abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 707 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Přechod ze Samby na Google

    16.6.2021 10:01 jan.rok | skóre: 21
    Přechod ze Samby na Google
    Přečteno: 881×
    Nerad bych tu vyvolal zbytečný flame, ale snad má někdo zkušenost s podobnou situací:

    Léta provozujeme vlastní fyzický fileserver na Debianu se Sambou pro střídavě 20-30 uživatelů. Bohužel firemní politika je taková, že existuje jen minimum společných dat, většinu dat fileserveru tvoří dokumenty v /home/user, kde si každý user syslí to svoje.

    Vedení nyní přišlo s nápadem, že by se fileserver zrušil a data se přesunula do Googlu (Google Workspace). Každý user by měl svůj účet a svůj Google disk a data by se tak prý lépe sdílela.

    Prý by se ušetřilo na hardware, na správci, na zálohování.

    Řešil někdo podobnou situaci? Jaká je zkušenost ze zálohami (a obnovou dat) Google disku/Gmailu? Jak rychle to Google umí?

    A jak je to se správou účtů? Teď jsem jako root měl přístup ke všemu, dokázal jsem zazálohovat cokoliv na serveru. Jak se k tomu postavit v případě, kdy bude mít data Google? Vím, že existují služby, které Google Workspace zálohovat umějí (Acronis), ale to jistě není zdarma.

    Děkuji za názory. JR

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    16.6.2021 11:52 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod ze Samby na Google
    Priklad z reality. Zakladni skola. Vsichni ucitele maji google disk a reditel se zastupkyni maji prava na celou adresarovou strukturu ktera byla vytvorena predem. Vsechno pres prohlizec. Ucitele maji nafasovane zoufale notebooky je to cele k placi. Obnova a zaloha neeexistuje i presto,ze existuje Google API.
    16.6.2021 12:19 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod ze Samby na Google
    Problém cloudu třetí strany (pro zmíněný účel) osobně spatřuji v tom, že to není zákazník (na rozdíl od vlastních řešení) kdo si stanovuje(zná) míru aplikované redundance/retence/zabezpečení/rizik/sdílení/priorit/migrovatelnosti/atd. Úspory v jedné oblasti (vysněné ponížení FTE, nákladů na HW) mohou mít protistranu ve zvýšení přímých nákladů (subscription) a režijních nákladů (např. silnější konektivita).

    Zajímalo by mne jaký tarif GW nabízí periodickou rotaci médií se zálohami ve Vaší safesové schránce v bance.
    16.6.2021 13:22 jan.rok | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod ze Samby na Google
    Ve 3 řádcích trefně shrnuto.
    16.6.2021 14:20 panpanika
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod ze Samby na Google
    muzes si stahnout komplet data cely organizace. jen si nejsem jistej jestli a jak se hromadne obnovujou..
    16.6.2021 14:52 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod ze Samby na Google
    Případně kam. Pokud se vedení po čase rozhodne, že funkcionalita či finanční náročnost stávajícího proprietárního cloudového řešení již nevyhovuje, je nutné řešit demigraci dat/funkcí (zpět on-premises, či k jinému cloudovému provozovateli). Někteří velcí provozovatelé cloudů asi mají v rámci konkurečního boje připravená řešení, či to deklarují. Dlohodobá úspora může být s ohledem na náklady/náročnost migrace nevýznamná(neexistovat), že se nezbývá než smířit se status quo (případným zvyšováním předplatného).
    Řešení 1× (Petr Šobáň)
    16.6.2021 14:58 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod ze Samby na Google
    Uspory nejsou vubec zadne, je to presne naopak.

    Pokud se mysli placene sluzby guuglu, tak je to tak, ze vlastni HW + energie + sprava krat 2 je zhruba cena kterou zaplatis v libovolnym cmoudu (nejmin, ciste za diskovy prostor). Pokud to ma delat neco jinyho nez hloupy uloziste, nasobky rostou.

