abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 725 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Blokování nevhodného obsahu

    14.12.2021 23:18 Tomáš Skočdopole | skóre: 13
    Blokování nevhodného obsahu
    Přečteno: 528×
    Zdravím,

    měl bych dotaz zda a případně jak/čím řešíte blokování nevhodného obsahu pro děti? Jedná se například o školy, domy dětí a mládeže, domácnosti...

    V tomto konkrétním případě bych to potřebova pořešit nejlépe na routeru, aby se nemuselo na koncové stanice nic instalovat. Zejména pokud si dítě donese svůj mobil/tablet a připojí se na WIFI. Samozřejmě to není 100%, protože spousta dětí má datové tarify a obejde to. Nicméně to není v našich silách s tím cokoli udělat. Každopádně instituce bude z obliga, že se to nedělo na jejich zařízeních či jejich síti.

    Instituce se případně nebrání pořízení nějakého železa, případně koupit jako službu. Ale aby to bylo pro ně finančně únosné. Za další filtrování musí být určitě automatické (aby netrávili zaměstnanci čas tím, že budou neustále přidávat nějaké adresy do blacklistu).

    Dohledal jsem OpenDNS (nyní koupilo Cisco a prodává pod značkou Umbrella), ale co jsem našel, tak tam chtějí platit za zařízení, což nejde předem určit (maximálně dle alokovaného DHCP rozsahu), kolik těch zařízení bude. Ideálně licenci per site, ale tu jsem nedohledal.

    Děkuji za tipy.

    Odpovědi

    14.12.2021 23:26 drunkezz | skóre: 34 | blog: kadeco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokování nevhodného obsahu

    co tak pihole?

    mne to bezi f kontajneri, nic to nezerie, ludia to bezne deploynu na rpi, nasadite  to ako DNS pre vsetky dhcp rozsahy osetrite na FW ze dns moze liest len tam a je to

    D.

    14.12.2021 23:26 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokování nevhodného obsahu
    Na routeru zablokovat DNS a vše přesměrovat na DNS co bude filtrovat nevhodné názvy https://pi-hole.net/ A tam samozřejmě pak udržovat seznam zakázaných IP atd.....

    Pokud přes router nepovolíte průchod na jiné DNS tak to bude fungovat, jedině jak se to dá obejít že se připojí někam ven na nějakou VPNku

    Jinak zablokovat aby to fakt nešlo za žádných podmínek není.....
    14.12.2021 23:30 Tomáš Skočdopole | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokování nevhodného obsahu
    Tak aktuálně tam je mikrotik, na kterém v pohodě vše UDP/TCP 53 přesměruju na to raspberko. Nicméně nevím zda to bude pro tu instituci v pohodě skrz to vlastnoruční udržování seznamů blokovaných DNS/IP adres.

    Právě bych potřeboval něco autonomního. Klidně bych to DNS koupil jako službu. Ale jde mi o to aby to bylo autonomní (a nejlépe i pro české weby)
    14.12.2021 23:45 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokování nevhodného obsahu
    Pro zařízení, které máte ve správě, by mohlo sloužit e2guardian (původně dansguardian) - ale pro zařízení donesené to fungovat nebude, uživatelům by se zobrazovala hláška o nedůvěryhodném certifikátu (a není dobrý nápad děcka učit, že to se prostě odklikne.)
    Quando omni flunkus moritati
    Max avatar 15.12.2021 01:51 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokování nevhodného obsahu
    Napadá mně ten pi-hole. Každopádně je třeba síť upravit tak, aby dns komunikace šla přes ten pi-hole server. Rozhodně ale nedělat nějaké přesměrování na úrovni firewallu, jak tu padlo. To je hodně špatná věc.

    Další možnost je ten zmíněný OpenDNS, který by měl být pro domácí použití zdarma (Family Shield nebo pak s možností vlastní customizace "OpenDNS Home"). Možná i pro školy, nevím, je třeba si tu jejich licenci projít.

    Alternativa pro OpenDNS je pak NextDNS, který má také verzi zdarma, ale jen pro 300k dotazů měsíčně, což mi přijde hodně málo. Na druhou stranu, pokud by jsi na Mikrotiku (nebo co používáš) kešoval dotazy, dalo by se dostat reálně na mnohanásobně vyšší čísla.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.12.2021 02:15 Ladislav Hagara | skóre: 102 | blog: Ride the Raven
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokování nevhodného obsahu
    1.1.1.1 pro rodiny, nevím jak je to s CZ zdroji.
    15.12.2021 03:34 jejda | skóre: 23 | blog: jejda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokování nevhodného obsahu
    Blacklist je nesmysl, to se nedá uhlídat. Pro opravdu malé děcka (tak do 8-9 let) by mohlo stačit vytvořit oddělenou wifi síť bez hesla s whitelistem povolených domén. A ani tady nemáš stoprocentní jistotu, že se někde neobjeví "nevhodný" hyperlink s ip adresou místo domény.
    15.12.2021 08:30 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokování nevhodného obsahu
    Cely je to nesmysl ...

    Maly deti trebas porno vubec nezajima, a i kdyz jim ho naferovku pustis, tak to zcela ignorujou. Jakmile je to zajimat zacne, tak neexistuje zadnej zpusob jak jim v pristupu zamezit - v nejhorsim pudou ke kamaradum.

    Tohle sou takovy ty strasne naivisticky predstavy, ze na deti nemam cas, tak je posadim pred bednu, vrazim jim do ruky mobil, hlavne at nevotravujou ... a pak jim jeste teda musim zakazat XYZ ...

    Je to tejden, co sem se kralovsky bavil. Dotycnej koupil vanocni darek - konzoli, a nastavil tam vek do 10 let ... vsechny hry ktery chce jeho dite hrat zmizely.

    Trebas takova blbost jako fornite ... to ma prej 12+ ... lol.

    Jestli bych neco zakazoval detem ja, tak takovy uchylarny jako masinka tomas, to by melo bejt trestny i vysilat.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    15.12.2021 08:23 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokování nevhodného obsahu
    Obávam sa, že tieto hry s blokovaním pomocou DNS budú fungovať až pokiaľ si koncový užívateľ nenastaví v prehliadači DNS over HTTPS.
    18.12.2021 08:13 Bugsa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokování nevhodného obsahu
    Nejjednodušší řešení je AdGuard Home. Jedná se o DNS server, který umožňuje blokovat na globální úrovni, ale i na úrovni skupin co jednotlivých zařízení.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 18.12.2021 08:51 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokování nevhodného obsahu
    Tady je poměrně dobrý článek. Jinak ale souhlasím s tím, že používat restrikce už od dětství je hodně špatná cesta.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.