abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 875 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    31.3.2005 15:15 debko
    Rozbalit Rozbalit vše sympaticka distribucia
    Vyzera to byt celkom sympaticka distribucia. Najma sa mi pozdava ich balickovac, ktory riesi zavislosti a je skriptovany v bashi (Takze netreba instalovat perl, prip. python). Len sa mi tak trochu nepaci, ze je optimalizovany na i686.

    Momentalne pouzivam slackware.
    31.3.2005 16:13 Michal Karas | skóre: 45 | blog: /dev/random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sympaticka distribucia
    Pacman je napsany v C.
    31.3.2005 16:41 debko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sympaticka distribucia
    Je sice pisany v c. Ale niektore pomocne skripty su napisane v bashi. Zrejme by to fungovalo aj bez bashu. Ale paci sa mi ze nepouziva ziaden z tych ozrutnych skriptovacih jazykov.

    konkretne mam na mysli skripty: gensync makepkg makeworld updatesync
    31.3.2005 18:11 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sympaticka distribucia
    To je z bláta do louže, protože shell pěkně hnusný skriptovací jazyk...

    P.S.: (Jazykový koutek) Co to je ,bez bashu`? Myslel jsem, že slovenčina žádné skloňování, kterým bys mohl vykouzlit ,bez bashu` nemá -- ledaže by byl životný s nominativem ,basha` ;-)
    31.3.2005 19:13 debko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sympaticka distribucia
    Skriptovaci jazyk nic-moc, ale aspon mne osobne v distribucii nezavadzia. Viem, ze bash je sice nejak naviazany na awk. Ale aspon awk nezabera tolko miesta. A nebal by som sa awk oznacit za standard.(otazka je,preco neskriptuju radsej v awku :-) ) A nezastrelte ma, ale aj bash pokladam za standard.

    Kedze pouzivam python, prijde mi zbytocne mat dva ozrutne skriptovacie jazyky.

    Jazykovedne okienko: Pravidla slovenskeho pravopisu , rok vydania 2000

    Sklonovanie podstatnych mien, muzsky rod - Poznamka 2: V genitive jednotneho cisla pri niektorych nezivotnych podstatnych menach (vzory dub a stroj) byva miesto zakladnej pripony -a variantna pripona -u. Tvary genitivu sa vzdy uvadzaju v pravopisnom slovniku.

    A kedze som nikoho este nepocul v genitive hovorit bash-a, hovorim aj ja bash-u. Odhliadnuc od toho, ze by sa to zle vyslovovalo. Pokym nasi jazykovedci nezavedu bash do slovenciny (prepokladam, ze nezavedu), mame problem :-) Podstatne mena konciace v nominative na a, su zivotne - vzor hrdina. Ach, tie slovanske jazyky :-)
    31.3.2005 19:23 juice | blog: dzusoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sympaticka distribucia
    Len sa mi tak trochu nepaci, ze je optimalizovany na i686

    prečo sa ti to nepáči, to by mala byť skôr výhoda, nie ? (dokiaľ to nepotrebuješ dať na staré P 100 :-), ale aj tam sa dá, existuje i586 port alebo sa dá celý systém vcelku ľahko prekompilovať, ale uznávam, že už to nie je ono)
    31.3.2005 20:08 debko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sympaticka distribucia
    Optimalizaciou sa straca univerzalnost. Pri slacku (i486 a vyssie) sa mi paci, ze mozem saskovat s pevnym diskom medzi troma kompami s defaultnym kernelom a vobec to nevadi.

    Pritom s optimalizovanym kernelom, usitym na mieru mojmu duronu a vyhodenymi zbytocnostami si na starsich rachotinach ani nevrznem.
    Mikos avatar 1.4.2005 21:19 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sympaticka distribucia
    No mě se třeba naopak hodně zamlouvá že je Arch optimalizovaný pro i686 a hlavně že má výborný balíčkovací systém (narozdíl od Slackwaru, kde je to hrůza, i při použití swaretu či slaptgetu). Podle mě je to skvělá distribuce pro desktop (samozřejmě pro trošku pokročilejší linuxáky, ne pro uplná BFU kteří linux nikdy předtím neviděli).

    Kdybych nepoužíval Gentoo (jako že toho bohdá nebude, Gentoo mi vyhovuje absolutně nejvíc ;-)), tak by byl pro mě Arch jasná volba. Nedávno sem ho instaloval kamarádovi a je to nádhera... skvělej system
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.