    A bacha na vec, nevim presne jaka je predstava, ale uz sem videl, ze budou lidi jako pouzivat ty "soukromy" ucty "zadarmo" === firma nema data naprosto zadna, a neexistuje naprosto zadny zpusob jak se k nim dostat.

    A jak tu zaznelo, jaka zaloha? Ty nevis a naprosto nemas pod kontrolou co se s temi daty deje, kde a jak jsou nebo nejsou ulozena, a viz cassablanca. Guugl pak ma taky pravidelne vypadky, i nekolik dnu. K tomu pripocti potencielni vypadek konektivity firmy, coz je ti s lokalnim ulozistem do znacny miry jedno. Dal pak mas taky radove horsi konektivitu k tem datum, protoze lokalne se bavime minimalne i Gbitu.

    Vyjmenovat cmoudy ktery svym klientum ztratily, nebo hur zverejnily data by pak bylo na hodne dlouhej seznam. Takze chute do toho.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice
    Řešení 1× (Petr Šobáň)
    Max avatar 16.6.2021 15:38 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod ze Samby na Google
    Zálohovat budeš muset tak jako tak. Buď k sobě, nebo někam do jiného cloudu.
    Nebudeš schopen asi moc dobře dělat audity kdo kam může. Tj. svěříš nastavování práv normálním uživatelům, kteří v tom prostě nikdy nemají pořádek.
    Přechod na cloud kvůli tomu, že má každý svůj home je jaksi hodně divný argument. I v cloudu má každý svůj prostor.
    V případě přechodu na Cloud je doporučováno zavést 2FA, protože když je to otevřeno do netu, je jednodušší zneužít provalené heslo.

    Každopádně ať si to klidně zkusí, zmigrovat zpět na on-premise jde vždycky. Vše je jen otázkou peněz. Pokud chtějí vynaložit prostředky na jiné řešení, tak klidně, no problemo.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Řešení 1× (Petr Šobáň)
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 16.6.2021 16:09 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod ze Samby na Google
    Lidé s takovými nápady nemají ve vedení firmy co dělat. Ať se podívají z okna, jakými vozy jezdí, tam by se ročně dalo ušetřit mnohem více. Ale jinak je mi to absolutně jedno, kdo chce kam, pomožme mu tam. Mimochodem, co budou dělat zaměstnanci při výpadku konektivity? Hrát nové bulánky?
    16.6.2021 16:27 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod ze Samby na Google
    Tam se asi jako samozřejmost předpokládá redundantní (maximálně nezávislé) připojení lokality k Internetu (ne v podobě dvou portů téhož DSLAM modulu ;-) ), což se na TCO také podepíše.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 16.6.2021 16:54 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod ze Samby na Google
    No podle popsané situace bych neřekl, že se s něčím takovým počítá. :-D Já v tom vidím šetření za každou cenu, bez schopnosti, základně analyzovat situaci. Prostě taková ta klasika, ajťáka nepotřebujeme, hodíme to na google a ušetřené penízky si rozdělíme. :-D
    16.6.2021 17:51 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod ze Samby na Google
    Sak to je v naprostym poradku ... je to par mesicu zpet co zakos vyplasene pribeh, ze nejakej jeho dodavatel prisel o vsechna data ... zjevne taky usetrili. A druha sranda nastane, az snima nekdo zacne resit GDPR ... a trebas zabezpeceni dat, tzn v tomhle pripade predevsim to, aby k nim ten guugl v zadnym pripade nemel pristup ;D.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    18.6.2021 11:55 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod ze Samby na Google

