pure systemd distribuci (možná ArchLinux?).
    10.10.2020 15:59 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Defer loading" linuxovych sluzeb?
    Někde tam bude nastavení toho, na kterých tty spustit getty. Na první (výchozí) tty se bude zobrazovat jen log a na ostatních bude přihlašovací prompt. Pokud ho chcete mít na první tty až po plném spuštění, tak by SystemD měl umět nastavit závislosti spuštění getty pro daný tty samostatně. Pokud ne, můžte si napsat vlastní service, který spustí getty na prvním tty po naběhnutí všech služeb.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    Josef Kufner avatar 10.10.2020 17:07 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Defer loading" linuxovych sluzeb?
    Systemd je věc, kterou poznat chceš. Narozdíl od SysV initu skutečně funguje jako supervizor. Tedy ví, která služba je v jakém stavu a které procesy k čemu patří. Navíc spouští vše najednou, jakmile to závislosti dovolí.

    Docela trvalo, než to dozrálo do použitelného stavu. Hodně věcí tam bylo a pár ještě je udělaných poněkud nešikovně, což Systemd pošramotilo reputaci.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.