    Nakoniec zistia, že keby mali server v mieste sidla firmy, tak by mohli ľahko obnoviť neumyselne vymazaný súbor alebo rekonštruovať zvyšky súborov po páde filesystému.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    16.6.2021 18:27 czjaromir | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod ze Samby na Google
    Funguje a docela spolehlivě, je používán pro sdílení dat. Mám debian a používám odrive. Ve windows je podporován. Rozhodně bych ho nedoporučil pro zrcadlení uživatelských dat. Výhoda tohoto řešení je v tom že se dá pracovat i doma a sdílet výsledky. Mám prakticky přístup jako ke společnému adresáři na serveru. Osobně si myslím že moc neušetří a jak něco nepojede stejně to budou řešit. Cloudové uložiště je dobré pro ty co ho provozují, protože oni vám nelezou do pc,ale stačí jim projet svoje uložiště.
    16.6.2021 21:07 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod ze Samby na Google
    Co sa usetri na HW, ktory je uz kupeny? A na zalohovani, ktore uz je nastavene a bezi automaticky (ak nie, tak to treba vyriesit)?
    16.6.2021 21:35 czjaromir | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod ze Samby na Google
    Chápu ale zkuste být nad věcí.
    16.6.2021 21:52 jan.rok | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod ze Samby na Google
    Server dosluhuje, proto se řeší, co dál (nový x cloud). S nápadem přišlo vedení na základě masáže z různých webinářů a nyní se právě posuzuje, jak se bude postupovat dál. Z pohledu běžných uživatelů by samozřejmě bylo ideální jet postaru, nic neměnit.
    Max avatar 17.6.2021 08:53 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod ze Samby na Google
    Mě třeba přijde, že každá firma potřebuje nějaký server pro nějaké základní věci + aspoň NAS na zálohy.
    Malá firma třeba nebude řešit update server, ale třeba centrální správu antivirů a vyhodnocování hrozeb je docela základ. U 30 stanic je už docela i vhodné, aby byly v AD a měly nějaké jednotné nastavení. A AzureAD není náhradou klasického AD.
    U 30 stanic už dává smysl i služba printserveru, nebo skenování dokumentů z tiskárny na sdílený disk (to nastavuji i ve firmách, kde jsou třeba i jen dva PC, protože posílat něco do mailu nedává smysl - pomalý, zatěžuje mail server, omezení na velikost apod.).
    Také si nejsem jist, jak moc dobrý je cloud pro sdílení většího objemu dat. Myslím si, že cloud je dobrý na takové to kooperování nad dokumenty, ale reálně těch dat může být více s větší velikostí.

    Samozřejmě se ve firmě při 30 lidech může jet pirátská varianta, kde prostě není nic pod kontrolou, každý si na PC dělá co chce a reálně to pak zvyšuje problémy a kooperaci s IT. Je tedy i z hlediska TCO rozumné mít i takto malou síť na nějaké rozumné úrovni správy a záloh.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    16.6.2021 22:19 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod ze Samby na Google
    Osobne bych navrhoval prechod ze Samby na vlastni Owncloud.
    17.6.2021 09:40 pavele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod ze Samby na Google
    Proč? Máme VPN.
    17.6.2021 12:16 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod ze Samby na Google
    me to naopak own/next prijde jako dobrej napad, mouzu to mit pristupne i z mobilu, sami si ridit sdileni s ostatnimi, ne jenom pres sdilenou spolecnou cestu a publikovat soubory pro žaky na linku bez nutnosti jim zakladat ucet. Data se jim muzou synkovat mezi PC doma a ve skole.
    17.6.2021 13:11 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod ze Samby na Google
    Hele tohle jsou typicky managorsky krasozvasty. Tohle nikdy nikdo nanic pouzivat nebude. A firemni data rozhodne nemaji vubec co pohledavat na domacim PC.

    Vem si ze takova typicka cinnost kacelarsky krysy je, ze vyrabi nejaky vykazy v excelu. Takovych volovin podela za den trebas 20. A ted si predstav, ze si pokazdy bude muse nejdriv ten klidne i desitky MB velkej soubor celej pekne stahnout, a po kazdy zmene ho zase celej pekne uploadnout kamsi do horoucich pekel. To je zcela nepouzitelny.

    Pindy o mobilech a tabletech nema smysl resit, protoze to na nich vubec neotevres.

    Takze vysledek toho bude ten, ze si kazdej bude syslit "to svoje" lokalne, a zalohy nebudou zadny.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Max avatar 17.6.2021 13:18 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod ze Samby na Google
    Proto existují on-premise řešení jako onlyoffice, které se pak chovají podobně jako O365, kdy je možné dělat inline editaci v rámci web ksichtu. Není pak problém něco syncovat, nebo se prát o nějakou verzi, jede to na mobilu apod. Myslím, že i WEDOS poskytuje onlyoffice jako službu.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    17.6.2021 16:43 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod ze Samby na Google
    není na světe program ten, který by se zalíbil všem, někomu to bude vyhovovat někomu ne. Někdo ocení, že při opruzování po zákaznících má ty svoje 3 powerpointy ktere porad dokola ukazuje vzdy vsude v aktualni verzi, nemusi na to myslet a ma je na tabletu porad.

    kdyz si nastavis sync slozek, nemusi to porad stahovat a nahravat, nemusi na to myslet.

    ale rozumim, ty v tom smysl nevidis tak jsou to krasozvasty, nicmene to ze tobe pero nestoji, neznamena ze nestoji nikomu.
    18.6.2021 09:05 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod ze Samby na Google
    Ne, to neni o tom, ze v tom smysl nevidim, to je o tom, ze narozdil od tebe vidim realitu kolem.

    Pokobny kokotiny sem pro nejednoho zakaznika osobne realizoval. NIKDY to NIKDO nepouzival. Ani ten managor, kterej si to na zaklade nejakych letacku s vysmatejma rodinkama vymyslel.

    Prisli trebas s tim, ze prece nepotrebujou ty tezky notebooky, ze jim staci lehkej tablet ... takze dostali tablety, aby zjistili, ze se z toho na mail odpovedet neda. Pripadne si vymysleli, ze strasne nutne potrebujou aby ERPcko bylo dostupny na mobilech, takze zacalovali par stovek tisic za licenci, aby zjistili, ze se jim zobrazej 3 polozky ze 150 toho kteryho formulare, a tudiz tam pak maji 50 stranek JEDNOHO formulare. Jo, jasne, slo by tam tech polozek naladovat trebas 30, ale to by si na to museli vzit lupu.

    Schvalne, jedina primitivni uloha. Zakaznik chce vedet, jestli je mozny do mesice ziskat zbozi XYZ ... easy ne? A ted si to predstav na mobilu. Nejdriv tam musis napatlat nejakej kod nebo nazev nebo neco, a zcela zarucene ti to vybleje aspon 10 polozek, takze si musis jeste na 3ch strankach vybrat ktera je ta spravna. Nj, jenze pak potrebujes jeste na dalsich 5 stranach kontrolovat, jestli je zbozi skladem, jesli neni zarezerovany, nebo jesli je objednany a kdy pripadne dorazi ... tohle vsechno mas na PC na jedinym formulari prehlednutelnym mrknutim oka.

    BTW: To jak na to nemusis myslet vidim dnes a denne, je to tyden kdy sem stravil hodinu, protoze curaci z M$, vypinanim offline files. Stejne to vubec nefunguje, jen to zasira misto na disku, a navic to nejde nijak normane vypnout (na GPOcko to zvysoka sere, musel sem hledat kam to nacpat natvrdo do registru a odstrelit primo tu servisu).

    Uplne stejne funguje jakakoli "synchronizace" na kterou "nemusis myslet". Sem zvedav jak vymyslis to, ze ti ten jeden excel upravej dva lidi ...

    Takze tady laskave neblej sracky, kdyz vo tom vis lautr hovno!

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    18.6.2021 09:44 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod ze Samby na Google
    Takze tady laskave neblej sracky, kdyz vo tom vis lautr hovno!

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.